smaki, przyrządzane w kilka minut na cygańskiej patelni. składniki dla trzech osób 300 g wątróbki drobiowej 3 duże ziemniaki 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki gęsiego smalcu ( lub oleju) 2 jajka szczypta majeranku sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy pieprzem , majerankiem(...)miejsce. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko, następnie je studzimy, obieramy i kroimy w grube talarki. Obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki. Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Cebulę smażymy kilka minut aż się lekko zeszkli, dodajemy masło i pokrojone ziemniaki, całość lekko solimy i smażymy na dość mocnym ogniu
Miód i pieprzLubella) 1/2 średniej wielkości główki kapusty 300 g boczku surowego 300 g borowików szlachetnych lub innych, świeżych 1 cebula 1 łyżeczka klarowanego masła 100 ml bulionu warzywnego 1 łyżka smalcu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby(...)odparowujemy z nadmiaru płynu. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, na rumianu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy we wrzątku przez kilka minut. Odsączamy, dodajemy do kapusty razem z boczkiem i makaronem. Ponownie wstawiamy na palnik, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
R'n'G KitchenNajlepszy dodatek do wieprzowiny. Taką robiła moja babcia. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa 1 cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie liście laurowe łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól,pieprz Kapustę przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać ziele i liście laurowe gotować kwadrans. Na smalcu podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kawałki i posiekaną cebulę. Przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakwaśnej śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki cebula 2 łodygi kopru 2-3 liście selera sól, pieprz ostra i słodka papryka 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kolendra smalec 2 łyżki oleju Trzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami i olejem. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć(...)smalcu. Wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron na złoto. Dodac seler, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać szklanką wody i dusić około półtorej godziny na małym ogniu. Kurki oczyścić, usmażyć na maśle. Przyprawić, dodac natkę i śmietanę. Odparować i polać królika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaładny różowy kolor. Składniki: 2 nogi z królika 2 marchewki szklanka kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku biały pieprz sól 2 łyżki soli peklowej 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu Dzień przed planowanym duszeniem królika zagotować i wystudzić litr wody. Wsypać sól peklową, wymieszać i zalać oczyszczone mięso. Wstawić do lodówki. Następnego dnia czosnek rozetrzeć z pieprzem (solić już(...)trzeba). Mięso opłukać i natrzeć czosnkiem. W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić mięso i obsmażyć a następnie zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem minimum godzinę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W osobnym garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, wlać odrobinę wody, przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Na końcu dodać śmietanę i wymieszać. Nie gotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaproste i sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Podane z ziemniakami i ogórkiem kiszonym smakują wybornie. składniki na 4 porcje 1 kg żeberek 4 duże cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu 1 szklanka śmietany 18% 2 liście laurowe szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól przepis Żeberka kroimy na mniejsze porcje(...)cebulę w kostkę. Pokrojone żeberka podsmażamy na smalcu na silnym ogniu lekko rumieniąc a następnie przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu rumienimy pokrojoną cebulę, po czym oprószamy ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i mąką, mieszamy i przekładamy do żeberek. Dodajemy liście laurowe, wlewamy gorący bulion i wszystko dusimy około 40 minut. Do miski przekładamy śmietanę i łączymy
Smakowite Daniakolorek pomarańcz bardziej :) sos czosnkowy kielecki nowość keczup Składniki na pszenne placki tortilli : mąka pszenna 500 g przegotowana woda 1 szklanka jajko szczypta soli smalec ( połowa kostki) Wykonie farszu: Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę na patelni pokrojone kawałki mięsa , doprawiam sola pieprzem i papryka(...)ostra mieloną. Smażę mieszając co jakiś czas by się równomiernie usmażyło mięsko. Wykonanie tortilli pszennej : Do misy wsypujemy make przesianą, smalec kroimy w kosteczkę i dodajemy do mąki ( szybciej się rozpuści co za tym idzie szybciej się wchłonie) . Dodajemy szczyptę soli , wbijamy jajo i wlewamy wodę ( dałam szklankę ). Jeśli podczas wyrabiania poczujecie , że ciasto jest zbyt miękkie to dajcie
Różowa kuchniaoliwa pieprz ziołowy pieprz czarny kapusta; 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 cebula garść suszonych jabłek 1 łyżeczka utłuczonych suszonych grzybów szczypta kminku sól pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki olej Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i ugotować o miękkości. Żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić (wywar wykorzystać(...)podsmażyć mieszając, kiedy kapusta zacznie się miejscami rumienić , dodać ok 500 ml wody i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka a woda wyparuje, kapustę przyprawić solą, pieprzem . Ze smalcu i mąki przygotować zasmażkę i dodać do kapusty, wymieszać. Kapustę przełożyć do blaszki, żeberka posmarować miodem i oliwą, posypać pieprzem czarnym i ziołowym. Tak przygotowane danie może poczekać. Piekarnik nagrzać
Gotowanie jest łatweporcje schabu, plastry ok 1,2 cm sól pieprz młotkowany z kolendrą słoiczek żurawiny do mięs 230 g 0,5 szkl rosołu 1 łyżka smalcu Schab lekko rozklepać, oprószyć solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Na patelni rozgrzać smalec, schab przyrumienić z obu stron, rosół rozmieszać z konfiturą z żurawiny, dodać do mięsa, redukować sos na średnim ogniu od czasu
Gotowanie jest łatwegłówka młodej kapusty tłuszcz do smażenia 1 cebula 0,5 szkl wody sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego szczypta kminku pieprz ziołowy 2 łyżki mąki 1 łyżka smalcu ze skwarkami Kapustę poszatkować, cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać partiami kapustę trochę podsmażyć i podlać wodą lub bulionem. Dodać przyprawy i dusić ok 15 min. Odparować. Z mąki i smalcu
Gotowanie jest łatwepodgrzybków 3 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli 2 listki pora natka selera 150 ml śmietany 1 łyżka smalcu ze skwarkami sól pieprz szczypta estragonu szczypta oregano Podgrzybki oczyścić przekroić i ugotować, ok 10 min . Odcedzić. Do garnka wlać ok 1 l wody, zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, następnie cebulę , por , seler i grzyby . Dodać przyprawy(...)smaku i łyżkę smalcu. Gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać śmietanę. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatweżołądków i serc 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 2 papryki pomidorowe 200 g brukselki tłuszcz do smażenia oregano szczypta lubczyku 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki Żołądki i serca umyć, zalać wodą , dodać marchew, pół cebuli, pietruszkę, listek laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości. Wyjąć warzywa i podroby, przestudzić. Pokroić marchewkę(...)podsmażyć chwilę, dodać mięso i warzywa, paprykę pokroić w kostkę, brukselkę , podlać rosołem z gotowania podrobów. ok 1 szklankę, dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem przez ok 20 min. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę lub podprawić mąką rozrobioną w rosole, Podawać z ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatwemąki 150 g margaryny 100 g smalcu 2 jajka 1 szkl cukru 2 łyżeczki amoniaku 3 łyżki śmietany Mąkę przesiać, dodać miękką margaryną i smalec, oraz resztę składników i zagnieść dość miękkie ciasto. Otoczyć w mące i włożyć do lodówki na ok godzinę. Wałkować cienko ma ok 3 mm . Wykrawać ciasteczka, maczać w cukrze i piec
Gotowanie jest łatwenawet 160 . Polewać sosem i piec ok 1 - 1,5 godz. czas pieczenia od 1.5 do 3 godzin. Dodatkowo z gęsi otrzymamy ok 1 szkl smalcu który jest smaczny i zdrowy , nie wolno go wyrzucać. Właściwości smalcu gęsiego
Gotowanie jest łatweżeberek w jednym kawałku pół szkl wina czerwonego 2 łyżki miodu 1 cebula 3 ząbki czosnku mięta lubczyk chili sól pieprz 1 łyżka smalcu Żeberka umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać smalec, włożyć żeberka przysmażyć z obu stron, dodać posiekany czosnek i cebulę, po ok 2 min podlać winem, dodać miód i przyprawy do smaku. Dolać pół szkl wody lub rosołu
Gotowanie jest łatwe