smalec przepis - 3000 przepisów (strona:38/200)

SPRELLE – słodkie, włoskie przegryzki 230

gorącej czekoladzie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 250 g * cukier puder – 45 g * miękkie masło – 17 g * jajko – 2 szt * wanilia – 1 laska * smalec do smażenia * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, cukier, masło, jajka, ziarenka wanilii i sol miksujemy ( np. hakiem ),przykrywamy folią, odstawiamy na ok. 30 minut. Całość rozwałkowujemy na grubość(...)pomocą radełka wycinamy ok. 3 cm paseczki. Wrzucamy po kilka sztuk do bardzo mocno rozgrzanego smalcu i smażymy na rumiano. Odsączamy na ręczniku, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Ps. mnóstwo akcesoriów kuchennych ( wśród nich różnego rodzaju radełka, ozdobne wycinaki, nożyki ) znajdziecie w sklepie Garneczki.pl

Ostra na Słodko
Zupa cygańska 178

babcinej spiżarni" z Sokołowa) 1 duża cebula 5 pomidorów szklanka przecieru pomidorowego 5 ziemniaków żółta papryka czerwona papryka sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych łyżka smalcu Sposób przygotowania: Smalec rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Pomidory zaparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Warzywa

Pobite gary Barbary
pyszne podsmażane pierogi ziemniaczane z twarogiem i pieczarkami... 192

łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka PIEROGI: mąka pszenna typ 500 70 dag, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4 litra DODATKI: smalec - domowy/ w opisie, woda 4 litry/do gotowania, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 2 łyżeczki na oleju podsmażyć cebulę z pieczarkami i wystudzić, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane zmielić w maszynce do mięsa(...)zlepiać pierogi pierogi wrzucać do wrzącej wody z solą i olejem, po wypłynięciu gotowac z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i opłukac pod zimną wodą, podawać podsmażane na domowym smalcu ze skwarkami, jabłkiem, cebulą i czosnkiem lub z czym się lubi - pyszne, delikatne ciasto pierogowe z aromatycznym farszem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
21 wytrawnych przystawek i przekąsek na Sylwestra 306

mini tartinki. Większość z tych potraw można przygotować wcześniej, a gdy przyjdą goście podgrzać w piekarniku. Szczególnie chciałabym polecić chrupiące polędwiczki z kurczaka, daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą, smalec z wędzonego boczku i pulled pork, to potrawy, które są bardzo lubiane przez gości. Więcej pomysłów na potrawy sylwestrowe i karnawałowe znajdziecie tutaj . Mini tartinki z ciasta francuskiego Pa szteciki(...)pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Prażone migdały z papryką Smalec z wędzonego boczku Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim Rillettes z łososia Pulled pork, długo

Codziennik Kuchenny
Czerwony smalec z fasoli 219

Zdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami.  Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 3 liście laurowe 1 ziele angielskie 4 suszone śliwki majeranek do smaku 1/4 zimnej wody 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska pieprz ziołowy Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam Olej kokosowy rozgrzałam(...)majeranek, pozostałe przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam smalcem  chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie domowego wypieku :) Podałam z ogórkami w zalewie musztardowej, również domowego dzieła :) Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Czerwony smalec z fasoli 219

Zdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami.  Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 3 liście laurowe 1 ziele angielskie 4 suszone śliwki majeranek do smaku 1/4 zimnej wody 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska pieprz ziołowy Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam Olej kokosowy rozgrzałam(...)majeranek, pozostałe przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam smalcem  chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie domowego wypieku :) Podałam z ogórkami w zalewie musztardowej, również domowego dzieła :) Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
kotlet schabowy na obiad... 175

Składniki: schab bez kości 6 porcji, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, panierka do kotletów 1 opakowanie, smalec 1/2 kostki, ziemniaki - ile potrzeba, surówka - w opisie kotlety rozbić tłuczkiem, jajka dokładnie roztrzepać z pieprzem ziołowym i czarnym mielonym, z solą ziołową, włożyć kotlety i odstawić na godzinę do lodówki(...)mocno gorącym smalcu kotlety smażyć na rumiano obtoczone w panierce do kotletów kiszoną kapustę 50 dag połączyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą, cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym do smaku kotlety podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką - smaczny, sycący obiad...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Uszka z kapustą i grzybami 198

Lubię sama robić uszka z kapustą i grzybami, przynajmniej wiem co trafia do środka. Składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 1 garście suszonych grzybów pół cebuli smalec  ziele angielskie 1 szt liść laurowy 1 szt  sól i pieprz do smaku 1 łyżka przecieru pomidorowego Składniki  na ciasto: mąka pszenna 1.1/2 szklanki ciepła woda(...)można było palec zanurzyć) olej 1 łyżka Wykonanie farszu: Kapustę wymaczamy i kroimy drobno, wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy grzyby wymoczone we wrzątku usmażone z cebulką na smalcu i pokrojone drobniutko, wrzucamy ziele i listek laurowy. Doprawiamy solą,pieprze oraz przecierem pomidorowym. Gotujemy godzinkę lub więcej tak aby kapusta zmiękła. Wykonanie ciasta na uszka: Do miski wsypujemy przesianą mąkę

Różowa kuchnia
Karkówka zapiekana ze słodką kapustą 212

Składniki 500 g karkówki bez kości 1 mała główka kapusty 250 g pieczarek 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 cebula sól pieprz kmin rzymski słodka papryka 2 łyżki smalcu Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, sól, pieprz, paprykę słodką. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Karkówkę pokroić(...)plastry o grubości  0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na smalcu z dwóch stron na rumiany kolor. Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a następnie przełożyć mięso. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę drobno pokrojoną, a następnie wlać na mięso. Pieczarki pokroić w plastry i wymieszać z resztą kapusty po czym

O kuchni z uczuciem
Schabowe z marynaty mleczno-cebulowej 301

wieprzowego bez kości 500 ml mleka 1 lub 2 cebule 1 – 2 jajka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania sól świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec Wykonanie: Schab po umyciu pokroiłam na kotlety. Wyszło 5 sztuk. Kotlety rozbiłam tłuczkiem wkładając do foliowej torebki (nie rozpryskuje się). Posoliłam i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem . Cebulę pokroiłam(...)bułki tartej. Obtoczyłam je z obu stron. Nie przyklepuję, nie dociskam kotletów do bułki, bo to może spowodować, że podczas pieczenia panierka odklei się od mięsa. Na patelni rozgrzałam smalec. Na gorący, od razu wkładałam kotlety. Smażyłam na dosyć dużym ogniu przez chwilę, zmniejszyłam gaz i już na średnim ogniu dosmażyłam aż skórka nabrała złocistego koloru. W ten sposób usmażyłam

Kuchnia u Krysi
pyszna duszona kapusta kiszona z mięsem... 170

Składniki: smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku(...)smalcu podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażać dodać pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusic pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - kapusta jest smaczna do pieczywa ale też

W Mojej Kuchni Lubię
Styropian, czyli sernik bez sera 765

sera :D Składniki (duża blacha): Ciasto kruche: 3 szklanki mąki (500 g) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 250 g margaryny 5 żółtek smalec do posmarowania blachy Masa: 3 x 400 g śmietany 18%  2 budynie śmietankowe 5 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli Przygotowanie: Ciasto kruche: Ze składników wyrobić ciasto (gdyby(...)się nie kleiło dodać łyżkę śmietany). Całość podzielić na 2 części w stosunku 2:3. Mniejszą częśc włożyć do zamrażalnika, a większą rozwałkować, wyłożyć na posmarowaną smalcem blachę i ponakłuwać widelcem.  Masa: Śmietanę dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Do ubitej piany dodawać małymi porcjami śmietanę, delikatnie wymieszać i wylać całość

Malinowo w kuchni
Karkówka z korniszonami 153

Uzyskamy też bardzo smaczny sos. 75 dkg karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli pieprz 1/3 szklanki octu winnego 1 łyżka musztardy 7 korniszonów 1 łyżeczka rozmarynu smalec 1 łyżka mąki krupczatki pieprz kolorowy Karkówkę kroję w grube plastry, przekładam do naczynia, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, dodaje czosnek sprasowany, ocet winny, musztardę, sól, pieprz, rozmaryn, całość dokładnie(...)mieszam odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień, przekładam karkówkę do brytfanny i przesmażam z każdej strony na smalcu. Podlewam od czasu do czasu sokami z marynaty, i duszę na wolnym ogniu aż będzie miękkie, około godzinę. 30 minut przed końcem dodaję pokrojone w paski korniszony. Jak mięso będzie gotowe wyjmuję je, korniszony także i robię sos.Mąkę rozrabiam

wesoła kuchnia
Polędwica a'la Wellington. 144

następnym razem! SKŁADNIKI: 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej 200-300 g. pieczarek (można pomieszać z leśnymi grzybami) 1 szalotka garść drobno posiekanej pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła 150 g. boczku w plastrach 1 ciasto francuskie 1 żółtko WYKONANIE: polędwiczkę oczyścić, odciąć końcówki (końcówki  przekręcić w maszynce na dużych oczkach) , posypać solą i pieprzem(...)rozgrzać smalec, smażyć polędwiczki z każdej strony, następnie odłożyć na deskę, żeby mięso odpoczęło, pieczarki obrać, zetrzeć, czosnek, cebulę drobno posiekać, dodać zmielone mięso, wszystko razem przesmażyć na maśle, do odparowania wody, dodać pietruszkę, na dużym kawałku folii aluminiowej rozłożyć boczek, tak aby plastry nachodziły na siebie, rozłożyć farsz położyć polędwiczkę, mocno i szczelnie zwinąć w folię, wstawić do lodówki

Kuchnia Beaty
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM 144

niepaloną kaszą gryczaną to istna rozkosz dla Naszego podniebienia. 1 polędwica wieprzowa Marynata:   3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ketchupu pikantnego  sól,pieprz łyżka smalcu do obsmażenia Sos: 200 ml rosołu bądź bulionu warzywnego ( woda też może być)     1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki ostrej musztardy ( u mnie rosyjska(...)ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Umytą i osuszoną polędwiczkę nasmarować delikatnie solą oraz pieprzem.Następnie nasmarować przygotowaną wcześniej marynatą.Wstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozpuścić smalec i obsmażyć mięsko z każdej strony.Przełożyć do blaszki wraz z tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C,piec ok 20-25 min. Na rozgrzaną patelnię bądź

Niespełnione zdolności kulinarne