smalec przepis - 3000 przepisów (strona:21/200)

Bigos ze świeżymi grzybami 387

kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty. to podstawa dobrego bigosu. Kwestia proporcji kapusty kiszonej do białej jest kwestią względną(...)więc bardzo dobrze nadaje się do tego np łopatka bądź karkówka. Mięso i kiełbasa: Przygotowanie bigosu zaczynamy od kiełbasy i mięsa: myjemy i wrzucamy do brytfanny z niewielką ilością smalcu. Brytfannę wstawimy na 2h do piekarnika na 180 stopni aby wszystko się ładnie upiekło. W międzyczasie zaglądamy 2 razy do mięsa i je obracamy. Kiełbasę jeśli będzie już upieczona można

Kulinarna Patilogia
Gęsi smalec ze skwarkami 51

Gęsi smalec od stuleci w medycynie ludowej uważany był za idealny lek na wiele dolegliwości - zarówno podawany doustnie jak i stosowany miejscowo jako okłady. Łagodził bóle stawów i kręgosłupa, regenerował układ oddechowy a nawet dodawał energii seksualnej. My skupmy się na tym, że ma niepowtarzalny smak - o wiele lepszy od klasycznego smalcu. Jego jedyny minus to fakt, że po wyjęciu(...)lodówki po parunastu minutach robi się już za bardzo płynny - tak więc trzeba go jeść szybko ;) W tej wersji proponuję nietypowe połączenie - gęsi smalec z wieprzowymi skwarkami. Warto spróbować

Milion Smaków
Schab z dzika z grzybami. 209

łyżeczka siekanego rozmarynu,   2 cebule, 30 g grzybów suszonych, 1/2 łyżki tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, cukier, 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego, tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi, Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Cebule pokroić w półplasterki(...)Poddusić na smalcu, następnie dodać rozdrobnione grzyby ( nie moczę grzybów przed dodaniem do cebuli), podsmażyć. Następnie dodać wino, bulion i dusić aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą i cukrem. Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi. Na dnie brytfanki ułożyć grzyby, na nich położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Chrust według przepisu mojej mamy - propozycja na tłusty czwartek 111

żółtek rozmiaru L (ja użyłam 6 rozmiaru M) 100 -150 g śmietany 18% cukier waniliowy-  1 opakowanie szczypta soli spirytus - mały kieliszek 30ml do smażenia: 2 kostki dobrego smalcu 2  surowe ziemniaki inne ważne przybory : duża miska wałek czyste ściereczki bawełniane 2 patelnie 4 talerze ręcznik papierowy widelec nóż Ważne by przed rozpoczęciem wykonywania chrustu, przygotować sobie stanowiska(...)małą część i rozpocząć wałkowanie. Resztę przykryć ściereczką. Po rozwałkowaniu, na bardzo cieniutkie ciasto, kroić ciasto w paseczki, paseczki kroić na mniejsze romby. po środku rozciąć, i zwinąć. Rozgrzać smalec na obu patelniach, dodać plasterek ziemniaka. Smażyć do zrumienienia obu stron.  wykonane ciastka przykrywać czystą bawełnianą ściereczką, by nie wyschły. Usmażony chrust odkładać na talerz wyłożony papierem ręcznikowym

MarciochaKucharzy
Wytrawne muffiny z bekonem, karmelem i popcornem 171

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu do smaku 1 jajko 1 1/3 szklanki mleka lub maślanki 50 g roztopionego smalcu + 1 łyżka 100 g boczku wędzonego w plastrach, drobno pokrojonego 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana Dodatkowo: 150 g cukru 1/4 szklanki wody 1/3 szklanki śmietany 36% 50 g gotowego(...)PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i szczyptę pieprzu; w drugiej jajko, mleko (lub maślankę) i roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszając drewnianą łyżką, odstawiamy na bok. 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy łyżkę smalcu, wrzucamy cebulę

My Culinary Art
Smalec z fasoli 141

pierwszym przygotowaniu tego wegańskiego smalcu nie mogę sobie wybaczyć tylko jednej rzeczy - że zabrałem się za niego tak późno! Otworzywszy Kuchnię Roślinną Marty Dymek, którą dostałem jeszcze na Gwiazdkę, pierwszą rzeczą, na którą zwróciłem uwagę, był właśnie ten przepis. Nie wiem, jak to się stało, że odwiedzając Jadłonomię regularnie, mi on umknął. A jest on moi Drodzy najlepszym smarowidłem kanapkowym(...)jakie kiedykolwiek miałem okazję wypróbować. Tak, tak, to prawdziwa ekstaza kulinarna! Teksturą przypomina prawdziwy smalec, smak zaś jest o niebo lepszy, zapewniam. Kolejny raz okazało się, że rośliny górą !  PS. Od razu zaopatrz się w bochen dobrego pieczywa i kiszone ogórki . Mogę Tobie obiecać, że na jednej kromce się nie skończy! Składniki: puszka białej fasoli, odsączonej

Food Square
Soczysty schabowy 131

Bardzo soczysty schabowy Nasze soczyste schabowe każdy jak posmakuje nie raz je przygotuje! Składniki : schab dowolna ilość mleko 2 średniej wielkości cebule sól pieprz bułka tarta  jajka vegeta smalec oraz odrobina oleju Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)odkładamy na ręczniki papierowe aby je delikatnie osuszyć. Szykujemy standardową panierkę jajka rozbijamy z pieprzem solą i vegetą maczamy nasz schabowy, następnie bułka tarta i smażymy tradycyjnie na smalcu z odrobiną oleju.  Smacznego! Nasze schabowe cienko rozbite.  Szykujemy naszą marynatę, mleko przyprawy oraz cebulka. Mieszamy całość i zanurzamy nasze schabowe i odstawiamy do lodówki na 12h. Po upływie

Sprawdzone przepisy kulinarne
Domowy smalec 119

Według tradycyjnej kuchni smalec idealny do pieczywa powinien być sporządzony ze słoniny, wędzonego boczku, jabłka, czosnku, majeranku i soli. Ja  jednak trochę poeksperymentowałam i zrobiłam go na swój sposób i wyszedł całkiem smaczny . składniki na 1 litr smalcu 70 dag wędzonej słoniny 5 cebul 100 g orzechów  włoskich pół łyżeczki soli pieprz przepis Słoninę drobno kroimy i topimy(...)małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia  smalcu, aż skwarki  nabiorą złotego koloru . Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulkę i doprawiamy solą i pierzem, zdejmujemy z gazu, dodajemy posiekane orzechy włoskie i całość mieszamy. Gdy tłuszcz jest całkiem klarowny, wlewamy go do naczynia i i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia

Smakowite Dania
Wielkanocny chlebek neapolitański-casatiello napoletano 244

SKŁADNIKI 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 50 g smalcu ze skwarkami 250-300 g letniej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g  żółtego sera 150 g salami i szynki pieprz 5 jajek +1 żółtko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Świeże drożdże połączyć z cukrem i częścią letniej wody , przykryć folią spożywczą  i poczekać kilka minut(...)wyrosną. W dużym naczyniu połączyć mąkę z rozpuszczonymi drożdżami, resztą letniej wody, solą, smalcem , pieprzem i zagnieść ciasto. Po dokładnym wyrobieniu powinno byc miękkie i elastyczne (smalec można zastąpić innym tłuszczem np. olejem z oliwy).  Przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować na podłużny placek o grubości

zielonacukinka
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 187

masła 250 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 szczypty soli 50 g świeżych drożdży ulubiona konfitura (ok. 750 ml), np. malinowa albo różana 2-3 kostki smalcu wykonanie: Korzystając trochę z zapisków babci, a trochę bardziej z przepisu Magdy Gessler, robimy pączki w domu! Prawdziwe! Na smalcu, który choć okrutnie kaloryczny nie jest wcale taki niezdrowy, jak zwykło się(...)ruloniki, rwiecie na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczacie, kładziecie na niego łyżeczkę konfitury, zaklejacie i robicie kulkę. Ulepione pączki powinny jeszcze wyrastać, przykryte ściereczką, jakieś pół godziny. W garnku roztapiacie smalec. Kiedy będzie gorący, wrzucacie do niego pączki. Ale nie wszystkie na raz! Po kilka. Smażą się, aż będą ciemnobrązowe. Potem przekręcacie je na drugą stronę. Po wszystkim, odsączacie na ręczniku

GRUBY WAŁEK
jajecznica na smalcu 192

Smalec jest najtańszym dostępnym tłuszczem, ponadto posiadającym całkiem przyjemny smak więc warto go wypróbować. Nie przejmujmy się tym że powszechnie uważa się go za niezdrowy, w niewielkich ilościach na pewno nie zaszkodzi a do smażenia nadaje się nawet lepiej niż większość tłuszczy roślinnych. Składniki: -łyżeczka smalcu -4 jajka -sól Przygotowanie: Smalce rozpuszczamy powoli na patelni bez zbytniego go rozgrzewania

Tanie przepisy studenckie
Kapuśniak pogardy 192

tych co chcą zjeść tanią zupę na obiad, bez dużego nakładu pracy. Składniki: -Jedna ćwiartka z kurczaka -300 g kapusty kiszonej -300 g ziemniaków -dwie kostki rosołowe -łyżeczka smalcu -łyżeczka mąki -ziele angielskie, liść laurowy, magii, pieprz Przygotowanie: Do umytej ćwiartki kurczaka dolewamy około półtora litra zimnej wody, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około(...)tego czasu wyciągamy z zupy udko, obieramy dokładnie mięsko i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy kostki rosołowe, ziemniaki i jeśli trzeba przyprawiamy. Teraz zajmujemy się przygotowaniem zasmażki ze smalcu i mąki: Smalec rozgrzewamy na patelni, wsypujemy mąkę  dosyć energicznie rozrabiamy dokładnie wszystkie grudki. Smażymy przez chwile ciągle mieszając aż mąka nabierze lekko brązowego koloru. Zasmażkę dodajemy do zupy

Tanie przepisy studenckie
Wspomnienie dzieciństwa w restauracji "Chłopskie Jadło" 132

wyboru było sporo dań, nie tylko mięsnych - tak by trafić w gust każdego klienta. Jako przystawkę podawano klientom na desce kawałki chleba do posmarowania albo twarożkiem ze szczypiorkiem albo smalcem z cebulką i skwarkami. Przystawka mnie urzekła, a najbardziej smakował mi smalec. Przypominały mi się lata dziecięce na wsi u mojej babci, gdy jadło się chleb ze smalcem po całym

Projekty ze smakiem
Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą 262

śmietany sól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości(...)kroimy w plastry, boczek w drobną kostkę i układamy na płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości. W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves 162

fasolą i była równie pyszna.  Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves     SKŁADNIKI: 800 g mięsa (u mnie wołowe i wieprzowe pół na pół) 2 duże cebule 2 łyżki smalcu 2 l bulionu 1 papryka czerwona 2 pomidory 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka kminku mielonego 2 liście laurowe 4 kuli ziela(...)angielskiego sól, pieprz 3 duże ziemniaki   PRZYGOTOWANIE: W garnku w którym będziemy gotować zupę roztapiamy smalec. Na smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.    Wszystko mieszamy i po ok 10 minutach dodajemy pokrojoną drobno paprykę, pomidory, oraz wszystkie przyprawy.    Gotujemy tak kolejne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania