Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami i marcepanem. Najlepsze jeszcze ciepłe. Idealne na piknik, do pracy. ciasto: 350 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 60 g smalcu 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki mleka szczypta soli 4 łyżki cukru nadzienie: 100 g marcepanu 1/2 szklanki porzeczek czerwonych 1/2 szklanki porzeczek czarnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej(...)zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, szczyptę soli. Jajko i żółtko ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopiony i wystudzony smalec. Ciasto dalej wyrabiam mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam. Wałkuję na prostokąt o grubości 3 mm. Porzeczki myję
wesoła kuchniaminutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut, aby wszystko sobą przeszło. Oryginalny przepis zawiera tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam ze smalcu dając zamiast niego oliwy z oliwek, bo zdrowsza. W międzyczasie łyżkę mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, dodajemy do śmietany (możemy użyć sitka do przelania mąki ), całość dokładnie
Z Kuchni Do Kuchniteż inne grzyby. Klopsiki znakomicie komponują się z keto kopytkami posypane obficie natką pietruszki. Składniki na klopsiki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 80 g cebuli 40 g smalcu szczypta słodkiej i ostrej papryki sól himalajska i pieprz do smaku 5 g majeranku otartego 3 ząbki czosnku 75 ml zimnej wody Składniki na sos: 500 g pieczarek(...)cebuli 40 g tłuszczu do smażenia (masła klarowanego, smalcu, oleju kokosowego) sól i pieprz 5 g tymianku suszonego sok z połowy cytryny 300 ml śmietanki 30% 30 g natki pietruszki Mięso wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć i zmielić. Cebulę pokroić drobno w kostkę i posolić. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, wyciśnięty czosnek, cebulę oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać wyrabiając ręką
Ola la LCHFprzeskanować przepisy i zrobić coś co będzie zgodne z filozofią diety rozdzielnej. I w taki oto sposób na liście łakoci pojawiła się szarlotka... Składniki: 3 szkl. mąki 2 łyżki smalcu (można użyć oleju kokosowego) kostka masła 1/4 kostki drożdży 2 łyżki letniej wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1-1,5kg jabłek smażonych Przygotowanie: Drożdże plus cukier rozpuszczamy(...)wodzie. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy smalec i masło (o temperaturze pokojowej) i za pomocą noża "kroimy" składniki, następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i dalej już ręką zagniatamy ciasto. Jeśli nasze ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się połączyć to możemy dodać trochę kwaśnej śmietany (musi być gładkie i plastyczne). Gotowe dzielimy na dwie części, 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewodzie i osuszamy. Kroimy na grube plastry i wykładamy do przyprawienia. Posypujemy solą, pieprzem i papryką wg własnego uznania. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, cebulę w grubych plastrach i 1/3 kostki smalcu. Mięso i cebulę układamy w naczyniu i posypujemy papryką. Smalec wkładamy na spód naczynia. Tak przygotowane mięso pieczemy pod przykryciem 60 min. / 200 st.C Potem bez pokrywki dopiekamy
chleba naszegooctu winnego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku + 1/2 łyżeczki dodatkowo 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 6 goździków sos tabasco (niewielka ilość) sól smalec do smażenia Wykonanie: W misce wymieszać 150 ml wina , ocet, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz 1/2 łyżeczki papryki, goździki oraz sos tabasco. Do marynaty włożyć mięso, przykryć folią i odstawić(...)lodówki na noc. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty i dokładnie osuszyć. Na patelni rozpuścić smalec i smażyć mięso z obu stron (czas zależy od grubości mięsa). Obsmażone mięso zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Na patelnię dodać 50 ml wina, 1/2 łyżeczki papryki oraz sól. Ponownie umieścić tam mięso i dusić kilka minut. Bułki przekroić i podgrzać
zadanie-gotowaniePrzekładany placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 25 x 35 cm: Ciasto (na 5 cienkich placków): 750 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 150 g smalcu 7 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka amoniaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe 5 łyżek kwaśnej śmietany Jabłka: 2 kg jabłek (najlepiej takich, które rozpadają się podczas(...)wierzchu. W niewielkiej misce żółtka ucieramy z cukrem aż masa stanie się gęsta, a cukier się rozpuści. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy startą na tarce margarynę oraz smalec i siekamy. Do mąki dodajemy utarte żółtka, śmietanę, cukry waniliowe, amoniak i proszek do pieczenia. Zagniatamy elastyczne jednolite ciasto i dzielimy je na 5 równych części (warto użyć wagi, by placki
Trzeci talerzFasolka wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 1 puszka fasoli piękny Jaś 150 gram kiełbasy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 300 ml. przecieru pomidorowego 1 łyżeczka smalcu Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, w rondlu roztapiamy smalec, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiełbasę kroimy
Bajeczna KuchniaSmalcu nie robię często, bo to i cholesterol i "boczki rosną", ale gdy w domu nastawiam ogórki małosolne, smalcu na kromeczkę dobrego pieczywa zabraknąć nie może. To duet doskonały, a nawet trio, gdy dołączymy do tego kufelek zimnego piwa. Składniki: 25 dkg słoniny 25 dkg surowego boczku 1 nieduże jabłko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku
Gosia gotujeSkładniki: schab bez kości 4 sztuki duże, musztarda sarepska 4 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ogórki kiszone 2 sztuki, boczek wędzony 4 plastry, smalec 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, mąka pszenna 6 łyżek, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 litr kotlety schabowe rozbić dobrze tłuczkiem w woreczku(...)foliowym, każdy kotlet posmarować musztardą i nałożyć porcje ogórka, cebuli, boczku, posypać trochę pieprzem ciasno zwinąć na zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką obwiązać, na smalcu w garnku szybkowara zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wlaćwodę, dodać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały, dodać kostki rosołowe, ziele i liście laurowe, zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym
W Mojej Kuchni LubięPorcje 6 Leczo to jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej znane w wielu krajach na świecie. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Przepis nie co zmodyfikowałam, ponieważ wolę lżejszą wersję tego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą
Wędrówki po kuchnitrafią nam się bardzo wodniste ziemniaki, gdy je zetrzemy na tarce, lepiej zlać z wierzchu nadmiar wody, niż dodawać mąkę. Chrupkości plackom ziemniaczanym nadaje, usmażenie ich na dobrze rozgrzanym smalcu (olej też da radę, aby tylko był dobrze rozgrzany). Takie placki robię z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki, gdyż podczas ich jedzenia, lubię trafiać na kawałeczki słodkiej cebulki (można ją także(...)porcje) 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków 1 jajko 1 średnia cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odczekać chwilę, jeśli na powierzchni ziemniaków jest bardzo dużo płynu, zlać delikatnie tylko jego część
Kuchcik gotujemoże być także chrzanowa, dijon lub rosyjska) 2 plastry boczku połowa średniego ogórka kiszonego 2 słupki papryki 1 średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego sera pieprz Sos: 2 łyżki smalcu lub oleju ok. 300 ml wody lub bulionu 50 ml wódki (opcjonalnie, dodajemy ją po to aby mięso było bardziej miękkie) pieprz sól 2 łyżki mąki pszennej rozmieszanej(...)strony dodatków i spinamy je wykałaczkami lub owijamy grubą nitką przeznaczoną do wiązania mięsa. Mięso obsmażamy, w wysokiej patelce lub żeliwnej brytfannie, ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju. Ma ono się zarumienić z każdej strony. Zmniejszamy płomień do minimum, zalewamy roladki wódką i połową wody/bulionu. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez około
PatiGotujetradycyjne z mięsem i ryżem Składniki: 700 g mielonej wieprzowiny (karczek, łopatka lub szynka) 200 g boczku wędzonego około 250 – 300 g ryżu średniej wielkości włoska kapusta łyżka smalcu granulowany czosnek papryka słodka pieprz sól Kapustę obieramy z zewnętrznych i uszkodzonych liści. Wycinamy głąb z kapusty i wkładamy ją do dużego garnka, wyciętą stroną do góry. Zalewamy wodą(...)garści). Zawijamy tak jak krokiety, najpierw od dołu, tak aby kapusta zakryła mięso, następnie boki składamy do środka i jak najciaśniej zawijamy resztę. W garnku, z grubym dnem, roztapiamy smalec. Układamy w nim gołąbki, zaczynając od tych, które są w najtwardszych liściach (czyli tych ze środka kapusty). Jeśli nie zmieszczą się Wam w jednej warstwie możecie ułożyć je jeden
PatiGotujefajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła przestygnąć, bo nie mogliśmy się jej oprzeć. składniki ciasto: 150 g masła zimnego 50 g smalcu 260 g mąki pszennej 4 żółtka sól szczypta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru nadzienie: 70 dkg rabarbaru 30 dkg truskawek 1 i 1/2 opakowania kisielu(...)łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki wody kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 1 łyżka cukru trzcinowego bita śmietana do dekoracji Masło zimne kroję, przekładam do miski, dodaję smalec, przesianą mąkę, żółtka, cukier puder, sól proszek do pieczenia i ciasto zagniatam szybko rękoma. Wkładam na 30 minut do zamrażalnika. Wykorzystałam formę o średnicy 22 cm. 1/4 ciasta odkładam. Pozostałe
wesoła kuchnia