Domowy smalec pełen pysznych chrupiących skwarek to jest to! Nie wiem jak wy ale dla mnie to smak dzieciństwa najlepsza rzecz jak można było jeść z jeszcze ciepłym świeżym chlebem. Szkoda ze nasze dzieci wychowane na szyneczkach w dobrobycie nie doceniają tego smaku. Dzisiejsza wersja jest wzbogacona a skwarki z podgardla, które są bardziej mięsne i wzbogacaj jego smak.A(...)jaki smalec lubicie? Smacznego! Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś kolejna wersja smalcu wegańskiego, choć jak dla mnie (smakosza tradycyjnego) smalcu aż tak bardzo nie przypomina... Co nie znaczy, że nie jest cudowne w smaku, bo dla mnie jest wręcz bajeczne. Cudne, zdrowe i meeeeega smaczne. Od kilku dni nie jadam na śniadanie nic innego, jak pełnoziarnistą kanapkę chleba na zakwasie z tym cudnym smarowidłem. I ciągle mi mało
Smaczne Zdrowesię robić skwarki dodać posiekana drobno cebulkę i smażyć dalej, aż cebulka zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia dodać szczyptę soli i majeranek. Wymieszać i odstawić do stężenia. Gęsi smalec jest smaczny, delikatny i wbrew pozorom służy zdrowiu. Poza cebulką można wzbogacić go jabłuszkiem, śliwką suszoną, pieprzem zielonym
Kulinarny karnet Christopherarumiano na małej ilości wytopionego tłuszczu. Cebulę, czosnek i jabłko obrać, z jabłka usunąć gniazda nasienne. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Z z płynnego smalcu wyłowić skwarki. Cebulę, jabłko i czosnek zalać tłuszczem, dodać zrumienioną wędlinę wraz z tłuszczem. Doprawić przyprawami, wymieszać przelać do szklanej miseczki lub słoiczka, przestudzić. Życzę smacznego i zapraszam również na mój
Świat SmakuPamiętacie nasz chleb z cebulką?Do tego chleba idealnie pasuje domowy smalec.Kupujemy 1 kg świeżej słoniny ( uwaga!: świeża słonina nie ma żadnego zapachu;jeśli
Maminek kulinarnyangielskiego śniadania. A tymczasem okazuje się, że fasola to prawdziwy kameleon. Robi za jajko w majonezie wegańskim (i smak majonezu przypomina ten tradycyjny), robi też za słoninę w smalcu (i smak też jest podobny do zwykłego). Kto wie, być może za jakiś czas odkryję sposób na zrobienie fasolowego mleka, masła i schabowego :) A tymczasem postanowiłam przetestować przepis, który mnie zaintrygował
chwile dla mniestół wiejski" na weselu, dobra zabawa i zimna wódeczka, albo bimberek... Do tego ogórek kwaszony! Ahhh bajka :) dlaczego więc odmawiać sobie takich przyjemności, skoro możemy zrobić to sami?! Smalec z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI: -1,5 kg słoniny -0,5 kg boczku surowego -1 duża cebula -1 duże jabłko -2 ząbki czosnku -1 łyżka czosnku
Zainspiruj się kuchniądomowej spiżarni nie może zabraknąć aromatycznego, pysznie doprawionego smalcu :). Mój sprawdzony sposób na babcine rarytasy!. Po zapas ziół i przypraw wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki: 70 dag surowego boczku 80 dag słoniny 2 jabłka 2 cebule 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku sól pieprz 1.Kupując słoninę i boczek poproście w sklepie o ich zmielenie
Apetyczna babeczkaMoże to niewiarygodne, ale ta pasta naprawdę smakuje jak smalec. Zapewne dzięki dodatkom takim jak cebulka, jabłko i majeranek. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie, koniecznie z plasterkiem kiszonego ogórka! Nawet mój Mąż mięsożerca dał się oszukać :) Składniki: puszka białej fasoli średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę olej rzepakowy do smażenia pół kwaśnego jabłka, startego na tarce łyżka prażonej cebulki
Kulinarny PamiętnikMój pierwszy smalec :)) Składniki: 0,5 kg słoniny 200 g mięsa mielonego z indyka1 cebula 1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczka soli1/2 łyżeczka pieprzuPrzepis: Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i umieszczamy w garnku na małym ogniu. Topimy słoninę przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy w rondelku wytopiło się już sporo tłuszczu, a skwarki się zarumieniły, dodajemy
Emcia Pichcistole pojawi się aromatyczny smalczyk przy akompaniamencie świeżego chleba i ogórków. Właściwe na tym jednym daniu mogłaby się skończyć moja kolacja. Zawsze lubiłam przyglądać się mojej mamie robiącej smalec i rejestrowałam każdy składnik, który lądował w 300 stopniowym płynie. Mama preferuje kuchnię bardzo aromatyczną, więc cebula, boczek i czosnek są w niej obowiązkowe. Nie trzeba trzymać się ściśle podanego przeze
Przepisy AleksandryCzas na przygotowanie smalcu. Niskie temperatury z oknem sprawiają, że chętnie sięgamy po wysokokaloryczne jedzenie. Przygotowany wczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty. Smalec z wędzonego boczku jest bardzo smakowity i aromatyczny. Boczek i słonina zostały zmielone, dlatego smalec bez trudu można rozsmarować na chlebie. Składniki: 1 kg surowego wędzonego boczku 0,5 kg surowej słoniny (najlepiej wędzonej(...)trawą żubrową Przygotowanie: Boczek i słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, z użyciem sitka z bardzo dużymi otworami. Wytapiać boczek i słoninę na średnim ogniu, aż składniki smalcu będą złoto-brązowe (ale nie spieczone na wiór). Składniki smalcu nie powinny się mocno smażyć tylko wytapiać, należy je często mieszać, aby się nie przypaliły. Gdy boczek i słonina już się
Codziennik KuchennySmalec w najróżniejszych postaciach był kiedyś obecny chyba w każdym domu. Panie wymyślały dodatki i przyprawy, a panowie zajadali się najprostszymi, ale jakże pysznymi kanapkami. Wystarczyło pajdę chleba przesmarować grubo smalcem z chrupiącymi skwarkami, położyć kawałek kiszonego ogórka i rarytas gotowy. Dziś tradycja wytapiania smalcu powoli zanika. W dużym stopniu związane jest to z coraz częstszym odchodzeniem od spożywania mięsa(...)jego wyrobów, a także ograniczaniem zwierzęcego tłuszczu w dietach. Uważam jednak, że nie należy przesadzać w żadną ze stron. Zamiast smarować kanapki "najwspanialszą i najzdrowszą" margaryną przygotujmy czasami pachnący smalec. Jabłuszko, cebulka, drobno posiekana wędlina, która leży zapomniana w kącie lodówki, do tego garść ulubionych przypraw i gotowe. Pyszne smarowidełko na pewno zachwyci. Taki smalec można wykorzystać także to polania
Codzienna kuchnia niecodziennaSmalec z fasoli Smalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć(...)czujcie się u nas dobrze”. Nie wiem jak wygląda sytuacja w innych regionach Polski, ale na południu jest to jeszcze czasami praktykowane. Dodatkowym skojarzeniem dla mnie ze smalcem jest dawna praca i kierownik, który potrafił wyjadać smalec z foremki tak samo jak przeciętny człowiek je jogurt… dokładnie tak. Foremka ze smalcem w jedną łapę, w drugą łyżeczka
Blendman