smalec przepis - 3000 przepisów (strona:35/200)

Oponki serowe 206

łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki wódki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka roztopionego, ostudzonego masła tłuszcz do smażenia - u mnie olej wymieszany ze smalcem (pół na pół) cukier puder do posypania Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 1cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. W każdym(...)kole za pomocą mniejszego kieliszka wykroić otwór. Olej wymieszać ze smalcem i podgrzewać aż osiągnie odpowiednią temperaturę. Na gorący tłuszcz wrzucać oponki i smażyć je chwilę z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Oponki wyjąc i przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obficie posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Pączki na jogurcie 158

drożdży świeżych  250 ml mleka 6 żółtek 3 łyżki cukru 50 g masła 0,5 szkl jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu Do smażenia: smalec Nadzienie: marmolada wieloowocowa  Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru. Wymieszać i pozostawić by drożdże zaczęły pracować.W tym czasie(...)rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać krążki, układać na stolnicy. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić na około 40 minut by ciasto wyrosło.  Smażyć na rozgrzanym smalcu w temperaturze około 170 stopni po około 1,5 minut z każdej strony. Przekładać na ręcznik papierowy. Lekko przestudzone pączki nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką. W zależności

Ala piecze i gotuje
Donaty na Tłusty czwartek 122

mąki 1/2 kg tłustego sera białego 1 /2 kostki margaryny lub 125 g masła 1-2 łyżeczki sodki 3 łyżki octu 3 całe jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 kg smalcu do pieczenia Przygotowanie : Ser zmielić, jajka utrzeć z cukrem Masło posiekać z mąką na stolnicy, dodać utarte jajka i pozostałe składniki i zagnieść ciasto Ciasto rozwałkować na dość cienkie placki(...)smażone smakują podobnie jak chrusty ( te które wyrosły podczas smażenia są w środku puste), lecz wydaje mi się, że z nimi jest mniej pracy. Do smażenia zużyłam 1 kg smalcu, jeśli ktoś zdecyduje się na olej też wyjdzie go co najmniej litr. Garnek w którym smażyłam wkładałam na raz 8 donatów, z resztek wykrawanego ciasta można smażyć fantazyjne ciasteczka

Proste Potrawy
Faworki na jogurcie naturalnym 281

żółtka (z dużych jaj) 4 łyżki jogurtu naturalnego (100 g) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki wódki szczypta soli 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia olej lub smalec do smażenia cukier puder do dekoracji Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Składniki sypkie wymieszać ze sobą. Następnie dodać żółtka, jogurt naturalny i wlać wódkę. Za pomocą robota(...)Wykroić paski, które należy skośnie wyciąć. W środku każdego kawałka zrobić nacięcie i przewinąć przez dziurkę jeden z boków/końcówkę ciasta. W małym garnku rozgrzać olej (lub stopić smalec). Gdy tłuszcz będzie gorący to partiami wrzucać przygotowane faworki. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone faworki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed

Ugotować
szybkowar-łopatka wieprzowa najlepsza do pieczywa... 184

Składniki: łopatka bez kości 1,5 kg, ząbki czosnku małe 20 sztuk, kucharek 1 łyżka, cząber 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, smalec 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuka, liście laurowe 2 sztuki, woda 1/2 litra wywar z gotowania łopatki zamrażam i do bigosu później dodaję lub jako baza do gulaszu = łopatkę bez kości rozciąć ostrym nożem(...)prasce ząbki czosnku, posypać cząbrem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, majerankiem łopatkę zwinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nicią, zawinąć w woreczek i schować do lodówki najlepiej na całą noc na smalcu w rondlu zrumienić z każdej strony roladę na rumiano, przełożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, gdy para zasyczy to gotować na średnim ogniu 55 minut, szybkowar

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone mięso w słoiku wg Aleex 270

dzień, ale świetnie sprawdzi się także podczas wakacyjnych wyjazdów. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego: szynki, łopatki • 20 dag karkówki • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 1 kostka smalcu – 200g • sól, pieprz, czerwony Delikat Knorr’a, 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać, pokroić w dużą kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć przyprawami. Dodać czosnek przeciśnięty przeez praskę(...)można jej trochę dolać, ale nie jest to konieczne. 5. Temperaturę pieczenia obniżyć do 160 st. C. Piec mięso dalej, znów pod przykryciem, przez kolejną godzinę. 6. Dodać kostkę smalcu, wymieszać z mięsem, aż się rozpuści. 7. Po tym czasie wyjąć naczynie. Mięso rozdzielić na włókna widelcami. 8. Znów wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na godzinę

W mojej kuchni
PRZEPIS NA PĄCZKI 161

Ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Pamiętaj o drożdżach, muszą być świeże ( bez białego nalotu) Pączki powinny być smażone w temperaturze 170-180 stopni C  Do smażenia pączków używam  smalcu, ale śmiało można użyć oleju rzepakowego, jednak należy bardzo pilnować ognia, tłuszczu powinno być tyle by pączki nie dotykały dna. Pączki nie mogą się za szybko rumienić ponieważ w środku(...)mąki pszennej tortowej 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży  5 żółtek 1 jajko 60 g cukru pudru 40 g masła  1 łyżka wódki 1 łyżka cukru smalec 0.5 kg Składniki na polewę: 50 g mlecznej ciemnej czekolady  garść orzechów włoskich  Przygotowanie:  W garnuszku podgrzewam mleko ( musi być letnie) , dodaję pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki

Kukuleczki
chruścik lany 147

pół talerza.  Składniki: ( z podanej porcji wychodzą dwa talerze chruścików) 3 jajka 200 g mąki łyżka cukru 150 ml mleka dodatkowo: cukier puder łyżeczka cynamonu litr oleju kostka smalcu Smalec i olej umieścić w rondlu o grubym dnie i rozgrzać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć na jasno z cukrem. Nadal ucierając dodawać mąkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Duszona łopatka w sosie własnym 326

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wieprzowej łopatki 1 łyżeczka maggi w płynie 2-3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku łyżka mąki , rozrobiona w 1/2 szklanki wody do zagęszczenia sosu Mięso kroimy w dość grube plastry , mocno obsmażamy na smalcu

Ogrodnik w podróży
Pączki 145

zaczynem z drożdży. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie wałkujemy na ok 1 cm, wycinamy szklanką koła i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Najlepsze pączki robi się na smalcu, ja zrobiłam na mieszaninie smalcu i oleju. Pączki wychodzą przepyszne, puszyste. Po naciśnięciu wracają do swojej wysokości. Z powodzeniem można z tego ciasta porobić małe pączuszki. Ja takie zrobiłam na prośbę

Państwo Wojtczuk gotują
GULASZ Z DZIKA (keto, LCHF, optymalny, paleo) 210

obiad sam się gotuje Tym razem prezentuję gulasz z dzika pachnący lasem, jałowcem i ziołami. Od razu podpowiem, że do chudego mięsa warto dodać trochę więcej tłuszczu np smalcu by poprawić makro i podrasować smak mięsa Składniki: 600 g wcześniejszej zmrożonego mięsa gulaszowego z dzika 200 g smalcu 2 cebule – ok 180 g 2 marchewki

Ola la LCHF
delikatne kopytka okraszone cebulą... 153

ziemniaki ugotowane 1 kg, mąka ziemniaczana 2 łyżki, mąka pszenna - ile potrzeba, sól 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka "XL", olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżka, cebula 4 sztuki, smalec 6 łyżek/domowy, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach wieczorem, odlać z wody i zostawić obrane ze skórki w garnku, następnie na drugi(...)wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 2-3 minuty, cedzakiem wyjmować i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać na smalcu z przyprawami podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, dodać kucharka i pieprz, podawać kopytka polane cebulką - syte, smaczne, delikatne kopytka...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsza grochówka 218

pietruszka 100g zielonego groszku (może być mrożony) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku duży ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego Groch opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i odstawić na min. godzinę. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, włożyć od garnka, dodać pokrojoną pietruszkę, liście laurowe i ziele, wsypać groch(...)garnka, gotować 10 minut. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka wyjąć z zupy, mięso obkroić

Obiad gotowy
Gulasz z dzika 194

garść grzybów leśnych sól pieprz chili listek laurowy kilka ziaren jałowca pół łyżeczki kolendry pieprz ziołowy staropolski 1 szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego - grzybowego tłuszcz do smażenia (smalec) 1 puszka pomidorów krojonych 400 g 2 łyżki śmietany Zioła tłuczemy w moździerzu, mieszamy z odrobiną wina. Mięso myjemy w kilku wodach i wkładamy do marynaty na kilka godzin. Cebulę(...)czosnek siekamy, podsmażamy na małej ilości tłuszczu, dodajemy jeszcze łyżkę smalcu i wkładamy marynowane mięso, lekko osączone, przysmażamy aż odparuje, gasimy winem i dodajemy namoczone uprzednio grzyby oraz pokrojoną drobno marchewkę, por, seler i przyprawy oraz resztę marynaty. Podlewamy jeszcze ok pół szkl wody, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa ok 2 godziny. W razie

Gotowanie jest łatwe
Kapusta zasmażana z groszkiem 123

Wdzięczny temat kulinarny <3 Tutaj jako dodatek do dania głównego, idealna z kopytkami <3 Składniki 1/4 białej kapusty 1 mała puszka groszku konserwowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 100 ml bulionu 1 łyżka mąki sok z cytryny sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę podsmażamy na smalcu. Kapustę siekamy, dodajemy

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania