kiełbasy wiejskiej 1 duża cebula 3 papryki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy całość 5 minut
KuchcikoweLovetylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki smalcu 2-3 cebule, pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion kminku 2-3 łyżki słodkiej węgierskiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej węgierskiej wędzonej papryki(...)mocno rozgrzanym tłuszczu. Lepiej to zrobić w 2 partiach, żeby mięso się smażyło, a nie gotowało w swoich sokach. W tym samym czasie w dużym żeliwnym garnku na łyżce smalcu podsmażamy cebulę i dodajemy do niej gorące mięso prosto z patelnie (ostatnie mięso przekładamy z patelni razem z całym pozostałym tłuszczem i przysmażoną mąką z dna patelni). Dodajemy też czosnek
Trzeci talerzgotowała się sama ;-) ), a dziś kilka minut odgrzewania i wszystkie zmarźluchy nakarmione do syta :-) SKŁADNIKI 1/2 główki białej kapusty ok. 1/2 kg kiełbasy 3 cebule 1 łyżka smalcu 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 300 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz woda Kapustę szatkujemy lub kroimy w paski, przekładamy do garnka i podlewamy gorącą wodą (mniej więcej do połowy wysokości(...)kapusty). Dodajemy liski i ziele i gotujemy. Cebule i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy cebule, a gdy staną się lekko złote dodajemy kiełbasę i całość przez chwilę smażymy; dodajemy do kapusty. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka. Dolewamy przecier, sól, pieprz i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy
Czary - gary w kuchniZapraszam na fasolowy smalec.Nie smakuje jak prawdziwy smalec ze słoniny ale jest miłą i całkiem smaczną odmianą. Składniki: 1 szkl suchej fasoli 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki zalewy od ogórków korniszonych 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka majeranku 10 łyżek wody z gotowania fasoli pieprz do smaku łyżka oleju Przygotowanie: Dzień(...)zostawiamy 10 łyżek wody z gotowania fasoli),przekładamy do naczynia w którym będziemy blendować,dodajemy cubulkę,wodę z gotowania fasoli i pozostałe składniki.Wszystko blendujemy na gładką masę.Gotowy smalec przechowujemy w lodówce
słodkie i nie tylko historie kulinarnepotem 1 godzina oczekiwania i mamy pyszny obiad lub kolację. Koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: • podudzia kurczaka (dowolna ilość) • 1 czerwona papryka • 1 cebula • 250 g pieczarek • 1 łyżeczka smalcu • ½ szklanki wody • sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek granulowany Sposób przygotowania: 1. Kawałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, natrzeć przyprawami i odstawić przynajmniej na pół godziny. Zamiast kurczaka możemy użyć kawałków mięsa(...)indyczego. 2. Na patelni rozgrzać smalec, porcje kurczaka obsmażyć na rumiano z każdej strony. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Dodać do naczynia cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w dużą kostkę, połówki obranych pieczarek. Wlać pół szklanki wody. Przykryć. 5. Wstawić do zimnego piekarnika, który należy rozgrzać do 190 stopni C (dół + termoobieg). Piec ok. 1 godziny
W mojej kuchnikości i warzyw (przepis na blogu) 30 dkg pieczarek (na 10 dkg wchodzi przeciętnie 7 szt średniej wielkości) 5 dkg cebuli 2,5 dkg masła 2,5 dkg smalcu 18 dkg śmietanki ( 1 łyżka 2 dkg) 2,5 dkg mąki ( łyżeczka płaska) pieprz do smaku 1,5 dkg soli (łyżeczka płaska 5 gram) 1 łyżka kucharka lub Vegety(...)zupy: 2,5 litra Sposób wykonania: Przygotowany wywar przecedzić. Pieczarki oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce dodać drobno pokrojoną cebulę, krótko podsmażyć na maśle, podlać niewielką ilością wywaru, udusić. Ze smalcu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, połączyć ją z gorącym wywarem z kości, dodać rozmieszaną śmietanę, zagotować . Włożyć uduszone pieczarki. Zupę przyprawić do smaku Vegetą, solą i pieprzem. Przy porcjowaniu
Przepisy kulinarne babci Antoninymąki 3 łyżki oleju 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody szczypta soli Składniki na farsz: 1/2 kg ziemniaków 150 g białego sera (tłustego) tzw. twarogu 1 niewielka cebula smalec do podsmażenia cebuli sól i pieprz do smaku Przygotowanie farszu: Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków(...)powstało puree. Masę z ziemniaków całkowicie ostudzić. Ser pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę. Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na smalcu. Ziemniaki, ser i cebulę dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypać 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wlać 3 łyżki oleju i dolewając
