smalec przepis - 3000 przepisów (strona:37/200)

Oponki z białym serem 595

prawdziwa wanilią 4 żółtka 1 czubata łyżeczka sody 2 łyżki spirytusu 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka roztopionego, ostudzonego masła do smażenia 700 ml oleju + 300/400 g smalcu cukier puder do oprószenia Przygotowanie : Do miski przesypuję mąkę, dodaję twaróg, żółtka, cukier, cukier z wanilią, sodę, śmietanę, spirytus i masło - zagniatam ciasto. Ciasto dziele na 2 części, wałkuję(...)grubość 0,5 - 1 cm. Wykrawam szklanką kółka w których wykrawam mniejsze kółeczka. Olej podgrzewam ze smalcem, wrzucam oponki i smażę po kilka chwil do zarumienienia z dwóch stron. Wyciągam na papierowy ręcznik. Przekładam na patere - oprószam cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapuśniak z chorizo 243

sobie rozgrzewająca moc.  Składniki: 3 litry bulionu warzywnego (może też być mięsny) 2 ziemniaki kawałek selera 2 marchewki ok 0,5kg kapusty 1 cebula 100g chorizo* 2 łyżki smalcu gęsiego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki kwaśna śmietana(...)Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, seler w krótką zapałkę. Kapustę grubo poszatkować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu, zdjąć z patelni. Z chorizo zdjąć skórkę, pokroić w półplasterki i podsmażyć na tej samej patelni. Do gotującego się bulionu wrzucić liście, ziele, marchew i seler, gotować 3 minuty, dodać kapustę, gotować ok 5 minut

Obiad gotowy
Bigos staropolski 196

pieprzu czarnego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kolendry (utłuczonej w moździerzu) 2 gałązki rozmarynu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu gryczanego 2 łyżki smalcu gęsiego 1 łyżka oleju Grzyby połamać na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny, a następnie ugotować (ok 20 minut), odcedzić, wywar zachować. Boczek pokroić w większą kostkę. Mięso(...)kawałki (ok 2cm), kiełbasę w półtalarki. Boczek zrumienić na patelni, przełożyć do głębokiego szerokiego garnka (najlepiej żeliwnego). Cebulę zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni rozgrzać smalec i partiami obsmażyć mięso, przełożyć je do garnka. Śliwki pokroić w ćwiartki, razem z kiełbasą i grzybami przełożyć do mięsa. Dodać przyprawy (oprócz majeranku). Świeżą kapustę pokroić w paski. Kapustę

Obiad gotowy
Czerwona kapusta duszona z żurawiną 165

gotowy. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 2 garście żurawiny 1 duża cebula 3 kwaśne jabłka 1/2 szklanki czerwone wina 4 łyżki octu 4 łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki smalcu Sposób przygotowania: Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na smalcu do czasu aż zmiękną. Kapustę siekamy. Dodajemy do jabłek. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dokładamy

Pobite gary Barbary
Faworki z krupczatką 213

mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru 3-4 łyżki śmietany 18% 20 g masła w temp. pokojowej 1 łyżka spirytusu lub octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) Wszystkie składniki umieścić na stolnicy (na początek tylko 3 łyżki śmietany) i połączyć zagniatając ciasto. Powinno być dość elastyczne, ale w razie potrzeby można dodać czwartą łyżkę śmietany(...)ładniejsze będą bąbelki na faworkach. Ciasto włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godzinę, aby odpoczęło.  W dużej, dość wysokiej patelni roztopić smalec lub wlać olej. Podgrzać. Ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 2 mm i pokroić na paski o szerokości 3 cm oraz długości 15 cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na długość

Świat Ciasta
Waniliowe chruściki kwiatki 126

niewiele a ile radości sprawia ich chrupanie. 200 g mąki pszennej typ 500 szczypta soli 2 żółtka 1 łyżka spirytusu 100 g serka waniliowego homogenizowanego cukier puder do posypania smalec do smażenia Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, sól, spirytus, serek waniliowy. Całość zagniatam rękoma. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na paski o szerokości(...)długości około 7 cm. Z pasków formuję kokardki i sklejam dwa na krzyż. Nacinam każdą końcówkę kawałek. W głębokiej patelni rozpuszczam smalec. Powinien mieć taką temperaturę że po włożeniu kawałka ciasta zacznie się delikatnie rumienić ale nie palić. Wkładam po cztery kwiatki i smażę z każdej strony aż zrumienią się. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jak przestygną

wesoła kuchnia
Bitki wołowe w sosie własnym 1022

minutowe z biedronki – są akurat na grubość i wielkość ) 1 duża cebula sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki sosu worcester lub maggi w płynie mąka do obtaczania łyżka smalcu do smażenia Plastry wołowiny rozklepujemy dość cienko , obtaczamy w mące . Do brytfanki wkładamy smalec i na dobrze rozgrzanym , smażymy nasze bitki z obu stron ( nie solimy przed smażeniem , bo mięso

