smalec przepis - 3000 przepisów (strona:23/200)

Węgierska zupa gulaszowa 179

czerwone paprykipuszka krojonych pomidorów (400 g)1,5 l bulionu wołowego2 liście lauroweziele angielskie2 średnie marchewki1 pietruszka 1/4 selera4 ziemniakimajeranek sól, pieprzPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy kilka minut. Na osobnej patelni podsmażamy na smalcu pokrojone w kostkę mięso

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi 148

śliwki lub żurawinę.  Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50 g gęsiego smalcu1 cebula1 jajko200 ml bulionu z gęsisól, pieprzPrzygotowanie:Na gęsim smalcu smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i krótko smażymy, żeby pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z wątróbką(...)wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet. Gotowy powinien być ładnie przyrumieniony. Pasztet jest w wersji do smarowania, więc kiedy będzie wystudzony proponuję zalać go cienką warstwą roztopionego gęsiego smalcu, który doda mu smaku, zabezpieczając jednocześnie przed wysychaniem i przedłuży jego trwałość

Smakowity Blog Kulinarny
G... Gulasz! 297

Węgrzech, dlatego trudno mi odtworzyć smak pysznej potrawy, która idealnie rozgrzewa w zimne, wilgotne, jesienne dni. Czytając wiele artykułów dowiedziałam się, że bazą gulaszu jest smażenie mięsa na smalcu oraz duża ilość słodkiej papryki. Przedstawiam Wam więc moją wersję gulaszu. Kolejny sukces! Naczelny był smutny, że zjadł wszystko jednego dnia :)Składniki:400g wieprzowiny1 cebula1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona2 marchewkikilka(...)czosnek, majeranekPrzygotowanie:Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy.Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką i krótko smażymy na smalcu z każdej strony.Gdy mięso się zeszkli, na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy pieczarki. Gdy będą gotowe - odstawiamy do innej miseczki.Mięso

Kitchens Alphabet
Pieczonki 393

boczku3 laski kiełbasy (podwawelska lub toruńska)1 kg cebuli1 duża marchewka1 duży burakpęczek koperkuprzypraw do ziemniakówsól, pieprz do smaku3 łyżki smalcu1 - 2 liście kapustySPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.   Smarujemy garnek smalcem na dnie i na bocznych ściankach. Następnie wykładamy dno i boki garnka boczkiem pokrojonym w cienkie plasterki.2.   Ziemniaki, marchewkę i buraka myjemy, obieramy, i kroimy w plasterki.3.   Cebulę obieramy(...)słone, choć wydawało się nam, że odpowiednio je posoliliśmy. Aczkolwiek lepiej dosolić na talerzu, niż jeść przesolone.6.   Przekładamy składniki do garnka, dokładnie je ugniatamy. Na wierzch kładziemy jeszcze odrobinę smalcu, przykrywamy pieczonki liściem białej kapusty,  dokręcamy wieko garnka i pieczemy na ognisku.Jeśli nie macie liści kapusty to przykryjcie pieczonki folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Trudno określić czas pieczenia. Wszystko

W kuchni Katie
Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi 145

razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył.Typowa bożonarodzeniowa słodkość w Hiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można(...)były równomiernie uprażone. Pozostaw do całkowitego wystygnięciam, nawet na całą noc.Wsyp do dużej miski mąkę, cukier, sól, cynamon, orzechy oraz sezam. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i miękki smalec. Ręką wyrabiaj, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania masy o jednolitej strukturze.  Uformuj z masy kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw na 1,5-2 godziny

Grahamka, weka i kajzerka
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 195

zostawiamy do podsypywania),- drożdże - 10 dag,- mleko - 2 łyżki,- cukier - 1 łyżeczka,- sól - 1 łyżeczka,- jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ Czarny Sezam do posypywania przed pieczeniem./NA CIASTO TRADYCYJNE:- mąka pszenna-tortowa - 600 g,- drożdże - 10 dag,- mleko - 2 łyżki,- cukier - 1 łyżeczka,- sól(...)łyżeczka,- jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ Czarny Sezam - do posypywania przed pieczeniem./NA FARSZ:- Indyk, 1,5 kg- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- czarny pieprz, do smaku- pieprz ziołowy, opakowanie- ziele angielskie, 4- pieprz ziarnisty kolorowy

Wypisz Wymaluj
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 767

gotowaną!!!). Dobrze wymieszać. Przykryć garnek. Odstawić w ciepłe miejsce - zostawić na pół godziny żeby kasza się zaparzyła. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę wysmarować masłem lub smalcem Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć.Przełożyć do formy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 201

podjadać! :)WYKONANIE CIASTA (TRADYCYJNEGO I OWSIANEGO - BEZGLUTENOWEGO):1. Kruszymy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, dorzucamy cukier, lekko miksujemy, dorzucamy     żółtka, miksujemy, 2. Wlewamy roztopione masło ze smalcem,3. Wsypujemy mąkę,4. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od miski i ręki.5. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu, pod ściereczką),6. Gdy ciasto wyrośnie - podwoi objętość, znów

Wypisz Wymaluj
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 281

tortowa - 600 g,- drożdże - 10 dag,- mleko - 2 łyżki,- cukier - 1 łyżeczka,- sól - 1 łyżeczka,- jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ dodatkowo: kminek/pestki/sezam do posypywania przed pieczeniem.SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE BEZGLUTENOWE:- mąka owsiana bezglutenowa (pomarańczowa z proveny) - 250 g,- mąka bezglutenowa chlebowa(...)zostawiamy do podsypywania),- drożdże - 10 dag,- mleko - 2 łyżki,- cukier - 1 łyżeczka,- sól - 1 łyżeczka,- jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ dodatkowo: kminek/pestki/sezam do posypywania przed pieczeniem.WYKONANIE CIASTA TRADYCYJNEGO i CIASTA BEZGLUTENOWEGO-OWSIANEGO:1. Drożdże wrzucamy do kubeczka, zasypujemy łyżeczką cukru, wlewamy 2 łyżki podgrzanego

Wypisz Wymaluj
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 166

Czechach i Austrii, powstaje z  wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą  obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem.  Klasycznie mięso osmażane jest na smalcu (nie oleju czy oliwie) i duszone wraz z kapustą kiszoną.  Moje wersja tego gulaszu odbiega trochę od oryginału.  Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety(...)cier-pię :)) Składniki: 1 kg fileta drobiowego  duży słoik kapusty kiszonej  2 łyżki smalcu  2 cebule 1 ząbek czosnku  przeciśniętego  przez praskę 2 łyżeczki słodkiej  papryki liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki ostrej papryki  sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku bulion Wykonanie: Filet kroimy w dużą kostkę, obsypujemy obiema paprykami, solą

Walijskie Pichcenie
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 200

już o tym. A słynne pasztety z gęsich wątróbek i  można wyliczać długo, długo… Całej gęsi nie kupiłem ,ale piersi i nogi. Powycinałem tłuszczyk i  mam smaczny smalec. Czy gęsina jest zdrowa ? Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów  tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża(...)Smalec gęsi może być poddany obróbce nawet powyżej 200 stop.C  Jest doskonały do  confit, smażenia i okraszania ziemniaczków, nie wspominając o pajdzie chleba.Gęsinę docenili nasi przodkowie ,my możemy sprawić ,aby wróciła na nasze stoły ku naszemu pożytkowi. A jak pomyślimy o cieplutkich ,mięciutkich poduszeczkach to jeszcze bardziej docenimy nasze gąski i zastanowimy się nim powiemy - ta głupia

Kulinarny karnet Christophera
Smażona wątróbka z dzika 160

Proporcje dla 2-3 osób Czas przygotowania z moczeniem: 5 godzin Składniki: 700 g wątroby z dzika mleko do namoczenia wątróbki 2 cebule 1 jabłko mąka do obtoczenia mięsa smalec do smażenia wątróbki masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Wątróbkę wkładamy do naczynia, zalewamy mlekiem i wkładamy do lodówki na minimum 4,5 godziny. U mnie  z reguły(...)usmażyła. Wątróbkę tylko pieprzymy, posolimy ją dopiero po usmażeniu, inaczej będzie twarda.  Cebulę obieramy i kroimy  w piórka, jabłko kroimy w ósemki. Na małej patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim cebulę do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Na drugiej małej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim kawałki jabłka. Gdy cebula i jabłko będą

Kulinarne przygody Gatity
Kartacze 335

Jedyne w swoim rodzaju. Bez udziwnień, robione tak jak babcia kazała. Czyli surowe ziemniaki starte na tarce, ugotowane przepuszczone przez praskę. Robione z surowym mięsem, ugotowane i okraszone prawdziwym smalcem ze skwarkami i cebulką. Czy jest coś bardziej tradycyjnego? U mnie w domu chyba nie. Wiem, że moja babcia byłaby ze mnie dumna. Składniki(...)surowych ziemniaków ok 1 kg jagnięciny (Jagnięcina podhalańska ChOG) 2 cebule kilka łyżek mąki ziemniaczanej majeranek Kamis, rozmaryn. sól, pieprz 300 g kiełbasy myśliwskiej (Kiełbasa myśliwska GTS) pół kostki smalcu 1 cebula    Mięso mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach razem z cebulą.Doprawiamy do smaku przyprawami. Kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i ciepłe przeciskamy przez

Malinowe Pocałunki
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 206

średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżek śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Polędwiczkę oczyściłem dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę(...)smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym

Wyprawy kulinarne
boczek na ostro "grill barbecue" do chleba... 199

ręcznikiem papierowym przyprawę grill barbecue wymieszać w miseczce z majerankiem, vegetą i na cały płat boczku je rozsypać ciasno zwinąć boczek w roladę i nicią mocno obwiązać na gorącym smalcu zrumienić mocno z każdej strony boczek dodać połówki obrane cebuli i ząbki czosnku pod przykryciem dusić boczek z 60 minut na mniejszym ogniu co jakiś czas obracając boczek dobrze wystudzić(...)dopiero ściągnąć nić - ciepły się rozleci smalec z garnka z cebulą i czosnkiem można użyć do pieczywa lub zamrozić np. do bigosu taki boczek jest lepszy od niejednej wędliny.......SMACZNEGO!!!mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: papryka, chili, rozmaryn, cebula, koperek, tymianek - zastosowanie: do mięs, drobiu, ryb na grilla

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania