smalec przepis - 3000 przepisów (strona:24/200)

Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 164

ausztycherem lub szklanką.W środku kółek nałożyć łyżeczkę konfitury.Całość nakryć drugą częścią ciasta.Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby konfitura znalazła się pod szklanką.Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Amerykańskie pączki z migdałami. Warto(...)wszystko do mąki z rozczynem. Ciasto wyrabiać  ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto i smażyć pączki w rozgrzanym oleju (smalcu) po 3 min z każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku

Kulinarny karnet Christophera
Chleb kaszubski na podmłodzie 150

pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść

Proste Potrawy
Kaszubski chleb na podmłodzie 199

świeżych drożdży Ciasto właściwe: cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu mąka ziemniaczana do podsypania koszyka Wykonanie: Do miski wkładamy pokruszone drożdże, wlewamy letnią wodę i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę i wszystko razem wyrabiamy(...)upływie czasu fermentacji do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko w proszku, podmłodę i wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy prze 10-12 minut. Następnie dodajemy smalec i wyrabiamy kolejne 4 minuty. Smalec powinien się całkowicie wchłonąć. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.Z ciasta formujemy okrągły bochenek, koszyk do wyrastania chleba

Kulinarne przygody Gatity
Zupa gulaszowa na pieczonej papryce 170

ziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 3 l wody 1 łyżka mąki pszennej ser do posypania Przygotowanie: Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię aluminiową - pieczemy w piekarniku na 170 C przez 30 minut, obieramy(...)skórki, czyścimy z pestek i kroimy na kostkę 1 cm x 1 cm . Mięso myjemy kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni ze smalcem przez 10 sekund z każdej ze stron. Cebule pokrojoną w kostkę obsmażamy na smalcu w garnku i dodajemy mięso. Na patelni  podsmażamy pieczarki tak aby się nie zarumieniły i dodajemy do garnka

Niezły Młynek
Tarta półkrucha ze śliwkami 290

Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: CIASTO: 350g mąki pszennej - używam tortowej  1/2 kostki masła roślinnego (125g)  1 płaska łyżka smalcu (15g)  1 łyżeczka proszku do pieczenia (8g)  1 mały cukier wanilinowy (16g)  1/3 szkl. cukru (75g)  2 żółtka - duże jaja, jeśli małe to 3 żółtka 2 łyżki(...)śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - ten ostatni powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne po upieczeniu. Masło i smalec muszą być twarde i schłodzone - prosto z lodówki.  Składniki posiekać drobno szerokim nożem

Grunt to przepis!
Racuszki - na Tłusty Czwartek 148

powodzenia!Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka łyżka masła odrobina soli, 2 dag drożdży 200 - 250 ml mleka ewentualnie garść rodzynek lub żurawiny 2 -3 kostki smalcu do smażenia Przygotowanie: Zagrzać pół szklanki mleka i zalać letnim ( nie GORĄCYM) mlekiem rozkruszone w garnuszku drożdże, dodać łyżeczkę cukru - postawić w ciepłym miejscu, by rosły ( ja postawiłam na kaloryferze(...)powinny podwoić swoją objętość, mieszać- masa ma być lekko lejąca Masło rozpuścić i dodać do całości - wymieszać ( około 15 min) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia W garnuszku rozpuścić smalec , kłaść łyżką umoczoną w gorącym smalcu małe pączki i smażyć Smażyć z obydwu stron na rumiano (przekręcać je), nie mogą być surowe w środku- sprawdzić patyczkiem Osączać po wyjęciu

Proste Potrawy
Czerwona kapusta z jabłkami 161

około 50 dag 1/2 szklanki wina czerwonego , wytrawnego sól , gałka muszkatołowa , cukier ocet jabłkowy lub winny - około 2 łyżeczek 1 kwaskowe jabłko pól szklanki rodzynek wymoczonych w wodzie łyżka smalcu Przygotowanie : Kapustę obrać ze starych liści - odrzucić, poszatkować główkę dość drobno Przepłukać ją na sicie lub durszlaku gorącą wodą Wsypać kapustę do garnka , pokropić octem , dodać wino i dobrze wymieszać(...)ogniu , posolić , wsypać wymoczone rodzynki ( bez wody ) przykryć i pogotować na słabym ogniu około 30 min. - często mieszać , wlać około 3 - 5 łyżek wody Doprawić szczyptą gałki , cukrem , dodać smalec - wymieszać Gotować do momentu , aż kapusta będzie miękka , ale nie rozgotowana . Można na koniec gotowania zrobić jeszcze zasmażkę ze smalcu i mąki , ale ja wolę

Proste Potrawy
Zupa chrzanowa 159

marchewki i pietruszki 2 cebule, albo 1 duża 2-3 łyżki startego chrzanu, może być więcej jak ktos lubi ostre smaki około 2 łyżki mąki 2-3 łyżki smalcu śmietana  sok z cytryny liść laurowy, 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na smalcu na rumiano(...)przestudzonego wywaru Do garnka w którym mamy wywar dołożyć zmiksowane warzywa ( mniejszym kłopotem będzie zmiksować wszystko, ale w przepisie jest mowa tylko o warzywach) i odłożone mięso Na łyżce smalcu przesmażyć mąkę- zrobić zasmażkę i  dodać ją do zupy -zamieszać energicznie i zagotować, ale uważać, by nie zrobiła się "klucha" Doprawić sokiem z cytryny ( ostrożnie, jeśli używaliśmy tartego chrzanu