Ogrodnik w podróży
"Szare kluski". 156

światowej zamiast kapusty używano brukwi. SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 jajko 10-15 dag. boczku wędzonego 1 szalotka 1 łyżka smalcu ze skwarkami szczypta soli WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć na małych oczkach tarki lub zemleć w maszynce do warzyw, dokładnie wycisnąć, dodać mąkę, jajko, dokładnie wymieszać, formować małe kluseczki, zagotować wodę(...)dodatkiem soli, kluseczki wrzucamy do wrzątku, gotujemy 5-7 min. od chwili zagotowania, cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na łyżce smalcu, gotowe kluski z dodatkiem małej ilości wody, w której się gotowały wykładamy na talerz, polewamy skwarkami i smacznego

Kuchnia Beaty
Schab z pieczarkami 149

jako niedzielny obiad czy uroczysta kolacja. Składniki: 70 dag schabu 50 dag pieczarek 1 czerwona cebula szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki śmietany łyżka oregano łyżka tymianku sól, pieprz smalec  Sposób przygotowania: Schab kroimy w cienkie plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzmy z każdej strony. Smażymy na smalcu na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka

Pobite gary Barbary
Pasztet z królika 218

wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki czosnku mielona słodka czerwona papryka smalec natka pietruszki gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Królika poporcjować, boczek lub podgardle pokroić w grubą kostkę. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odszumować. Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane(...)mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce. 4. Do masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić rękoma. 5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. 6. Piec w 180st.C przez 45 minut. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis

Kuchnia domowa Ani
Małe gniazdka (pączki hiszpańskie) 156

szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki wody Szczypta soli 2 jajka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka ciepłej wody 1 litr oleju lub smalcu W garnku zagotowujemy wodę z masłem lub margaryną oraz szczyptą soli. Za jednym razem wsypujemy całą przesianą mąkę. Energicznie mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka(...)końcówką dużej gwiazdki. Arkusz papieru do pieczenia delikatnie smarujemy olejem. Wycinamy z niego małe kwadraty. Na każdym wyciskamy okrągłe małe gniazdka. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej lub smalec. Na gorący odwracamy gniazdka. Pod wpływem ciepła papier się odklei. Gniazdka smażymy na rumiano z obu stron (po kilka minut). Odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe lukrujemy cukrem pudrem wymieszanym

VioletoweKucharzenie
BIGOS DOMOWY 135

laski kiełbasy, 5 grzybów suszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu czarnego, sól, pieprz, papryczka chili peperoncini, papryka słodka, smalec, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego . Przygotowanie: Kapustę opłukuję, kroję, zalewam wodą (tak, aby przykryła kapustę), zagotowuję. Odlewam wodę, wlewam ponownie około szklanki, dodaję przyprawy: ziele angielskie, pieprz, chili peperoncini (rozgniecione), liście(...)laurowe oraz pokrojone grzyby i śliwki. Zagotowuję. W międzyczasie siekam cebulę, mięso, wędlinę i kiełbasę kroję w kostkę. Wszystko odsmażam na smalcu na rumiano, dodaję do kapusty. Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę. Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego

JejKuchnia
Modro kapusta 545

innym mięskiem również dobrze smakuje.  Tak więc  zapraszam na modro kapusta, dla mnie najlepsza. Składniki: 1 czerwona kapusta średniej wielkości 1 cebula 100-150 g wędzonego boczku smalec ocet sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę umyć, przekroić na pół i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka zalać wodą i ugotować do miękkości. Boczek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić(...)razem na patelni, gdyby boczek miał mało tłuszczu dodać smalcu. Gdy nasza kapusta będzie gotowa, odcedzić i dodać do boczku z cebulą, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i octem, dokładnie wymieszać.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
KETO GULASZ CURRY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 718

zimie za oknem Do tego jest to niezwykle łatwe, szybkie i ekonomiczne danie jednogarnkowe, co my ludzie pracy lubimy najbardziej Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 60 g smalcu wieprzowego lub gęsiego 200g czerwonej papryki 200g cebuli 150g marchwi 450 g fasolki szparagowej mrożonej 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chilli(...)LCHF) – opcjonalnie natka pietruszki lub kolendra do posypania Mięso pokroić w kostkę a następnie natrzeć dokładnie przyprawą curry i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć delikatnie mięso. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażone mięso wraz z warzywami przełożyć do garnka a następnie dodać wyciśnięty

Ola la LCHF
Karkówka z cebulą i czosnkiem 149

tylko , ale to już według uznania .  Składniki  1 kg karkówki  6 dużych cebul  5 ząbków czosnku  2 kostki wołowe  łyżka smalcu  3 listki laurowe  5 ziaren pieprzu czarnego  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  sól do smaku  10 pieczarek  Wykonanie  Karkówkę kroimy na plastry 3 cm , przesmażamy na patelni(...)dodatkiem smalcu na złoty kolor , kiedy mięso mamy przesmażone,  przekładamy na talerz na chwilę .  Następnie obieram cebulkę oraz czosnek i kroję w cienkie plastry , i przesmażam wszystko na patelni po naszym mięsie , około 15 minut od czasu do czasu mieszając , na sam koniec dodaję obrane i pokrojone pieczarki i przesmażam 5 minut i gotowe .  Kiedy mamy przygotowane

Mój Smak