ugotowaniu pozostawimy je co najwyżej do przestygnięcia, a nawet schowamy do lodówki do następnego dnia. Natomiast przed podaniem podsmażmy je na złoto-rumiano i chrupiąco na oleju lub smalcu, zaś na półmisku posypmy zeskwarzonym wędzonym boczkiem. Obok postawmy koniecznie czerwony barszcz lub po prostu rosół, z którego pochodzi mięso. Tak podana, ta teoretycznie niewyrafinowana potrwa, staje się prawdziwą ucztą(...)pozostawiamy do przestygnięcia (możemy również przechowywać przez pewien czas w lodówce). Pierogi najlepiej podać w taki sposób, że podsmażamy je przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub smalcu, na lekko rumiano i chrupiąco, po czym serwujemy z zeskważonym boczkiem oraz czerwonym barszczem lub rosołem. Uwagi Nie musimy wykorzystać od razu całego farszu, gdyż można go przechowywać przez kilka
Kulinarna Pokusamajerankiem i czosnkiem: 4-6 plastrów schabu lub karczku sól pieprz 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego majeranku (ewentualnie 1,5 suszonego) 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 % olej (lub smalec) do smażenia SOS: 1 pełna łyżka mąki 150-200 ml słodkiej śmietanki 30 % Mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem. Czosnek i majeranek drobno siekamy, łączymy(...)choć najlepszy efekt uzyskamy po 12 godzinnym marynowaniu. Patelnię o grubym dnie lub szybkowar nagrzewamy, na dno wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego (lub 2 łyżki smalcu) i obsmażamy bitki z każdej strony na rumiano. Gdy wszystkie kotlety są już gotowe dolewamy tyle wody, aby zrazy były niemalże całkowicie przykryte. Teraz patelnię lub szybkowar przykrywamy pokrywką
Rozpustne gotowaniewyszło mi 21 ciastek. Piekłam je już dwa razy i za każdym razem ilość była identyczna... Przepis znaleziony tutaj Składniki: - 310g mąki orkiszowej typ750 - 160g zimnego masła - 40g smalcu - 80g ksylitolu lub drobnego cukru trzcinowego - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 80g pokruszonych,* podprażonych wcześniej na suchej patelni pestek dyni - 3 łyżki syropu z agawy, z palmy kokosowej(...)klonowego, itp. - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) * włożyłam pestki do worka i potraktowałam delikatnie tłuczkiem do mięsa Masło i smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z powstałej masy odrywamy male kawałki
Smaczne Zdroweosób 500 g fasoli 800 g szynki 100 g wędzonego boczku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki smalcu ( ja dodałem gęsi) słoik przecieru pomidorowego ( lub puszka pomidorów ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki domowego maggi 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej(...)wrzucamy je do garnka, smażąc na niewielkim ogniu. Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, oraz posiekany czosnek, całość lekko szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy smalec i mięso z szynki, całość smażymy przez 10 minut, dokładamy przecier z pomidorów ( lub pomidory z puszki), oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Całość dusimy przez godzinę
Miód i pieprzrazu róbcie z podwójnej porcji. Są naprawdę przepyszne! (17 sztuk) 90-100g żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku, użyłam havarti) 1/2 szklanki mąki 30g masła/margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) 5 łyżek prażonej cebulki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 szczypta soli (duża) Mąkę połączyć z solą i przyprawami. Dodać starty (na średnich oczkach tarki(...)wszystko razem dokładnie wymieszać. Dołączyć masło/margarynę oraz smalec. Na końcu wsypać prażoną cebulkę. Całość porządnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 20-30 minut). Po tym czasie z ciasta formować kulki (nie co mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być
Di gotujerolady: 4 plastry mięsa wołowego (1 plaster od 150-200g) 2 ogórki kiszone 4 plasterki wędzonego boczku 1 duża cebula musztarda kremska 200ml gęstej śmietany 1 łyżka smalcu lub masła sól pieprz Sposób przygotowania: Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy na plastry, nie za cienko. Mięso wołowe smarujemy następnie z jednej(...)musztardą, dodajemy plasterek ogórka, boczku i cebuli. Ilość dodanych składników zależy od wielkości plastra wołowiny. Następnie rolujemy plaster i obwiązujemy go bawełnianą nitką. Gotowe rolady najpierw obsmażamy na rozgrzanym smalcu bądź maśle, a następnie dusimy po przykryciem tak długo, aż rolady zrobią się mięciutkie - około 3 lub 4 godzin. Na koniec redukujemy ilość sosu i dodajemy śmietanę. Rolada najlepiej smakuje
Kuchnia Pani Wiosnychemii. Najczęściej widnieje pod nazwą kapusta kwaszona. Składniki: 700 g karkówki bez kości (lub łopatki) 500 g kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego sól pieprz W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka
O kuchni z uczuciemmuszę opisywać jest to klasyka gatunku - najlepsze danie na lato, po prostu KULTOWA POTRAWA MŁODE ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM I ZSIADŁYM MLEKIEM Składniki: ziemniaki - najlepiej jak najmniejsze i najmłodsze smalec koperek zsiadłe mleko (najlepiej własnej produkcji) Do dzieła! Ziemniaków nie obieramy tylko dokładnie szorujemy szorstką ściereczką lub szczoteczką, zalewamy zimną wodą, dosypujemy sól i gotujemy do miękkości ale pilnujemy aby się(...)zaczęły rozpadać. Odcedzamy. Do ziemniaków wrzucamy (na kilogram ziemniaków ok 1 dużą łyżkę) smalec - najlepiej domowej roboty z cebulką i czosnkiem oraz koperek. Dokładnie mieszamy i podajemy ze zsiadłym mlekiem
sierotka maRysia w kuchnimurku, jakiś napój wysokoprocentowy. Prawie każdy człowiek, który był w tym czasie to przed lokalem, to w środku, musiał coś przekąsić - czy to galaretę, czy to pasztet, chleb ze smalcem. Takie proste zagrychy generalnie. I nic by nie przykuło mojej uwagi jak fakt, że wódka, piwo i wino (odpowiednie pojemności) były w tych samych cenach. To samo z jedzeniem. Nieeeeźleeee(...)schabowym... I kto by pomyślał, że w takim miejscu, za przyzwoite pieniądze można zjeść coś dobrego, prostego i świeżego? Kto by dał wiarę, że oprócz galarety i chleba ze smalcem w bistro stylizowanym na PRL można skonsumować kawał mięsa na ciepło, popić lokalnym piwem? Akceptowalna jakość, za rozsądne pieniądze, a przy tym interesujące wnętrze, bardzo dobra lokalizacja - zarówno na wieczorne
Right Behind The Kitchenselera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra majeranek imbir kolendra gałka muszkatołowa mąka smalec (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Flaki umyć, pomoczyć godzinę w zimnej wodzie. Wypłukać i włożyć do garnka. Zagotować i gotować przez chwilę. Następnie odcedzić i nastawić jeszcze raz. Do flaków wrzucić umyte(...)obrać ze skóry i kości, warzywa pokroić w kostkę i wrzucić razem z mięsem z kurczaka do flaków. Doprawić koncentratem i przyprawami do smaku. Na koniec zrobić zasmażkę ze smalcu i mąki i zagęścić nią flaki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienp.Kasia 300 g twarogu (ser trzykrotnie mielony) 340 g mąki 200 g cukru 2 szt.jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki spirytusu olej do smażenia (smalec) cukier puder do posypania Do miski wsypałam mąkę i cukier. Dodałam jajka, proszek do pieczenia i spirytus. Miękką i pokrojoną na kawałki margarynę Na koniec włożyłam do miski twaróg(...)ręcznie ugniotłam i rozwałkowałam je na około 1-1,5 cm. Wykraiwałam koła foremką (można szklanką) a środki kieliszkiem. Tak przygotowane oponki smażyłam na rozgrzanym oleju (można smalcu), chwilę po każdej ze stron, aż uzyskały złoto-brązową barwę. Układałam je na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po przestudzeniu, posypałam oponki cukrem pudrem. Smacznego! Polecam inny przepis
potrawyregionalneWiem...większość z Was powie- że nie je smalcu! K ażdy się zarzeka,że je tylko... sałatki,owoce i pije wodę. Oczywiście! To Ci co nie jedzą... niech po prostu pominą ten wpis.Ok? A dla wielbicieli i osób,które chwilowo nie mogą już patrzeć na sucharki i sałatę polecam smalczyk....pachnący tak, że nie wierzę,aby ktoś(...)oczkach starłam jabłko, i dodałam do reszty. Pod koniec smażenia dodałam sporo majeranku, starte ząbki czosnku,sól i pieprz. Gdy wszystkie smaki wymieszały się ze sobą, przelałam smalec do miseczki i zostawiłam do ostygnięcia. Pozostało już tylko czekać,aż zastygnie, wyjąć go z lodówki i ... zrobić sobie z nim pyszną kanapkę. Smakuje najlepiej z kiszonym ogórkiem i pokrojoną
potrawyregionalnekluseczkami z tartych ziemniaków. Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 200 g bryndzy kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy 1 większa cebula sól smalec,ewentualnie olej Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce. Należy je dobrze odsączyć. Na dnie miski zbierze się skrobia, którą należy dodać do ciasta. Wsypałam wymieszane obie mąki,dodałam sól(...)Metalową łyżką zanurzaną we wrzątku, wrzucałam ciasto do osolonej wody. Gotowałam kluski aż wypłynęły na wierzch, a nawet jeszcze trochę dłużej. Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową. Na patelni, na smalcu podsmażyłam pokrojoną cebulkę z pokrojoną kiełbaską. Haluszki włożyłam na patelnię i wszystko dokładnie wymieszałam. Pod koniec dodałam kawałki bryndzy,która cudownie się rozpuściła i oblepiła kluski. Podawałam z kiszonym
potrawyregionalnemożecie dodać np. rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżka smalcu 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony 3 krotnie(...)cukru wanilinowego pół opakowania 20 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru bakalie wedle uznania ( ja nie dodałam ) Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec. Wsypałam cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam śmietanę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą. Teraz wystarczy je zagnieść. Podzieliłam ciasto na dwie części. Zawinęłam w folię
potrawyregionalneodmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;) SKŁADNIKI: * mięso wołowe na gulasz – 500 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * czerwona papryka – 2 szt * smalec – 2 łyżki * pomidory w puszce – 300 g * ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce * bulion warzywny – 1 l * ziemniaki – 4 szt * sól , pieprz(...)smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki
Ostra na Słodko