smalec przepis - 3000 przepisów (strona:13/200)

Szarlotka ekspresowa 645

naprawdę ekspresowa. Użyłam prażonych jabłek domowej roboty, ale te kupione w sklepie również nie będą gorsze ( trzeba jednak zawsze czytać listę składników na produkcie ). Do kruchego ciasta dodałam troszkę smalcu - dzięki niemu ciasto jest tak kruchutkie, że wprost rozpływa się w ustach :). Nie będę już nic więcej dodawać, w końcu taka klasyka jaką jest szarlotka nie potrzebuje specjalnej rekomendacji(...)Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 250 g masła, zimnego 50 g smalcu, zimnego 2 żółtka 100 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  Ponadto: jabłka prażone ze słoika - około 1500 g cynamon do smaku Wykonanie:  Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę pszenną, wymieszać

Opowieści z piekarnika
Schab ze śliwką... 201

Doskonałe mięso, które może być serwowane: do obiadu, na przystawkę, na zimno i na ciepło. Potrzebujemy schab, śliwki suszone, smalec, przyprawy, naczynie i piekarnik. Duży kawałek schabu około 2 kg, obrabiamy nożem odcinając zbędne kawałki ~0,5 kg. Odcięte kawałki mięsa wykorzystamy do przygotowania np. wieprzowiny w sosie.   Przez środek mięsa przebijamy długi nóż, żeby przygotować miejsce(...)przyprawy do mięsa. Wówczas dajemy 2 łyżki przyprawy na 1 kg mięsa, u mnie wyszło 3 łyżki na 1,5 kg schabu. Do naczynia na spód wkładamy pokrojone kawałki smalcu około pół kostki 100 g. Pieczemy w 200 st. C / 90 min. pod przykryciem, potem jeszcze 10-15 min. bez pokrywki. Ja nie dopiekałem, bo nie chciałem akurat przypieczonego

chleba naszego
Strogonow drobiowy z moskolami 166

mocno rozgrzanej patelni na lekko brązowy kolor.  Strogonow drobiowy: 500 g filetu z indyka (w oryginale polędwica wołowa) 2 cebule 2 czubate łyżki passaty (w oryginale koncentrat pomidorowy) smalec 2 łyżki masła mąką pszenna ok. 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego sól pieprz 300 g pieczarek 3/4 szklanki śmietany 22 % (ja dałam 12% i o wiele mniej(...)cytryny 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy dość mocno w mące. Na patelni rozgrzewamy smalec i partiami smażymy mięso. Przekładamy je do wysokiego garnka i skraplamy sokiem z cytryny.  2. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i szklimy pokrojone w piórka cebule. Jak się

kruche babeczki
Pasta z fasoli - wegański smalec 135

wegańskiego smalcu podchodziłam kilka razu. Z różnym efektem, ale za każdym razem to nie było to, o co mi chodziło. Albo zbyt mdło, albo przekombinowane. Poszłam więc innym tropem i zrobiłam tak, jak kiedyś robiłam zwykły smalec. Z cebulką, czosnkiem i jabłkiem. Można też dodać odrobinę ostrej papryki czy majeranku. Może i Wam zasmakuje taka najprostsza wersja pasty z fasoli(...)zwanej wegańskim smalcem 😊 Składniki: 200 g suchej białej fasoli 2 średniej wielkości cebule 2 większe ząbki czosnku 1 duże kwaśne i twarde jabłko lub 2 mniejsze 3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku opcjonalnie:  1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki ostrej papryki Fasolę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Namoczoną ugotować do miękkości i wystudzić. Zmiksować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 213

łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1/3 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonej kolendry lub ziół prowansalskich 1 łyżka smalcu lub oleju rzepakowego Jak przygotować zupę meksykańską z mięsem mielonym? Mięso wieprzowe mielimy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Do wysokiego rondelka dodajemy łyżkę smalcu i podgrzewamy. Na rozgrzany(...)smalec lub olej wrzucamy zmielone mięso, doprawiamy je kuminem, ostrą i słodką papryką oraz chili, mieszamy i podsmażamy często mieszając, dodajemy cebulę i czosnek, doprawiamy solą. Podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło. Dodajemy krojone pomidory, chwilkę dusimy, następnie dodajemy kukurydzę i fasolę, oraz zioła prowansalskie lub suszoną kolendrę (nie miałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PULCHNE RACUCHY DROŻDŻOWE (PAMPUCHY) 276

płaska łyżeczka soli ·        1 łyżeczka cukru ·        cukier puder do posypania ·        smalec lub masło klarowane do smażenia PRZYGOTOWANIE Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. ROZCZYN: Wkruszyć do kubka drożdże, dodać cukier(...)mąką. Całość wyrabiać ok. 10-15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub roztopić smalec ( ja wolę używać smalcu, bo racuchy są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku) . Za każdym razem moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię

Calzonella.com
Węgierska zupa gulaszowa 143

Węgierska z żyzną glebą i odpowiednim klimatem, jest idealna do uprawy tego smacznego i zdrowego warzywa. Kuchnia węgierska jest bardzo prosta, Charakterystyczny smak madziarskich potraw pochodzi z przysmażonej na smalcu - tak, tak, na smalcu, to nie pomyłka ! - cebuli z dodatkiem czosnku i oczywiście sproszkowanej papryki. Przy jej smażeniu musimy tylko uważać, żeby się nie przypaliła, jeśli tak się stanie, będzie(...)pieczarek pokrojonych w plasterki 1 łyżka przyprawy gulaszowej w proszku (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka pasty paprykowej śmietana sól, pieprz mąka smalec do smażenia Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę, przyprawę gulaszową i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso,  p rzekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 253

wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 papryka czereśniowa tzw. czuszka (można zastąpić papryczką chili)  2 ząbki czosnku(...)liść laurowy opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sól, pieprz, kminek, papryka w proszku do smaku Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Na drugiej patelni podsmażyć na ostrym ogniu pokrojone w niedużą kostkę mięso. Kiedy mięso mocno się zrumieni przełożyć je do większego garnka, dodać podsmażoną cebulę, pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zrazy wołowe – roladki śląskie 257

plastrów boczku 2 duże cebule 2 niewielkie ogórki kiszone 6 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie) 2-3 kawałki suszonych borowików (opcjonalnie) 2 liście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki listonic_type(...)plastrów boczku 2 duże cebule 2 niewielkie ogórki kiszone 6 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie) 2-3 kawałki suszonych borowików (opcjonalnie) 2 liście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki'; document.write(" "); Mięso

Poezja smaku
Domowy pasztet 113

średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu  Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa(...)średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu  Przygotowanie:   Mięso umyć i w całości włożyć do garnka. Dodać obranego selera i cebulę. Dorzucić  ziele angielskie, listek laurowy i goździki. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę

Gosia gotuje
4 pomysły na domowy smalczyk 377

dworze więc może zrobić jakiś smalczyk?? Zebrałam wam w jednym poście moje 4 ulubione przepisy z mojego bloga na domowy smalczyk Przepisy po kliknięciu w nazwę smalczyku-polecam ..... Smalec z salami i jabłkiem Smalec z pieczarkami i cebulką Smalczyk z mięskiem i warzywami Smalec z wędzonym boczkiem Może któryś wam posmakuje tak jak mi..... Smacznego

Swojskie jedzonko
Leczo z cukinią i kiełbasą 148

dymiony specyficzny aromat, a tą od  Hańderka  polecam szczególnie, bo jest naprawdę godna polecenia. Poza tym jeśli mogę Wam coś zasugerować to do smażenia lecza zawsze wybieram smalec, bo i on ma duży wpływ na smak końcowy potrawy.  Składniki na gar zupy dla 6 osób: - 50 dag  kiełbasy dymionej - 3 średnie cebule - 4 czerwone papryki(...)średnia cukinia - 3 duże pomidory - smalec do smażenia, ok 2 łyżek - sól - pieprz - majeranek 1. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Z pomidora wycinamy zieloną twardą część, a z cukinii usuwamy miękki miąższ z pestkami, ale za to zostawiamy wierzchnią skórkę. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec i wrzucamy kolejno w odstępach czasowych: cebulę i obsmażamy na złoto, kiełbasę

Apetyczna babeczka
Smalec z salami i jabłkiem 204

rozdrabniam więc idealnie się smaruje-pychotka....polecam gorąco! Składniki: 50 dkg słoniny 20 dkg salami(u mnie salami rogal) 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku 1 jabłko (kwaskowe) kostka smalcu sól,pieprz  łyżeczka oregano Przygotowanie: słoninkę kroimy drobniutko,smażymy w rondelku,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę,chwilę smażymy,dodajemy 1/3 kostki smalcu-żeby się smażyło ale nie przywierało. dodajemy(...)pokrojone drobniutko salami i starte na tarce o grubych oczkach jabłko,mieszamy.Smażymy jeszcze trochę,dodajemy resztę smalcu,jak się wszystko ładnie stopi  to doprawiamy solą,pieprzem i oregano-zdejmujemy z ognia i rozdrabniamy blenderem.Przelewamy do miseczek lub słoiczków i jak wystygnie to przechowujemy w lodówce-smacznego!! Zapraszam również na stronę  kobieceporady.pl  gdzie znajdziecie dużo ciekawych pomysłów

Swojskie jedzonko
Waniliowy sernik z wiśniami 170

zrezygnować z nich całkowicie. W każdym z ty ch wariantów sernik będzie udany i smaczny :) Polecam :) Kruchy spód: 150 g mąki pszennej 80 g masła, zimnego 20 g smalcu, zimnego ( smalec zwiększa kruchość ciasta, ale nie jest konieczny, w jego miejsce można dać masło ) 2 czubate łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Masa serowa: 1 kg twarogu(...)borówki amerykańskie, jagody ) około pół szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Kruchy spód: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, cukier puder, wodę oraz pokrojone w kosteczkę masło i smalec. Wszystkie składniki posiekać nożem łącząc ze sobą, następnie zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez około

Opowieści z piekarnika
Wegański smalec 121

Wegański smalec to chyba najlepsza całoroczna pasta do wszelkiego rodzaju pieczywa! Świetnie się mrozi i zawsze mam jej zapas w lodówce Nawet nasi Rodzice tak się u nas rozsmakowali w tym zdrowym smalczyku, że zapisali sobie na niego przepis i sami go sobie przyrządzają. Wam też polecam go wypróbować! Składniki: Omasta: 1 duża cebula 1 ziele angielskie 1 owoc jałowca(...)miksujemy, co jakiś czas zbierając fasolę ze ścianek blendera, aby całość równomiernie się rozdrobniła. Dolewamy wody i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Praktyczne rady: Polecam przygotowywać podwójną porcję tego smalcu i mrozić go w niewielkich pojemnikach. Po rozmrożeniu smalczyk jest świeżutki i pyszniutki, jakby właśnie przyrządzony. U nas ta metoda świetnie się sprawdza! Przyprawy ze smażenia cebulki nie wyrzucamy

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania