Smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem to przepyszne smarowidło na pieczywo. Zawsze pobudzał moje kubki smakowe i przywoływał pozytywne wspomnienia z dzieciństwa. Niestety, chociaż smaczny, to jednak do zdrowych nie należał. Mój smalec to zupełnie coś innego. Smak bardzo podobny (może lepszy?) i co najważniejsze można go jeść bez obaw o cholesterol, ponieważ jest mega zdrowy, składająca się z samych(...)superfood. Ten smalec można jeść łyżkami i to dosłownie. Najbardziej smakował mi i mojej rodzince z ogórkiem kiszonym. Przepyszny, bardzo polecam! 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 cebula 1 jabłko winne 2 łyżki oleju kokosowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz czarny Surową kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć
https:KKuchniaMniamkruchym cieście z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej. Aromatyczna z cynamonem i odrobiną zmielonych goździków. Dosyć prosta w przygotowaniu, z piękną kratką na wierzchu prezentuje się wspaniale. Dzięki dodaniu smalcu ciasto jest bardziej wilgotne i miękkie, więc radzę go nie pomijać. Na chłodne wieczory z gorącą herbatą idealna, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka w kratkę na kruchym cieście Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej (użyłam tortowej) 300g schłodzonego masła 200g cukru 100g smalcu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g Nadzienie: 2kg umytych jabłek 150g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków 50g poszatkowanych orzechów włoskich (możemy zastąpić innymi
Mała Cukierenkamieć pokrywki) i piekarnik rozgrzewamy do 160⁰C. Kotlety smażymy partiami, po 5 sztuk, na dużej patelni. Powinny mieś sporo miejsca. Najlepsza dla ich smaku jest mieszanka oleju ze smalcem. Na jedną partię (5 kotletów) użyjcie 1 łyżki smalcu i tyle oleju, by 2-3 mm warstwą pokrył dno patelni. Kotlety najpierw obsmażamy po 3-4 minuty z obu stron(...)namoczona w mleku 1 średnia cebula 2/3 płaskiej łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta ½ łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 1 jajko M olej i 2 łyżki smalcu do smażenia bułka tarta do obtoczenia, około 2/3 szklanki kilka łyżek zimnej wody
Karo in the Kitchenszlachetnej wołowiny i z dużą ilością skubanych zacierek. W moim domu była przygotowywana zimową porą, odkąd pamiętam. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie — podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak — tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić. Bardzo ważny jest również dodatek papryki w proszku, koniecznie(...)jeszcze nie byliście w Budapeszcie na gulyásleves z prawdziwego zdarzenia, to zapewniam — ta zupa Was tam przeniesie. * SKŁADNIKI na 8-10 porcji Zupa: 1 kg rostbefu wołowego 2 łyżki smalcu 2 czubate łyżki słodkiej papryki w proszku 2 czubate łyżki wędzonej papryki w proszku 1 łyżka kminku 3 cebule 2 marchewki 3 liście laurowe 2 pomidory 4 papryki czerwone bądź
Food Squareobiad. składniki dla czterech osób 1 kg indyczych żołądków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 2 cebule 3 ząbki czosnki 3 łyżki smalcu gęsiego ( lub oleju) 1 łyżka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Żołądki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne(...)miejsce na pół godziny. Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki smalcu. Do lekko zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek i całość smażymy przez trzy minuty. Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski. Teraz do garnka dodajemy kolejną łyżkę smalcu, wsypujemy słodką paprykę ( ogień pod garnkiem musi być
Miód i pieprzjeszcze zimno na dworze to sprawdza się super,a to połączenie z pieczarkami jest na prawdę udane Składniki: 1 kg słoniny 25-30 dag pieczarek 1 duża cebula kostka smalcu sól, pieprz Przygotowanie: Słoninę kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do garnka i topimy na średnim ogniu. osobno na smalcu podsmażamy cebulkę pokrojoną również w kostkę i jak skwareczki będą(...)już prawie gotowe(wysmażone) dodajemy do stopionej słoninki ,pieczarki również kroimy drobniutko i zrumieniamy na smalczyku,i dodajemy do słoninki,dodajemy jeszcze resztę smalcu ,doprawiamy solą i pieprzem i wyłączamy,przelewamy do słoiczków,jak wystygnie to wstawiamy do lodówki. Smacznego
Swojskie jedzonkopodsypywania 16 g suchych drożdży 0,5 łyżeczki soli 100 g cukru 1,5 szklanki mleka 5 małych jajek 2 żółtka 100 g margaryny Dodatkowo: ok. 1 kg smalcu do smażenia Marmolada wieloowocowa do nadziania ORZECH Cukier puder + letnia woda Skórka pomarańczowa do dekoracji Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera(...)średnicy 7 cm wykrawamy krążki. Ponownie odkładamy na blat obsypany mąką, przykrywamy i czekamy ok. 25 minut aż pączki ładnie nam podrosną. Pączki najlepiej smaży się na smalcu. W szerszym garnku powoli rozgrzewamy tłuszcz. Według babcinych przepisów optymalna temperatura smażenia to 175*C. Aby sprawdzić, bez termometru czy temperatura jest właściwa wystarczy włożyć do smalcu drewnianą rączkę od łyżki
VioletoweKucharzeniemąki 1 szczypta soli 2 łyżki spirytusu (lub 1 łyżka octu 10 % albo wódki) 1 opakowanie cukru waniliowego (32 g) skórka starta z 1/2 lub 1 cytryny 1 kostka smalcu 1 szklanka oleju 1 opakowanie marmolady cukier puder do posypania Pamiętajmy jajka, mleko i drożdże muszą mieć temp pokojową. Dobrze spisze nam się robot kuchenny do wyrabiania ciasta. Na początku(...)zostawiamy do ponownego poruszenia się (ale jak to babcia powiedziała na 10 min bo jak się ruszą za bardzo to też źle). W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy kostkę smalcu, jeśli mamy duży garnek dodajemy albo oleju albo smalcu by pączki po wrzuceniu nie dotykały dna. Smażymy do rumianego koloru z każdej strony. Gotowe pączki wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem
Piekielna Kuchnia Patitakie jak prosciutto crudo lub cotto lub mortadella. Jednym z przysmaków serwowanych przez szefa Arduino jest wieprzowina podana prostej obróbce z minimalna ilością przypraw i dodatków, smażona w głębokim smalcu, podawana na zimno i krojona w cienkie plastry. Nie ma dokładnego przepisu, wszystko robi się "na oko" co stanowi dodatkowy atut wyrobu. Wieprzowina w stylu Pistoi pachnie rozmarynem i miejscowymi(...)moją wersję. Składniki: - 1 kg schabu - garść świeżego tymianku - 4 ząbki czosnku - kilka suszonych pomidorów w oliwie - 2 lub 3 łyżki zalewy - oliwy z suszonych pomidorów - sól - pieprz - smalec do smażenia 1. Mięso umyć, osuszyć i bardzo ostrym nożem rozcinać schab w kółko tworząc podłużny plaster. Z dwóch stron oprószamy mięso solą i pieprzem, od wewnętrznej strony nacieramy czosnkiem
Apetyczna babeczkachruście chodzi. Składniki: ( ) 500 g mąki, 4 całe jajka, 1 łyżka spirytusu, 60 g masła, 60 g cukru trzcinowego, szczypta soli, 4 łyżki śmietanki 30%, 800 g smalcu (4 kostki), 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Jajka mieszamy z solą, cukrem i śmietanką, nie ubijamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy za pomocą noża(...)przykrywamy głębokim talerzem lub zawijamy w folię spożywczą. Za pomocą nożyka kroimy w długie paski o szerokości nie więcej jak 1 cm. Paski nie muszą być równej długości. Smalec rozgrzewamy w garnku o szerokim dnie. Paski ciasta wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron na kremowo złoty kolor. Chrust od razu przekładamy za pomocą 2 widelców
Moniki Smakołykimaki 2 l wywaru drobiowego 200 m białego wina wytrawnego 4 goździki 8 ząbków czosnku 5 liści laurowych 100 g smalcu gęsiego 1 łyżka cukru natka pietruszki sól/pieprz Przygotowanie: Animelę oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem po czym obtaczamy w mące i smażymy na bardzo mocno rozgrzanym smalcu gęsim(...)czym odkładamy na bok. Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby natomiast w kawałki o średnicy około 1 cm. Czosnek obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni smalec i podsmażamy cebulę następnie dodajemy grzyby a na końcu czosnek i liście laurowe. Całość zalewamy białym winem i redukujemy do polowy objętości po czym dodajemy wywar drobiowy, goździki, cukier
SzczyptaSmaQpoezja. muza. przepis na dwie porcje policzki wieprzowe w kawowym sosie 200 gram policzków wieprzowych 2 szalotki 1 łyżka smalcu do smażenia policzków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 szklanki naparu kawowego z 2 łyżeczek sól i pieprz do smaku dodatkowo kilka plastrów korzenia pietruszki marchewka por szalotka cebula marynowana pieprz czerwony kiełki sałaty kilka młodych groszków rzodkiewka 1/2 szklanki oleju(...)zalewamy szklanką wody i kawą , dusimy do miękkości pod przykryciem aż sos się zredukuje, przyprawiamy do smaku. kopytka 2 średnie ziemniaki 2 łyżki mąki pszennej sól 3 łyżki smalcu do smażenia kopytek Zimne ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) przecisnąć przez praskę dodać mąkę , sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu
na gaziePasztet z wątróbek Delikatność drobiowej wątróbki, połączona ze słodko cierpkim smakiem suszonych śliwek sprawia że wyrób ten jest wprost niesamowity w smaku składniki 1 kg drobiowych wątróbek 3 łyżki smalcu gęsiego 6 jaj 250 ml słodkiej śmietany 36% 2 cebule 80 g suszonych śliwek 1 kieliszek koniaku 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Owoce(...)śliwek zalewamy koniakiem i odstawiamy na trzydzieści minut. Ustawiamy garnek na palniku, rozgrzewamy w nim dwie łyżki smalcu, wrzucamy do niego cebulę pokrojoną w cząstki i smażymy przez kilka minut, aż do zeszklenia. Przesmażoną cebulę, lekko studzimy, do garnka dodajemy oczyszczone z błon ( i osuszone) wątróbki, mieląc całość dwukrotnie w maszynce do mięsa
Miód i pieprznijaka i schematyczna! Na warsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany zbiorem powyższych przepisów, krok po kroku przeprowadzających(...)Potrawy jakie Ewa nam zaproponowała miały ciekawy skład i stanowiły bardzo intrygujące odpowiedniki tych bardziej tradycyjnych dań mięsnych czy warzywnych. Zafascynowały mnie zwłaszcza wegańskie zamienniki majonezu czy domowego smalcu - tak banalnie proste do przygotowania, jeśli tylko zna się na nie sposób :) Wiele z prezentowanych dań pozostawiło na moich kubkach smakowych permanentne wrażenie i wyjątkowo zgrabnie wpasowało się
Grunt to przepis!Uwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :) Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa. Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodatkowo czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI(...)pręgi wołowej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) sól, pieprz szczypta cukru PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość
Moje Kuchenne Rewelacje