Z notatnikadrobiowych, 20 dag surowego podgardla albo boczku, 5 jaj, 2 duże cebule, 2 spore marchewki i 2 równie pokaźne pietruszki, 1 dag suszonych grzybów – najlepiej borowików, 1 łyżka smalcu dla nadania specyficznego smaku, 2 małe liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, czarny pieprz mielony i w ziarenkach, sól i 20 dag orzechów laskowych. Przygotowanie pasztetu zaczynamy(...)krotnie przez maszynkę. Potem następuje ucieranie i wybijamy kolejno jajka, wlewając po kilka łyżek wywaru. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, mieszamy w końcu z całymi orzechami. Przygotowaną, wysmarowaną smalcem formę lub formy, napełniamy masą pasztetową. Pamiętajcie, że nie należy wypełniać foremek po brzegi, bo pasztet urośnie. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 60-75 minut. Pięknie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: cielęcina żeberka 1,2 kg, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 4 łyżki, kostka rosołowa grzybowa 1 szuka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 sztuki, ząbek czosnku 3 sztuki, grzyby suszone 3 łyżki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, woda 6 szklanek, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka żeberka cielęce obsypać mąką i na gorącym smalcu podsmażyć
W Mojej Kuchni Lubięwypróbowania. Podawać taką kapustę na ciepło Przepis na thermomix na dole. Kapustę pokroić na drobno, jabłka oskrobać i wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Na dno garnka wrzucić smalec i rozpuścić. Dodać kapustę, jabłka, rodzynki, sól, cukier,pieprz czarny, sok z cytryny, sok z pomarańczy. Podlać lekko wodą i gotować, aż kapusta zmięknie. w razie potrzeby doprawić solą(...)mniej lub bardziej słodko. Thermomix Pociąć kapustę na kawałki i wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 30 sekund, obroty 5. Jeśli jeszcze będą duże kawałki miksować jeszcze chwilkę. – dodać smalec, jabłka, sok z cytryny i pomarańczy, rodzynki,sól, cukier, pieprz, obroty wsteczne, temperatura 100 C, obroty 1 -w razie potrzeby doprawić do smaku Pycha
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 kg ziemniaków surowych ok.5-6 łyżek mąki pszennej 1 średnia cebula 1 jajko Smalec do smażenia lub olej Boczek wędzony lub szynka Sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Ja zrobiłam to w malakserze z tarczą do ścierania. Tak samo postępujemy z cebulą. Do masy dodajemy mąkę, jajko oraz sól do smaku. Podaję(...)większą łyżeczką i zanurzamy w wodzie. Kluski gotować około 6-7 minut od wypłynięcia. W między czasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju lub niewielkiej ilości smalcu po czym wykładamy na ugotowane wcześniej kluski. U mnie w domu podaję je z gotowaną kapustą kiszoną
W garach u Gosiwykonać je z dowolnym nadzieniem a nawet same bez nadzienia smakują wyśmienicie. Składniki 500 g mąki 50 g drożdży 300 ml mleka 100g margaryny lub masła 2 łyżki czystego smalcu ( nie jest wyczuwalny w smaku) 1 jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego sok z połowy cytryny Kruszonka 100g margaryny 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru(...)łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Z drożdży, 100ml mleka oraz łyżki mąki i cukru zrobić zaczyn, zostawić na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn, posiekaną margarynę, smalec i pozostałe składniki. Dobrze wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę ściereczką odstawić na 50 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta energicznie uderzyć w nie pięścią aby je odgazować, jeszcze
W garach u Gositheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz: 300g pieczarek Połowa białej kapusty Masło, smalec do smażenia Duża cebula Majeranek, kmin rzymski Sól, świeżo mielony pieprz czarny Olej do smażenia krokietów Przygotowanie; Pieczarki podsmażyć na maśle klarowanym. U mnie część zblendowanych, część w plasterkach(...)Kapustę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem. Następnie na 2-3 łyżkach smalcu podsmażyć z drobno posiekaną cebulką dołożyć sparzoną kapustę oraz pieczarki, lekko podlać wodą lub bulionem, doprawić świeżo mielonym pieprzem, solą. Dodać majeranek oraz nieco kminu rzymskiego. Dusić razem do miękkości i odparowania płynu. Wystudzony farsz układać porcjami na naleśnikach. Każdy naleśnik zrolować, maczać w jajku i obtaczać
W garach u Gosiprzez maszynkę. Uwielbiam je. Do kawy, herbaty, na co dzień i od święta. Składniki: 6 żółtek 1,5 szklanki cukru 1 kg mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 kostki smalcu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka oliwy Margarynę i smalec rozpuszczamy. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do maszynki
Pyszności Słodkościryżem) 4-5 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki sezamu (do masy) sól,pieprz do smaku 2-3 łyżki pokrojonego koperku 6-8 pomidorów suszonych z zalewy jajko gęsi smalec do smażenia Wykonanie Dynię obierać , wyjąć pestki i pokroić w drobna kostkę. Posolić i odstawić ,aby puściła wodę . Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić(...)zblendować .Następnie połączyć z kaszą manną ,kaszą jaglaną,cebulka i pokrojonymi drobno pomidorami. Dodać sól,pieprzy, sezam i jajko. Wyrabiać jak na kotlety mielone. Smażyć na smalcu gęsim do zarumienienia z obydwu stron.Ja jeszcze wstawiam kotlety na 8-10 minut do piekarnika na 180 °C ,(aby doszły w środku,ale można ciut dłużej na patelni smażyć.):)) Sos grzybowy
w mojej kuchni