masła 1/2 szklanki cukru torebka cukru waniliowego torebka budyniu waniliowego 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% 3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kostki smalcu Sposób przygotowania Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem. Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę. Ciasto zagniotl mi mikser ;) Rozwałkować(...)placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką oponkę a środek z kieliszka. Gdy smalec się rozgrzeje smażymy wszystkie oponki, ja także kółeczka wydrążone przez kieliszek smażylam :), ok.2-3 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkomleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru do wypieków - 14 g drożdży instant - woda różana - 1 łyżka wódki Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (szklanka cukru pudru + sok z cytryny + wrzątek) - kandyzowana skórka cytrynowa Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, 1 łyżkę wódki(...)blaszkę wyłożoną matą i bardzo delikatnie oprószoną mąką), przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, aż podwoją swoją objętość. Smażymy w szerokim garnku na oleju ze smalcem rozgrzanym do 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder mieszamy z wrzątkiem oraz 1 łyżką soku
mojewypiekiinietylkodrożdży lub 7 g suszonych 5 żółtek 3 łyżki cukru szczypta soli 100 g roztopionego masła 1 łyżka spirytusu DODATKOWO : konfitura z płatków róży lub marmolada, 1l oleju lub/i smalcu do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Drożdże (świeże lub suszone) wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru. Zalewamy 125 ml ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Przykrywamy(...)wycięciu układamy na arkuszach papieru do pieczenia lub na lekko oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do napuszenia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej lub/i smalec do 180℃. Partiami kładziemy wyrośnięte pączki (z nadzieniem lub bez) i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Nie powinny rumienić się zbyt szybko, bo będą surowe w środku. Wyławiamy łyżką
cool and mintySkładniki: 250g mąki 200g puree z dyni 80g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka likieru pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy cukier puder do posypania smalec do smażenia Jajka, puree z dyni, cukier, skórkę i likier pomarańczowy zmiksować . Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na gładką masę. Rozgrzać smalec na głębokiej patelni
Wiem co jemmąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 dkg drożdży 40 g masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki mleka sól szczypta 1 łyżka cukru 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej smalec do smażenia krem: 1 i 1/3 szklanki soku z pomarańczy / u mnie 3 pomarańcza/ 3 łyżki cukru 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 galaretka pomarańczowa puder(...)wycinam koła i układam na desce lekko podsypanej mąką. Odstawiam do podwojenia objętości na około godzinę. Ciasto im lepiej wyroście tym pączki są lepsze. W głębokim garnku roztapiam smalec. Powinien mieć temp 175 stopni. Nie mam termometru dlatego wrzucam zawsze kawałek obranego ziemniaka. Temperatura jest dobra jak zrumieni się on po minucie. Wrzucam po 5 pączków górą pączka do dołu
wesoła kuchniaprzepisu korzystam od lat, zawsze wychodzą bardzo smaczne i kruche, polecam. Składniki: 250 gram mąki pszennej 20 gram masła 3 żółtka 5-6 łyżek śmietany kieliszek spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, siekamy ją z masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy dość długo, powinno(...)mąką, ciasto cienko wałkujemy, radełkiem lub nożem wycinamy paski 2cm.x10cm., każdy pasek nacinamy w środku i przewijamy jeden koniec przez dziurkę. Gotowe faworki układamy na stolnicy, w garnku roztapiamy smalec, na gorący tłuszcz wrzucamy gotowe faworki i smażmy na złoty kolor z obydwu stron, układamy na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, ostudzone posypujemy cukrem pudrem
Bajeczna Kuchniałyżka cukru waniliowego 2 żółtka 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki wódki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka roztopionego, ostudzonego masła tłuszcz do smażenia - u mnie olej wymieszany ze smalcem (pół na pół) cukier puder do posypania Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 1cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. W każdym(...)kole za pomocą mniejszego kieliszka wykroić otwór. Olej wymieszać ze smalcem i podgrzewać aż osiągnie odpowiednią temperaturę. Na gorący tłuszcz wrzucać oponki i smażyć je chwilę z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Oponki wyjąc i przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obficie posypać cukrem pudrem
My simple kitchendrożdży świeżych 250 ml mleka 6 żółtek 3 łyżki cukru 50 g masła 0,5 szkl jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu Do smażenia: smalec Nadzienie: marmolada wieloowocowa Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru. Wymieszać i pozostawić by drożdże zaczęły pracować.W tym czasie(...)rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać krążki, układać na stolnicy. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić na około 40 minut by ciasto wyrosło. Smażyć na rozgrzanym smalcu w temperaturze około 170 stopni po około 1,5 minut z każdej strony. Przekładać na ręcznik papierowy. Lekko przestudzone pączki nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką. W zależności
Ala piecze i gotujemąki 1/2 kg tłustego sera białego 1 /2 kostki margaryny lub 125 g masła 1-2 łyżeczki sodki 3 łyżki octu 3 całe jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 kg smalcu do pieczenia Przygotowanie : Ser zmielić, jajka utrzeć z cukrem Masło posiekać z mąką na stolnicy, dodać utarte jajka i pozostałe składniki i zagnieść ciasto Ciasto rozwałkować na dość cienkie placki(...)smażone smakują podobnie jak chrusty ( te które wyrosły podczas smażenia są w środku puste), lecz wydaje mi się, że z nimi jest mniej pracy. Do smażenia zużyłam 1 kg smalcu, jeśli ktoś zdecyduje się na olej też wyjdzie go co najmniej litr. Garnek w którym smażyłam wkładałam na raz 8 donatów, z resztek wykrawanego ciasta można smażyć fantazyjne ciasteczka
Proste Potrawyżółtka (z dużych jaj) 4 łyżki jogurtu naturalnego (100 g) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki wódki szczypta soli 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia olej lub smalec do smażenia cukier puder do dekoracji Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Składniki sypkie wymieszać ze sobą. Następnie dodać żółtka, jogurt naturalny i wlać wódkę. Za pomocą robota(...)Wykroić paski, które należy skośnie wyciąć. W środku każdego kawałka zrobić nacięcie i przewinąć przez dziurkę jeden z boków/końcówkę ciasta. W małym garnku rozgrzać olej (lub stopić smalec). Gdy tłuszcz będzie gorący to partiami wrzucać przygotowane faworki. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone faworki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed
UgotowaćSkładniki: łopatka bez kości 1,5 kg, ząbki czosnku małe 20 sztuk, kucharek 1 łyżka, cząber 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, smalec 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuka, liście laurowe 2 sztuki, woda 1/2 litra wywar z gotowania łopatki zamrażam i do bigosu później dodaję lub jako baza do gulaszu = łopatkę bez kości rozciąć ostrym nożem(...)prasce ząbki czosnku, posypać cząbrem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, majerankiem łopatkę zwinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nicią, zawinąć w woreczek i schować do lodówki najlepiej na całą noc na smalcu w rondlu zrumienić z każdej strony roladę na rumiano, przełożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, gdy para zasyczy to gotować na średnim ogniu 55 minut, szybkowar
W Mojej Kuchni Lubiędzień, ale świetnie sprawdzi się także podczas wakacyjnych wyjazdów. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego: szynki, łopatki • 20 dag karkówki • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 1 kostka smalcu – 200g • sól, pieprz, czerwony Delikat Knorr’a, 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać, pokroić w dużą kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć przyprawami. Dodać czosnek przeciśnięty przeez praskę(...)można jej trochę dolać, ale nie jest to konieczne. 5. Temperaturę pieczenia obniżyć do 160 st. C. Piec mięso dalej, znów pod przykryciem, przez kolejną godzinę. 6. Dodać kostkę smalcu, wymieszać z mięsem, aż się rozpuści. 7. Po tym czasie wyjąć naczynie. Mięso rozdzielić na włókna widelcami. 8. Znów wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na godzinę
W mojej kuchniCiasto najlepiej wyrabiać rękami. Pamiętaj o drożdżach, muszą być świeże ( bez białego nalotu) Pączki powinny być smażone w temperaturze 170-180 stopni C Do smażenia pączków używam smalcu, ale śmiało można użyć oleju rzepakowego, jednak należy bardzo pilnować ognia, tłuszczu powinno być tyle by pączki nie dotykały dna. Pączki nie mogą się za szybko rumienić ponieważ w środku(...)mąki pszennej tortowej 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru pudru 40 g masła 1 łyżka wódki 1 łyżka cukru smalec 0.5 kg Składniki na polewę: 50 g mlecznej ciemnej czekolady garść orzechów włoskich Przygotowanie: W garnuszku podgrzewam mleko ( musi być letnie) , dodaję pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki
Kukuleczkipół talerza. Składniki: ( z podanej porcji wychodzą dwa talerze chruścików) 3 jajka 200 g mąki łyżka cukru 150 ml mleka dodatkowo: cukier puder łyżeczka cynamonu litr oleju kostka smalcu Smalec i olej umieścić w rondlu o grubym dnie i rozgrzać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć na jasno z cukrem. Nadal ucierając dodawać mąkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wieprzowej łopatki 1 łyżeczka maggi w płynie 2-3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku łyżka mąki , rozrobiona w 1/2 szklanki wody do zagęszczenia sosu Mięso kroimy w dość grube plastry , mocno obsmażamy na smalcu
Ogrodnik w podróży