Składniki: fasola Jaś 1/2 kg, kiełbasa biała parzona 6 sztuk, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, sok pomidorowy 1/2 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki fasolę zalać wodą i moczyć całą noc, wodę wylać, wlać(...)wsypać wymoczoną fasolę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości fasoli pod przykryciem na średnim ogniu białą kiełbasę parzoną obrać z flaka, pokroić na talarki, na smalcu podsmażyć kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać sok pomidorowy dodać fasolę ugotowaną i z 2 szklanki wywaru z fasoli, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować z 10 minut co jakiś
W Mojej Kuchni Lubięmakaronu 250 g białej kiełbasy parzonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2/3 szklanki śmietany 30% 150 g startej mozzarelli 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz Sałatka: ok. 150 g pomidorków rzymskich mini garść świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 1 łyżka białego octu winnego pieprz, sól Makaron gotujemy(...)dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim cebulą, a gdy stanie się lekko złota dodajemy kiełbasę. Smażymy przez 3 - 4 minuty po czym dodajemy czosnek i majeranek, chwilę smażymy. Zawartość patelni przekładamy do odcedzonego
Czary - gary w kuchnidelikatny,w sam raz do małosolnego ogóreczka lub pomidorka-polecam serdecznie.... Składniki: 40 dag wątróbki drobiowej 25 dag zmielonego boczku 35 dag łopatki wieprzowej zmielonej 2 jajka 60 g smalcu sól,pieprz,maggi Przygotowanie: wątróbkę miksujemy blenderem,dodajemy mielony boczek i łopatkę i dalej miksujemy blenderem,dodajemy jajka i miękki smalec, Jak wszystko ładnie się połączy,przyprawiamy solą i pieprzem
Swojskie jedzonkoBlueberry Corner by "jagodzianka" Smalec nie należy do potraw trudnych, wykwintnych, ani egzotycznych, ale… Tłuszcz jest nośnikiem smaku, pozwala naszemu organizmowi przyswajać witaminy. Z … Przeczytaj cały artykuł Post Smalec ze skwarkami i cebulką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1 łyżka, koperek 1 pęczek, smalec 3 łyżki mieloną świeżą szynkę dokładnie wyrobić ręką z pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzem, kucharkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem na kleistą masę na gorącym smalcu
W Mojej Kuchni Lubięprzepis na Piersi Kurczaka. Dietetyczny Przepis dla Kulturystów i nie tylko :) KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - -CYTRYNOWE PIERSI- ✔ 250 g PIERSI Z KURCZAKA ✔ PIEPRZ CYTRYNOWY ✔ SMALEC Z GĘSI (do smażenia) -OGNISTE PIERSI - ✔ 250 g PIERSI Z KURCZAKA ✔ PAPRYKA OSTRA ✔ CHILI ✔ SÓL ✔ SMALEC Z GĘSI (do smażenia) ZDJĘCIA Z PLANU
Sylwetka Od Kuchnigłówka młodej kapusty 600 g karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego papryka słodka, kminek, sól, pieprz masło klarowane lub smalec Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką i podsmażyć na maśle klarowanym lub smalcu. Następnie dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i dusić na małym ogniu do miękkości. Kapustę umyć
Ze smakiem i z pasjąSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, smalec 2 łyżki, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżki, czubrica zielona Royal Brand 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, cebula 4 sztuki, fasolka szparagowa 1/2 opakowania/mrożona, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw w płynie(...)smaku łopatkę pokroić na większe kostki, obsypać mąką, przyprawą Harrisa, kucharkiem, czubricą, pieprzem, na gorącym smalcu zrumienić łopatkę, dodać cebulę pokrojoną i podsmażać co jakiś czas mieszając z 10 minut dodać fasolkę zieloną mrożoną, włoszczyznę rozdrobnioną zamrożoną/lub świeżą/, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa z 40 minut śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu
W Mojej Kuchni Lubięmasło do ziemniaków.....rety jak to smakowało!, jakie to były obiady!. Składniki: - 1 główka młodej kapusty - 1 pęczek koperku - 3 łyżki octu - sól - pieprz Zasmażka: - 3 łyżki smalcu lub masła - 2 łyżki mąki Dodatkowo: - 2 kg młodych ziemniaków - kefir lub zsiadłe mleko 1. Kapustę obieramy z wierzchnich , najbardziej zielonych liści, drobno kroimy całą główkę, zalewamy(...)wysokości i gotujemy z koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po ok. 20-25 minutach dodajemy ocet i pieprz. 2. Na patelni roztapiamy masło lub smalec, dodajemy mąkę, robimy złotą zasmażkę. Dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku. 3. Podajemy z kefirem i ziemniaki
