Jest mnóstwo zwolenników kromki ze smalcem, ale nie da się ukryć, że najlepszy jest taki domowy :) Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane
Kuchenne Wariacjenajlepsze;) Serdecznie polecam;) Składniki: 2 kg karczku 8 cebul 8 woreczków ryżu 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu słoiczek koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz do smaku wegeta do smaku czerwona słodka papryka kapusta Wykonanie: Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę(...)obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, pozostawić do ostygnięcia. W między czasie ugotować ryż, powinien być lekko surowy, ostudzić. Kapustę sparzyć i rozdzielić liście. Gdy cebula i ryż będą już chłodne, dodać je do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku wegetą, pieprzem, solą oraz słodką papryką, dokładnie wymieszać, odstawić na około 30 minut
Krakowskie smaki AniTymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej. W dużym uproszczeniu to coś pomiędzy pasztetem, a smalcem. Klasyczne przyrządzane jest z wieprzowiny (Rillettes de porc), ale można użyć również innego mięsa. Ja wybrałam gęś, która po długotrwałej kąpieli w tłuszczu zamieniła się w boski specjał. Mięso stało się delikatne, mięciutkie i rozpływające w ustach. Dodatek(...)Składniki: 1,2 - 1,5 kg mięsa gęsi (np. nogi, skrzydła, szyja) ze skórą i tłuszczem 400 g surowego tłustego boczku wieprzowego z podbrzusza tzw. brzuszka 400 g czystego smalcu z gęsi 100 ml soku jabłkowego 100 ml cydru 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 goździki szczypta cynamonu 3-4 gałązki świeżego tymianku 4 ząbki czosnku sól
Pełny talerzmąki pszennej; - 50 g cukru pudru; - 1 łyżka miękkiego masła; - 4 żółtka; - 2 łyżki śmietany 18% - 1 łyżka spirytusu, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia - cukier puder do posypania; - smalec do smażenia Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać masło, żółtka, śmietanę i spirytus, wyrobić dokładnie rękami. Ciasto odłożyć na pół(...)godziny. W garnku roztopić smalec. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Z ciasta wycinać prostokąty i na środku każdego wycinać dziurkę. Przeciągać jeden z końców przez otwór. Chrusty smażyć z obydwu stron na złoty kolor i odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plsię tam pieczarki, boczek, mięso mielone... tym razem jednak pozostanę wierna recepturze mamy i podam je tak, jak jadałam w domu, a więc z kiełbasą i cebulą podsmażoną na smalcu oraz kapustą kiszoną. Składniki: 1/2 opakowania makaronu ("łazankowego ;)) 2 kiełbasy 1 duża cebula 2 łyżki smalcu (ja użyłam tego ze skwarkami cebuli oraz boczkiem, mniam!) 250g kapusty kiszonej szczypta pieprzu(...)pamiętajcie: wszystkie składniki, w zależności od waszego uwielbienia można podwoić lub zmniejszyć ;) Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowanie. Moje łazanki gotowałam ok. 4-5minut. Na patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy pokrojoną kiełbasę. Odcedzony makaron ląduje znowu w garnku, dodajemy do niego kiełbasę i cebulę z patelni (wraz z tłuszczem!). Garnek zostawiamy na malutkim
Kitchens AlphabetSkładniki: kiełbasa śląska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1,5 kostki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżka śląską kiełbasę, cebulę, ząbki czosnku dobrze rozdrobnić w rozdrabniaczu do rondla dać 1/2 kostki smalcu i do gorącego włożyć zmieloną masę mieszając podsmażać z 10 minut, teraz włożyć całą kostkę smalcu i stopić wsypać paprykę, majeranek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki (na chleb a 800 g): cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu [ dałam Smalczyk Smakowita Pajda] mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą(...)Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny
Moje domowe kucharzenieciasta na pierniki przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą który, wszyscy w domu uwielbiamy. Piernik przyrządzam tak jak robiono to w moim domu od zawsze z dodatkiem smalcu, który robi moja mama. Osobom które lubią ciasta bardziej subtelne w smaku polecam masło. Teraz przedstawiam przepis oraz fotki ciasta gotowego do leżakowania. Gdy minie okres „kwarantanny(...)zaprezentuje dalsze etapy. Składniki 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego 1 szklanka cukru 400 g smalcu (masła) 1,5 kg mąki pszennej 4 jajka 4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki mleka łyżeczka soli 4 torebki przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki własnoręcznie sporządzonej przyprawy korzennej Smalec rozpuścić, cały czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu
RAROSSAProsto, szybko i smacznie.. biała kiełbasa 2 -3 cebule smalec przyprawa do steków Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Kiełbasę wyjąć, ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać przyprawą i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru. Skład
Moje domowe kucharzeniełyżki koncentratu pomidorowego 30% 250 ml jasnego piwa 150 ml rosołu z kostki 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny [ nie dałam] sól i pieprz do smaku listek, ziele przyprawa do gulaszu szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w mące. Obsmażyć(...)smalcu na złoty kolor. W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i marchewkę. Dodać przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalać piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki [ mąki nie dawałam]. Zagotować (gdyby sos okazał się za gęsty, rozcieńczyć go rosołem). Gotowy
Moje domowe kucharzeniezawsze robiła kilka blach pasztetu, aby potem część z nich zamrozić. Taki pasztet, jak przyszła nam ochota na konsumpcję, był po wyjęciu z zamrażarki odświeżany w piekarniku z dodatkiem smalcu. Tak, niezdrowego smalcu;) Za to ten smalec, nadawał dodatkowego smaku pasztetowi. Co jest fajne w domowych wyrobach? Sami decydujecie o ich smaku. Możecie zrobić klasyczny, ale to naprawdę klasyczny ciężki
Mieszam w GarnkuDoskonała, rozgrzewająca zapiekanka na zimowe obiady. -- Skład: wieprzowina 0,5-07 kg, kapusta 1 kg, smalec 100 g, sól i pieprz, 2 marchewki. Opcjonalnie pieczarki i brukselka, które urozmaicą i tak już dobry smak kapusty z mięsem. Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy, potem kroimy na kawałki, które włożymy do kapusty. Ja wykorzystałem mięso ze schabu, które(...)mięso na kotlety zostawiamy na kolejny obiad, a pozostałe wykorzystujemy np. do nasze kapuścianej zapiekanki. Kapustę próbujemy i płuczemy/odciskamy z niej kwas, następnie kroimy. Do mocno wysmarowanego smalcem naczynia nakładamy połowę kapusty. Na kapustę wykładamy pokrojone mięso i lekko oprószamy solą z pieprzem. Jak mięso jest wyłożone dodajemy pozostałą kapustę, smalec i utartą marchewkę. Jeżeli mamy pieczarki
chleba naszegoProste i smaczne danie z piekarnika, które samo się robi. -- Skład: schab 1 kg, kapusta kiszona 0,5 kg, 4 cebule, 4 z. czosnku, 100 g smalcu, przyprawy. Przyprawa gotowa do mięsa 2 czubate łyżki lub sól, pieprz, papryka. Schab kroimy na kotlety, cebulę na grube krążki, czosnek siekamy, kapustę kroimy drobno. Połową smalcu smarujemy naczynie, drugą część dołożymy(...)przed pieczeniem. Na dnie układamy połowę cebuli, kolejnymi krążkami przełożymy mięso. Kotlety przyprawiamy i układamy z cebulą na środku naczynia. Kapustę wkładamy dookoła schabu, na wierzch dokładamy smalec. -- Tak przygotowane danie wkładamy do pieca na 90 min. i pieczemy w 200 st.C. Po upieczeniu serwujemy na gorąco z ziemniakami lub z pieczywem. Smacznego
chleba naszegomalina" Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 500 g suszonych śliwek 2 cebule 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki smalcu sól pieprz Przygotowanie Śliwki zalałem przegotowaną wodą, zostawiłem na noc. Umyte żeberka natarłem solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropiłem sokiem z cytryny, odstawiłem na godzinę, zrumieniłem na łyżce mocno(...)rozgrzanego smalcu, przełożyłem do rondla. Na reszcie smalcu zrumieniłem pokrojoną w plastry cebulę, ułożyłem na żeberkach w rondlu, przykryłem namoczonymi śliwkami, zalałem niewielką ilością wody z moczenia śliwek. Dusiłem pod przykryciem żeberka na niewielkim ogniu, ok. godziny, następnie odkryłem, lekko odparowałem
R'n'G Kitchenlekko brązowiejących skwarek. Ważne aby nie były mocno wytopione. Paprykę, cebulkę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i zeszklić na patelni używając do tego odrobiny wytopionego naszego smalcu. Tak zeszkloną cebulkę i czosnek wrzucamy do wytopionego gotowego smalcu, dodajemy wszystkie przyprawy według własnego uznania. Dokładnie mieszamy. Wytopiony gotowy smalec przelewamy do słoika lub innych naczyń co jakiś czas
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.