Proste Potrawy
Chruścik lany 165

zapragniemy czegoś słodkiego, nie mamy czasu na pieczenie, a w domu mamy tylko mąkę i jajka, cukier puder i mleko...Składniki : około 5 łyżek mąki 2 jajka 2 kostki smalcu do smażenia mleko ( ilość na wyczucie ), szczypta soli Do smażenia potrzebujemy mały garnuszek o średnicy 13 cm, a wysoki na 5 cm i mały lejek. Smażyłam każdą sztukę oddzielnie. Przygotowanie(...)ciasto ma mieć konsystencję GĘSTSZĄ niż na naleśniki Oddzielnie ubić białka na pianę i połączyć je z ciastem- konsystencja ciasta ma przypominać teraz to na naleśniki W garnuszku rozgrzewamy smalec i wlewamy"sznureczkiem" do lejka ciasto poruszając przy tym ruchem spiralnym-tak by tworzyły się jakby gniazdka Do lejka wlewamy niewielką ilość ciasta , tak by chruścik, który silnie rośnie swobodnie

Proste Potrawy
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 353

Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta) + czas smażenia Składniki: na ciasto: 30 g masła i 20 g smalcu (lub 50 g masła) 75 g białego wina 300 g wody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym(...)pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia (u mnie olej) Przygotowanie: W średnim garnku rozpuść masło i smalec. Dodaj 75 ml wody oraz wino, podgrzej chwilę, ale nie pozwól, aby płyny się zagotowały. Zdejmij garnek z ognia, dodaj mąkę, sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 274

smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu stron na rumiano. PSZENNE TORTILLE SKŁADNIKI (ok. 30 tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką

OstryKęs
Festiwal kaszy Gryczaki 2012 w Janowie Lubelskim 142

kilometrów, więc decyzja o wyjeździe została podjęta dość szybko. Niestety mogłam pojechać tam jedynie na dwie godziny pierwszego dnia, ale i tak spróbowałam gryczaków, kiełbasy z dzika, chleba ze smalcem i ogórkiem czy kilku nalewek. Według plakatu na małej scenie w godzinach 13:30 - 17:00 miało odbywać się "poszukiwanie regionalnych smaków" - gotować mieli przedstawiciele zagród, szkoły gastronomiczne, restauratorzy(...)bywa, nie odbyło się wcale. Cenowo zupełnie inaczej niż w Sułowie: ciastka, plastry pierogu biłgorajskiego, gryczaki czy kieliszki nalewki kosztowały w większości zagród 3 zł. Ceny chleba ze smalcem od 4 zł w górę. Bardzo fajnym pomysłem była sprzedaż chleba domowej roboty. Gorzej było z wędlinami, które w większości przypadków nie były przechowywane w lodówkach. Rozumiem trudność w organizacji takiej

Pasja Smaku
Jarmark Regionalny i Festiwal Kultury Ukraińskiej - relacja 140

kilka razy po stoiskach, a nawet porozmawialiśmy z kilkoma osobami.  Skusiliśmy się na grillowanego oscypka z żurawiną, popróbowaliśmy salami, chorizo i serów oraz zjedliśmy po pajdzie chleba ze smalcem i ogórkiem. Jeśli chodzi o chleb to był świetny, ale skwarki w smalcu były tak wysmażone i twarde, że prawie połamałam sobie na nich zęby. Smalec był też zdecydowanie przesolony

Pasja Smaku
Faworki 134

gotujmy.plSkładniki2,5 szkl. mąki pszennej1/4 łyżeczki soli 1 czubata łyżka cukru pudru1 czubata łyżka masła2 jajka1 łyżka spirytusu 0,5 szkl. śmietany ( dodałam 18% )1 kg smalcu albo olej rzepakowy cukier puder do posypania WykonanieNa stolnicy najpierw rozsypałam mąkę , dodałam jajka , cukier puder , masło , śmietanę i spirytus . Posiekałam nożem a następnie dobrze wyrobiłam , żeby było gładziutkie :) Powstała mi kula(...)jest w przepisie ) , ale każdy może sobie wycinać paseczki wedle swojego uznania .Każdy pasek nacięłam wzdłuż mniej więcej po środku i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie.Rozgrzewamy smalec albo olej , musi być dobrze nagrzany , bo w innym przypadku faworki będą za bardzo wsiąkały tłuszcz. Olej albo smalec musi być tak nagrzany , aby po wrzuceniu faworka skwierczał. Ja wrzucam jeden

Słodkości i nie tylko
Kruche ciasteczka z żurawiną i rodzynkami 153

tych ciasteczek, dlatego zawsze robię ich dużo :) Jeśli więc chcecie najpierw wypróbować ten przepis, to możecie upiec ciasteczek z połowy porcji. Pewnie zastanawiacie się, dlaczego wśród składników jest smalec? ...a no dzięki niemu ciasteczka są kruchutkie. Ten sposób na kruche ciasteczka podpowiedziała mi teściowa :)   Składniki:1/2 kg mąki, 3 jajka, 2 łyżki miękkiego smalcu,250 g masła (lub margaryny(...)cukru,3 łyżeczki proszku do pieczenia,porządna garść żurawiny :) porządna garść rodzynek :)Bakalie należy wcześniej sparzyć. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, masło pokrojone w kostkę i smalec oraz posiekane bakalie. Zagnieść i następnie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i... można wycinać. Podczas wałkowania można delikatnie posypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto nie może być zbyt grube

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania