smalec przepis - 3000 przepisów (strona:26/200)

Placki cukiniowo - ziemniaczane z dipem miętowym 191

dodatkiem mięty jest świetnym dodatkiem do placków. Składniki: 4-5 ziemniaków 1 spora cukinia 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz 2-3 łyżki startego parmezanu smalec, olej do smażenia dodatkowo: jogurt grecki sok z cytryny odrobina miodu pieprz kilka gałązek mięty Wykonanie: cukinię przekroić wzdłuż na pół i wybrać cały gąbczsty środek z pestkami, odrzucić. Zetrzeć(...)odrobinę miodu i pieprz cukinię przed dodaniem do masy ziemniaczanej dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Dodać jajko, makę pszenną, pieprz, starty parmezan i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym smalcu do z obydwu stron zrumienienia  podawać z dipem mietowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rillettes wieprzowe 135

ząbków czosnku 5 listków laurowych 4-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek, tymianek, rozmaryn do smaku sól, pieprz do smaku łyżka octu jabłkowego 200 ml białego wytrawnego wina 170 g smalcu 100 ml wody Przygotowanie: Smalec i drobniutko pokrojoną słoninę roztopić w garnku na małym ogniu, wlać 100 ml wody. Dodać cebulę, 5-6 ząbków czosnku i pokrojone drobno mięso

Gaździnka warzy
Brytyjskie kruche paszteciki 214

smacznym ciastem , jest delikatne i niesamowite . No i mają jedną wadę , ile bym nie zrobiła , tyle zniknie Składniki : ciasto 500 g mąki ( 1/2 torebki zwykłej tortowej ) duża kostka smalcu ( 250 g ) 1/2 szklanki bardzo zimnej wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Farsz : Optymalnie resztki pieczonego kurczaka , jeśli nie to podpieczone kawałki podudzi bez kości kawałek wędzonego boczku(...)wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy na tyle kawałków ile mamy foremek lub kokilek . Każdy kawałek rozwałkowujemy ( możemy podsypać mąką żeby się nie kleiło do wałka ) . Wytłuszczone smalcem kokilki , wykładamy ciastem , nadmiar obcinamy i odkładamy – zrobimy z niego przykrywki . Wolny środek wypełniamy farszem drobiowym i zaklejamy cienko rozwałkowanym ciastem ( można użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie

Ogrodnik w podróży
Domowa pszenna tortilla jak marzenie 135

Wartość kaloryczna:   150 Składniki: §       2 szklanki mąki pszennej §       pół kostki smalcu lub oleju §       2/3 szklanki gorącej wody §       ¼ łyżeczki proszku do pieczenia §       1 łyżeczka soli Przygotuj: mikser patelnię 28 cm Mąkę, sól, proszek(...)smalec miksujemy, dodajemy wodę i wykładamy ciasto na blat. Podsypując delikatnie mąką ugniatamy i dzielimy na 8 części (ja dzielę na pół, połówkę na pół znowu itd.). Każdy kawałek ciasta rolujemy w kuleczkę i odstawiamy na pół godziny lub dłużej. Ważne by kuleczki były szczelnie zamknięte. Mogą też przenocować w lodówce. Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na cienki placek (tak cienki

Bazując na smaku
Czerwona kapusta - duszona z pigwą 138

przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam! Składniki: mała czerwona kapusta 1 cebula słoiczek marmolady z pigwy 3-4 goździki sól, pieprz 2 łyżki smalcu z gęsi 3 łyżki ciemnego octu balsamiczny 1 szklanka bulionu  Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, przekroić na 4 części, z każdej wyciąć głąb. Kapustę poszatkować w garnku(...)podgrzać gęsi smalec i podsmażyć obraną, pokrojoną w piórka cebulę. Dodać poszatkowaną kapustę, dolać bulion, przyprawy i marmoladę z pigwy. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec skorygować ilość soli i pieprzu,  na koniec doprawić do smaku octem winnym. Podałam z piersią gęsi pieczonej z dodatkiem owocu pigwy (przepis na blogu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smalczyk wiejski z mięsem 141

Smalczyk wiejski z mięskem... W tym momencie żałuję tylko, że nie upiekłam sama chleba. Nigdy nie piekłam chleba, chyba muszę spróbować. A do tego chlebka domowy smalec na słoninie, boczku i kiełbasie. A do tego ogóreczek małosolny. Nie trzeba mi niczego więcej... Składniki: 30 dkg słoniny 60 dkg boczku 40 dkg kiełbasy toruńskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)boczek mielimy maszynką, wrzucamy na patelnie i wysmażamy, mielimy kiełbasę i dorzucamy na patelnie pod koniec wysmażania. Podsmażamy wszystko razem, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę (jeśli chcemy aby smalec dłużej postał wkładamy obraną cebulę w całości a jak się wysmaży, wyciągamy). Jak cebulka się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, przesmażamy chwilkę i wyłączamy. Możemy przelać

Pelusiowa Kuchnia
Zupa gulaszowa węgierska 199

dzień i ciągle mi się nie nudzi. Choć mało zapychająca więc po zupie trzeba podać drugie danie. Co potrzebujemy : 1 kg wieprzowiny (w sumie dowolna część) 2-3 cebule smalec (2-3 łyżki) 6 ząbków czosnku 3 łyżki papryki słodkiej w proszku pomidory w puszce 3 czerwone papryki bulion warzywny (około 1.5 litra) liść laurowy 2 marchewki 4 ziemniaki majeranek(...)pasta paprykowa węgierska ostra sól, pieprz Jak robimy? Cebulę siekamy w kostkę, mięso w grubą kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przez wyciskacz do czosnku Rozgrzewamy patelnię, dodajemy smalec i szklimy cebulkę. Do cebulki dodajemy mięso, czosnek, paprykę w proszku i smażymy około 5 minut Dodajemy pomidory , chwilę gotujemy Dolewamy bulion, liście laurowę, paprykę, marchewkę i 2 łyżki pastry paprykowej (można

Snejkusiowe Przepisy
Smalec domowy 128

Smalec domowy idealnie smakuje na kromce razowego chlebka w towarzystwie kiszonego ogórka. Jest również idealnym dodatkiem jako omasta do  pierogów, pyz czy klusek. Składniki 1 kg  słoniny 2 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 1 jabłko 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 szklanki mleka Wykonanie Słoninę kroimy w drobną(...)jabłko, ostrożnie by nam nie wykipiało, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy czosnek, majeranek, wlewam mleko i przyprawiamy do smaku. Przestygnięty smalec przelewamy do kamionkowego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Młoda kapusta po poznańsku 666

pełni zapraszam więc do spróbowania jej w nowej odsłonie. Młoda kapusta to świetny dodatek do mięsa lub młodych ziemniaczków. Składniki: główka młodej kapusty 1 cebula 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki octu 2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Zaczynamy od poszatkowania i wypłukania kapusty.   Do wysokiego garnka (takiego aby zmieściła się cała kapusta i nie wypadała przy mieszaniu) wrzucamy(...)łyżki smalcu i rozpuszczamy go. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Gdy cebula się zarumieni wrzucamy kapustę i dusimy na małym ogniu często mieszając. Jeżeli kapusta się przypieka można dolać odrobinkę wody. Dusimy do czasu aż kapusta nie zmięknie. Potem dodajemy ocet i cukier do smaku i gotowe Czas przygotowania ok 40 min.   Do dzieła

Kulinarna Patilogia
Ciasteczka z maszynki 323

mięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek. Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk. Ciasteczka z maszynki Składniki: 500g mąki pszennej 125g masła 125g smalcu 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - tłuszcz i jajka powinny być mocno schłodzone - mąkę i proszek do pieczenia przesiać(...)dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz smalec, wbić jajko oraz żółtko, dodać cukier puder i cukier z wanilią, składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść - gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne - ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce - blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni - przygotować maszynkę do mięsa, montując

Smakołyki Bereniki
Faworkowe Love 183

zapisków mamy.  Serdecznie polecam ;)  Składniki: 0.25 dag mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia kieliszek spirytusu szczypta soli smalec do smażenia plus łyżka octu Wykonanie: Z mąki, żółtek, śmietany, masła, proszku do pieczenia i octu zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Dokładnie wyrobić, bijąc wałkiem, aż pokażą się pęcherzyki powietrzne. Następnie ciasto(...)cienko rozwałkować, pokroić w paski, a w środku każdego z nich zrobić przecięcie i przepleść ciasto. Smażyć na smalcu na jasno złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem po całkowitym wystudzeniu. p.s Na drugim zdjęciu widać faworkowe serduszko (powstało ze ścinek) :) Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pasztet domowy 196

Składniki: 1.5 kg łopatki 0,8 kg boczku  0.4 wątróbki drobiowej 8 dużych cebul 7 jajek dwie szczypty gałki muszkatołowej pieprz do smaku  sól do smaku  smalec do obsypania foremki bułka tarta do obsypania foremki Wykonanie: Łopatkę i boczek delikatnie zagotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. W między czasie pokroić na mniejsze kawałki wątróbkę(...)pozostały po podsmażaniu cebuli i wątróbki. Dodać żółtka i wszystko razem wymieszać. Na sam koniec na sztywno ubić białka i delikatnie połączyć z masą mięsną. Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę.  Dobrze upieczony pasztet odchodzi

Krakowskie smaki Ani
Pączki 259

pszennej luksusowej pół szklanki drobnego cukru do wypieków pół szklanki całych jajek 10 dag tłuszczu użyłam roztopionego masła szklanka mleka 5 dag drożdży  szczypta soli łyżka octu olej, smalec do smażenia czekolada, dżem do nadzienia Wykonanie:  Z 5 dag drożdży i 1,5 łyżki mleka robimy rozczyn, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Mąkę(...)podwojenia objętości.  Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wykroić okręgi, odłożyć na stolnice obsypaną mąką, pozostawić do wyrośnięcia. Smalec przełożyć do garnka z małą średnicą, dodać łyżkę octu (aby pączki nie wchłaniały tłuszczu.) Smażyć w temperaturze 175 stopni na małym ogniu. Usmażone pączki odkładać na ręcznik kuchenny aby obciekły

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania