Smalec domowy wraca do łask.Zza oceanu dochodzą wieści,że smalec jeszcze niedawno wyklęty przez dietetyków,znów jest kupowany i używany do smażenia mięsa.Z punktu widzenia fizjologa i biochemika żywienia ten zwrot jest jak najbardziej uzasadniony.Teoria o szkodliwosci tłuszczow nasyconych,a w tym smalcu,idealnie pasuje do marketingowej strategii olbrzymiego przemysłu spożywczego,który sprzedaje oczyszczone oleje roślinne i margaryny(...)przypadku monopolisty pozwala na intensywne wspieranie tej teorii.Dziś w kuchni smalcu nie używa prawie nikt,bo wszyscy wiedzą ,ze tłuszcz ten jest groźny niczym czarnobylska katastrofa.Fakty sa jednak zupelnie inne.SMALEC POSIADA WIELE ZALET.Jest łatwo dostępny,tani,nie posiada żadnych dodatków i nie da się przy nim kombinowac.Nie można go wymieszać z woda,bo będzie pryskał na patelni.Profil lipidowy smalcu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia , szczególnie do potraw, do których słodki posmak oleju kokosowego albo goryczka oliwy z oliwek niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo? ). Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo(...)tłustego boczku . Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były
PaleoSMAKDziś najprawdziwszy smalec wieprzowy ze skwarkami i z pysznymi dodatkami, w kilku wersjach. Ostatnio Rodzinka zaczęła się troszkę buntować, że karmię ich dziwnymi rzeczami- mi.in.smalcem nie smalcem (smalec wegański z oleju kokosowego), już nawet moja najmłodsza Córcia pyta czy to co je, jest na pewno tym czym być powinno...Więc dla małej odmiany coś co zbyt zdrowe pewnie nie jest(...)jest baaardzo smaczne. Choć niektórzy mieliby pewnie inne zdanie, sama znam osoby, które jadają do pieczywa tylko smalec, nie używają nawet masła, a mając ponad 80 lat nie wiedzą co to choroby i wizyty u lekarza - więc wychodzę z założenia iż jadać należy wszystko, tylko z umiarem. I powiem Wam, że nie znam osoby, która gdy go już spróbuje stwierdziła
Smaczne Zdrowesmalec to prawdziwe odkrycie. Dowód na to, że to wygląd sprawia iż coś wydaje nam się tym czym tak naprawdę wcale być nie musi. A zaczęło się tak niewinnie. Kiedyś moja Córka zajadając kanapkę z olejem kokosowym stwierdziła iż smakuje jej ona tak jakby jadła ze smalcem... Mózg przetworzył olej kokosowy po wyglądzie na smalec... ;-)Poszłyśmy o krok dalej(...)stwierdziłyśmy, że skoro taki czysty olej sprawia wrażenie smalcu, to gdyby go jeszcze doprawić tak jak przyprawiamy normalny smalec, to dopiero musiałby być smak. Od pomysłu do realizacji (przynajmniej u nas) droga niezbyt daleka, tak więc pojawił się najprawdziwszy smalec- niesmalec. Zapach, smak i wygląd ma prawdziwego smalcu, choć wspólne z nim ma tylko przyprawy, jest w 100% roślinny, dlatego
Smaczne ZdroweSmalec czy wakacje mogą się bez niego obejść. Czy wyjedziemy nad morze czy w góry zawsze się znajdzie stoisko ze smalcem do tego nierówno ucięta pajda chleba i oczywiście ogórek kiszony. Taki wakacyjny zestaw a jak smakuję ! Robi się go szybko a co damy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół(...)mogła wymieniać i wymieniać :) Najlepiej smakuję z domowym pieczywem. SKŁADNIKI (porcja na dwie miseczki o dwóch rożnych smakach )słonina bez skóry ok 70 dag (podzielona na dwie porcje)do smalcu z jabłkiem pół jabłka cebulka nieduża tymianek 3 gałązki (możemy użyć majeranku )sól, pieprz do smalcu ze śliwką cebulka nieduża 2-3 śliwki (mogą być
Basia w kuchniDodatek dyni nie tylko pięknie barwi i energetyzuje swym pomarańczowum kolorem,ale też z siermieżnego smalcu potrafi wyczarować wyrafinowane smarowidełko do chleba.Poniewaz dynia króluje w mojej kuchni,wszystko co przgotowuję jest z jej dodatkiem.Dziś wylądowała w smalcu.Smalcu się nie obawiajmy,bo został już dawno zrehabilitowany,więcej na temat profilu tłuszczowego smalcu przeczytasz tutaj.Smalczyk smakuje absolutnie genialnie,cóż więcej pisać(...)trzeba go po prostu zrobić i zajadać się.Bardzo polecam!Składniki:200 g surowej dynii (użyłam Hokkaido)300 g słoniny zamiennie smalec wieprzowy lub gęsi 1 cebula1 listek laurowy5 gałązek majeranku lub tymiankusól,pieprzWykonanie:słoninę pokroić w kostkę.Włożyc do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu powoli wytapiać,od czasu do czasu mieszając,by się nie przypaliłaobrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Męski, domowy smalec to jest to! Każdy z nas wyniósł z domu rożne przepisy na potrawy, w tym na smalec. Okazało się ze ja i mąż robimy go całkiem inaczej. W smalcu mojego męża ważnym dodatkiem jest bowiem starte jabłko. I taki tez smalec przygotował nam ostatnio. A wy jaki smalec lubicie? Smacznego! Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZima tuż tuż. A na poprawę nastroju niewątpliwie dobrze wpłynie pajda chleba z domowym smalcem. Może się wydawać, że zrobienie dobrego smalcu to żadna sztuka, ale ja myślę , że to nie jest do końca prawda. Bardzo smaczny przepis znaleziony na blogu Życie Od Kuchni. Polecam!składniki0,5 kg słonina 1 duża cebula 1 duże kwaśne(...)drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na miazgę nożem na desce. Kiedy słonina nabierze ładnego brązowego koloru i jest już całkiem wytopiona,dodajemy cebulę i jabłko. Smalec może zacząć kipieć ,należy więc zachować ostrożność. Chwilę jeszcze smalec podgrzewać aby cebula przestała być surowa. Dodać zgnieciony czosnek, sól i sporo majeranku, wlać 3 łyżki mleka, rozmieszać i odstawić
Stare Garyoczekiwaniu na świąteczne przysmaki serwuję domowy chleb z domowym (lub prawie domowym smalcem) i kiszonym ogórkiem. Dlaczego czasem tylko prawie? Bo standardowo wytapia się go ze słoniny, ale przetestowałam też uproszczoną wersję stapiając gotowe kostki zakupionego w sklepie smalcu i łącząc je z duszoną cebulką, jabłkiem, kawałkami papryki, ziołami tudzież kiełbaską. To taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki(...)słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko 1/3 czerwonej papryki ulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka z grubym dnem, smażyć na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz (uwaga: nie należy jej smażyć zbyt długo, unikając przypalenia a w efekcie gorzkiego posmaku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze się sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek w maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. To bardzo duża porcja, można spokojnie robić z połowy. Polecam - pyszny(...)miazgę nożem na desce. Kiedy boczek i słonina ładnie się już wytopią, podnosimy pokrywkę, drewniana łyżką mieszamy całość i dodajemy cebulę. Zostawić smalec w wolnowarze (przykryć) i podgrzewać ok 15 minut, aby cebula przestała być surowa (sprawdzić po 15 minutach czy zmiękła wystarczająco). Dodać zgnieciony czosnek, sól i sporo majeranku, wlać mleko, rozmieszać
Stare GarySkładniki : 250 g smalcu gęsiego, kupionego w sklepie ze zdrową żywnością 1 spory pęczek natki pietruszki Przygotowanie : Natkę drobno pokroić, smalec przelać do garnuszka, postawić na ogniu Gdy się rozpuści, ogień zmniejszyć i smażyć około 20 min., po tym czasie zostawić pod przykryciem na godzinę Po tym czasie ponownie rozgrzać i przecedzić, przelewając do słoiczka z przykryciem, po przestygnięciu wstawić(...)lodówki. Przepis pochodzi z książki Stefanii Korżawskiej "Zdrowie na co dzień " WAŻNE : "Smalec jest pyszny i niezwykle zdrowy - rozgrzewa przede wszystkim nerki, a więc uruchomi ciepło w organizmie. Polecam szczególnie młodym , zziębniętym, znerwicowanym, którzy nie mają siły do życia. Nie podnosi cholesterolu czy trójglicerydów. Można spożywać go z bułką grahamką albo z niezwykle zdrowymi placuszkami ziołowymi, które nawet
Proste Potrawyswój styl życia na bardziej zdrowy i zharmonizowany.Niemniej jednak smaki poprzedniego życia pozostają. Ulubione schabowe, które można zrobić z boczniaków (ZOBACZ), kotlety mielone z kaszy gryczanej, sosy, zupy... I smalec. Nigdy nie zapomnę tego dość nieprzyjemnego, ostrego zapachu przetapianej słoniny, prażonej cebulki i jabłka. Świeży smakował najlepiej, taka pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony do tego - zestaw zawsze idealny(...)Dlaczego więc odmawiać sobie tych przyjemności, choć się nie jada mięsa?Nie trzeba sobie niczego odmawiać!Smalczyk smakuje bardzo, bardzo podobnie do smalcu wytapianego ze słoniny. Najlepiej z ogórkiem małosolnym bądź kiszonym. Można też kombinować i podczas przygotowywania dodać jabłka, suszoną śliwkę czy inne składniki urozmaicające smak. SMALEC WEGETARIAŃSKI. (PASTA Z BIAŁEJ FASOLI) /znaleziony w sieci, zmodyfikowany przez
W kuchni Karmel-itkinadzieję, że jeszcze nie macie dość tych przepisów. Chcę wszystkie wrzucić by mieć na blogu już cały cykl przepisów od mamy. Tym razem domowy smalec. Choć sama za nim nie jestem i nie jadam smalcu to dla narzeczonego zrobię. On lubi dobry chleb i smalec ale nie ze sklepu. Zapraszam na sprawdzony przepis. Składniki : * pół kg słoniny(...)wysokiej patelni lub rondla i topić na małym ogniu. Kiełbasę przesmażyć na drugiej patelni i gdy słonina już się wytopi i będą złote skwarki dodać kiełbasę do smalcu. Wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz jabłko i czosnek. Wszystko razem poddusić około 15 minut. Doprawić. Przelać do kamionkowego naczynia
Magiczne Życie Martycebula 4 sztuki, majeranek Prymat 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka świeżą słoninę pokroić w drobną kostkę i włożyć do rondla rozgrzanego co jakiś mieszając na średnim ogniu wytapiać smalec gdy skwarki się ozłocą wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, wsypać majeranek i pieprz co jakiś czas mieszając cebulę zeszklić w smalcu i zostawić do przestygnięcia przelać do miski i schować(...)lodówki, my taki smalec lubimy do ciemnego chleba............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSmalec wkroczył na salony! :-) jedzą go na bankietach...w restauracjach, na weselach... pajda wiejskiego chleba ze smalcem + ogórek kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób się oprzeć. Zapomnijmy więc na moment o kaloriach :-)Składniki:60dkg słoniny2 kiełbasy wiejskie1 cebulapieprz ziołowymajeranekWykonanie:Słoninę mielimy w maszynce do mięsa lub kroimy jeśli chcemy mieć większe skwarki. Wkładamy do garnka(...)wytopi,dodajemy do niej przekręconą przez maszynkę kiełbasę oraz pokrojoną cebulkę.Smażymy całość ok 10 minut i odstawiamy na bok.Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku i pieprzem ziołowym. Gorący smalec przelewamy do słoików lub innego naczynia.zjadamy najlepiej z razowym pieczywem i ogórkiem kiszonym.... albo... małosolnym, jeśli jest akurat sezon
Walijskie Pichcenie