Przepis na : śniadanie
2 garście młodych pokrzyw sól pieprz 3 jajka kilka pomidorów suszonych w oliwie 2 łyżki usiekanego szczypiorku 1 łyżka smalcu ze skwarkami Pokrzywy umyć pod bieżącą wodą, w garnku nastawić wodę i włożyć pokrzywy do wrzątku, gotować ok 5-7 min, odcedzić, lekko wycisnąć, następnie posiekać . Na patelni rozgrzać smalec, dodać pokrzywę, smażyć przez kilka minut aż odparuje. Jajka rozmącić widelcem z przyprawami zalać na patelni równomiernie rozłożone pokrzywy, położyć pomidorki, posypać szczypiorkiem i przykryć pokryw... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...