wypróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 100 g * mleko – 125 ml * cukier – 1 łyżka * duże jajko – 1 szt * masło – 30 g * wódka – 1 łyżeczka * smalec do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozpuszczamy mleko , cukier i masło, a do gorącego wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, by powstało gęste , gładkie ciasto. Studzimy., Do chłodnego(...)ciasta wbijamy jajko i wlewamy wódkę – miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy krótkie pałeczki na bardzo mocno rozgrzany smalec. Smażymy na złoto! Smacznego
Ostra na SłodkoDziś dodaję ostatnią wigilijną potrawę a jest to popularna kapusta z grzybami Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 50 g grzybów suszonych - 1 łyżka smalcu - 1 cebula - 1 łyżka mąki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę i gotujemy. Grzyby(...)kroimy na paseczki, dodajemy do kapusty i dusimy całość na małym ogniu do miękkości. Przesmażamy mąkę na smalcu, dodajemy posiekaną cebulę, rozprowadzamy trzema łyżkami zimnej wody i wlewamy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zgęstnieje. Życzę smacznego
Kulinarne życieTradycyjny smalec wzbogacony mielonym mięsem i lekko słodkawą cebulką z spora ilością majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba. Składniki: 500g słoniny 250g mięsa mielonego z łopatki 2 średnie cebule jabłko sól, czarny pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone(...)uznania. Całość w dalszym ciągu pozostawiamy na małym ogniu mieszając co kilka minut aż jabłka całkowicie się rozpadną a tłuszcz wytopi. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gorący smalec przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Wieczka powinny się „wciągnąć”. Można go przechowywać w spiżarce kilka miesięcy
Pyry na Gazużyłam poznańskiej) około 6 łyżek śmietany 12% lub 18% (200 g) 2 łyżki spirytusu 6 żółtek szczypta soli cukier puder do posypania gotowych faworków tłuszcz do smażenia olej lub smalec w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1 w sumie około 1L tłuszczu Link do filmu z przygotowania: Faworki https://www.youtube.com/watch?v=x9yPnSBzibM Przygotowanie: Do miski daję wszystkie
Uwaga Babcia Gotujesłonecznikowego, rzepakowego lub z pestek winogron) 1 łyżka wódki/spirytusu sok z połowy cytryny Lukier: ok. 2 szklanki cukru pudru ok. 8-10 łyżek gorącej wody Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Mleko podgrzewamy, odmierzamy połowę i zalewamy nim świeże drożdże. Dokładnie mieszamy, aby się rozpuściły. Dodajemy 2 łyżki mąki i łyżeczkę(...)Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy tak na ok. 10 minut. Po (ostatnim już) wyrośnięciu kasztanki smażymy partiami (po ok. 10 sztuk – w zależności od wielkości garnka) na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju (powinno go być tyle, by pączusie mogły swobodnie w nim pływać i nie dotykały dna). Podczas smażenia warto je obracać i zanurzać w gorącym tłuszczu najlepiej za pomocą
MyCookBook.plSkładniki: 160g mąki pszennej tortowej ( 1szklanka), 200g mąki krupczatki (1szklanka), 4 żółtka, 215g śmietany 18% (3/4 szklanki), 1 łyżeczka octu, szczypta soli, olej lub smalec do smażenia, cukier puder. Przygotowanie: Mąki przesiać przez sito i odgarnoć na boki, tak by w środek włożyć żółtka i śmietanę. Po dodaniu żółtek i śmietany dodać szczyptę soli i łyżeczkę octu. Wymieszać składniki(...)paski. Długie paski przeciąć na dwie lub więcej części w razie potrzeby i środek każdego paska w środku przeciąć i przeciągnąć przez środek. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i smażyć faworki do lekkiego zarumienienia. Wyciągnąć na chwilę na ręczniki papierowe, przełożyć do miski i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikisuper kruche i mocno orzechowe. Możecie użyć swoich ulubionych orzeszków. Robiłam podobne z pistacjami . Każda wersja idealnie wciąga i kusi do podjadania. (około 38 sztuk) 30g masła /margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) (*) 40g cukru 1 jajko 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli ( użyłam himalajskiej od Skworcu ) 50g zmielonych orzeszków ziemnych (niesolonych(...)zmieliłam malakserem.) Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego (lekko podrosną). Kulki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. (*) Smalec nadaje ciastkom kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Lubię na nim "pracować". Możecie go zastąpić masłem/margaryną - ciastka również wyjdą, ale nie będą takie kruche. (**) Jeśli chcecie użyć orzeszków solonych
Di gotujeSkładniki: fasola Jaś 500 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, smalec 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 150 ml, cukier 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki,liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, ocet jabłkowy 3 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, golonki 2 sztuki/przednie, woda 5 szklanek fasolę Jaś na całą(...)namoczyć w wodzie, następnie wodę odlać, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić kiełbaskę pokrojoną z cebulką i czosnkiem, dać przecier pomidorowy i podsmażać z 2 minuty mieszając, wsypać fasolę, pozostałe przyprawy, dać golonki i wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na małym ogniu tak, aby cisnienie
W Mojej Kuchni Lubięschabowemu jędrności i delikatności.Zawsze to coś innego na domowym stole:))). 60 dag.schabu 1 jajko 50 g pasztetu z drobiu 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu sól ************************************** Mięso umyć, osuszyć , podzielić na cztery kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i posmarować pasztetem z obu stron.Zamoczyć w rozbeltanym jajku,obtoczyć w bułce tartej, po czym usmażyć(...)rozgrzanym smalcu z obu stron.Dodać masło , przykryć i jeszcze chwilę zostawić na małym ogniu.Podajemy z ziemniakami i surówkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki: 500 g mąki 7 g suszonych drożdży 125 ml mleka 200 ml wody 1 łyżka smalcu 1/2 – 1 łyżeczka soli wykonanie: Mąkę przesiewany do dużej miski, dodajemy drożdże oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy roztopiony smalec, letnią wodę oraz mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy
Domowy Smak Jedzeniadania użyłam przyprawy do dań z jajek od Skworcu . Składniki: 5 jajek 1 kabanos 1 łyżeczka przyprawy do dań z jajek od Skworcu Sól 1 łyżka smalcu Sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miseczki, kabanosy kroimy w cienkie plastry. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy pokrojonego kabanosa, delikatnie przesmażamy. Dodajemy jajka oraz przyprawę do jajecznicy, doprawiamy do smaku solą. Jajecznicę
Bajeczna Kuchniabrązowego) 6 ziarn czarnego pieprzu płaska łyżeczka gorczycy 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego czosnku dodatkowo naturalny sznurek, lub siatka do wędlin ewentualnie łyżka smalcu sposób wykonania Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy cukier, saletrę, sól, oraz czosnek i dokładnie mieszamy ze sobą składniki(...)przygotowany baleron wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dziesięć, dwanaście dni. Po trzech, czterech dniach możemy posmarować mięso odrobiną smalcu, zabezpieczając w ten sposób jego wierzch przed przesuszeniem. Pozwalamy by baleron wisiał w spokoju, czekamy cierpliwie i gotowe
Miód i pieprznadmiar mąki strząsamy i kawałki odkładamy na deskę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Musi być go dość widoczna, 2-3mm warstwa. Mocno grzejemy olej i dodajemy łyżkę smalcu. Gdy tłuszcz już mocno rozgrzany, kładziemy w jednej warstwie plastry wątróbki i szybko, na mocnym ale nie największym ogniu, obsmażamy do widocznego zrumienienia z obu stron. Nie mogą być usmażone(...)wątróbki przekonać. Szczególnie do tak przygotowanej. SKŁADNIKI 800g wątróbki wieprzowej zimne mleko mąka pszenna 4 duże cebule (około 600g) ½ albo 2/3 szklanki wody olej rzepakowy do smażenia pełna łyżka smalcu wieprzowego lub gęsiego sól pieprz
Karo in the Kitchenwięcej niż zamierzamy zjeść, gdyż reszta mięsa może stanowić wyśmienitą wędlinę domowej roboty. Przepis własny Składniki: mięso wieprzowe, kawałek 1,5 kg (łopatka, szynka) folia aluminiowa + łyżeczka smalcu do natłuszczenia folii 1 jajo kopiasta łyżka musztardy ziołowej łyżka białej gorczycy 10 ziaren ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu ziołowego liść laurowy łyżka suszonego oregano sok wyciśnięty z 1 cytryny(...)włożyć mięso i kulistymi ruchami przez chwilkę wtłaczać ją w mięso. Wiadomo, że nie da się tego zrobić idealnie, jednak pasta będzie się lepiej trzymać. Folię aluminiową natłuścić smalcem, ale tylko ten kawałek który będzie bezpośrednio stykał się z mięsem. Tak przygotowane mięso owinąć szczelnie w natłuszczoną folię i wstawić do piekarnika na 2,5 godziny. Najpierw piec
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzepyszne, słodziutkie i idealnie kruche - wcale nie twarde. Każdy kawałek rozpływa się w ustach - miłe uczucie jak tak się roztapia. (17 sztuk) 120g mąki 50g masła/margaryny 50g smalcu (*) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 4 łyżki cukru (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. (Wiórki najlepiej dodać na końcu(...)tego nie robić.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-20 minut (w oryginale 10 minut) w 180 stopniach. ( Ciasteczka powinny być zarumienione i miękkie - po ostudzeniu stwardnieją.) (*) Smalec nadaje ciastkom kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Lubię na nim "pracować". W oryginalnym przepisie było użyte 100g masła
Di gotuje