ogórki kiszone - 1 puszka groszku - 1 świeża czerwona papryka - 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego - 10 pieczarek - 1 łyżeczka ostrej papryki - 2 łyżeczki słodkiej papryki - ziele angielskie - listek laurowy - smalec - pieprz - sól 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy pół kostki smalcu i smażymy mięso. Na patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone
Apetyczna babeczkaprzekładane pierniki Będziemy potrzebować: 500 g miodu pszczelego 250 g cukru (ja używam trzcinowego, ale można dać biały) 250 g tłuszczu - najlepiej 150 g prawdziwego masła i 100 g smalcu 3 duże jajka (jeśli są małe, to lepiej dać 4) 1 kg mąki 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 0,5 szklanki mleka 50 g przyprawy korzennej(...)można użyć domowej lub kupnej, ale jeśli używamy gotowej, to należy dać jej trochę więcej - ok. 60 g) Miód, cukier, masło, smalec i przyprawy łączymy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu. Czekamy, aż tłuszcz się rozpuści, a całość będzie płynna i jednolita. Gorącą mieszankę wylewamy na mąkę i zaparzamy ją. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia
Ratunku obiadostatni dzwonek, a rozpakowujemy je dopiero na Wigilijną kolację. Zachwyci Was smakiem, na prawdę ! A miłośnicy bakalii będą zachwyceni :) Składniki : 200 - 250 g rodzynek 166 ml rumu 40 g smalcu 125 g masła 50 g margaryny 500 g mąki pszennej małe opakowanie cukru waniliowego 83 g cukru 45 g drożdży 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl mleka(...)pokojowej. Na drugi dzień rodzynki i migdały odsączamy z alkoholu i odkładamy na razie na bok. W garnuszku rozpuszczamy tłuszcz - 125 g masła, 50 g margaryny i 40 g smalcu - całość studzimy. Do miski przesiewamy mąkę. Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru w ciepłym mleku i wlewamy do mąki. Dodajemy proszek do pieczenia, mielone migdały, rozpuszczony i ostudzony tłuszcz oraz sól
charlotte gotujezabawa, a i wiedzy zawsze coś wpadnie ;) Składniki 200 g Tarhonya 400 g wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 łyżka mielonej papryki wędzonej 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso wołowe kroimy w kostkę i razem z cebulą podsmażamy na smalcu
R'n'G Kitchenobiad, a pozostały kawałek przeznaczyliśmy jako wędlinę do kanapki. Kolejnym razem muszę spróbować szynki peklowanej. Składniki: 70 dag schabu ok 15 g soli peklowej zioła prowansalskie słodka mielona papryka smalec Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą peklową, ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką. Nie należy użyć więcej niż 20 g soli na 1 kg mięsa. 2. Mięso obłożyć(...)folią aluminiową i schować do lodówki na 2 dni. 3. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego dodać troszkę smalcu, wyłożyć mięso wyjęte z folii, przykryć pokrywę i piec całość ponad 1 godzinę w temperaturze 180-200 st. Smacznego!!! Źródło: Z miłości do żywności
Kuchnia domowa Anizwyczajnej (dobrej gatunkowo) kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku 1 małą cukinia 3 papryki 3 pomidory 30 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 2 cebule 2 zabki czosnku 1 łyzka smalcu gęsiego 2 łyzki przecieru pomidorowego przyprawy ; sól, pieprz, kolendra Cebule pokroić w piórka i zeszklić na smalcu, dodac do garnka. Papryki pokroić w kostke, pomidory sparzyć, obrac ze skórki
Radość kipiąca uśmiechem.pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru * 1/2 litra miodu * 150 g masła * 100 g smalcu * 3 duże jajka * 1/2 szklanki zimnego mleka * przyprawa do piernika 3 łyżki * 3 łyżeczki sody Podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier do czasu aż składniki się
Anioły w kuchniSkładniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 10 sztuk, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku uda kurczak umyć, każde przeciąć na 2 części: udko i pałkę, natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką, majerankiem w rondlu na gorącym smalcu zrumienić
W Mojej Kuchni Lubięksiążka wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku). Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki. 50 dkg prawdziwego miodu 2 szkl. cukru 25 dkg smalcu albo masła 1 kg mąki 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe(...)masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć
Moje domowe kucharzenieprzełożyłam bardzo smaczną masą orzechową, a także powidłami śliwkowymi z czekoladą, których nie może zabraknąć :) PIERNIK: 250g miodu 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki cukru białego 75g masła 50g smalcu 2 małe jajka 500g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki zimnego mleka 20g przyprawy do piernika MASA ORZECHOWA: 300g orzechów włoskich 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka(...)60ml spirytusu POWIDŁA: 2 szklanki powideł śliwkowych 1 gorzka czekolada POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki wody 2 łyżki kakao 50g masła 1 czekolada mleczna Miód, cukry, masło, smalec rozpuścić. Do przestudzonej masy wbić jajka, dodać przyprawę i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto
https:KKuchniaMniamObowiązkowo musi być z dużą ilością kopru wtedy smakuje najlepiej . Składniki: główka młodej kapusty 1 -2 szklanki bulionu warzywnego pęczek koperku 2-3 cebulki dymki 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Kapustę myjemy ,szatkujemy lub kroimy dość drobno.Przekładamy do garnka,wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości(...)uważając żeby kapusta się nie rozgotowała.Dodajemy ocet ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchniaprzygotowana kapustę, ma fajny słodko-kwaśny smak. Składniki: główka młodej kapusty 1 -2 szklanki bulionu warzywnego pęczek koperku 2-3 cebulki dymki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Umytą kapustę, szatkujemy lub kroimy dość drobno nożem.Przekładamy do garnka,wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości(...)Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę.Dodajemy ocet, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchniaziemniaków 1 jajko 130 gram maki pszennej Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól 1 łyżka oleju Sos grzybowy: 0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków 1-2 cebule 2 łyżki smalcu 0,5 szklanki śmietany 18% Sól,pieprz Pół pęczka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa. Na stolnicę wykładamy ziemniaki(...)mąką, nożem kroimy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy smalec, dodajemy grzyby i cebule. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekana natkę pietruszki. Kopytka układamy
Bajeczna Kuchniagrzybowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu, kopytek lub ziemniaków, jest smaczny i aromatyczny. Składniki: 1 kilogram świeżych grzybów 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 szklanka śmietany 18% Sól, pieprz Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy niewielką ilość wody i dusimy
Bajeczna Kuchniaspróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy ziele angielskie mąka smalec (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować wywar ze skrzydełek kurczaka i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk). Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, dorzucić do wywaru. Cebulę przypiec na patelni, ziemniaki pokroić(...)małe różyczki i dodać do zupy w momencie, gdy reszta warzyw będzie miękka. Skrzydełka wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, a mięso dorzucić do zupki. Ze smalcu i maki zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem. Na koniec posypać posiekanym koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie