całkowicie wystygnąć. Chłodzimy ziemniaki w lodówce minimum 2 godziny. Ścieramy schłodzone ziemniaki na dużych oczkach tarki. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy słoninę lub masło klarowane i smalec, wrzucamy ziemniaki, solimy, pieprzymy, wszystko razem mieszamy a następnie masę dociskamy do patelni i wygładzamy. Smażymy 15-20 minut z jednej strony, aż ziemniaki zrobią się złote i chrupkie, zsuwamy placek(...)usmażeniu. W dalszej kolejności ziemniaki wkładamy w gazę lub na sitko i dokładnie odciskamy z całego płynu. Pieprzymy, mieszamy ziemniaki z rozpuszczonym masłem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu lub najlepiej – kaczego albo gęsiego tłuszczu, nakładamy ziemniaki, dociskamy i wygładzamy. Smażymy na małym ogniu około 20-25 minut- ziemniaki mają zrobić się chrupiące, złote. Zsuwamy placek na talerz, nakładamy
Karo in the Kitchenamoniaczki, pochodzących od gospodyń od północy aż po południe Podkarpacia. W 2 z tych przepisów jedyny tłuszcz stanowi margaryna, w jednym przepisie z okolic Przemyśla amoniaczki przygotowywane są na smalcu, natomiast pozostałe 5 przepisów zaleca użycie i margaryny i smalcu, choć w różnych proporcjach. Widywałam również przepisy na amoniaczki z dodatkiem masła. Przygotowując swoje amoniaczki wybrałam przepis z okolic Boru(...)staje się tylko wspomnieniem. Składniki na około 60 sztuk: 500 g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka i 2 białka oddzielone 180 ml śmietany 40 g margaryny 100 g smalcu 1,5 łyżeczki amoniaku 5 łyżek cukru do ciasta 2/3 szklanki cukru do oprószenia Mąkę przesiewamy do dużej miski i siekamy ze smalcem i margaryną. Jedno całe jajko
Trzeci talerzsama tego wszystkiego nie zjadłam :) tylko z pomocą rodzinki :) Polecam Wam również żeberka po amerykańsku inspiracja czasopismo Moje gotowanie Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 3 średnie cebule 3 łyżki smalcu 1 duże jabłko 5 plasterków boczku 500 g kapusty kiszonej sól pieprz 1 łyżka majeranku Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu i podsmażyć cebulkę drobno pokrojoną. Żeberka pokroić w mniejsze(...)kawałki , oprószyć solą, pieprzem i włożyć do cebuli. Wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 minut, obracając co jakiś czas mięso. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu. jabłko pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne i podsmażyć na smalcu. Posypać je w czasie smażenia 1 łyżką majeranku. Dno naczynia do zapiekania wyłożyć boczkiem. Kapustę odcisnąć z wody
O kuchni z uczuciemwspomnieniem z dzieciństwa, smakują mi najlepiej. Pamiętajmy, aby do ciasta zawsze dodać łyżkę spirytusu, wódki czy octu, która zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto tłuszczu. Babcia radziła dorzucić do smalcu… bo faworki drodzy czytelnicy smaży się na niezdrowym smalcu..kawałek ziemniaka. Ja trochę profanuję tą tradycję i do smalcu dolewam oleju. Warto też otrząsnąć nadmiar mąki z faworków przed usmażeniem(...)wymienić. Drukuj Najlepsze faworki (chrust) – przepis mojej mamy Składniki 200 g mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3-4 łyżki śmietany 1,5 kostki smalcu 1/2 szkl oleju. cukier puder do posypania Wykonanie Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli nie będzie nam się dobrze kleiło, dodajemy śmietany. Jak ciasto będzie już zwarte, uderzamy je kilkanaście
Mieszam w Garnkuszczęścia.....spróbujcie koniecznie-polecam gorąco Składniki : 500g łopatki wieprzowej 2 średnie marchewki(lub jedną dużą) 1 pietruszka pół selera duża cebula 4-5 ząbków czosnku 3 kostki smalcu sól pieprz Przygotowanie: mięsko kroimy jak na gulasz do garnka dajemy pół kostki smalcu i wrzucamy mięsko, jak trochę się podsmaży dodajemy pokrojone w spore kawałki warzywa i rozgniecione(...)ząbki czosnku, dusimy do miękkości,możemy w razie potrzeby dodać jeszcze trochę smalcu, doprawiamy solą i pieprzem mięso razem z warzywami mielimy w maszynce do mielenia mięsa, przemielone dajemy do garnka i dodajemy smalec i jak się rozpuści wyłączamy gaz jeszcze doprawiamy do smaku i dodajemy wyciśnięty pozostały czosnek ,przelewamy do słoiczków i zostawiamy do wystygnięcia,następnie do lodówki
Swojskie jedzonkosmak. Dodatek dyni może nie jest konieczny, ale doskonale tutaj się odnajduje. Całość jest niesamowicie aromatyczna, korzenna, o bardzo głębokim smaku. Uwielbiam takie dania. Wołowinę polecam przesmażyć na gęsim smalcu – nie jest to rozwiązanie dietetyczne, ale smak… mmmm…. zdecydowanie warto czekać te trzy godziny, aż tażin będzie gotowy! Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu(...)łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Poezja smakucytryny szczypta soli nadzienie do pączków : marmolada lub konfitura na lukier : 3 łyżki letniej wody 1 łyżka soku z cytryny około 220 g cukru pudru smażyłam na oleju i smalcu : 500 g smalcu około 1 litr oleju Link do filmu z przygotowania : Domowe pączki https://www.youtube.com/watch?v=Jc1B4WdWBdw Przygotowanie : Ciasto na pączki możemy przygotować robotem lub ręcznie . Najpierw przygotuję rozczyn(...)skręcam. Pączki układam łączeniem do dołu i również nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut . Po 30 minutach - smażenie pączków : W rondlu rozgrzewam tłuszcz ( olej ze smalcem ) można użyć samego oleju lub samego smalcu . Gdy tłuszcz mam mocno rozgrzany kładę pączki górą do dołu i smażę z każdej strony na złoty kolor . Po włożeniu pączków do oleju
Uwaga Babcia Gotujegulasz węgierski Dziś chciałem przestawić jeden z madziarskich przepisów na gulasz. Potrawa przygotowana z mięsa wieprzowego, będzie smażona na smalcu, bowiem ten dodatek znacząco wpływa na jakość i smak dania. Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka. Nic tylko siadać i zajadać. składniki dla czterech osób 650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki(...)papryki czerwone słoik pomidorów (0,6 litra) 2 cebule 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 2 łyżki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do dużego garnka, w którym
Miód i pieprzszklanki ugotowanych ziemniaków 3 cebule średniej wielkości 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku ( wedle gustu ) okrasa : kawałek wędzonego boczku 1 duża cebula 2 łyżki smalcu szczypta soli i pieprzu Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy(...)początku, ciasto jest dość gorące . Po wyrobieniu ciasto , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy w misce lekko oprószoną mąką . Przystępujemy do wykonania farszu . Cebulkę obieramy i szklimy na smalcu , aż będzie miękka i złota , lekko solimy . Do miski wyciskamy prasą do ziemniaków , ugotowane wcześniej kartofle . Również tą samą praską do ziemniaków przeciskamy twaróg dodając go do kartofli . Dokładamy przestudzoną złotą
Ogrodnik w podróżysmaczna zupa ogórkowa, którą zrobiłam wykorzystując ostatnie ogórki kiszone z ubiegłego roku - trzeba przecież zrobić miejsce na świeże przetwory a już pełna spiżarka. Do startych ogórków dodałam łyżkę smalcu i przez chwilę podsmażyłam je na patelni. Wtedy ogórki nie mają takiego "surowego" smaku i zupa jest o wiele smaczniejsza. 2 skrzydełka z kurczaka 2 ziemniaki 1 marchewka(...)pietruszka 0,5 selera 4-5 ogórków kiszonych 1 cebula mąka smalec sól pieprz 4 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrzydełka ugotować,dodać liście laurowe i ziele angielskie. Pogotować dłuższą chwilę, aż zrobi się lekki wywar. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, wrzucić do niej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDomowy smalec zrobiony samemu jest pyszny, a jeszcze do tego ogórek małosolny lub kiszony położony jako dodatek na kanapce. Pycha. Moje chłopaki wyjadają w tempie ekspresowym, dlatego co jakiś czas przygotowuję kolejne porcje. Dodatki mogą być dowolne np dowolne ulubione zioła. Ja kupuję słoninę bez skóry dzięki czemu mam mnie pracy i zawsze kroję nożem w kosteczkę. Dzięki temu(...)Składniki: 800 g słoniny bez skóry 2 średnie cebule 2 małe jabłka sól 1 łyżka majeranku Słoninę skroić w drobną kostkę. Włożyć do rondla i na małym ogniu topić smalec. Gdy skwarki będą już rumiane i wytopione dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażyć około 5 minut, a następnie dodać jabłka pokrojone w kostkę. Smażyć około 2 minut. Zdjąć
O kuchni z uczuciemmieszając uważamy by nie rozpadły się. Do masy mięsnej można dla spoistości dodać białko jaja a samo żółtko wbić na samym końcu w całości. Ja wykorzystałam do mojej Shakshuki smalec ze skwarkami, choć oryginalnie w Maroko nie stosuje nic co pochodzi z wieprzowiny. Ja mogę więc tak zrobiłam bo chodziło mi o smak. Można smalec zastąpić olejem. Dla łamiących całkowicie(...)cebule 6 pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów konserwowych pokrojonych w kostkę 2 czerwone słodkie papryki 1 zielona papryka 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub jeszcze lepiej smalcu ze skwarkami 1 łyżka suszonego koperku 1 łyżka grubo siekanej natki sól i świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć nożem i posiekać (nie przeciskać
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 2 ćwiartki z kurczaka 2 nogi kacze 0,5 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg serc drobiowych 4-5 łyżek smalcu gęsiego 3 jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 4 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki bułki tartej Sól, pieprz, gałka(...)muszkatołowa Dodatkowo smalec i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania Kurczaka razem z dwiema ćwiartkami, wkładamy do garnka. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30-35 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe
Miód i pieprzSkładniki: Na 23 pierogi Farsz: 140g szpinaku ( ja miałam świeży), 50g bekonu, 1 woreczek kaszy gryczanej (100g), 1/2 cebuli, kilka suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, smalec. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 jajko, 1 łyżka oleju, niepełna szklanka gorącej wody, szczypta soli. Ponadto: 1/2 cebuli, 75g bekonu, smalec, sól i ciut oleju do gotującej się wody. Przygotowanie(...)ugotować w osolonej wodzie. Szpinak przelać dwa razy wrzącą wodą, odcedzić i posiekać. Pomidory suszone drobno pokroić. Cebulę i bekon pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości smalcu. Dodać szpinak i pomidory. Chwilę razem poddusić. Dodać ugotowaną i odcedzoną kaszę. Wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku - próbować z kawałkiem bekonu, gdyż z nim farsz jest bardziej słony. Ciasto
W kuchni u Monikijednak jego wspaniały smak z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę(...)przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką
Miód i pieprz