smalec przepis - 3000 przepisów (strona:15/200)

Domowa tortilla 122

tortilli, w które to można owe mięsko wraz z innymi dodatkami zawinąć. Kolejny raz zagniotłam ciasto korzystając z mojego sprawdzonego przepisu i się nie zawiodłam. Jedynie olej zamieniłam na smalec, ale ciasto wyszło tak samo elastyczne i miękkie. A jeśli dorzucicie do ciasta szczyptę papryki, tortille zyskają dodatkowy smak i kolor (następnym razem tak zrobię:) Składniki: 2 szklanki mąki (dałam(...)łyżeczki soli 3 łyżeczki smalcu lub oleju 160ml gorącej wody Do wody wsypać sól, włożyć smalec lub wlać olej, wymieszać. Mąkę przesiać. Wodę wlać do mąki i wyrobić gładkie miękkie ciasto (ciasto po wyrobieniu przypomina plastelinę). Z ciasta uformować kulę, przykryć folią i odstawić na ok godzinę, by odpoczęło. Następnie ciasto podzielić na 8 kawałków. Każdy uformować w kulkę, odłożyć

Obiad gotowy
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 220

wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem, a pod koniec gotowania okraszała podsmażoną na smalcu cebulą z drobnymi skwareczkami. Żadnych tam marchewek, selerów, pietruszek czy innych warzyw. Wspominając ostatnio nasze ulubione potrawy z dzieciństwa tak mnie naszło na babciny kapuśniak, że nie potrafiłam powstrzymać rozszalałych śliniaków(...)pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego gałązka lubczyku (dałam suszony) 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą, żeby całe były przykryte, zagotować. Jeśli pojawi się piana, zdjąć ją łyżką cedzakową. Dodać ziele, liście

Obiad gotowy
ZAPIEKANE PUREE ZIEMNIACZANE NA SPOSÓB WIEJSKI 141

Składniki 1-1,2 kg ziemniaków 5 łyżek kwaśnej śmietany 5-6 łyżek skwarków ze smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki) 2 cebule opcjonalnie posiekana natka pietruszki, koperek dobra sól (np himalajska) 2-3 łyżki skwarków ze smalcem 2-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Obierzcie cebule, pokrójcie je w drobną kostkę(...)patelni rozgrzejcie skwarki ze smalcem, dorzućcie cebulę. Smażcie kilka minut, aż cebula stanie się szklista i zacznie się lekko rumienić. Ugotowane gorące ziemniaki zgniećcie na puree. Dodajcie śmietanę i skwarki z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dokładnie wymieszajcie. Spróbujcie, jeśli trzeba- doprawcie. Pozostałe skwarki wymieszajcie z bułką tartą - powinna powstać kruszonka. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Puree przełóżcie

OliveandThyme
Faworki angielskie 233

mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru pudru, 3 łyżki śmietany 18%, 370 g mąki pszennej, 10 ml rumu, do smażenia: 1 kg smalcu*, 20 ml rumu, do posypania: cukier waniliowy, Utrzeć masło na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku, a następnie cukier. Gdy masa będzie dobrze ubita, wlać powoli rum. Następnie dodać śmietanę(...)patelni. Kroić nożem lub radełkiem. Na środku każdego paska należy zrobić nacięcie wzdłuż – około 3-5 cm, przez które należy przewinąć pasek. Na patelni z wysokim brzegiem rozpuścić smalec dodając rum (rum dodać do jeszcze letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinno ono wysychać. Faworki

królestwo garów
Korzenna kaczka z modrą kapustą 196

wina 2 łyżki octu 1 łyżeczka mielonego kminku 5 goździków sól (ok. 2 łyżeczki) cukier (ok. 2 łyżeczki) 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki kaczego smalcu* Instrukcje Skórę na filetach z kaczki nacinamy ostrym nożem w dość gęstą „kratkę”. Od strony mięsa usuwamy ewentualne błoniaste i żylaste fragmenty. Składniki marynaty dokładnie mieszamy w dość dużej misce(...)długie paski. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce na dość małych oczkach**. Goździki rozcieramy w moździerzu. Na dużej głębokiej patelni na dość silnym ogniu dobrze rozgrzewamy smalec. Wrzucamy kapustę i smażymy przez 6-8 minut, dość często mieszając (nie zarumieniamy!). Dolewamy ocet i wino, gotujemy przez krótką chwilę. Dodajemy przyprawy – goździki i kminek – oraz jabłko i dokładnie

Kulinarna Pokusa
Szczaw do słoików na zimę 177

można zrobić zapas siekanego szczawiu do słoików.  Niektórzy szczaw pasteryzują, inni obgotowują krótko. U nas mieszało się go z solą, ugniatało i wkładało do słoików, z wierzchu zalewając smalcem. I taki szczaw bez problemu można było przechowywać przez całą zimę. Składniki (na 3-4 słoiki 200ml): 1 kg szczawiu 3 łyżeczki soli olej lub smalec Szczaw dokładnie przebrać, oderwać(...)odciekła. Listki posiekać, zasypać solą i ugnieść, żeby puściły sok. Odciśnięte z soku liście wkładać do wyparzonych słoików, ugniatając mocno. Na wierzch wlać ok 1 cm oleju lub rozpuszczonego smalcu, słoiki zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu -  np. w piwnicy albo w lodówce

Obiad gotowy
Swojski smalec 164

Przed chwilą zjadłam pajdę chleba ze smalcem, jabłkiem, cebulką i skwarkami.Coś pysznego! To taka najlepsza z najlepszych "pasta" do kanapek. Pewnie pamiętacie ten rarytas z wakacji czy ferii zimowych u babci?! A może sami robicie? Zdradźcie proszę swoje wspomnienia;)  Taki swojski smalec najlepszy jest z kromką pełnoziarnistego pieczywa i kiszonym ogórkiem. Składniki: 1 kg słoniny 1/2 kg mięsa(...)boczek wraz ze słoniną będą wytopione dodajemy cebulę, czosnek i jabłko. Smażymy, kilka minut aż cebula zarumieni się. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.  Tak przygotowany smalec gdy przestygnie przelewamy do małych pojemniczków, pozostawiamy  do całkowitego wystudzenia, na koniec wstawiamy do lodówki do zastygnięcia

Życie zaczyna się w kuchni
BIGOS 117

łopatki wieprzowej) - mięsa powinno być minimum tyle, co kapusty, 150 g suszonych grzybów - może być ich więcej, 15 śliwek suszonych, 250 ml wytrawnego wina, łyżka sosu sojowego, smalec domowej roboty - 5 łyżek do smażenia mięsa i 2 do posmarowania garnka, 2 duże cebule, 1-2 płaskie łyżki miodu, łyżeczka brązowego cukru, kminek, majeranek, 6 ziaren jałowca, 8 ziaren ziela angielskiego(...)liści laurowych,  2 papryczki chili peperoncini, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Kapustę płuczę zimną wodą, siekam, przekładam do garnka wysmarowanego smalcem, zalewam wodą, aby była przykryta. Spróbujcie wcześniej kapusty - moja nie była zbyt kwaśna, więc wcale jej nie odciskałam. Gotuję z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca, majeranku i kminku około 1,5 h. Grzyby namaczam wcześniej (kilka

JejKuchnia
najprostszy wołowy gulasz 217

posiłkiem wykonanym z  pożywnego wołowego gulaszu. składniki dla czterech osób 1 kg przerośniętej wołowiny 200 ml dobrego bulionu 2 cebule pół pora 3-4 ząbki czosnki 2 łyżki smalcu, lub oleju 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce(...)godziny. Cebule obieramy,  dość grubo kroimy i wrzucamy do  dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy  łyżkę smalcu. Do lekko zeszklonej cebuli, dodajemy  pokrojonego w krążki pora, drobno posiekany czosnek i całość smażymy  przez trzy minuty. Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski. Teraz do garnka dodajemy kolejną łyżkę smalcu, wsypujemy łyżkę słodkiej papryki ( ogień

Miód i pieprz
Miodownik 254

Jadzia lub placek czeski.... kilka nazw a jedno pyszne ciasto. Świetne połączenie miodowych placków, kwaskowatych powideł i masy z kaszki manny pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Tym, którzy obawiają się smalcu od razu mówię, że wcale nie jest wyczuwalny. Do masy polecam kaszkę manną błyskawiczną Cenos . Ciasto: 750 g mąki pszennej 300 g smalcu 200 g miodu 2 jajka 2 łyżeczki(...)pokojowej Polewa: 60g masła 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny 1 słoik powideł śliwkowych 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich Ciasto: Mąkę posiekać ze smalcem. Dodać miód, jajka, sodę i proszek do pieczenia. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować 4 cienkie placki wielkości blaszki (24x35cm

Smakołyki Asi
Udziec z sarny z dodatkiem sosu z jagody drzewa jałowca i oliwy z czarnej trufli 152

kuchni , nie mogłam się już dłużej powstrzymać . Dziś u mnie na rodzinny obiad wspaniała dziczyzna . ViolaPassion \ Składniki: 4 osoby 1 kg udźca z sarny bez kości 6 łyżek smalcu gęsiego 50 ml oliwy truflowej sól,pieprz grubo mielone S os: garść  najlepiej świeżej jagody z drzewa jałowca może być suszona ale karmelizowana . (wykluczamy wysuszony owoc jałowca ,gdy nie mamy(...)Mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy w 180 C na funkcji Fun albo w 200 C gdy nie mamy termoobiegu Wstawiamy mięso do piekarnika DODAJĄC smalec gęsi   w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcemy osiągać. Well done - 60-65 minut Medium    -   50-55 minut Rare

Viola cooks with passion
Pierogi z kapustą kiszoną. 137

Składniki: -0,5 kg. kapusty kiszonej -smalec -przyprawy: sól pieprz ziele angielskie liść laurowy -2 szklanki mąki + troszkę do podsypania -1 jajko -3/4 szklanki ciepłej wody -cebula Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną podsmażamy na smalcu z solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Od czasu do czasu dolewamy wodę by się nie przypaliło. Podsmażamy aż zmięknie. Mąkę, jajko, sól(...)ciasto i wykrawamy kubkiem krążki. Kapustę układamy na środku i składamy ciasto na pół dociskając je widelcem. Wodę zagotować z solą. Pierogi gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia.Polewamy smalcem z cebulką. Z przepisu wychodzi ok. 60 pierogów. Smacznego

Magia jedzenia.
KOKOSOWY SERNIK KRÓLEWSKI 9034

kokosowy sernik. Polecam:) Forma do pieczenia: 35 cm x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 120 g zimnego masła; 100 g cukru pudru; 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości); 1 żółtko; 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%; 1,5 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Wszystkie sypkie składniki(...)przesiać przez sito, dodać masło i smalec, dobrze posiekać razem z sypkimi produktami. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć. Ciasto włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Składniki na ciasto można zmiksować w malakserze. Składniki na masę serową: 1,20 kg tłustego lub półtłustego sera białego (zmielonego dwukrotnie

In my kitchen
Najlepsze pierniczki na święta! 1048

puszce z kawałkiem jabłka. M.in. to one zagoszczą w tym roku na moim świątecznym stole. Polecam!     Składniki: (na ok. 150 sztuk) 200 g masła 100 g smalcu 250 g cukru 400 g miodu 4 paczki przyprawy do piernika (4x20 g) 30 g kakao 6 żółtek 1 kg mąki pszennej tortowej typ 450 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło(...)smalec pokroić w kostkę, wrzucić do garnuszka i postawić na małym ogniu. Gdy tłuszcz zacznie się topić, dodać cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Ważne, by nie zagotowywać mieszanki! Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia (by przyspieszyć proces studzenia, można zanurzyć garnuszek w zimnej wodzie

Nastoletnie Wypiekanie
bogracz z wołowiną 132

czerwone 1 litr dobrego bulionu 1 papryczka ostra 350 g  pomidorów ( o tej porze roku z puszki)  3 cebule 4 ziemniaki 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 3-4 łyżki papryki słodkiej szczypta cząbru szczypta bazylii sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce(...)godziny. Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do  dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki smalcu. Do lekko zeszklonej cebuli, dodajemy  drobno posiekany czosnek i całość smażymy  przez trzy minuty. Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski. Teraz do garnka dodajemy kolejne dwie łyżki smalcu, wsypujemy łyżkę słodkiej papryki ( ogień pod garnkiem musi być bardzo

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania