schabowy: 4 kawałki schabu ( proszę u rzeźnika aby były rozbite) jajko bułka tarta sól pieprz smalec do smażenia buraczki z karmelizowaną cebulką: 2 czerwone cebule 3 buraki 2 łyżki octu balsamicznego ( lub kremu balsamicznego) 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki masła 2 łyżki wody ziemniaki: 4 duże ziemniaki koperek 1 łyżka masła Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy(...)mąki i energicznie mieszamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy, do dajemy masło i posypujemy koperkiem. Schab solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce. Wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na patelni, po kilka minut z każdej strony
KuchcikoweLovecukru ( ja używam brązowego) 3 ziarna czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego czosnku ewentualnie dodatkowo łyżka smalcu sposób wykonania Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy cukier, saletrę, sól, oraz czosnek i dokładnie mieszamy ze sobą składniki. Oczyszczone(...)mięso). Tak przygotowane mięso wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na siedem, dziesięć dni. Po trzech, czterech dniach smarujemy mięso odrobiną smalcu, zabezpieczając w ten sposób jej wierzch przed przesuszeniem. Pozwalamy polędwiczkom wisieć w spokoju, czekamy cierpliwie i gotowe
Miód i pieprzdaniu wspaniały smak i aromat. Jako, że boczek zawsze jest tłusty, to Piotrek po jego wytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego(...)pietruszki i pomidory koktajlowe Przygotowanie: Boczek wieprzowy kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem, najpierw wytapiamy z boczku tłuszcz na małym ogniu, który zlewamy na smalec. Trochę tłuszczu zostawiamy, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na dużym ogniu, pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek i chwilkę jeszcze podsmażamy. Wlewamy 1/2 wrzącej wody i dusimy całość na małym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki spirytusu szczypta soli białko do łączenia ciasta dżem lub marmolada do dekoracji cukier puder do posypania gotowych róż trzy foremki różnej wielkości tłuszcz do smażenia olej lub smalec w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1 w sumie około 1L tłuszczu. Link do filmu z przygotowania: Róże karnawałowe https://www.youtube.com/watch?v=crL04RgYxTY Przygotowanie: Do miski daję
Uwaga Babcia Gotujeużyłam miód od Pana Bednarka . 60 g mąki pszennej, 2 jajka, mleko (około 50-70 ml), wanilia (ekstrakt waniliowy, skórka otarta z cytryny...), cukier puder (lub miód), 200 g smalcu (smalec można zastąpić olejem ryżowym) Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy
królestwo garówryżu 300 g mielonego mięsa wieprzowego, niezbyt tłustego 1 jajko 1 mała cebula 200 g przecieru pomidorowego sól pieprz cukier natka pietruszki Zasmażka : 1,5 łyżki smalcu 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie Przecier rozprowadziłem wodą, doprawiłem solą i cukrem, włożyłem całą cebulę. Dodałem pokrojoną natkę pietruszki, zagotowałem. Paprykę umyłem, odciąłem spody, oczyściłem z nasion i białych części(...)jajko. Doprawiłem solą i pieprzem. Farszem napełniłem papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, ponieważ w czasie gotowania ryż napęcznieje. Papryki włożyłem do sosu, gotowałem do miękkości. Zasmażyłem mąkę na smalcu (można pominąć), połączyłem z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania nie mieszałem, tylko lekko potrząsałem garnkiem. Aby skrócić czas przygotowania dania, można papryki zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
R'n'G Kitchenwypróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 100 g * mleko – 125 ml * cukier – 1 łyżka * duże jajko – 1 szt * masło – 30 g * wódka – 1 łyżeczka * smalec do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozpuszczamy mleko , cukier i masło, a do gorącego wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, by powstało gęste , gładkie ciasto. Studzimy., Do chłodnego(...)ciasta wbijamy jajko i wlewamy wódkę – miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy krótkie pałeczki na bardzo mocno rozgrzany smalec. Smażymy na złoto! Smacznego
Ostra na SłodkoDziś dodaję ostatnią wigilijną potrawę a jest to popularna kapusta z grzybami Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 50 g grzybów suszonych - 1 łyżka smalcu - 1 cebula - 1 łyżka mąki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę i gotujemy. Grzyby(...)kroimy na paseczki, dodajemy do kapusty i dusimy całość na małym ogniu do miękkości. Przesmażamy mąkę na smalcu, dodajemy posiekaną cebulę, rozprowadzamy trzema łyżkami zimnej wody i wlewamy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zgęstnieje. Życzę smacznego
Kulinarne życieTradycyjny smalec wzbogacony mielonym mięsem i lekko słodkawą cebulką z spora ilością majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba. Składniki: 500g słoniny 250g mięsa mielonego z łopatki 2 średnie cebule jabłko sól, czarny pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone(...)uznania. Całość w dalszym ciągu pozostawiamy na małym ogniu mieszając co kilka minut aż jabłka całkowicie się rozpadną a tłuszcz wytopi. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gorący smalec przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Wieczka powinny się „wciągnąć”. Można go przechowywać w spiżarce kilka miesięcy
Pyry na Gazużyłam poznańskiej) około 6 łyżek śmietany 12% lub 18% (200 g) 2 łyżki spirytusu 6 żółtek szczypta soli cukier puder do posypania gotowych faworków tłuszcz do smażenia olej lub smalec w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1 w sumie około 1L tłuszczu Link do filmu z przygotowania: Faworki https://www.youtube.com/watch?v=x9yPnSBzibM Przygotowanie: Do miski daję wszystkie
Uwaga Babcia Gotujesłonecznikowego, rzepakowego lub z pestek winogron) 1 łyżka wódki/spirytusu sok z połowy cytryny Lukier: ok. 2 szklanki cukru pudru ok. 8-10 łyżek gorącej wody Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Mleko podgrzewamy, odmierzamy połowę i zalewamy nim świeże drożdże. Dokładnie mieszamy, aby się rozpuściły. Dodajemy 2 łyżki mąki i łyżeczkę(...)Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy tak na ok. 10 minut. Po (ostatnim już) wyrośnięciu kasztanki smażymy partiami (po ok. 10 sztuk – w zależności od wielkości garnka) na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju (powinno go być tyle, by pączusie mogły swobodnie w nim pływać i nie dotykały dna). Podczas smażenia warto je obracać i zanurzać w gorącym tłuszczu najlepiej za pomocą
MyCookBook.plSkładniki: 160g mąki pszennej tortowej ( 1szklanka), 200g mąki krupczatki (1szklanka), 4 żółtka, 215g śmietany 18% (3/4 szklanki), 1 łyżeczka octu, szczypta soli, olej lub smalec do smażenia, cukier puder. Przygotowanie: Mąki przesiać przez sito i odgarnoć na boki, tak by w środek włożyć żółtka i śmietanę. Po dodaniu żółtek i śmietany dodać szczyptę soli i łyżeczkę octu. Wymieszać składniki(...)paski. Długie paski przeciąć na dwie lub więcej części w razie potrzeby i środek każdego paska w środku przeciąć i przeciągnąć przez środek. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i smażyć faworki do lekkiego zarumienienia. Wyciągnąć na chwilę na ręczniki papierowe, przełożyć do miski i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikisuper kruche i mocno orzechowe. Możecie użyć swoich ulubionych orzeszków. Robiłam podobne z pistacjami . Każda wersja idealnie wciąga i kusi do podjadania. (około 38 sztuk) 30g masła /margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) (*) 40g cukru 1 jajko 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli ( użyłam himalajskiej od Skworcu ) 50g zmielonych orzeszków ziemnych (niesolonych(...)zmieliłam malakserem.) Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego (lekko podrosną). Kulki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. (*) Smalec nadaje ciastkom kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Lubię na nim "pracować". Możecie go zastąpić masłem/margaryną - ciastka również wyjdą, ale nie będą takie kruche. (**) Jeśli chcecie użyć orzeszków solonych
Di gotujeSkładniki: fasola Jaś 500 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, smalec 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 150 ml, cukier 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki,liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, ocet jabłkowy 3 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, golonki 2 sztuki/przednie, woda 5 szklanek fasolę Jaś na całą(...)namoczyć w wodzie, następnie wodę odlać, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić kiełbaskę pokrojoną z cebulką i czosnkiem, dać przecier pomidorowy i podsmażać z 2 minuty mieszając, wsypać fasolę, pozostałe przyprawy, dać golonki i wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na małym ogniu tak, aby cisnienie
W Mojej Kuchni Lubięschabowemu jędrności i delikatności.Zawsze to coś innego na domowym stole:))). 60 dag.schabu 1 jajko 50 g pasztetu z drobiu 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu sól ************************************** Mięso umyć, osuszyć , podzielić na cztery kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i posmarować pasztetem z obu stron.Zamoczyć w rozbeltanym jajku,obtoczyć w bułce tartej, po czym usmażyć(...)rozgrzanym smalcu z obu stron.Dodać masło , przykryć i jeszcze chwilę zostawić na małym ogniu.Podajemy z ziemniakami i surówkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki