jaką jadłam do tej pory :) Długo szukałam ciasta, które by mi odpowiadało. Zdecydowałam się skorzystać z przepisy znalezionego w internecie (poniżej źródło). Dokonałam jednak kilku drobnych zmian - dodałam trochę smalcu i część jajek zastąpiłam samymi żółtkami, dzięki czemu ciasto stało się bardziej kruche i delikatniejsze w smaku :) Skorzystałam z tego przepisu ( klik ), lecz wprowadziłam kilka zmian. Ciasto na małą(...)blaszkę (u mnie kwadratowa). Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 200 g masła 50 g smalcu 2 jajka 2 żółtka Nadzienie: 1,5 kg jabłek 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder Z podanych składników szybko
My simple kitchensmakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^ Skorzystałam z przepisu znalezionego na tej stronie ( klik ) Składniki: 500 g mąki 1 jajko 250 g miodu 80 g smalcu 150 g margaryny 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki mleka 1 opakowanie przyprawy do piernika (moje miało 27 g) Miód, margarynę, smalec, cukier
My simple kitchennagrodę od firmy Hortex. Przepis na bażanta napiszę Wam wkrótce. Jeśli kiedyś będziecie mieli okazję spróbować takiej polędwiczki lub przygotować to polecam. Składniki: 2 polędwiczki z dzika 2 łyżki smalcu do smażenia sól 1 łyżeczka mąki Marynata: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku utarte 2 łyżki octu balsamicznego 5 ziaren pieprzu czarnego(...)wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy. Marynatę cedzimy przez sitko. Wyciągamy liście, pieprz i ziele. Cebulę z zalewy miksujemy na gładko. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć polędwice na rumiano z każdej strony. Wlewamy 3/4 szklanki zalewy, dodajemy zmiksowaną cebulę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut lub dłużej .( zależy
O kuchni z uczuciemziemniaków (długości ok. 5-6 cm) – 3-5 na osobę sok z cytryny rozmaryn (1 łyżeczka suszonego lub dwie świeżego) 2-3 łyżki klarowanego masła lub kaczego/gęsiego smalcu sól morska, świeżo mielony pieprz Duszony jarmuż: 200 g jarmużu (można zastąpić świeżym szpinakiem) 1 cebula lub 3 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych migdałów (albo słupki lub płatki(...)kładziemy na drewnianej łyżce i nacinamy co 3 mm, aż nóż zatrzyma się na brzegach łyżki (łyżka zapobiegnie przecięciu ziemniaka) tworząc grzebień. Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło lub smalec. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Powinny się ładnie zarumienić. Ziemniaki przerzucamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, polewamy resztą tłuszczu
Poezja smakuokazji Mikołajek postanowiłam dodać dziś specjalnie dla Was mój autorski przepis. Zacznę od nazwy, która dla Was może wydać się dziwna. Otóż Gryf to mój jacht. A smalec, który dzisiaj przedstawiam, stał się poniekąd synonimem mojej dobrej kuchni i zasłynął właśnie na łódce. Czasem ratował życie, kiedy żołądek przyklejał się do kręgosłupa pomiędzy kolejnymi biegami w regatach. Czasem stanowił
Garniec Magaliewytopiony i nada kotletowi soczystości. Wielkość kotleta zależy tylko od nas. Składniki: 60-70 dkg schabu około 0,5 l mleka 1 cebula 1 jajko bułka tarta sól, pieprz smalec lub olej Wykonanie: mięso pokroić na 4-6 grubych plastrów. Jeśli chcesz kotleta na cały talerz pokrój mięso grubo, dokładnie rozbij, najlepiej pod folią do mleka dodaj pokrojoną cebulę, sól(...)pieprz, następnie ułóż rozbite kotlety i mocz 2-3 godziny odsączone kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, następnie smaż na silnie rozdgrzanym smalcu lub oleju podawaj z puree ziemniaczanym i np. młodą kapustą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwaśny węglan amonu (bo tak brzmi pełna nazwa amoniaku spożywczego) jest środkiem spulchniającym stosowany w kuchniach już przez nasze prababcie. Składniki 50 dag mąki 15 dag cukru 5 dag smalcu 1 jajo 3/4 szklanki mleka 0,5 łyżeczki amoniaku w proszku Aromat cytrynowy Marmolada lub krem czekoladowy Wykonanie Z mąki, cukru, smalcu i jaja ugniatać ciasto. Wcześniej rozpuścić amoniak
Tradycyjna Kuchniaśliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu. Składniki: 1 kg schabu 15 dag suszonych śliwek Sól, Smalec 1 łyżka mąki Wykonanie: Schab umyć, natrzeć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać 1/3 szklanki wody i obłożyć śliwkami. Naczynie przykryć
Tradycyjna Kuchniamięsem wieprzowym i warzywami, przygotowana na winnym wywarze. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 2 pomidory 4 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 3 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki czerwonego wina ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki śmietany Sól do smaku Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić razem z cebulą(...)czosnkiem. Rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, włożyć cebulę i dalej smażyć. Posypać mieloną papryką, wlać bulion i wino. Dodać majeranek, kminek i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i ziemniaki również pokroić razem z marchewka. Przygotowane warzywa wrzucić do zupy i gotować następne 25 minut. Zupę doprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniaopisane. Ale czy to ważne? :) Grunt żeby było smacznie! A jest! Składniki: ½ kg mięsa wołowego ½ kg mięsa wieprzowego 2 czerstwe bułki bułka tarta 2 żółtka 2 cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułki namoczyć w mleku lub w wodzie i dokładnie odcisnąć. Mięso przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać dobrze odciśnięte bułki, żółtka i cebulę usmażoną(...)smalcu lub maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem (można dodać trochę zimnego rosołu) i wszystko bardzo dokładnie wyrobić. Następnie formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu z obu stron
Tradycyjna KuchniaEkspresowy przepis na pyszną szarlotkę z truskawkami. Składniki: 25 dag mąki, 10 dag masła, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka smalcu, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek, 17 dag cukru, 5 łyżek dżemu truskawkowego, 75 dag jabłek, ½ kg truskawek, 1 galaretka cytrynowa, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z masła, śmietany, smalcu, mąki
Tradycyjna KuchniaChyba najpopularniejsze polskie danie :) Składniki na ciasto: 40 dag mąki, 1 jajo, 1 łyżka oleju. Składniki na nadzienie: 8 ziemniaków, 35 dag sera białego, 5 dag smalcu, 2 cebule, sól, pieprz do smaku, 10 dag masła. Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować – ostudzić. Następnie zmielić w maszynce razem z serem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu i dodać
Tradycyjna KuchniaPyszna, sezonowa zupa paprykowa. Składniki: 8 szklanek wywaru warzywnego, 5 zielonych papryk, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, 1 woreczek ryżu, 1 szklanka śmietany, natka pietruszki, sól do smaku. Wykonanie: Ryż ugotować w wywarze warzywnym. Papryki oczyścić z nasion, pokroić, wypłukać i posiekać blenderem, następnie usmażyć z cebulą na smalcu. Włożyć do wywaru z ryżem zaciągnąć śmietaną, posolić do smaku
Tradycyjna Kuchniaalternatywa tradycyjnych mielonych. Polecam także : Kotlety mielone z otrębami owsianymi- LIGHT bez tłuszczu Składniki: 35 dag płatków owsianych 250 ml wody curry do smaku 30 dag wołowiny 2 łyżki smalcu 2 cebule sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Płatki owsiane zmielić, zaparzyć gorącą osoloną wodą, dodać curry i zagnieść ciasto. Mięso zmielić podsmażyć(...)smalcu z pokrojoną cebulą, przyprawić do smaku razem z natką pietruszki. Z ciasta owsianego kształtować na dłoni placki, nakładać mięsny farsz, zawinąć i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano
Tradycyjna Kuchniaczerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Składniki: ½ kg kości 75 dag buraczków ćwikłowych 5 grzybów suszonych 1 łyżka powidła śliwkowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka kwasu buraczanego sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie umyć i upiec w piekarniku, a grzybki umyć i namoczyć. Kości(...)wywar przecedzić. Grzybki pokroić i włożyć do czystego wywaru . Upieczone buraczki obrać, zetrzeć na grubej tarce i dodać do wywaru razem z powidłem. Cebulę drobniutko pokroić, usmażyć złociście na smalcu razem z mąką. Dodać do wywaru, wlać kwas buraczany i przyprawić do smaku. Całość zagotować (uważać żeby nie przegotować) i podawać np. z ziemniakami
Tradycyjna Kuchnia