Apetyczna babeczkaSkładniki na dużą blachę o wymiarach 3 4 x22cm : CIASTO: 600g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 1 masło roślinne lub margaryna [250g] - twarda i schłodzona 1 łyżka smalcu [25g] - twardy i schłodzony 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy [16g] 1/2 szkl cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać(...)cukru 1 łyżka masła Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, margarynę i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne . Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem
Grunt to przepis!Składniki: smalec 1 łyżka, schab bez kości 60 dag, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, podgrzybki 15 dag/mrożone, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 2 łyżki, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, posiekana zielenina 4 łyżki schab bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić(...)porcje i tylko delikatnie je trochę rozbić tłuczkiem, na gorącym smalcu obsmażyć bitki obtoczone w mące i posypane kucharkiem i pieprzem do bitek włożyć porcję zamrożonych podgrzybków, wlać 1 szklankę wody i pod przykryciem dusić z 30-40 minut, do miękkości mięsa resztę mąki wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do mięsa mieszając do zagęstnienia sosu, dodać przyprawę w płynie
W Mojej Kuchni Lubięwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Tradycyjna kuchnia . Przepis odrobinkę zmodyfikowałam, dodałam cukier i upiekłam ciasteczka w wersji waniliowej. Smalec nadaje ciastkom kruchości i uprzedzając pytania - absolutnieee nie jest wyczuwalny. Osobiście lubię z nim "pracować" i często używam jako składnika niektórych ciasteczek. Jak wspomniałam - ciasteczka są super kruche (i jednocześnie takie delikatne)! Dodatkowo cudownie pachną, rewelacyjnie(...)Składniki nie są zbyt wyszukane, a jednak ciasteczka niesamowicie szybką znikają. Zresztą sami spróbujcie! (30-35 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany (użyłam 12%) 1/2 szklanki smalcu (roztopionego) 125g margaryny 2-3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: cukier puder do posypania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na gładką masę. (Margaryny
Di gotujezajęcie, to jeszcze takie domowe słodkości są na pewno zdrowsze od takich zakupionych w sklepie czy cukierni. Składniki: 1 kg mąki pszennej tortowej 1 kostka margaryny (250g) 250g smalcu 80g drożdży świeżych 4 żółtka 2 łyżki octu ok 300ml śmietany 18% Ponadto cukier kryształ do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę oraz(...)smalec i żółtka. Śmietanę rozmieszać z drożdżami. Siekając ciasto dodawać po odrobinie aż do całkowitego wykorzystania. Na końcu dodać ocet, posiekać i dobrze wyrobić. 2. Ciasto dzielimy na mniejsze części, które dłońmi formujemy na długie, cienkie wałki- ich grubość nie powinna przekraczać 8mm. Każdy wałek dzielimy na mniejsze- ok. 10-12cm. 3. Z małych wałeczków formujemy
Kuchnia w czekoladziePYCHA!!!! <3 Składniki 600 g kapusty kiszonej 1 cebula 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminku cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę odciskamy z soku, grubo siekamy. Zalewamy z powrotem kwasem z kapusty, dolewamy szklankę wody. Dodajemy przyprawy i dusimy(...)małym ogniu przez 50 min. Cebulę siekamy, szklimy na smalcu, dodajemy mąkę i podsmażamy 3 min. Rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wody z duszenia kapusty. Łączymy z całością, chwilę razem dusimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchenprzygotowane na zawsze pozostanie w Waszym menu. Pasztet wieprzowy do słoików SKŁADNIKI : 500 g szynki 1 0 0 g wątróbki drobiowej 15 0 g podgardla 2 łyżki smalcu sól i pieprz do smaku 1-2 listki liś cia laurow ego kilka ziarenek ziel a angielskie PRZYGOTOWANIE : Do garnka wkładamy szynkę i podgardle, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie(...)wodą. Gotujemy przez około 1 - 1,5 h pod częściowym przykryciem. Na ostatnie 5 minut wrzucamy wątróbkę. Wszystko odcedzamy. Mielimy trzykrotnie w maszynce na najmniejszym sicie. Do masy dodajemy smalec, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą. Powstałą masę pasztetową przekładamy do słoików - ugniatamy . Pasztet pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki