smalec przepis - 3000 przepisów (strona:22/200)

Schab faszerowany pieczarkami i porem. 110

Składniki: 1 kg schabu w kawałku około 200 g pieczarek 1/2 pora majeranek, papryka ostra, kminek sól, pieprz olej smalec Przygotowanie:  Przez całą długość schabu nacinamy kieszeń, najlepiej ostrym i długim nożem. Mięso obficie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Pieczarki obieramy i kroimy je na plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy(...)pieczarki oraz por. Doprawiamy solą i pieprzem.  Faszerujemy mięso i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Obsmażamy schab ze wszystkich stron na smalcu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kminkiem, dodajemy smalcu i podlewamy troszkę wodą.  Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny, polewając mięso co pewien czas sosem w którym się

Symfonia smakowa
Smażone ziemniaki z kurczakiem 217

więcej Składniki: 4 ziemniaki pół piersi z kurczaka 1 czerwona cebula kilka czarnych oliwek 1 czerwona papryka kilka łodyg selera naciowego sól, pieprz, tymianek, papryka, ząbek czosnku 4 łyżki smalcu Sos: mały jogurt naturalny ząbek czosnku kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w o solonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w słupki, oliwki(...)Selera obrać z nitek i pokroić na drobne kawałki.  Pierś kurczaka umyć , osuszyć i pokroić w paseczki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Na patelni roztopić łyżkę smalcu i usmażyć na nim kurczaka . Kiedy będzie gotowy, przeło żyć go na talerzyk. Na tej samej patelni roztopić pozostały smalec i u smaż yć na ni m pokrojone w plasterki

Gaździnka warzy
7 powodów, dla których uwielbiam ... 458

wywędrowały z Galicji. * Przyznam, że bez względu na to skąd pochodzą, dla mnie liczy się to, iż bez problemu mogę je robić w domu. Niech Was nie przerazi dodatek smalcu i fakt smażenia na oleju - przecież nie używamy ich nagminnie, a same empanadillas nie opływają tłuszczem i wcale nie są ciężkostrawne. Polecam! EMPANADILLAS Z TUŃCZYKIEM /na 20 sztuk/  CIASTO(...)mąki 25 g masła 25 g smalcu 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml wody 1 łyżeczka soli Wodę z winem podgrzać  w rondelku. Dodać masło i smalec, rozpuścić, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dosypać mąkę z solą. Wymieszać i odstawić na parę minut (masa jest gorąca i musi lekko wystygnąć, aby dało się

KUCHARNIA
Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 177

drobnego cukru 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki (35 g) bardzo miękkiego masła 2 szklanki (280 g) mąki pszennej tortowej tłuszcz do smażenia (smalec, planta, olej - u mnie mieszanina smalcu i oleju) mąka do podsypywania blatu cukier do obsypania faworków Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy jajko z żółtkami, solą i cukrem(...)spożywczą i zostawiamy na blacie na 10 minut. Na małym gazie w dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Lepiej rozgrzewać go długo niż szybko na dużej mocy. Powinien być bardzo gorący (smalec - 180 stopni C), ale nie może dymić. Przed smażeniem faworków trzeba sprawdzić temperaturę rozgrzania przez wrzucenie kawałka ciasta. W dobrze rozgrzanym tłuszczu faworki od razu wypływają na powierzchnię, a wokół

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 269

smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu stron na rumiano. PSZENNE TORTILLE SKŁADNIKI (ok. 30 tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką

OstryKęs
Babcine chruściki 644

tematu o to mój przepis na chruściki :)) składniki: 6 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżki śmietany 18% płaska łyżka masła łyżeczka cukru pudru łyżka octu lub spirytusu 4 kostki smalcu ( do smażenia) cukier puder do posypania sposób przygotowania: Jajka ugotować, oddzielić białka od żółtek. Smalec rozpuścić w brytfannie.  Do miski wrzucamy wszystkie składniki i zagniatamy z nich ciasto. Jeśli(...)ciasto jest gotowe  rozwałkowujemy je cieniutko i dzielimy na pasma które nacinamy delikatnie na środku,     jeden koniec przeciskamy przez nacięty środek. Wrzucamy przygotowane pasemka do smalcu i smażymy aż się delikatnie zarumienią, pierwsza porcja chwilkę dłużej, a każda kolejna co raz krócej.   Usmażone chruściki dobrze jest odłożyć na papier , aby odsączyć je z tłuszczu, następnie można

Cukier&Puder
Tarta z jogurtem greckim i owocami 173

wierzchok 400g owoców  - malin, jagód, borówekcukier puder do posypaniaprzygotowaniespódFormę na tartę ( robiłam w 26 cm) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło , smalec oraz cukier i  sól. Rozcierać palcami masło z mąką  aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać wodę  szybko zagnieść  w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie(...)najpierw mieszamy mąkę z solą, cukrem ,masłem i smalcem, dodajemy  lodowatą wodę i wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Ciasto zawinąć w folię  i  włożyć do lodówki na godzinę.Po wyjęciu z lodówki  ciasto ułożyć  na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zdjąć

Stare Gary
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 272

pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 203

zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 20 minut.  Następnie szyje ułożyć w  brytfance lub blaszce wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej gęsim smalcem , wstawić do piekarnika (180 st C grzanie góra - dół) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Skórka po upieczeniu powinna być brązowa

Stare Gary
Pierogi orkiszowe z kasza gryczana i quinoa 174

soli1 lyzka dobrego olejuSkladniki na farsz:1 saszetka ugotowane kaszy gryczanej250 g ugotowanej kaszy quinoa (ugotowalam wieksza porcje na sniadanie)1 duza cebula1 jajko1 lyzeczka majeranku,sol,pieprz1 lyzka smalcu+smalec ze skwarkami jako omastaWykonanie:  Ugotowac obydwie kasze.Przestudzic.Skladniki na ciasto pierogowe wyrobic w misie robota lub recznie.Ciasto musi byc miekkie,elastyczne i ciagliwe,by dalo sie latwo formowac(...)sklejac.Doskonale wyrobione ciasto przykryc sciereczka i pozostawic,by odpoczelo.Cebule pokrojona w dorbniutka kostke zezlocic na 1 lyzce smalcu. Wymieszac z dwoma kaszami,jajkiem i przyprawami.Przyprawic intensywnie,by pierogi po ugotowaniu mialy wyrazisty smak.Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac kolejno na trzy cieniutkie placki.Nieodcieta czesc ciasta pozostawiac kazdorazowo przykryte sciereczka,by nie obeschlo.Wykrawac kolka i nakladac po 1 lyzeczce farszu,dokladnie zlepiac.W

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Oponki 150

jajko -pół szklanki śmietany-1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki sody - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp.- do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony na 3 częściSposób przygotowania:1.Wszystkie składniki zagniatać ręcznie w misce. Gdy powstanie już jednolita masa , która by się minimalnie przyklejała do rąk , po prostu dosyp jeszcze troszkę(...)zdjęciu:Najlepiej robić to w dwie osoby , jedna wałkuję i robi krążki , a druga zaczyna smażyć. W małym garnku (średnica ok.17-20cm) rozpuścić smalec i wrzucić jedną część ziemniaka ( po to aby smalec się nie przypalał). 2. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz po 2-4 oponki. Gdy już delikatnie podrosną i się zarumienią , przewrócić wykałaczką na drugą stronę

Gotuj Z Muzyką
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 157

też porcje znacznie większe – ja sama nie mogłam sobie poradzić z dokończeniem każdego z dań.T. również ;)No i zaczęliśmy ucztowanie!Na przystawkę :* Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami* Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami* Smażone pierożki w 4 smakachDanie główne :* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne potrawy kuchni polskiej:  kotlet schabowy,  bigos(...)smalcem.Wielbicielką tego przysmaku z całą pewnością nie jestem , ale dobrze wiem , że ma on wielu zwolenników i Ci właśnie z całą pewnością byliby zachwyceni.Świeży chleb , domowy smalec , świeży szczypiorek … – z przyjemnością spróbowałam!Potem grillowane warzywa podawane na zimno z chrupiącymi grzankami.Grzanki super – chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą

Ostra na Słodko
SERNIK GOTOWANY 6966

Przepyszny. Przepis stary, z zeszytu mojej babci. Dodatek smalcu może intryguje, ale ciasto smakuje wybornie. Polecam wypróbować!Składniki:ciasto:4 szkl mąki100 g smalcu100 g Dobrej Gospodyni z Mlekovity1 szkl cukru pudru4 jajkaszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniasmietana 18%- tyle żeby ciasto nie brało się do rękimasa serowa:1 kg sera Twarożek Hanusi z Mlekovity1/2 szkl mleka 1 budyń(...)waniliowy1 szkl cukru3 jajka150 g masła Roślinne  z Mlekovity1 opak cukru waniliowegoczekolada na wierzch do starkowaniaWykonanie:Mąkę siekamy z margaryna i smalcem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do ciasta, dodajemy też proszek do pieczenia, sól i po troszku smietanę, zagniatamy ciasto- śmietany tyle żeby ciasto nie brało się do ręki,a  było elastyczne. Ciasto dzielimy na 3 częsci

Z Majeczką w kuchni
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 208

jasnego piwa150ml rosołu100ml gęstej śmietany2 łyżki mąki1 łyżka masła2 łyżki smalcusól, pieprz do smaku Przygotowanie:Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu na złoty kolor. W rondlu lub brytfance rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalewamy piwem

Smakowity Blog Kulinarny
Węgierska zupa gulaszowa 183

czerwone paprykipuszka krojonych pomidorów (400 g)1,5 l bulionu wołowego2 liście lauroweziele angielskie2 średnie marchewki1 pietruszka 1/4 selera4 ziemniakimajeranek sól, pieprzPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy kilka minut. Na osobnej patelni podsmażamy na smalcu pokrojone w kostkę mięso

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania