smalec przepis - 3000 przepisów (strona:3/200)

Wegetariański smalec, Kiedy Harry poznał Sally 166

Do tej pasty wg Jadłonomii dodałam też odrobinę wędzonej papryki (ale nie jest to konieczne). Pyszna z ogórkiem kiszonym. Przygotowuje się ją całkiem szybko. Składniki: 2

Qlinarnie i Qlinarnie
Domowy smalec z cebulką 416

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam taki domowy smalczyk na świeżej pajdzie chleba. Co prawda nie jest to jedzenie na co dzień lecz od czasu

Niezły Młynek
Smalec "na bogato" 163

Składniki - 50 dag słoniny - 50 dag kiełbasy - 3 duże czerwone papryki - 50 dag pieczarek - 2 ząbki czosnku - Vegeta, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek Wykonanie Składniki osobno zmielić

Świat Smaku
Gęsi smalec dobrze doprawiony 153

Oporządzając gęś i rozbierając ją na elementy zostało mi trochę skrawków tłustej skóry i spora górka sadła. Zarabiając nieco później ciasto na chleb pomyślałam sobie, że

Smaczna Pyza
Smalec śliwkowo-rozmarynowy 98

Smalec. Bohater każdej naszej domowej imprezy. Uwielbiamy smalec. Zwłaszcza ze świeżo upieczonym domowym chlebem. Z ogórkiem kiszonym (lub małosolnym). Zawsze jak zawitają do nas znajomi to smalec, chleb i inne dodatki wjeżdżają na stół. A jak znajomi wyjeżdżają to pozostaje nam już tylko posprzątać okruszki. A ci co bardziej spragnieni domowych frykasów to nawet okruszki na drogę zabierają :) Tak, smalec(...)jest zawsze. Smalcu nie unikamy, smalec lubimy. Jak chcemy coś w pubie do piwa zjeść - zamawiamy smalec. Jak chcemy zrobić komuś prezent na urodziny/święta/awans/bar micwę - dajemy słoiczek smalcu. Czekamy już tylko momentu, gdy w kinie zamiast popcornu będą sprzedawać chleb ze smalcem. Ostatni Madzia przygotowała dwa smaki smalcu: ten tytułowy śliwkowo-rozmarynowy i lekko pikantny jabłkowy. Oba wyśmienite

Marder&Marder Manufacture
Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej 332

Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej to  niebo w gębie! Znudziły Ci się tradycyjne kanapki z sałatą i pomidorem?! Koniecznie wypróbuj ten wegański "smalec"! Do zrobienia tej pasty namówiła mnie Aga - koleżanka wegetarianka. Inspirowała się przepisem z bloga Jadłonomia - na smalec fasolowy z kaszą gryczaną - przyniosła(...)dostosowałam do swoich kubków smakowych (lubię np. dużo majeranki, jeśli nie przepadasz za nim, dodaj mniej). Z Jadłonomii pochodzi również przepis na "skwarki" z kaszy gryczanej, które świetnie dopełniają "smalec" i nadają mu wyrazistości! Z podanych ilości wychodzi niepełen półlitrowy słoik "smalcu". Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej - przepis: Składniki: Skwarki gryczane: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej

Moje Qulinaria
Smalec z fasoli 138

Smalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć i pokazać „czujcie(...)się u nas dobrze”. Nie wiem jak wygląda sytuacja w innych regionach Polski, ale na południu jest to jeszcze czasami praktykowane. Dodatkowym skojarzeniem dla mnie ze smalcem jest dawna praca i kierownik, który potrafił wyjadać smalec z foremki tak samo jak przeciętny człowiek je jogurt… dokładnie tak. Foremka ze smalcem w jedną łapę, w drugą łyżeczka

Blendman
Wegański "SMALEC" Z FASOLI 145

Dziś na życzenie wielu znajomych - nasz ulubiony "SMALEC" Z FASOLI :)  - hicior nad hiciory! Pochodzimy ze Śląska. Tutaj CHLYB Z TUSTYM jest popularny i bardzo lubiany - nie tylko w domach górników ale chyba we wszystkich... Na wielkich imprezach podaje się chleb ze smalcem i ogórkami kiszonymi i każdy, kto jadł to choć raz w życiu wie, o co chodzi(...)też lubiliśmy kiedyś chleb ze smalcem ale oczywiście przestaliśmy. Generalnie nie lubimy i nie szukamy zamienników tradycyjnych potraw mięsnych, wręcz odrzucają nas wszelkie udawane kotlety, kebaby, udka, itd. Jednak smalec to było coś, za czym tęskniliśmy czasem... Gdzieś tam kiedyś wyczytałam/usłyszałam, że wegetarianie robią "smalec" z "Planty" ale przetapianie kostki margaryny, której - żadnej - nie uznaję w swojej kuchni

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 189

świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty, mocnych aromatycznych przypraw, brązowego cukru, smażonych w gęsim smalcu ziemniaków i miękkiego ciemnego mięsa drobiowego to syty i doskonały zimowy posiłek. Nie odchudzajcie tej potrawy przez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale podbija smak smażonego kurczaka(...)ziemniaków, a smalec to w zasadzie tak naprawdę jedyny tłuszcz, który pomaga w wydobyciu smaku kiszonej kapuście. Jeśli nie możecie znaleźć gęsiego smalcu (spytajcie w swoich sklepach mięsnych, zerknijcie w Piotrze i Pawle), wystarczy i zwykły smalec wieprzowy – jednak to gęsi tłuszcz w dalszym ciągu zostaje lepszym, bardziej aromatycznym i wyrazistym wyborem. Kurczaka oczyszczamy ze zbędnych kawałków tłuszczu, fragmentów wnętrzności

Karo in the Kitchen
Smalec jabłkowy na ostro 119

Kilka dni temu pisaliśmy o smalcu śliwkowo-rozmarynowym . Dzisiaj mamy dla was równie pyszny jabłkowy smalec na ostro. Jest pyszny. Do tej pory niedoścignionym wzorcem smalcu był dla mnie smalec robiony przez babcie Madzi. Był niczym wzorzec z Sevres, smalcem nad smalcami, był tym, który mówi: patrz, tak wygląda smalec! Babcia Madzi w ogóle doskonale gotuje, jak niemal każda kobieta(...)niuanse przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Magda więc w genach zapewne ma taką intuicyjną wiedzę, taką naturalność w kuchni. I wydaje mi się, że uczeń przerósł mistrza. Madzi smalec stoi teraz na podium i pokazuje, czym smalec być powinien. Jak nie wierzycie to wpadnijcie do nas na degustację :) 1 kg słoniny 0,5kg podgardla 4 szalotki 1 jabłko

Marder&Marder Manufacture
Domowy smalec z pieczarkami, kiełbasą i cebulą. 201

Pamiętam, że taki smalec robiła nasza babcia. Ale nigdy nie chcieliśmy tego jeść :) Ostatnio zrobiłam za namową męża (i za jego namową jest na blogu). Wiem, że wiele osób podchodzi sceptycznie do smalcu, nawet tak głębokiego w smaku jak ten. Ja też wolę masło, czy oliwę. Ale jajecznica na takim smalcu to naprawdę coś genialnego. Uwielbiam do jajecznicy dodawać właśnie(...)minut. W tym przypadku zajmuje mi to tyle co smażenie zwykłego jajka. Jest to naprawdę fajna rzecz dla tych, którzy rano chcą zjeść smaczne, ciepłe i pachnące śniadanie. Smalec może w lodówce stać długo, zamknięty w słoiczku spokojnie nawet miesiąc. Najpewniejszy i o dłuższej przydatności będzie ten, który wytopimy sobie sami ze słoniny - ale oczywiście można skorzystać także już

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowy smalec z cebulką i skwarkami 183

Bywając na różnych imprezach plenerowych możemy kupić kromkę chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W takich miejscach często ustawiają się kolejki, każdy zajada się takim chlebem. Dzisiaj proponuję zrobienie w domu smalcu z cebulką i skwarkami. Dla ułatwienia wykorzystamy smalec z kostki. Składniki: 4 kostki smalcu 500 gram świeżego boczku – tłustego 3 cebule - duże 3 łyżki majeranku Sól Pieprz Wykonanie(...)Boczek mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczy ). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy i zmielony boczek, mieszamy aby się nie przypalił. Po kilku minutach do boczku dodajemy smalec z kostki, majeranek, sól ( 1 -1 ½ łyżeczki ) i pieprz. Ponownie po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę. Przesmażamy ją w smalcu, mieszamy. Smażymy tak długo aż cebula będzie lekko podsmażona

Smaki Ewy
Zapomniane kaszubskie jadło. 115

cząber. Wykonanie. Mięso umyć, osuszyć , zemleć ze skórą, dodać przyprawy i wymieszać . Okrasę włożyć do faski czyli glinianego garnka, dobrze ubić i przechowywać  w lodówce. Dawniej okrasę zalewano smalcem  z gęsich jelit ,aby się nie psuła, ale my mamy lodówki. Gliniane naczynia zapobiegają jełczeniu.  I co robić z tą oboną czyli okrasą? Jak nazwa wskazuje okrasza się(...)Wspaniale smakuje posmarowany nią kaszubski  (nie tylko) chleb na ziemniakach. Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów  tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża LDL.  Smalec gęsi może być poddany obróbce nawet powyżej 200stop.C Kaszubi kochają gęsi i smalec ,bo mają sporo powodów. Smalec gęsi jest stosowany

Kulinarny karnet Christophera
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 279

Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie od razu uznać za daremne(...)lodówki – marynujemy mięso z dodatkami przez 12 do 24 godzin. Na drugi dzień (albo późnym wieczorem) przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wlewamy wino i dodajemy dodatkowy smalec (jeśli mięso było mało przerośnięte tłuszczem będzie potrzeba go więcej – ja użyłam 1 kostki smalcu). Wstawiamy naczynie do piekarnika i rozgrzewamy go do 90°C. Nie, to nie pomyłka – rillettes będzie

Karo in the Kitchen
Najlepsze rillettes z kaczki 141

łyżeczka ziaren jałowca 3 łyżki soli morskiej gruboziarnistej 2 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego 10 kulek czarnego pieprzu 1 główka czosnku ok. 2-3 l kaczego lub gęsiego smalcu Przygotowanie: 1. Nogi kaczki myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym  2. Na suchej patelni prażymy ziarna jałowca i ziela angielskiego, kiedy tylko zaczną uwalniać aromat przekładamy do moździerza, uważamy(...)folię i odkładamy do lodówki na 8-12 godzin 3. Po upływie czasu marynowania, oczyszczamy nogi kaczki z przypraw, najkorzystniej jest je opłukać pod wodą, osuszamy mięso 4. Gęsi smalec wolno rozpuszczamy w rondelku, piekarnik nastawiamy na 150 stopni 5. Do brytfanki wlewamy rozpuszczony smalec, wkładamy nogi kaczki, przepołowioną, nieobraną główkę czosnku i pokruszone liście laurowe, wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania