smalec przepis - 3000 przepisów (strona:34/200)

Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie 205

letniej wody 5 g świeżych drożdży 125 g kefiru lub maslanki 200 g rodzynek roztopione masło (ok. 50 g) dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę(...)długości foremki. Przy użyciu pędzelka kuchennego posmaruj całą powierzchnię ciasta roztopionym wcześniej masłem, a następnie obsyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku, i włóż do wysmarowanej smalcem foremki, złączeniem ciasta do spodu. Przykryj ciasto i odstaw do ostatniego wyrastania dopóty, dopóki ciasto mniej więcej nie podwoi objętości - około 2 godzin. Oczywiście długość wyrastania zależy od temperatury otoczenia

Grahamka, weka i kajzerka
Cytrynowo - szalwiowa pieczen 162

zmywania jest dużo mniej :)  SKŁADNIKI: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej odrobina soku z cytryny 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczka suszonej szałwii pieprz  sól 1 łyżka smalcu 50 ml śliwowicy lub innego mocnego alkoholu 1 kg ziemniaków 3-4 niewielkie cebule pół pęczka natki pietruszki nić do związania pieczeni Mięso skrapiamy sokiem i nacieramy tymiankiem, szałwią, solą(...)związujemy ją nicią formułując przy tym roladę. My niestety nie posiadamy w domu specjalnej nici, dlatego związaliśmy mięso kilkukrotnie "złożoną" nitką.  Tak przygotowaną roladę obsmażamy na silnie rozgrzanym smalcu. Olej się tutaj nie nadaje ze względu na niższą temperaturę dymienia. Mięso delikatnie rumienimy i przekładamy do brytfanki. Zapobiegnie to puszczaniu soków podczas pieczenia, dzięki czemu pieczeń pozostanie soczysta

Kuchnia od dwojga
Pasztet z jelenia 153

pieprzu kolorowego w ziarenkach 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka cząbru 1 gałązka lubczyku *** 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek owoców jałowca 2 łyżki smalcu Pozostałe składniki 1 jajko XL 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny mielony sól Instructions Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Mięso jelenia kroimy(...)większe kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy winem i gotujemy około 5 minut, aby alkohol odparował. Dodajemy tyle wody, aby mięso było delikatnie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Podczas tego wstępnego gotowania na wierzchu pojawią się szumowiny, które dokładnie zbieramy przy pomocy sitka. Po usunięciu szumowin zmniejszamy gaz, dodajemy warzywa pokrojone

Wędrówki po kuchni
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 240

świeżych drożdży 1 czubata łyżka cukru 1 żółtko 130 ml ciepłego mleka 25 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka cukru sól do smaku 1-2 żółtka do smarowania Nadzienie z kapusty można przygotować dzień wcześniej, jednak przed przygotowywaniem kapuśniaczków warto je podsmażyć, ponieważ z ciepłym nadzieniem bułeczki ładniej(...)odciskamy. Kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, lekko solimy i wrzucamy kapustę. Gotujemy ją 10-15 minut, po czym odciskamy. Cebulę siekamy drobniutko. Na dużej patelni rozpuszczamy smalec, dodajemy cebulkę i smażymy do miękkości (nie rumienimy). Do cebuli dodajemy kapustę i smażymy razem około 10 minut aż odparuje nadmiar soków. Ewentualnie doprawiamy solą. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier

Trzeci talerz
Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior 140

rozrywką. Dlaczego kanapkę z wątróbką i jajkiem nazywa się żydowskim kawiorem? Często jest podawana z chałką a oprócz tego w kuchni koszernej w dawnej Polsce bardzo przydawał się gęsi smalec, bo oliwę z oliwek tzreba było importować z daleka a smalec wieprzowy nie wchodził z grę. Takie tłuste gęsi dawały też przepyszne wątróbki, które przypominały fois gras. Lepsze niż kawior

Ugotowane pozamiatane
Gotowana, biała kapusta-na słodko-kwaśno 261

mięsa. Czasami podaję ją tylko w towarzystwie poznańskich szagówek (kopytek), okraszonych skwarkami z boczku. Sama nie wiem, z czym się lepiej komponuje :) SKŁADNIKI: Mała główka białej kapusty 1/6 kostki smalcu  Woda Sól Miód Ocet Pieprz (sporo pieprzu) PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy. Do garnka z grubym dnem- wlewamy ok 500 ml wody, zagotujemy, doprawimy solą, octem oraz dodajemy smalec, Gdy się

Kopystką po garach
Zrazy dla leniwych (bez zawijania) 328

SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej Kawałki chleba Kawałki ogórka kiszonego Plastry boczku boczku Cebula w piórka Musztarda (najlepiej stołowa) Majeranek Ew. sól Pieprz Bulion wołowy  Masło klarowane (ew, smalec) PRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w plastry (ok. 1 cm), Na maśle lub smalcu obsmażamy każdy plaster-po 2-3 minuty /strona. Do szerokiego naczynia żaroodpornego wlewamy kilka kropel tłuszczu, następnie układamy

Kopystką po garach
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 233

23cm): cały zaczyn namoczone ziarna 500 g mąki żytniej 1200 100 g mąki pszennej chlebowej 80 g letniej wody 10 g świeżych drożdży 48 g miodu 10 g soli smalec do wysmarowania foremek ziarna do obsypania foremek i chleb   Przygotowanie chleba: Drożdże rozpuść w wodzie, a w misce wymieszaj przesiane mąki i sól. Do miski z mąkami wklej wodę(...)rozmoczone nasiona i miód. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw po przykryciem na 45 - 60 minut w temperaturze ok. 30 °C. Doskonale sprawdza się zamknięty piekarnik z właczonym światełkiem. Foremki wysmaruj smalcem i obsyp nasionami. Przełóż ciasto do foremek, wyrównaj je (np. łyżką zwilżoną w zimnej wodzie) i obsyp z góry nasionami. Odstaw ciasto do kolejnego wyrastania na 45 - 90 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Smażone pierożki 175

imprezy, lub niedzielne dogadzanie sobie nawzajem;) ok 500 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru szczypta soli oraz pieprzu szczypta chilli w proszku 60 g miękkiego smalcu 2 łyżki oleju 3/4 szkl. ciepłej wody Farsz: 100 g tartej mozzarelli (żółtej) 100 g wędzonego łososia garść rukoli 125 g serka kremowego Apetina Pesto i Rukola Do garnuszka rozkruszamy(...)zasypujemy rozczyn drożdżowy. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski dodajemy sól, pieprz oraz szczyptę płatków chilli. Miękki smalec rozdzielamy na części i dodajemy go do mąki razem z 1/2 szkl. ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche wlewamy jeszcze 2-3 łyżki oleju. Po uzyskaniu ciasta

Smaki Na Talerzu
Schab po kowalsku 598

dlatego polecam bardzo. 6 plastrów schabu 2 cebule curry sól, pieprz czosnek granulowany 100 g tartej mozzarelli (lub innego sera, np gouda) majonez ketchup 1-2 jajka bułka tarta smalec lub olej do smażenia 1-2 łyżki masła Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem (ja zwykle jedną stronę doprawiam solą i pieprzem a drugą stronę posypuję(...)Zostawiamy doprawione kotlety na około 10-20 minut, po czym panierujemy je w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i od razu smażymy z obu stron na złoto (najlepiej na smalcu, ale jak ktoś nie lubi może na oleju). W międzyczasie obraną cebulę kroimy w piórka. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy się nieco zeszkli doprawiamy ją sporą szczyptą

Smaki Na Talerzu
Gulasz miodowy 272

łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny Pozostałe składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 1 duża cebula 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka smalcu 1,5 łyżki mąki kukurydzianej Instructions W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej(...)godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy porcję mięsa i smażymy z każdej strony na dużym ogniu. Mięso powinno się lekko przyrumienić. Pamiętajmy, aby podczas smażenia nie mieszać co chwilę mięsa. Po wrzuceniu mięsa odczekajmy, aż usmaży się na jednej stronie, dopiero przemieszajmy. Porcja

Wędrówki po kuchni
Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka 172

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny (lub masła) 1 duża łyżka smalcu Nadzienie: 1,2 kg jabłek cukier waniliowy cynamon 1 łyżka bułki tartej cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, śmietanę, smalec, cukier

Trzeci talerz
Kotlety schabowe z cebulą 172

schabowe, 2-3 cebule (ilość cebuli zależy od jej wielkości, w razie potrzeby zawsze można pokroić na plasterki dodatkowe cebule), 1-2 jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, olej lub smalec do smażenia. Cebule obierz z łupinek i pokrój w cienki plasterki. Kotlety schabowe umyj, osusz i rozbij. Oprósz je z każdej strony solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa obłóż(...)roztrzep widelcem. Na płaski talerz wsyp bułkę tartą. Wyjęte z lodówki kotlety panieruj ostrożnie (żeby cebula nie odpadła) w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej lub smalec. Na gorący tłuszcz wkładaj kotlety i smaż je z obu stron. Kiedy kotlety z obu stron nabiorą ładnego złotobrązowego koloru, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu

blog.moje-pasje.info
Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto 133

łyżka likieru amaretto - 1 łyżka spirytusu Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki amaretto) - suchy mak do posypania pączków Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko(...)blaszkę wyłożoną matą i bardzo delikatnie oprószoną mąką), przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, aż podwoją swoją objętość. Smażymy w szerokim garnku na oleju ze smalcem rozgrzanym do 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder dokładnie mieszamy z likierem amaretto) i oprószamy suchym

mojewypiekiinietylko
Adwokatowe pączki na krupczatce 147

mleka, ok 200ml 3/4 szklanki adwokatu 3 łyżeczki cukru 1 budyń waniliowy bez cukru   Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady 100ml mleka 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych 4 kostki smalcu ½ szklanki oleju 1 surowy ziemniak Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy zaczyn: ciepłe mleko (ale nie gorące!) łączymy z drożdżami, mąką krupczatką oraz cukrem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Żółtka(...)także ciasto rozwałkować na grubość ok 1.5cm i wycinać pączki szklaneczką. Pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temp 170st C (smalec z ½ szklanki oleju). Do każdego smażenia wrzucamy kilka kawałków obranego ziemniaka (zapobiega przypalaniu pączków). Smażymy po kilka minut z obu stron i odsączamy na papierowym ręczniku.  2. Krem: Mleko

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania