łyżeczki cukru szczypta soli 1 jajko NA SER: 40 dag twarogu cukier do smaku 2-4 łyżki śmietany otarta skórka z cytryny troszkę soku z cytryny ORAZ: smalec do smażenia WYKONANIE CIASTA: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą na gładką masę. Odstawiamy na ok 20-30 minut. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka. Po tym czasie smarujemy(...)patelnie smalcem i gdy dobrze się rozgrzeje smażymy naleśniki na złoto z obu stron. ROBIMY SER: Mikserem ucieramy ser z cukrem na gładką masę, jeśli jest bardzo gęsta dodajemy śmietanę oraz cytrynę. Porządnie wyrabiamy. NA KONIEC: Naleśniki smarujemy 2 łyżkami sera, składamy i smażymy z obu stron aż będą przypieczone. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Z podanych składników wychodzi
Pani na deserrurki wykopałam ze zbioru babci. Są bardzo kruche i pyszne. Krem to już moja fantazja. Polecam są pyszne :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 12 dag cukru pudru 12 dag smalcu 22 dag masła 0,5 kg mąki KREM: 2 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru budyń czekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki masła(...)przykrywamy folią tak, żeby dotykała kremu. Ostudzone rurki nadziewamy masą, może być lekko ciepła. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień. Smacznego :) MAŁA RADA: Masło i smalec dodajemy zimne, prosto z lodówki
Pani na deserokruchów kości i odstających drobnych strzępków mięsa. Żeberka dokładnie osuszamy, delikatnie solimy, pieprzymy i otaczamy w brązowym cukrze. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub wieprzowego smalcu. Smażymy żeberka na wysokim ogniu do zamknięcia i skarmelizowania mięsa, ze wszystkich stron. Gotowe żeberka przekładamy do garnka. Ząbki czosnku zostawiamy w całości, miażdżymy je tylko lekko bokiem noża, wrzucamy(...)sosu sojowego grzybowego 1 suszona papryczka chili birds eye lub podobna, mocna 6 dużych ząbków czosnku 3 gwiazdki anyżu 2 łyżki drobnego brązowego cukru 2-3 łyżki oleju lub smalcu do smażenia sól mielony pieprz DO PODANIA po 1 jajku na osobę makaron cienki ‘ramen noodles’ kiełki rzodkiewki grubo cięty szczypior prażony sezam jasny i czarny liście świeżej bazylii, włoskiej
Karo in the Kitchensię także do smażenia na tłuszczu, także jeśli preferujecie tłustszą wersję, nie trzeba nic w nim zmieniać. Składniki (12szt - 4 porcje) -3 szkl. mąki pszennej -1/4 szklanki rozpuszczonego smalcu lub margaryny -1 szkl. ciepłej wody -3 łyżki oleju rzepakowego -600g mielonej wołowiny -1 cebula -2 ząbki czosnku -2 papryczki chilli -1/2 łyżeczki tabasco -1/2 łyżeczki pieprzu(...)cayenne -1/2 łyżeczki słodkiej papryki -1/2 łyżeczki soli -5 łyżek sofrito albo passaty pomidorowej -50 g tartego żółtego sera Przygotowanie Z mąki, smalcu, szklanki ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić. Z papryczek usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę
Zielona Kuchniaprawidłowym usmażeniu stek na pewno nie będzie przesuszony. Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy i podgrzewamy łyżeczkę tłuszczu – oleju rzepakowego, oleju ryżowego, bezsmakowego oleju kokosowego, wieprzowego, gęsiego albo kaczego smalcu. Tłuszczu nie powinno być dużo, ma dawać tylko lekki poślizg na patelni – mięso musi się stykać z jej powierzchnią żeby móc się zrumienić. Steki wykładamy na gorącą patelnię(...)płynnej, słodkiej śmietanki 30% tłuszczu 4 łyżki brandy 2 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżka oleju rzepakowego/ryżowego lub smalcu do smażenia steków 1,5 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego, utłuczonego w moździerzu lub grubo zmielonego sól opcjonalnie – 100g grzybów leśnych lub świeża trufla Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenwyrastać. Są idealne na podwieczorek. Polecam:) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki tortowej 2 jajka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag smalcu ( ja kostka ) pół szklanki śmietany 12 % Masa serowa: 25 dag sera białego półtłustego cukier do smaku 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy(...)miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Wkładamy do lodówki do stężenia, a w tym czasie przygotowujemy ciasto. 2. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. 3. Do mąki dodajemy smalec i rozcieramy aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto. 4. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w prostokąty, na każdy nakładamy
Izabelawkuchnizależności od wielkości i kształtu przekroić na pół lub odciąć jedynie górne części z ogonkami. Usunąć gniazda nasienne i napełnić farszem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem klarowanym lub smalcem. Papryki umieścić w naczyniu a następnie podlać odrobiną wody aby była na dnie naczynia. Piec pod przykryciem przez 45-50 minut w 200 st C obserwując żeby papryka nie spiekła się(...)laktozy na 10 minut przed końcem pieczenia papryki można mięso posypać startym żółtym serem lub mozzarellą. Dla podbicia makro ja dodaję zawsze na talerz jakiś tłuszcz, czyli masło klarowane, smalec a od kilku miesięcy staram się do każdego posiłku dorzucać olej MCT , o którego właściwościach pisałam tutaj . Smacznego! — BTW całości bez sera żółtego i dodatkowego tłuszczu
Ola la LCHFzajmuje obranie i pokrojenie jabłek, ale warto, gdyż efekt wynagrodzi włożony trud. Ciasto na szarlotkę przygotowałam z samej krupczatki, która nadała ciastu większej kruchości. Dodatkowo do masła dodałam nieco smalcu, który również wpłynął na kruchość i strukturę ciasta. Do szarlotki z krupczatki najlepiej nadają się twarde jabłka (szara reneta, antonówka), które zbyt szybko nie rozpadają się podczas pieczenia. U mnie(...)Ciasto kruche: 500 g mąki krupczatki (może dodać pół zwykłej pszennej) 150 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła (schłodzić) 50 g smalcu (schłodzić) 3 żółtka 2 łyżki śmietany Masa z jabłek: 2 - 3 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) 2 -. 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu
Kuchcik gotujełyżeczka FARSZ : ziemniaki ugotowane 80 dag, twaróg 25 dag, majeranek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula podsmażona 8 łyżek OKRASA: cebula 8 sztuk, smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka DODATKI: woda 4,5 litra, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 5 łyżek na domowym smalcu ze skwarkami
W Mojej Kuchni Lubięrosołu z niedzieli. Składniki: 2 litry rosołu mięso z rosołu (najlepiej kurczak- ilość dowolna) 4-5 kani 4-5 ziemniaków marchewka cebula majeranek sól, pieprz 2 łyżki mąki łyżka smalcu 2 łyżki octu ząbek czosnku liście laurowe ziele angielskie Mięso z rosołu obrać i pokroić. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. W dużym garnku zagotować litr wody, wrzucić warzywa(...)kani pokrojone w cienkie paseczki. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około kwadransa.. Dodać rosół i mięso, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, zetrzeć czosnek. Smalec rozgrzać, uprażyć na nim mąkę i zalać połową szklanki wody szybko mieszając. Zasmażkę wlać do zupy i wymieszać. Na końcu doprawić octem, żeby były lekko kwaśne. Najlepiej smakują z natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleka 1 łyżka jogurtu greckiego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 żółtka 1 łyżka masła śliwki: 40 dkg śliwek węgierek 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki smalcu 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko, szczyptę cukru i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce(...)śliwki. Ciasto składam w roladę, sklejam na końcach. Przekładam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Kruszonka: Do miski przekładam masło, smalec i mąkę, zagniatam palcami, na końcu dodaję cukier i już tylko łączę. Na ciasto wykładam kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 45 minut
wesoła kuchniakostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego(...)drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny
U FiolkiDanie z kuchni węgierskiej Składniki 2 sprawione bażanty 1 kg pomidorów 2 kg zielonej papryki pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka czubata papryki w proszku 100 g smalcu 300 g cebuli sól Przygotowanie Bażanty włożyłem do garnka, zalałem wodą. Gotowałem do miękkości. Następnie oddzieliłem mięso od kości, pokroiłem na kawałki ( 40-50 g ). Równocześnie podrumieniłem(...)smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodałem pokrojoną w krążki paprykę, pomidory, paprykę w proszku, sól, pieprz, trochę wody, dusiłem pod przykryciem. Gotowe warzywa wymieszałem z mięsem z bażanta, kilka minut razem dusiłem. Podałem na gorąco z wcześniej ugotowanym ryżem
R'n'G Kitchendomowych ciastek jakie kiedykolwiek jadłam. Idealny sposób by łatwym sposobem zachwycić gości. Składniki -2,5 dag drożdży -1/4 szkl. śmietany -500 g mąki -150 g margaryny -150 g smalcu -cukier wanilinowy -3 jajka -słoik dżemu porzeczkowego (używam domowego, z tego przepisu. Sklepowe mogą być zbyt słodkie) -250 g cukru pudru -orzechy ziemne drobno zmielone lub pokrojone Przygotowanie Drożdże rozmieszać(...)śmietaną. Mąkę przesiać do miski. Dodać margarynę, smalec, drożdże ze śmietaną, żółtka, cukier wanilinowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować do ok 0,5cm (im cieńsze, tym lepiej). Z ciasta wycinać szklanką kółka. Posmarować cienko dżemem. Białka ubić z cukrem pudrem aż będą sztywne. Pokryć dżem ubitą pianą, posypać orzechami. Piec w 180st. na złoty kolor (ok. 30 minut) Źródło: Archiwum domowe ;-) Smacznego
Zielona Kuchniafasola biała - 2 szkl kiełbasa podwawelska - 50 dag mąka pszenna 2-3 łyżki koncentrat pomidorowy 4 łyżki smalec cebula - 2 szt wywar mięsny czosnek cukier sól pieprz majeranek suszony Fasole białą przebrać, opłukać i zalać zimnym wywarem mięsnym, następnie to zagotować i odstawić na 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie postawić na gaz i ugotować do miękkości. Cebule obrać(...)piórek, opłukać i drobno pokroić, wrzucić ją na tłuszcz i delikatnie zrumienić. Kiełbasę pokroić w plasterki dodać do cebuli i razem podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Smalec rozgrzać, dodać mąkę i zasmażyć nie rumieniąc jej, połączyć z koncentratem, następnie dodać zasmażkę pomidorową do garnka z fasolą i kiełbasą. Teraz doprawić do smaku solą, pieprze, cukrem i odrobina suszonego
Camilla w kuchni