szkl. cukier 1 szkl. mąka 3 szkl. olej 3/4 szkl. proszek do pieczenia 3 łyżeczki owoce: gruszki 2-3 szt. (w zależności od wielkości) Kruszonka: smalec 1 łyżka margaryna 1 łyżka cukier 3 łyżki mąka 5 łyżek Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita(...)grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciasto. Gruszki obieramy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście. Smalec, margarynę, cukier i mąkę razem łączymy. Ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę wykładamy na ciasto. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy ciasto
Kuchnia Paulettescebule 4 ząbki czosnki 1 pietruszka pół selera średni por (zielona część) 2 łyżki smalcu 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych 2 puszki pomidorów ziele angielskie liście laurowe(...)odchodziło od kości. Następnie odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na smalcu. Dodać krojone pomidory z puszki i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem. Podsmażyć kiełbasę i boczek oraz słoninę na patelni. Przełożyć do zupy. Ogórki pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni, na której
Bon Appetit Małgorzatypodwawelskiej różne skrawki mięs pieczonych garść suszonych grzybów sok pomidorowy Pudliszki suszone morele koncentrat pomidorowy kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 cebula smalec Przygotowanie Karkówkę umyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem, nakłułem w kilku miejscach, w nich umieściłem pokrojony na cząstki czosnek, posoliłem, dodałem pieprz , ziele angielskie, listki laurowe, ułożyłem w brytfance(...)Kiełbasę ponacinałem i również ułożyłem wokół karkówki. Dodałem smalcu. Brytfankę wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C , zapiekałem pod przykryciem do czasu , aż mięso upiekło się, pod koniec pieczenia dodałem pokrojoną w plastry cebulę, zdjąłem przykrycie i zapiekałem tak aby cebula się zeszkliła, a mięso przypiekło. Suszone grzyby namoczyłem. Kapustę kiszoną pokroiłem, zalałem w garnku wodą dodałem namoczone pokrojone
R'n'G KitchenSkładniki: - 1/4 małej główki białej kapusty - garść suszonych grzybów - 2 opakowania tartych buraczków Poltino - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka smalcu - 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego - 25 dag fasoli, ja miałam mały groch ale Jaś też będzie bardzo dobry - 3 liście laurowe(...)dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem
Apetyczna babeczkaśląskimi , albo z kaczką pieczoną jest wprost wyśmienita. Polecam jako jarzynkę do dań.Smacznego. 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu 2 łyżki mąki Szczypta soli Szczypta pieprzu **************************************** Kapstę poszatkować i zalać wrzątkiem,zostawić na 5 minut,odlać i włżyć do garnka.Wlać tyle goracej wody aby kapusta(...)dużych oczkach,p osolić i pocukrzyć.Gotujemy na małym ogniu aż stanie się miękka.Teraz dodać ocet i gotować 5 minut.Smalec roztopić na patelni ,cebulę posiekać i dodać do smalcu ,zeszklić.W sypać mąkę i zrobić zasmażkę , a następnie wlać do kapusty.Dodać pieprz.Dokładnie wymieszać.Smazymy jeszcze 2-3 minuty na wolnym ogniu i gotowe
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięsa wieprzowego i cielęcego 230 g mielonej słoniny 2 lekko roztrzepane jajka ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz i ziele angielskie do smaku Ciasto kruche: 600 g mąki pszennej 60 g smalcu 120 g masła 1 łyżka soli 2 jajka około ½ szklanki zimnej wody Przepis: Do niniejszego przepisu kaczkę należy wytrybować. W tym znacznie prościej niż z opisu słownego skorzystać ze szczegółowej(...)ziele angielskie i tymianek. Dobrze wymieszać aż masa będzie miała lekką konsystencję. 4. Przygotować ciasto: umieść mąkę i sól w dużej misce, dodać schłodzone, pokrojone w kostkę masło i smalec; rozetrzeć mąkę i tłuszcz w palcach do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodać jajka, wymieszać, dodać zimną wodę i kilkoma szybkimi ruchami zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, owinąć folią i umieścić
GRUBY WAŁEKmojej rodzinie od bardzo dawna. Jako dziecko nie lubiłam jej, a będąc nastolatką jadłam ją na pajdzie pieczonego w domu chleba ze smalcem. Teraz sama ją robię i wykorzystuję do dań obiadowych, ale zdarza się też chleb ze smalcem. Jest to idealne rozwiązanie, gdy spieszę się
To co kochammięsem- klik. SKŁADNIKI: 250 g krewetek 250 g pałeczek surmi białko z 1 małego jajka (2 łyżki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub maki ziemniaczanej 50 g słoninki lub dobrego smalcu ze skwarkami 4 cebule dymki (tylko biała część z małym kawałkiem najjaśniejszej zielonej części) 1 łyżka soku ze startego imbiru 1 łyżka wina ryżowego lub innego ale nie kwaśnego białego(...)wyjąć kilka godzin wcześniej z zamrażarki by odmroziły się w zamkniętym opakowaniu w pokojowej temperaturze. Krewetki drobno posiekać, wrzucić do miski i dodać do nich drobno posiekaną słoninkę lub smalec, posiekane cebule dymki. Jeśli chcemy oszczędzić połowę krewetek można zastąpić pałeczkami surmi, które trzeba również pokroić w cienkie plasterki a wtedy te same "rozsypią" się na drobną kosteczkę. Do posiekanych
Sztuka gotowania w/g Samirymniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu ("parter" lodówki lub - co lepsze i o co coraz trudniej - w chłodnej piwnicy). 1/2 kg prawdziwego miodu, 2 szklanki cukru, 25 dkg smalcu (lub masła) podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Masę ochłodzić. Do chłodnej lub zaledwie letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając ciasto ręką; 1 kg pszennej mąki, 3 całe jaja, 3 ścięte łyżeczki(...)wśród tradycyjnych świątecznych ciast polskich. Tyle Autorzy, a poniżej uwagi Kryni58 , która ten piernik piekła już wielokrotnie: cukru daję 2 niepełne szklanki, dodaję pół na pół masło i smalec, ciasto dzielę na 2 części, piekę w pierniku w temperaturze 170 - 180 stopni przez mniej więcej godzinę. Przekładam powidłami, jak się uleży daję na wierzch polewę czekoladową. Pozdrowionka i smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światahigh” i roztopiłam słoninę z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu), ząb kami czosnku i świeżymi ziołami (rozmaryn i tymianek), potem włożyłam kawałki kurczaka na 6 godzin. Wytopiony smalec przykrył kurczaka, który powoli w nim się dusił. Przygotowany tak kurczak nie wysycha i pozostaje soczysty. Tym sposobem można przygotować też kaczkę, gęsi, oraz wieprzowinę. Kurczaka można jeść od razu(...)wyjęciu z tłuszczu lub tuż przed jedzeniem podpiec go w piekarniku, a wytopiony aromatyczny smalec przełożyć do słoika i wykorzystać jako smarowidło do kanapek. Mus jabłkowy z cynamonem. Wieczorem wrzuciłam do Crock-Pot’a obrane, pokrojone jabłka, przykryłam i zostawiłam w trybie “low” na 10 godzin. Rano zdjęłam pokrywkę, dodałam korę cynamonu i opakowanie cukru cynamonowego, wymieszałam, przestawiłam wolnowar
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko bułka tarta mąka sól pieprz 5 dkg smalcu 3 dkg masła Sposób przygotowania: Filety umyć, osączyć, wyjąc kości i z mięsa przygotować 4 kotlety. Mięso lekko pobić młotkiem, aby rozpłaszczyć kawałki mięsa, uformować okrągłe kotlety. Osolić je i popieprzyć, opanierować najpierw w mące, a następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć(...)smalcu, dodając pod koniec smażenia kawałek masła. Podawać z ziemniakami tłuczonymi, kaszkami drobnymi na sypko, surówkami sezonowymi, warzywami gotowanymi. Polecana kapusta czerwona z jabłkami
Przepisy kulinarne babci Antoninyduszone na cebulce. Mniam! Składniki: ½ kg mielonej wołowiny 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ kg cebuli sól i pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku 1 łyżka smalcu 1/3 szklanki bulionu mięsnego Wykonanie: Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na smalcu z dodatkiem papryki. W między czasie mięso wymieszać ze startymi ziemniakami, solą i pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem (w razie
Tradycyjna Kuchniacebula 2 marchewki 1 por 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 itr bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 goździki kminek sól,pieprz przecier pomidorowy 3 łyżki smalcu ***********"*"********************** Kapustę obrać z liści,nastawić garnek z posoloną wodą,zagotować .Wrzucać po kilka liści kapusty i je parzyć,wyciągnać delikatnie i ostudzić.Teraz obrać i pokroić drobno warzywa.Eozgrza(...)rondlu smalec 2 łyżki i smażyć je przez 5 minut.Dodać mięso , smażyć jeszcze 10 minut.Przyprawiamy farsz pieprzem,zmiażdżonymi ziarenkami ziela angielskiego(2-3 wystarcza).Teraz wlewamy 1/3 szkl.goracego bulionu(wołowego ,może być z kostki). Sprawdzamy czy farsz jest odpowiednio słony.Rozkładamy liście kapusty pekińskiej,na każdy kładziemy farsz,i formujemy pakieciki.W rondlu podgrzewamy resztę bulionu z kostki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklista, nie potrzebuje rumienienia. Dodajemy do niej czosnek i smażymy jeszcze chwilę razem, aż czosnek straci swój mocny surowy zapach. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni rozgrzewamy gęsi smalec – wrzucamy pokrojone ziemniaki i smażymy, aż lekko się z wierzchu zeszklą – około 4-5 minut na średnim ogniu. Przekładamy je do garnka. Zupę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem(...)/waga po obraniu/ 3 wędzone, nietłuste kiełbasy wieprzowe (używam kiełbasy z szynki Morlin) 1 duża cebula, 150g 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki smalcu gęsiego 1,4 litra rosołu/bulionu 250ml maślanki naturalnej 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika ½ małego pęczka pietruszki – same oberwane listki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka
Karo in the Kitchenposzatkowanej białej kapusty (w oryginale 2,5) 1 marchewka 1 cebula ćwiartka kurczaka 500 g kiełbasy przecier pomidorowy liść laurowy kminek sok z cytryny ocet do smaku 1 łyżka smalcu sól, pieprz Do garnka z zimną wodą wkładamy ćwiartkę kurczaka, solimy i gotujemy do miękkości (wody powinno być tylko tyle, by kurczak był cały czas zanurzony w wywarze). Z wywaru(...)wyjmujemy mięso i wrzucamy do niego poszatkowaną kapustę. W międzyczasie cebulę szklimy na smalcu i dodajemy do gotującej się kapusty. Na patelni podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i również dodajemy ją do kapusty razem ze starą marchewką, liściem laurowym, majerankiem, mięsem z kurczaka i przecierem pomidorowym. Gdy kapusta będzie miękka, doprawiamy ją solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny
Trzeci talerz