smalec przepis - 3000 przepisów (strona:58/200)

Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty 230

marchewka 1 korzeń pietruszki -taki sam wielkością jak marchewki 3 średnie ziemniaki 1 łyżka cukru dla równowagi kwaśnego smaku 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka smalcu sól, pieprz do smaku Żeberka płuczemy , kroimy w mniejsze kawałki , solimy , pieprzymy i pieczemy w piekarniku około 30 minut z termoobiegiem , aż się mocno zrumienią -nie muszą być miękkie(...)trzeba to zrobić na gorąco ) , a następnie przelewamy do garnka . Kapustę odciskamy – sok zbieramy do miseczki . Kroimy w kawałki , tak żeby się nie ciągnęła przy jedzeniu . Podsmażamy na smalcu , na złoty kolor , trwa to chwilkę -około 20 minut ( jak na zdjęciu musi być gdzieniegdzie mocno przysmażona – to właśnie ona nadaje nietypowy smak " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Piernik staropolski-dojrzewający- etap II 141

książka wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku). Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki. 50 dkg prawdziwego miodu  2 szkl. cukru  25 dkg smalcu albo masła  1 kg mąki  3 jajka  3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka  ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe(...)masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa  polewa: czekolada albo lukier wg uznania Etap I 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka Choinki 161

Narodzenie, ale również na każdą inną okazję, wystarczy tylko wyciąć je inną foremką i udekorować wedle uznania. Ciasteczka Choinki Składniki: Ciasto: 40 dkg mąki 25 dkg margaryny 1 łyżka smalcu 5 żółtek gotowanych 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku pomarańczowego lukier zielony kolorowe koraliki Na stolnicę przesiewamy mąkę, dajemy cukier puder i cukier waniliowy, jajka gotujemy(...)żółtka oddzielamy od białek(białka możemy zjeść) i ścieramy je na tarce o drobniutkich oczkach albo trzemy przez sitko, dajemy margarynę, smalec, olejek pomarańczowy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy foremką o kształcie choinki (lub zupełnie dowolną) wycinamy ciasteczka i dajemy ja na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak ciasteczka przestygną to smarujemy

Kuchnia u Bietki
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 137

tygodni nabierając pięknego korzennego aromatu. Im dłużej leżakuje tym bardziej aromatyczne pierniczki ale już tydzień wystarczy by były naprawdę pyszne ;) Składniki: 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru(...)orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody Wykonanie: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej tydzień, a najlepiej 2-3 tygodnie.  Po tym czasie rozwałkować

Pyry na Gaz
Ciastka orzechowe z Kołaczyc 192

Carpathia”, który jest redaktorem tego wspaniałego zbioru (oraz wielu innych opracowań dotyczących podkarpackiej kuchni). Składniki na ciasto (około 50 sztuk): 40 dag mąki pszennej, 25 dag margaryny, 5 dag smalcu (zastąpiłam masłem), 2 żółtka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany. Składniki na posypkę: 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy (pominęłam z uwagi na to, co wiadomo o wanilinie), 15 dag drobno(...)posiekanych orzechów włoskich 2 roztrzepane białka z jajek. Mąkę, margarynę, smalec (u mnie masło), żółtka i śmietanę posiekać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i dobrze schłodzić (20 minut w zamrażalniku wystarczy). Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (ok. 4 mm ), najlepiej w kilku partiach, żeby ciasto niepotrzebnie się nie grzało. Foremką wycinać ciastka. Ciastka posmarować z jednej strony białkiem

Trzeci talerz
Placek po węgiersku 165

łyżeczki przyprawy węgierskiej od  Skworcu 0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej od  Skworcu 0,5 łyżeczka kminu rzymskiego od  Skworcu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Placki: 1 kilogram ziemniaków 2 jajka 1 cebula 3 łyżki mąki sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę(...)ilości żeby przykryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz przyprawę węgierską, chwilę podgrzewamy. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, przesmażamy, dodajemy do gulaszu, doprawiamy do smaku.Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, dodajemy mąkę, jajka i sól

Bajeczna Kuchnia
Pieczeń rzymska z jajkiem 177

bułka 5 jajek 1/2 szklanki mleka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny 1/2 łyżeczki kolendry szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego ziela angielskiego sól, pieprz 1/4 kostki smalcu 3 jajka ugotować na twardo, wystudzić, zdjąć skorupkę. Bułkę podzielić na mniejsze kawałki, namoczyć w mleku. Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy surowe jajka, bułkę z mlekiem, posiekaną natkę oraz(...)dokładnie wyrabiamy. Keksówkę o wymiarach 11x31 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy 1/3 masy. Na środku kładziemy ugotowane jajka.  Przykrywamy pozostałą masą mięsną. Na wierzchu układamy kawałki smalcu.  Pieczemy w 190 stopniach przez 80-90 minut.  SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zasmażana kapusta słodka z kwaśną 138

jako samodzielne danie, różni się od bigosu znacznie, dla miłośników zasmażanej kapustki polecamy tę jej wersję ... Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 mała  główka kapusty białej 3 łyżki smalcu ze skwarkami 2 łyżki masła 200 g pieczarek 2 łyżki mąki po szczypcie tymianku papryki ostrej kminku i cząbru sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Główkę kapusty szatkujemy, następnie gotujemy(...)osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Do garnka wkładamy ugotowane, odcedzone z wody oba rodzaje kapusty, dodajemy smalec ze skwarkami, umyte i pokrojone w plastry pieczarki przyprawiamy przyprawami, smażymy na wolnym ogniu często mieszając około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, dodajemy do smażonej kapusty, dokładnie mieszamy, smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy na gorąco z pieczywem. Smacznego

kgwjanczewo
Rozwiązanie konkursu PYSZNE.NA SŁODKO! 145

wszystkie osoby, ale książek ma tylko 3 sztuki. Więc- kolejność przypadkowa- Książki otrzymują ZUZIA za Pierniczki staropolskie :) a dokładnie wspomnienie dzieciństwa ½ kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 25 dkg smalcu 1 kg mąki 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli Przyprawa do piernika 4 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE 1. Wsypać do miski cukier oraz wlać miód(...)Smalec rozpuścić do stanu płynnego, a następnie dodać do reszty składników i dokładnie wymieszać. 3. Mąkę przesiać oraz jajka roztrzepać . Wszystkie składniki w misce zacząć wyrabiać na jednolitą masę. 4. Do mleka dodać sodę i sól. Wlać do miski i w dalszym ciągu ugniatać ciasto. 5. Kakao, przyprawę do pierników wsypać do miski. I już ostatecznie wyrobić masę , która będzie

Z Kuchni Do Kuchni
Polędwiczki wieprzowe nadziewane cieciorką, fetą, suszonymi pomidorami oraz kaparami 170

początku i jakie smaczne !!! Fiu, fiu ... Zapraszam :)) Pyszne!! Dla 2- 3 głodnych osób. Obiad w godzinę .. - polędwica wieprzowa 600 g - sól, szczypta tymianku i rozmarynu - łyżka pieprzu czarnego - łyżka smalcu - 1 średni por - 2 ząbki duże czosnku - 5-6 płatków suszonych pomidorów maryn. w oleju - 100 g fety greckiej - puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 425 ml - 2 łyżki kaparów(...)środku, choć gdyby się zdarzyła też nie będzie tragedii. Nadziewamy farszem dosyć ciasno i spinamy mięso wykałaczką lub zaszywamy, albo zostawiamy po prostu trochę luzu przy końcu. Na łyżce smalcu smażymy mięso z wszystkich stron na brązowo. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 °C termo obieg około 30 minut. Sałata cykoria 1 duża  lub 2 małe

Pasje Jolki
Żeby zycie miało smak…kapuśniak 184

ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Na zasmażkę: 1 nieduża cebula łyżka smalcu łyżeczka mąki Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać kość oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie – około 20 minut. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę(...)robić), z grubsza posiekać i wrzucić do garnka, gotować kilka minut. Kapusty nie gotuję długo, lubię jak jest chrupiąca. Na koniec zasmażka: Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor. Na koniec dodać mąkę, smażyć chwilę aż mąka lekko zbrązowieje. Zasmażkę dodać do zupy, zamieszać, chwilę gotować i to wszystko. Mam nadzieję

Niebieski kubek z kawa
Domowe Pierogi z Kaszanką Magdy Gessler 294

Składniki (ok. 40 pierogów ) : Ciasto: 4 50 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 g dobrej jakości kaszanki duża cebula 2 łyżki smalcu łyżeczka masła szczypta zmielonych goździków szczypta cynamonu pieprz, sól   cebula + masło (do okraszenia) Domowe Pierogi z Kaszanką Magdy Gessler -  Sposób przygotowania: Cebul ę kroimy w drobną kosteczkę(...)smażamy na smalcu do zrumienienia. Następnie wrzucamy masło i na patelnie wykładamy kaszankę pokrojoną w plastry - podsmażamy na niedużym ogniu do jej "rozpadnięcia". Na koń cu dodajemy szczyptę cynamonu, zmielonych goździków , doprawiamy solą , pieprzem i delikatnie mi eszamy do połączenia składników. Jeszcze chwilę podgrzewamy do powstania zwartej struktury , a następnie studzimy . Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem

Słodka Strona
Stollen - drezdeński keks świąteczny 172

przygotowań! Składniki (I dzień): 200 g rodzynek sułtańskich 100 g rodzynek luksusowych 50 g płatków migdałów 50 g całych migdałów 300-400 ml rumu Składniki (II dzień): 40 g smalcu 50 g margaryny 125 g masła 1/3 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 85 g cukru 8 g cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka(...)migdały. Zalewamy rumem tak, aby pokrył bakalie, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy na sitku i odstawiamy na bok. 2. W garnuszku umieszczamy smalec, margarynę i masło. Rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. 3. Do małej miski kruszymy drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do spienienia

My Culinary Art
obsuszany peklowany boczek 199

cukru ( ja używam brązowego) 4 ziarna czarnego pieprzu  szczypta gorczycy białej 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego czosnku dodatkowo dwie łyżki smalcu, sznurek sposób wykonania Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy  cukier, saletrę, sól, czosnek, oraz  majeranek i dokładnie mieszamy ze sobą(...)przygotowane boczki wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dziesięć, dwanaście dni. Po trzech, czterech dniach smarujemy nasze boczki odrobiną smalcu, zabezpieczając w ten sposób wierzch mięsa przed nadmiernym wysuszeniem.  Boczki zastawiamy w spokoju, na kolejne dni i gotowe. Tak przygotowaną mięso, spożywamy  w miłym towarzystwie, przy odrobinie, krystalicznie czystej

Miód i pieprz
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 209

nazwa wskazuje wystarczy tylko podane przyprawy wymieszać 2-3 płaskie łyżeczki kreolskiej mieszanki wcieramy w mięso kurczaka. Resztę zostawiamy na później. W dużym rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu łyżkę smalcu i 2 łyżki oleju. Na skwierczący tłuszcz wrzucamy kiełbasę. Podsmażamy kiełbasę mieszając, do mocnego zrumienienia z obu stron, około 7 minut. Wyjmujemy skarmelizowaną kiełbasę, zostawiamy tłuszcz. Na tłuszcz wrzucamy mięso(...)białe, czerwone, szalotki) – ok.200g 3 papryki okrągłe (zielone, żółte, czerwone) ok. 500g 1 puszka pomidorów w zalewie, bez skórki, całych lub krojonych 3-4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2-3 łyżeczki ostrego sosu chili – Sriracha lub Tabasco 0,5 litra bulionu wołowego, może być z kostki (1 kostka na 0,5l wody

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania