smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Składniki na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy kapustę, obraną i startą marchewkę i przesmażamy. Grzyby
Pelusiowa Kuchniajuż chyba wszyscy wiedzą. Wyciągnięta prosto z pieca znikała szybciej niż rozpuszczające się na niej lody. Składniki: 700g mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru kostka margaryny 2 łyżki smalcu łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. mleka 2-3 kg jabłek 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego cynamon ponadto lody śmietankowe bita śmietana Przygotowanie : Jabłka obrać, podsmażyć w małej ilości wody(...)cukrem wanilinowym. - schłodzić Mąkę przesiać, dodać cukier, margarynę, smalec, jajka - wszystko siekamy. Następnie dodać mleko, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie cześci - jedną cześć włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Podsmażone jabłka wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych otworach
Garnkowe fanaberieprzesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki i mozarellę. Nadzienie gotowe. Ciasto. Mąkę mieszamy w misce z solą. Lodowato zimne masło i smalec (możecie je przetrzymać w zamrażalce) bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z mąką. Dodajemy całe jajko i 5 do 7 łyżek lodowatej wody, mieszamy. Przecieramy(...)bazylii, zmiażdżony ząbek czosnku, ostrą papryczkę chili. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. SKŁADNIKI CIASTA 380g mąki pszennej (u mnie Lubella tortowa) ¼ łyżeczki soli 170g tłuszczu- mieszam masło i smalec 2 jajka M- jedno do ciasta, drugie do posmarowania 5-7 łyżek zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 500g mielonego ciemnego mięsa z indyka 2 średnie cebule- biała i czerwona 2 ząbki
Karo in the Kitchensuszone pomidory kilka gałązek natki pietruszki żółtko 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej kilka kropel sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżki bułki tartej pół kostki smalcu Przygotowanie: Do mięsa dodać startą na małych oczkach cukinię, drobno pokrojonego pora, pomidory i natkę. Doprawić wszystko do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i szczyptą gałki. Dodać przeciśnięty przez praskę(...)czosnek, bułkę tartą i żółtko. Wszystkie składniki dobrze połączyć, ulepić kotlety (obtoczyć w bułce tartej). Smażyć na smalcu po kilka minut z każdej strony. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: * 7 białych kiełbas * 3 duże cebule * 6 ząbków czosnku * 2 łyżeczki majeranku * 2 łyżeczki tymianku * 25 dag żółtego sera * łyżka smalcu Sposób przygotowania: Kiełbasy kroimy w plastry, cebulę w piórka. Ząbki czosnku obieramy ze skórki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym smalcem wykładamy połowę kiełbasy i połowę cebuli. Posypujemy łyżeczką majeranku i tymianku. Czynność powtarzamy. Między kiełbasę wkładamy ząbki czosnku
Pobite gary BarbaryPołączenie dwóch pysznych polskich warzyw sezonowych- buraka i kapusty! Wszystko w jednym garnku :) pycha! Składniki: 2 marchewki, ½ selera, 1 cebula, 20 dag buraczków ćwikłowych, ½ główki kapusty, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypior, 1 ½ litra wody. ziemniaki Wykonanie: Z marchewki, selera, cebuli ugotować wywar z przyprawami i solą do smaku. Kapustę(...)poszatkować, przysmażyć na smalcu, dodać do odcedzonego wywaru razem ze startymi buraczkami, następnie ugotować do miękkości, zaciągnąć koncentratem pomidorowym, posypać szczypiorem i podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami (najlepiej ziemniaki przysmażyć
Tradycyjna Kuchniapapryka czerwona - 1 puszka pomidorów bez skóry - 2 cebule - 100 mililitrów czerwonego wina wytrawnego - woda - 3-4 ząbki czosnku - mąka - ziele angielskie - liść laurowy - owoce jałowca - pieprz cayenne - smalec (może być również inny dowolny tłuszcz) - sól Przygotowanie gulaszu: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym smalcu i przekładamy do garnka. Mięso oczyszczamy, płuczemy i kroimy w średnich
Życie zamknięte w smakupoprzedniego albo zaplanować i ugotować więcej ziemniaków. To alternatywa dla typowego sposobu podania ziemniaków. Składniki: Ugotowane ziemniaki – dowolna ilość Pieczarki –kilka 1 cebula Boczek wędzony - mały kawałek 1 łyżka smalcu Szczypiorek Wykonanie: Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy przez chwilę na patelni z łyżką smalcu. Ziemniaki rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy na patelnię do pozostałych składników. Smażymy
Smaki EwySkładniki: 1 kg wołowiny zrazowej 100 gram słoniny 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Starta skórka z ½ cytryny 2 marchewki Kawałek selera Biała część pora 2 łyżki smalcu 2 szklanki bulionu wołowego Ziele angielskie ( kilka ziaren, zmielić lub rozkruszyć w moździerzu ) Majeranek Sól, pieprz Wykonanie: 2 ząbki czosnku ucieramy z solą, otartą skórką z cytryny i odrobiną majeranku(...)tarce. Słupkami marchewki szpikujemy mięso. Obkładamy pozostałymi warzywami i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia usuwamy warzywa, szpikujemy wołowinę jeszcze w słupki pokrojoną słoniną i zrumieniamy na smalcu ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia do pieczenia, ponownie dokładamy warzywa, podlewamy bulionem, pieczemy w temperaturze 190 o C do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry, sos miksujemy, doprawiam solą
Smaki Ewytakie sklepy, w których można trafiać na ten rarytas. Cielęcinę zrobiłam w warzywach, oczywiście z przyprawami. Składniki: Górka cielęca Kilka marchewek Cebula Pietruszka Sól Pieprz Słodka papryka Czubryca zielona Smalec Bulion cielęcy 100 ml śmietany 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Górkę cielęcą kroimy na kawałki ( razem z kością ). Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czubrycą. Układamy w naczyniu do pieczenia(...)razem z warzywami. Każdy kawałek mięsa lekko smarujemy z góry smalcem. Pozostawiamy na około ½ godziny do zamarynowania. Pieczemy w temperaturze 190 o C do miękkości. Na koniec zlewamy sos z pod pieczeni do garnka, dodajemy bulion cielęcy, ewentualnie doprawiamy, gotujemy. Mąkę rozprowadzamy w śmietanie i wlewamy do sosu. Mieszamy. Upieczone mięso podajemy z pieczonymi warzywami i sosem
Smaki Ewymodrą kapustę zasmażaną w moim wykonaniu. Składniki: 1 główka modrej kapusty ( średnia, bo modra kapusta raczej zbyt duża nie jest ) 3 jabłka 150 gram wędzonego boczku ( surowego ) 1 łyżka smalcu Ocet winny Sól 1 łyżeczka cukru Pieprz 2 łyżki mąki woda Wykonanie: Z kapusty usuwamy pierwsze liście, myjemy i szatkujemy ( warto do szatkowania ubrać rękawiczki ). Boczek kroimy w kostkę. Jabłka(...)obieramy i kroimy na kawałki ( ó semk i ). W wysokiej patelni lub garnku z możliwością smażenia, przesmażamy boczek na łyżce smalcu. Dodajemy kapustę, solimy. Na kapustę nakładamy jabłka. Dusimy chwil ę pod przykryciem. Podlewamy wodą ( około szklanki ). Dalej dusimy, aż kapusta będzie dosyć miękka. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie dolewamy wody. Kapustę doprawiamy octem winnym, pieprzem, cukrem
Smaki Ewyangielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram chudego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka maki ¼ łyżeczki cząbru suszonego ¾ szklanki słodkiej śmietany Wykonanie: Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia, gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem cząbru. Warzywa wraz(...)zielem angielskim, kośćmi i skrzydełkami gotujemy w 2 litrach osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzamy. Odlewamy 2 szklanki i gotujemy w nich boczek, który po ugotowaniu kroimy w kostkę. Na smalcu smażymy drugą cebulę, po chwili dodajemy mąkę , mieszamy i wlewamy ½ szklanki przestudzonego bulionu. Łączymy z fasolą i wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy na jednolitą masę. W pozostałym bulionie
Smaki Ewypoczątkowym smażeniu, wytopiony z kaczki tłuszcz zachować do przyszłego użytku. Jest to jak najbardziej słuszne i może mieć zastosowanie w przypadku każdej potrawy przy okazji której zostaje nam kaczy smalec bez innych dodatków, ewentualnie gdy jest nim np. tylko sól albo inny tłuszcz. Dotyczy to m.in. też wspomnianej kaczki po tajsku, gdzie najpierw pieczemy mięso praktycznie bez żadnych dodatków. Kaczy(...)smalec ma specyficzny aromat, a także – jak większość tłuszczów zwierzęcych – wysoki punkt dymienia. Dlatego dobrze nadaje się nie tylko do tak prostych rzeczy jak przysmażanie ziemniaków, ale też np. do takich potraw z różnych rodzajów drobiu, gdzie jedną z pierwszych czynności w ich przyrządzeniu jest obsmażenie mięsa. Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 2015-08-16 21:11:45 Niezwykle
Kulinarna Pokusapotraw nad ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej. Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego 4 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 kg ziemniaków 10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka chili 1 szklanka bulionu warzywny (może być z kostki(...)sól do smaku pieprz do smaku kminek mielony do smaku Wykonanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę i włożyć do rondelka na rozgrzany smalec wraz z pokrojona cebulą i posiekanym czosnkiem. Smażyć mieszając co jakiś czas. Wlać bulion, włożyć pokrojone pomidory, oczyszczoną z nasion paprykę i pokrojone ziemniaki. Dusić około pół godziny, następnie dodać kluseczki, doprawić do smaku i dogotować
Tradycyjna KuchniaWątróbka drobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą Składniki Danie dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego Nać pietruszki Szczypior Majeranek Sól, pieprz Sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i wkładamy w chłodne miejsce. Ziemniaki obieramy(...)gotujemy na półmiękko. Obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki. Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy wątróbki, doprawiamy solą, i całość smażymy na dość mocnym ogniu. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią ugotowane ziemniaki przesmażając je na złoty kolor. Przesmażone ziemniaki i wątróbki
Miód i pieprz