sód, wapń, magnez i łatwo przyswajalne żelazo. Składniki: 1 kg dziczyzny 1 główka kapusty 1 kg. kiszonej kapusty 3-5 suszonych grzybów 4 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki smalcu 30 dag boczku 10 dag suszonych śliwek 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Suszone grzyby i śliwki oddzielnie moczymy i drobno kroimy. Mięso i boczek(...)dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i razem jeszcze chwilę dusimy. Świeżą kapustę szatkujemy i gotujemy razem z grzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz
Z notatnikagłówki czosnku 1 łyżka posikanej świeżej bazylii 1 łyżka posikanego świeżego tymianku 1 łyżka posikanego świeżego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 20 dag masła lub domowego smalcu Sposób przygotowania: Chleb należy pokroić w kromki, nie przecinając do końca z płaskiej strony. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do masła lub smalcu dodać posiekaną zieleninę i paprykę, po czym
Z notatnikaszynki z dzika, 4 łyżki smalcu, 6 jagód jałowca, garść świeżego rozmarynu, 5 nieobranych ząbków czosnku, 100 ml mocnego bulionu, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć, w naczyniu do zapiekania, na rozgrzanym smalcu. Dodać przyprawy, wlać bulion i wino. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 4 godziny. Mięso wyjąć i odłożyć, sos przecedzić, zagotować
królestwo garówmąki pszennej 10 dkg cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka kwaśnej śmietany 15 dkg margaryny bądź masła 1 łyżka smalcu Nadzienie: 1 kg jabłek (dowolny rodzaj byle nie były zbyt miękkie) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru Na stolnicę przesypujemy mąkę, cukier, proszek, sodę oraz zimne, pokrojone w kostkę masło(...)wraz ze smalcem. Siekamy wszystkie składniki. Gdy składniki zaczynają przypominać jednolitą całość dodajemy do nich śmietanę, roztrzepane jako wraz z żółtkiem i delikatnie wyrabiamy. Może się zdarzyć, iż ciasto będzie lepkie ale wtedy wystarczy je tylko delikatnie podsypać mąką. Całość wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Jabłka kroimy w kostkę wielkości 1 centymetra. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier wraz
mecooksdag/starta, jajka 2 sztuki, mąka kukurydziana 1/2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, smalec - ile potrzeba do miski dodać ugotowany kalafior fioletowy, ugotowane tłuczone ziemniaki, przyprawy, mozzarellę startą, jajka, natkę pietruszki, ręką wszystko dobrze połączyć i rozdrobnić kalafior w trakcie wyrabiania, kalafior jest lepszy(...)całkiem rozdrobniony wsypać bułkę tartą, obie mąki i dobrze wymieszać na mocno gorącym smalcu smażyć nie za grube kotlety na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są smaczne i można je podawać z sosami zimnymi lub na ciepło...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: żeberka 1 kg/cielęce, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1 łyżka, cebula 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 5 szklanek, natka pietruszki - ile potrzeba żeberka podzielić na porcje, natrzeć paprykami, kucharkiem, obsypać mocno mąką na gorącym smalcu zrumienić żeberka
W Mojej Kuchni Lubięcytryny. Szarlotka wyszła pyszna, jak to szarlotka :-))). Polecam, blaszka 24x34 cm. Udanego poniedziałku :-)) Składniki: 3,5 szklanki maki tortowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 250 g masła 50 g smalcu 3 łyżki kwaśnej śmietany 5 jajek L 2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek: 3/4 szklanki cukru pudru do piany 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg jabłek cynamon 100 g płatków migdałów(...)cytryny starta skórka z cytryny Na stolnicę dajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło i smalec. Siekamy nożem, dodajemy żółtka i cukier. Dodajemy też śmietanę, jak by ciasto było dalej za suche, to dodajemy jeszcze. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, ja na spód daję większą, do starcia zostawiam mniejszą. Tą mniejszą wkładamy do lodówki. Jedną wykładamy blaszkę wyłożoną papierem
kruche babeczkiSkładniki: mięso cielęce z łopatki 1,5 kg, przyprawa Strogonow Royal Brand 1 opakowanie, woda 1 szklanka, grzyby suszone 1 garść, kucharek 1 łyżka, smalec 1 łyżka, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka łopatkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę strogonow, wsypać garść grzybów suszonych prawdziwki, wlać szkjlankę wody wymieszać(...)włożyć mięso, natrzeć i schować do lodówki na 2-3 godziny w garnku szybkowara na gorącym smalcu obsmażyć mięso z każdej strony, wlać wodę, dodać całą marynatę z przyprawą, włożyć połówki cebul obranych, posypać kucharkiem zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, gdy szybkowar sam spuści ciśnienie wyjąć mięso na talerz do wywaru dodać gęstą
W Mojej Kuchni LubięNadeszła jesień, więc ochota na pajdę chleba ze smalcem . Podaję prosty przepis : Składniki : 1 kg słoniny, cebula, 30 dag łopatki, sól, pieprz, Wykonanie : Słoninę stopić , pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę, Podrumienić , Posolić , popieprzyć i dodać zmieloną łopatkę . Chwilę podsmażyć . Uwaga : Tężejący smalec w naczyniu nie należy ruszać aż do momentu, kiedy nie jest dobrze twardy , bo może zrobić
Pysznosci Babci Basismaku i aromacie - 1 duża marchewka lub 2 mniejsze - 1 łyżeczka suszonego majeranku - 1 łyżeczka suszonego tymianku - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - 2 liście laurowe - 3 łyżki smalcu - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki - sól Dodatkowo: - kilka grubych plastrów boczku - cebula dymka Zioła i przyprawy dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl. 1. W dużym rondlu roztapiamy smalec
Apetyczna babeczkabardzo mi zasmakowała i teraz gdy tylko mam oscypki to ją przyrządzam. Składniki: 5 jajek 100 gram wędzonego boczku 2 małe oscypki pól cebuli Szczypiorek do posypania 1 łyżka smalcu Sól do smaku Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, razem z boczkiem kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy smalec, dodajemy boczek z cebulą, lekko podsmażamy. Jajka wbijamy do miski, oscypki kroimy
Bajeczna Kuchniacebulowym sosie. Do tego ulubione dodatki i obiad gotowy. A schabowy inny niż zwykle;) Składniki: 6 plastrów schabu 4 podgrzybki 2 duże cebule szklanka mleka sól, pieprz, majeranek smalec do smażenia Przygotowanie: Schab myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem i cienkimi plastrami cebuli, odstawiamy na noc lub na kilka godzin - godzinę chociaż jeśli nie macie czasu. Rozgrzewamy(...)smalec, kotlety wyjmujemy z mleka i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Nie tłuczemy. Mleko wylewamy, a cebulę zostawiamy. Podgrzybki oczyszczone kroimy w średnią kostkę. Na patelni podsmażamy przyprawione kotlety, ewentualnie później jeszcze je doprawimy do smaku. Po 15 minutach dodajemy cebulę wraz z grzybami, dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, by cebula nie przywarła
Zasmakuj Kuchniszerokim, niezbyt głębokim talerzu zalewa się odcedzonym wywarem. Po wystygnięciu całość chłodzi się w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury na wierzchu galarety powstaje cieńsza lub grubsza warstwa ściętego tłuszczu (smalcu), a wywar z mięsem ścina się do konsystencji galarety. Proces ten jest możliwy dzięki naturalnej żelatynie wygotowanej z kości, głównie z nóżek. Nieodzownym składnikiem studzianiny są właśnie nóżki wieprzowe. Oczywiście(...)ozdabiana marchewką, czy groszkiem. Na talerzu pojawiała się czasem do ozdoby jedynie natka pietruszki. Galaretę podawano w talerzu, w którym zastygała, lub (rzadziej) na płaskim talerzu obróconą stroną ze smalcem w dół. Każdy mógł sobie wyciąć z niej „klin” i przełożyć go na swój talerz. Do studzianiny obowiązkowo podawano ocet (taki „prawdziwy” 10%). Każdy polewał nim swoją porcję wg uznania
Trzeci talerz