ostra jak stu diabłów, podawana z mącznymi kluseczkami! Polecamy! Składniki: 80 dag wołowiny 2 duże cebule 2 duże pomidory malinowe 2 żółte papryki 3 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki smalcu 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 1 pokruszona suszona czuszka 2 łyżeczki kminku sól, pieprz Galuszki: 1 jajko mąka 3 łyżki wody(...)szczypta soli Sposób przygotowania: W dużym rondlu roztapiamy smalec. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany smalec. Podsmażamy na złoto, dosypujemy suszoną paprykę i mieszamy. Wołowinę kroimy w ok. 1 cm kawałki i dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy. Wlewamy szklankę gorącej wody. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i pomidory. Doprawiamy czuszką, kminkiem, solą i pieprzem. Całość dusimy
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichakarczku • 50 dag dobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów • przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis w mojej kolekcji • sól • pieprz • 1 łyżkę mąki • 5 kulek ziele angielskie • 2 duże liście laurowe(...)Sposób przygotowania 1. • Cebulę pokroić w dużą kostkę podsmażyć na łyżce smalcu dodać pokrojone w większą kostkę mięso dodać zmiażdżony czosnek przyprawy ziele angielskie 2 łyżki majeranku przyprawę uniwersalną .Smażyć aż odparuje woda i mięso się troszkę zrumieni 2. • Na dno dużego garnka dać resztę smalcu wyłożyć część kiszonej kapusty drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną
W królestwie smaków BeatyDziś- Smalec Smalec Jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia często wzbogacany jest o odrobinę soli, kawałki rozdrobnionej kiełbasy i cebuli lub skwarki, czasami też inne, mniej konwencjonalne dodatki jak np. kawałki drobno pokrojonego jabłka. Składniki: 500 słoniny 300 g boczku mała cebulka Przepis: Słoninę i boczek zmielić lub drobno pokroić, włożyć do garnka i podlać(...)niedużą ilością wody oraz w całości cebulkę. Smażyć na małym ogniu do momentu zarumienienia się skwarek, wyjąc cebulkę. Po częściowym wystudzeniu ale jeszcze płynny przelać do właściwego naczynia. Artykuł Smalec – receptura jak u Babci pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukszklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście) sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule(...)szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście) sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz'; document.write(" "); Kapustę (ważne, aby była kiszona, a nie kwaszona) próbujemy. Jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy na sitku pod bieżącą
Poezja smakubiałek jaj, doskonale współgra z wyrazistym wieprzowym smakiem. składniki 1 kg cielęciny ( mięso z łaty, mostka, lub gulaszowe) 300 g wątróbki cielęcej, lub drobiowej 3-4 łyżki smalcu 600 g boczku wieprzowego 3 jajka 2-3 cebule 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki bułki tartej kieliszek koniaku sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Cielęcinę(...)kroimy w dużą kostkę, posypujemy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Wieprzowy boczek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelki z przykrywką, rozgrzewamy trzy łyżki smalcu i przesmażamy na nim ce bulę pokrojoną w cząstki. Zeszkloną cebulę zdejmujemy z patelni ( odkładając ją do miski), na patelnię wrzucamy teraz boczek i smażymy go, lekko rumieniąc. Teraz zdejmujemy
Miód i pieprzstarym rodzinnym zeszycie. Zakupiłam specjalną dostawkę do maszynki i postanowiłam w końcu zrobić te ciastka. W końcu..., bo skutecznie zniechęcał mnie do tego dodatek smalcu. Pierwszy raz postanowiłam spróbować z samym masłem. Też wyszły bardzo dobre, ale jednak nie takie kruche. Bardziej przypominały w smaku herbatniki. Smalec w składzie jednak musi być(...)dodatkiem skwarek. Ciekawe czy taki przepis jeszcze gdzieś się zachował? Składniki (mi wyszło 65 ciasteczek): 50 dkg maki pszennej 3 żółtka 10 dkg zimnego masła 10 dkg zimnego smalcu szklanka ( z kopką) cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kwaśniej śmietany Połowę mąki wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i zagniatać ciasto dodając
Maślane ciasteczkokształt i wygląd to zawsze jakaś odmiana dla tradycyjnych pączusiów. 350g mąki pszennej 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20g świeżych drożdży 180 ml mleka 50g smalcu 1 jajko (małe) 1 szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej/pomarańczowej Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania lub lukier Lukier: 200g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody(...)łyżka soku z cytryny Smalec rozpuścić w połowie ciepłego mleka. Do reszty wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić, aby powstał zaczyn. Do przesianej mąki (w dużej misce) dodać sól, cukier, cukier waniliowy skórkę cytryny/pomarańczy i jajko. Na samym końcu wlać mleko ze smalcem i zaczyn. Całość zmiksować na jednolitą masę. (Jeśli ciasto będzie mocno się kleić
Di gotujeinny niż klasyczne. Kotlety przed usmażeniem namaczane są w mleku z cebulą , dzięki czemu mają tak niezwykły i nowy smak , pon adto Magda Gessler zaleca aby schabowe smażyć na smalcu. Gessler wskazuje również, aby z kg schabu powstał y ok. 4 bardzo d uże kotlety, jednak oczywiście jeżeli wolimy mniejsze porcje - możemy przygotować mniejsze kotleciki . Kotlety Schabowe Magdy Gessler(...)Mleku i Cebuli) - Składniki: ok. 500 g schabu duża cebula ok. 500 ml mleka sól pieprz ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka smalec do smażenia Kotlety Schabowe Magdy Gessler (w Mleku i Cebuli) - Sposób przygotowania: Schab dzielimy na plastry ( Gessler zaleca z kg schab u przygotować 4 kotlety, które wyjdą wielkości dużego talerza, jednak jeżeli chcemy możemy przygotować mniejsze
Słodka Stronawyobrażam sobie tego dnia bez faworków. Ośmielę się nawet napisać, że wolę je od pączków [sic!]. Te chrupkie ciastka o słodkawym smaku w kształcie złożonej kokardki, smażone (najlepiej na smalcu) i posypywane cukrem pudrem możecie także przygotować na ostatki. Zostało mało czasu na objadanie się tymi pysznościami, także do roboty! Aha… i od razu radzę zrobić podwójną porcję :) Składniki(...)mąki pszennej 3-4 łyżki gęstej śmietany np. 18% 3 żółtka sól 1 łyżka spirytusu 50 dag smalcu cukier puder Wykonanie: Mąką zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić na jednolitą, gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, następnie złożyć je na 3-4 części i znów
MyCookBook.plJeśli zdecydujecie się kiedyś na przygotowanie domowego smalcu, zachęcam do przygotowania go z jabłkami, suszonymi śliwkami i żubrówką. Dzięki tym dodatkom smalec nabierze lekko słodkiego smaku, który podkreśli aromat żubrówki. Sama nie jestem fanką tłustych dań, ale temu smalcowi nigdy nie mówię „nie”. Po prostu się nie da :) Składniki: 1 kg słoniny 400 g wędzonego boczku 3 cebule 2 kwaśne
Trzeci talerzudokumentować kilka etapów powstawania tych miękkich placków. Oto przepis na 8 sztuk: 450 g. mąki pszennej - ja użyłam typ 650 łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek smalcu ( można dodać oliwę z oliwek ) 275 ml. ciepłej wody Do miski przesiewam mąkę, wsypuję sól i proszek do pieczenia. Dodaję smalec łączę składniki ( rozcieram palcami tak, aby smalec połączyć
apetytnapieczeniewięcej nie potrzeba, a za mała ilość sprawi że się przypalą. Kotlety zawsze smażymy w tłuszczu, nawet na teflonowej patelni. Do oleju dodajemy 2 łyżki stołowe smalcu. Gdy tłuszcz już mocno rozgrzany i czuć charakterystyczny zapach gorącego smalcu zmniejszamy płomień i panierujemy po kolei kotlety najpierw w jajku, następnie w bułce. Za dużą ilość bułki otrząsamy. Delikatnie dociskamy bułkę(...)grubości około 2cm, z kością, o wadze około 160-220 g 1 jajko rozmiaru M 2 łyżki zimnej wody 1 szklanka bułki tartej sól pieprz olej rzepakowy 2 łyżki smalcu
Karo in the Kitchenmożna dolać 1 szklankę wody ) . Słoninę drobno siekamy ( łatwiej się kroi schłodzona w zamrażarce ) , przesmażamy, na patelni, na chrupiące skwarki . Normalnie , babcia wlewała całą zawartość patelni , razem z wytopionym smalcem , ale ja zdejmuję skwarki łyżką cedzakową , a smalec zlewam do miseczki ( zostawiam do smażenia lub na chleb ) , żeby wątroba mi nie wyła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)przykryciem około 2 godzin . Co do soli , to trzeba spróbować , czasami jej nie dodaję bo kapusta kiszona ma jej sporo . Najsmaczniejszy jest drugiego dnia , odsmażony na patelni , na smalcu pozostałym po skwarkach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wiem
Ogrodnik w podróżygarść pokrojonego pora sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka lubczyku suszonego kolendra 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki Mięso, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, nieco drobniej pokroić cebulę i pieczarki, czosnek posiekać drobniutko. Na dnie garnka rozpuścić 1 łyżkę smalcu, włożyć pokrojone składniki(...)będą miękkie. W razie potrzeby dolać jeszcze wody by forszmak nie był zbyt gęsty. Dodać pokrojone w kostkę ogórki osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z łyżki smalcu u mąki przygotować zasmażkę i dodać do ugotowanego forszmaku
Gotowanie jest łatweobgotowanych podgrzybków 2 cebule średniej wielkości 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego czarnego 1 płaska łyżeczka soli – niepełna 1/2 łyżeczki cukru szczypta mielonej gałki muszkatołowej ( czubek noża ) 2 łyżki smalcu do smażenia 1 ząbek czosnku Wątróbkę płukamy , oczyszczamy i pozostawiamy na sitku do odcieknięcia . Cebule kroimy w piórka , podsmażamy chwilkę na patelni , na jednej łyżce smalcu , dodajemy do niej podgrzybki(...)solimy ( połową soli ) i smażymy , tak długo , aż grzyby się zrumienią . Trwa to dość długo , około 15 minut , bo grzyby mają sporo soku . Na osobnej patelni podsmażamy na łyżce smalcu , posoloną i posypana cukrem wątróbkę – do takiego momentu jaki lubimy ( mocno , średnio lub słabo wysmażona " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróży