pierogów Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 20g suszonych grzybów 250g kapusty kiszonej odciśniętej z soku 2 liście laurowe 2-3 ziaren ziela angielskiego 1 mała cebula biała 1 łyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego sól i pieprz do smaku 90g kleistego ryżu lub mąki z kleistego ryżu + 2 łyżki do obsypania stolnicy 35g mąki z białego ryżu 30g mąki(...)wygotować. 3 Namoczone grzyby płuczę w zimnej wodzie kilka razy, aż woda będzie czysta. 4 Grzyby kroję w drobną kostkę. 5 Cebulkę kroję w drobną kostkę i podsmażam na smalcu gęsim lub oleju kokosowym do zarumienienia. 6 Dodaję pokrojone grzyby i podsmażam jeszcze ok. 5-7 minut. 7 Kapustę po ugotowaniu odsączam z resztki wody, usuwam z niej liście laurowe
Book of spellsdanie na zimowe wieczory! Gwarantowana satysfakcja i ocieplenie :) Składniki: 4 świeże kotlety schabowe 1 kg kapusty kiszonej 500 ml wina Riesling z Alzacji 2 łyżki smalcu gęsiego 1 łyżka miodu sól i pieprz 2 liście laurowe kilka ziaren jałowca czerwony pieprz do przyozdobienia Wykonanie: Kapustę kiszoną przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać, liście laurowe(...)jałowiec i jedną łyżkę smalcu gęsiego oraz miodu, zalać winem (około 300 ml), przyprawić solą i pieprzem do smaku. Piec pod przykryciem około 40 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzać tłuszcz gęsi i obsmażyć kotlety oprószone solą i pierzem z obydwu stron. Do uduszonej kapusty z winem dodać podsmażone kotlety, lekko przykryć kapustą, podlać winem około
Wino Francja Kuchniawiem jak smakuje oryginał..ale ta w moim wykonaniu jest pyszna.. kilka ziemniaków kawałek czerwonej papryki 1 cebula 2-3 łyżki konentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 10 dkg boczku gotowanego 20 dag białej kiełbasy 2-3 łyżki ketchupu listek, ziele sól, domowa wegeta susz warzywny bulion drobiowy Na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę, paprykę, oraz boczek
Moje domowe kucharzeniedrożdży 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka alkoholu 35 g masła powidła śliwkowe 3 kostki smalcu do smażenia Wykonanie: drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru, rozetrzeć, zostawić żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel mąkę przesiać przez sito, dodać do masy jajecznej mleko podgrzać(...)grubość 1,5 cm. Wycinać foremką (szklanką) krążki (u mnie średnica 7cm). Ułożyć wycięte krążki na ściereczce posypanej mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w płaskim rondlu rozgrzać smalec. Gdy wrzucony kawałek ciasta wypływa i rumieni się, ale nie pali, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Gdy używasz termometru, powinien wskazać 170`C. Na tłuszcz kłaść po kilka pączków. Po zrumienieniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam! Składniki: 80 dkg schabu środkowego 2 garście suszonych grzybów 8-10 wędzonych śliwek 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki smalec do smażenia śmietana sól, pieprz Wykonanie: grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć przez noc w niewielkiej ilości wody schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem(...)Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski dołożyć na patelnię pokrojone grzyby i śliwki, następnie podlać wodą z moczenia grzybów. Wodę przelać przez gęste sitko (piasek!) i dusić do miękkości 30-40 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka 1 jajko Sól, pieprz 1 kajzerka Smalec lub olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia przez ok. 10-15 minut. Następnie przepuszczamy ją przez maszynkę do mielenia. Do większej(...)bułkę oraz 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju. Smażymy z każdej strony. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałą część. Gotujemy przez 5 minut. Ugotowane szparagi podajemy z usmażonymi kotletami
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki: 4 przednie golonki 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażenia 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz papryka czerwona w proszku 3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem Wykonanie: golonki opalić(...)zeskrobać ostrym nożem szczecinę. Doładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć ze wszystkim stron na rozgrzanym smalcu w sporym garnku wyłożyć połowę, wcześniej posiekanej kiszonej kap[usty. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na kapuście ułożyć golonki i pozostałą kapustę. Podlać całość bulionem lub 1,5 szklanki bulionu i 1,5 szklanki cydru i dusić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!height: 1em;" /> Przepis stary jak świat , nawet dinozaury go znały " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 200 g smalcu, 1/2 szklanki śmietany 18%, 50 g drożdży- świeżych 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( tak ,to nie pomyłka , drożdże i proszek ) marmolada lub gęsty dżem ( ale lepiej marmolada(...)chleba ( lub inny robot – pomocnik " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) wbijamy jajka, dodajemy śmietanę , wlewamy drożdże , mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy zimny smalec ( musi być prosto z lodówki ) i włączamy automat ,żeby zagniótł i wyrobił ciasto , można także ręcznie jak ktoś jest bardziej , pracowity ode mnie " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżypolędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec 150-200 ml śmietany kremówki 150 g pieczarek - opcjonalnie sól, pieprz musztarda natka pietruszki Wykonanie: polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski szerokości(...)cebulę obrać, pokroić w piórka i zrumienić w rondlu na rozgrzanym smalcu na szerokiej patelni smażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty w jednej warstwie, by nie wydzielił się sok, by mięso nie zaczęło się dusić. Przysmażone paseczki mięsa oprószyć mąką i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać śmietanę, sól, pieprz i musztardę do smaku. Mieszając doprowadzić do wrzenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pszennej tortowej 350 - 400 g cukru + łyżeczka 6 żółtek 1 jajko ok. 60 g masła kieliszek (50 ml) spirytusu (ważny dodatek, by pączki za bardzo nie wchłaniały tłuszczu) kostka smalcu (można z niego zrezygnować, dodając więcej oleju, ale pączki nie będą już miały takiego smaku) pół litra oleju do smażenia marmolada z róży Mleko podgrzać. Zazwyczaj podgrzewamy cały litr(...)centymetr grubości. Szklanką lub kubkiem wykrawać krążki, a z nich kieliszkiem wykrawać środki. Tak otrzymane obwarzanki (oponki) i malutkie pączusie odkładać do wyrośnięcia . W dobrym, najlepiej żeliwnym, garnku rozgrzać smalec z olejem. Gdy po wrzuceniu do tłuszczu osuszony ręcznikiem papierowym (to ważne, by tłuszcz nie chlapał), kawałek ziemniaka wypłynie na wierzch, tłuszcz jest gotowy do smażenia. Pączki i oponki smażyć
Weekendy w domu i ogrodzieMożna również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka 1 jajko Sól, pieprz 1 kajzerka Smalec lub olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia przez ok. 10-15 minut. Następnie przepuszczamy ją przez maszynkę do mielenia. Do większej(...)bułkę oraz 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju. Smażymy z każdej strony. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałą część. Gotujemy przez 5 minut. Ugotowane szparagi podajemy z usmażonymi kotletami
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekluchy: 400 g czerwonej kapusty 1 mała cebula 2 goździki 1 łyżeczka ziaren jałowca 1 listek laurowy 1 laska cynamonu 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżka masła ghee lub smalcu 200 ml czerwonego wina 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka mączki ziemniaczanej sól bułka tarta 2 jajka 2 łyżki mąki olej do frytowania Wykonanie: kapustę oczyścić z wierzchnich liści(...)przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę i wszystkie przyprawy zasznurowane w woreczku. Podlać winem, dodać ocet balsamiczny i dusić do miękkości około 45 minut usunąć woreczek z przyprawami. Mącżkę ziemniaczaną wymieszać z 1-2 łyżkami zimnej wody i dodać do gotującej kapusty, wymieszać. Doprawić do smaku solą, można dodać łyżkę konfitury żurawinowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora, by je koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 kg żeberek (2 paski) 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 szklanki bulionu warzywnego/wody Wykonanie: żeberka pociąć na porcje(...)kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu po kilka minut z obydwu stron, do zrumienienia. Zdjąć żeberka z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić obraną, pokrojoną w grube półkrążki cebulę. Na koniec podlać wodą i zeskrobać wszystkie smaki z patelni w dużym rondlu na dnie rozłożyć połowę kiszonej kapusty (jeśli używasz kupnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszne...polecam...już kiedyś piekłam ciasteczka z dodatkiem piwa, ale te są ciut inne..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj . 340 g mąki pszennej 1 żółtko 100 g smalcu 150 g masła 50 g cukru pudru 1/2 szklanki piwa szczypta soli dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych [ u mnie dżemy domowe] cukier puder do posypania(...)Mąkę posiekać razem z masłem i smalcem. Dodać cukier puder, żółtko i sól. Wlać piwo (świeżo otwarte) i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią spożywczą Gosia i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kawałek układać po przekątnej po odrobinie powideł.Zlepiać po dwa przeciwległe rogi i układać ciasteczka na blasze wyłożonej
Moje domowe kucharzenieszklanki mąki ( 3 do ciasta i pół na podsypkę ) 3 jaja całe, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki cukru, Cukier waniliowy, łyżeczka ” natronu ” (sody oczyszczonej ), smalec lub olej do smażenia,( ja smażyłam na oleju ) cukier puder do posypania. Z podanych składników wyszły mi 34 sztuki. Sposób wykonania : Składniki zagnieść na miękkie ciasto. Gotowe podsypać mąką , żeby się(...)grubość 1,5 – 2 cm. Za pomocą szklanki wycinać kółko, a w ich środku otworki np. nakrętką plastykową od napoi. Smażyć z obu stron w rozgrzanym oleju ( smalcu ), Gotowe oponki osączyć z tłuszczu, kładąc je na papierowy ręcznik . Posypać cukrem pudrem . Bardzo dobre też na ciepło ! Smacznego
Pysznosci Babci Basi