również wyśmienicie. SKŁADNIKI: 1 średnia główka modrej kapusty 1-2 szalotki 1/2 szkl. soku jabłkowego 1 łyżka octu sok z około 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku masło lub smalec WYKONANIE: kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z małą ilością wody i łyżką octu(aby się nie rozgotowała), na maśle lub smalcu smażymy drobno posiekaną szalotkę, szklimy, kapustę odcedzamy, dodajemy
Kuchnia Beatyroku brakuje. Kusi swym delikatnym smakiem i rozpieszcza podniebienia każdego kto go spróbuje. Idealne na Sylwestra i Nowy Rok Składniki: 1/2 kostki masła 2 łyżki smalcu 2 całe jajka 2 żółtka 1/2 szkl śmietany 18 % łyżeczka proszku do pieczenia mąka- tyle ile weźmie ciasto Wykonanie: *Posiekać masła i smalec, dodać jajka i żółtka. Dodać śmietanę, wyrabiać ciasto podsypując mąkę
Z Majeczką w kuchniróżnymi dipami czy nawet barszczem. Jeśli nie lubicie kminku - doprawcie je na swój smak. Dla mnie ta wersja smakuje najlepiej! 150g gotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 150g smalcu 1 jajko 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kminku 1/3-1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko lub białko Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez(...)praskę/maszynkę (gorące podusiłam tłuczkiem do ziemniaków) i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, smalec, jajko, kminek oraz ziemniaki. Wszystkie razem posiekać (nożem) do momentu połączenia się składników. Ciasto zagnieść, uformować kulę, szczelnie owinąć w folię aluminiową (lub spożywczą) i schować do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie
Di gotujemnie ważyła około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę(...)pokroić w większą kostkę i wszystko dusić na smalcu do miękkości. Gdy żeberka będą miękkie oddzielić je od kości , pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną, gdy jest bardzo kwaśna odciskamy z wody wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Białą kapustę siekamy, oprószamy lekko solą i ugniatamy Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Marchewkę zetrzeć
O kuchni z uczuciemSkładniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz: 500 g wątróbki gęsiej 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki smalcu gęsiego 1 jabłko 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru mąka Omasta: 1 duża cebula(...)Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodajemy cebulę i jabłka. Smażymy 10 minut. W tym samym czasie na drugiej patelni roztapiamy smalec gęsi. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mielimy. Na środek
R'n'G Kitchenmożna składniki podzielić na dwa i mieć mniej niż jest pokazane. Składniki: 1.5 kg mąki 70 dag miodu 30 g sody lub amoniaku 25 dag masła 25 dag smalcu 3-5 łyżek kakao 3 jajka duża przyprawa korzenna do piernika bądź dwie małe 0.5 kg cukru Wykonanie : w garnku roztapiamy i zagotowujemy przez chwile: masło +cukier+ smalec+ miód
W Moim Magicznym Domukiszonej kapusty 500 - 600 g łuskanego grochu - połówki 1 spora cebule 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu liść laurowy majeranek sól , pieprz masło lub smalec do smażenia przygotowanie Kapustę przełożyć do garnka, dodać listek laurowy, pieprz i kilka ziaren ziela angielskiego, podlać niewielka ilością wody i gotować aż będzie miękka. Można to zrobić(...)mieszać bo gęsty groch może przywierać do garnka. Jeżeli groch wchłonie płyn a nie będzie jeszcze wystarczająco miękki, dolać nieco wody. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle lub smalcu na złoto - zajmie to trochę czasu, należy smażyć na małym ogniu. Do ugotowanej kapusty dodać groch i cebulę, wymieszać. Doprawić sporą ilością majeranku, pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego
Stare Garykiełbasy 2 kg kapusty kiszonej garść suszonych podgrzybków 2 cebule 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek 1 kg żeberek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie: Na początek płuczemy grzyby, zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy
Ania i Marcin gotująmarchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól Dodatkowo: 2 jajka 2 suche bułki namoczone w mleku 1 ziemniak (ugotowany) 1 łyżka smalcu (czubata) 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej majeranek pieprz ziołowy i naturalny sól Opcjonalnie: 2 szczypty mielonych liści laurowych zioła Ojca Mateusza Kurę/koguta włożyć do garnka(...)mięsa. Do masy dodać odciśnięte z mleka bułki, jajka i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie dodać rozduszonego ziemniaka (starłam na tarce), posiekany czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (aluminiowej nie smarowałam) i napełnić mięsem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach
Di gotujecukru ( ja używam brązowego) 6 ziarn czarnego pieprzu płaska łyżeczka gorczycy 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego czosnku dodatkowo 3-2 łyżki smalcu, naturalny sznurek, lub siatka do wędlin sposób wykonania Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy cukier, saletrę, sól, oraz czosnek i dokładnie(...)suszenia. Tak przygotowane szynki wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dziesięć, dwanaście dni. Po trzech, czterech dniach smarujemy mięso odrobiną smalcu, zabezpieczając w ten sposób jej wierzch przed przesuszeniem. Pozwalamy szynkom wisieć w spokoju, czekamy i gotowe
Miód i pieprzjeszcze długi, długi czas. Z pewnością najsmaczniejsze jakie upiekłam w tym roku, polecam! Składniki ( na około 60 pierniczków): 3/4 szklanki miodu 11/3 szklanki cukru 75 gram masła 50 gram smalcu 40 gram przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rodzynków do dekoracji: lukier biały (białko ubite na sztywno z dodatkiem 1/2 szklanki cukru pudru), groszki marki Delecta, kolorowa dekoracja marki Delecta- im więcej różnych dodatków tym lepiej Masło, smalec, miód i cukier rozpuszczamy w garnku do momentu skarmelizowania cukru. Studzimy. Do miski przesiewam mąki, wszystkie przyprawy, sodę i proszek. Do rozpuszczonej masy maślanej, po przestudzeniu, dodaję jajka, śmietanę oraz
Mango Papajasmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak więc do dzieła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg świeżej szynki wieprzowej 2 łyżki smalcu 1/2 szklanki mąki do obtoczenia bitek 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz do smaku 1 duża cebula Szynkę kroimy w plastry , a następnie każdy plaster rozbijamy tłuczkiem(...)obtaczamy w mące . W głębokim rondelku, w którym będziemy później , dusić nasze bitki rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim nasze obtoczone w mące kawałki mięska , aż złapią złote przysmażenia . Zalewamy całość wodą ,tak aby przykryła całkowicie bitki . Dokładamy pokrojoną drobniutko cebulę , ziele i liść laurowy , solimy , pieprzymy . Dusimy na małym ogniu około 30 minut , w tym czasie mięsko powinno skruszeć
Ogrodnik w podróżyPołączenie wątróbki z cebulą i jabłkiem, to efekt gwarantowany jeśli chodzi o łączenie takich smaków. Składniki 500 g wątróbki gęsiej 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki smalcu gęsiego 1 jabłko 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru mąka Przygotowanie Wątróbkę dokładnie umyłem, usunąłem błony i tłuszcz, pokroiłem na mniejsze kawałki. Cebulę obrałem i pokroiłem(...)Wsypałem cukier i podgrzewałem na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodałem cebulę i jabłka. Smażyłem 10 minut. W tym samym czasie na drugiej patelni roztopiłem smalec gęsi. Wątróbkę obtoczyłem w mące i smażyłem z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiłem solą i pieprzem. Podawałem z karmelizowaną cebulą
R'n'G Kitchenbrandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, przykryć(...)wymieszać, przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 4 tygodnie. Przed użyciem nadzienie jeszcze raz wymieszać. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą. Masło i smalec posiekać z mąką a następnie szybko zagnieść ciasto, porcjami dolewając zimną wodę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki w kształcie
Mama Gotujewyszedł rewelacyjny, przepis na barszcz wstawię jutro. Z tej porcji wyszło mi 23 minicalzone. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać do dołka letnią wodę i dodać niecałą łyżkę smalcu, wsypać suszone drożdże. Dokładnie ugnieść ciasto na gładką, sprężystą, lśniącą masę. Uformować kulkę, włożyć ją do lekko natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – do naczynia miksującego wsypać(...)mąkę, drożdże, wlać ciepłą wodę, dodać niecałą łyżkę smalcu, czas 4 minuty, naczynie zamknięte, interwał – zostawić ciasto w naczyniu, tylko postawić w ciepłym miejscu – reszta tak jak przy ręcznym rozrabianiu ciasta W tym czasie przygotować farsz – cebulkę posiekać, pieczarki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć cebulkę razem z pieczarkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Pokoleń