smalec przepis - 3000 przepisów (strona:75/200)

Co zrobić, aby ciasto kruche było elastyczne i bardziej kruche. 133

ciasto kruche było bardziej elastyczne nie pękało i łamało się podczas wałkowania, oraz było bardziej kruche po upieczeniu, należy zastąpić 1/3 lub 1/2 część margaryny podanej w przepisie smalcem. Zarówno margaryna jak i smalec powinny mieć pokojową temperaturę , trzeba wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem. Tak przygotowane ciasto na pewno nie będzie nam się kruszyć podczas wałkowania

Przepisy i porady kulinarne
Udka z kurczaka po królewsku. 177

Krzysztof Jaracz Składniki : 4-5 świeżych udek z kurczaka 4-5 ząbki czosnku 3 dkg smalcu sól pieprz czarny mielony 0,5 dkg mielonej papryki ostrej 0,5 dkg mielonej papryki słodkiej 0,5 dkg majeranku 0,5 dkg tymianku 0,5 dkg estragonu 0,5 dkg kurkumy Sposób wykonania : Udka opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć. Ząbki czosnku(...)mięso ( pod skórą ) mieszanką przypraw i czosnku. Przykryć mięso z powrotem skórą i natrzeć ją także przyprawami. Każde udko ułożyć na kawałku foli aluminiowej. Na każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około godziny, tak aby mięso było całkiem miękkie. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką

Przepisy i porady kulinarne
mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi... 170

kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 4 krople, sól - szczypta, ocet 10 % 1 łyżeczka, mąka pszenna 60 dag, mąka pszenna - do podsypania, powidła śliwkowe 300 gram, smalec 2 kostki, cukier puder - ile potrzeba przygotowanie masy jajecznej do pączków było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" szklankę letmiego mleka wlać(...)grubości placek, szklanką z szerokim otworem /whyski/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę powideł, przykryć kółkiem i brzegi zlepiać zostawić do podrośnięcia na 30 minut na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony pączki, odkładać na ręcznik papierowy wystudzone pączki posypać pudrem cukrem, nam smakują bo ciasto nie jest za słodkie...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki z wątróbką 261

wątróbko, z cebulo, z winiunciem – czyli tak, jak lubim najbardziej! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 400 ml mleka 6 żółtek 60 g drożdży 60 g masła 4 łyżki cukru smalec do smażenia Nadzienie: 40 dkg wątróbki 2 cebule 3 ząbki czosnku 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka miodu odrobina mąki majeranek, tymianek, sól, pieprz masło do smażenia Sposób przygotowania(...)posypaną mąką stolnicę. Uformowane kulki przygniatamy lekko deską do krojenia, by uzyskać lekko spłaszczony kształt pączka. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W dużym rondlu roztapiamy 3 kostki smalcu. Pączki smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, zrumieniając z obu stron. Gotowe pączki posypujemy parmezanem i cukrem pudrem. Przepis inspirowany pączkami podawanymi w restauracji „Pod Zamkiem” w Kętrzynie. Kategoria: Krycha

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Serowe Pączusie Mini 236

opakowanie cukru waniliowego  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  - 5 jajek  - 3 szklanki mąki  - 1/3 szklanki mleka  - 2 łyżki octu - 3 lub 4 kostki smalcu do smażenia - 1 ziemniak  Sposób przygotowania: 1. Do miski wlewamy serki, wrzucamy cukry, mleko, ocet oraz jajka. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)jeszcze raz miksujemy tak aby masa była dość gęsta i z oporem schodziła z łyżki. 2.  W małym garnku rozpuszczamy smalec, i wrzucamy połowę obranego ziemniaka, by pączki się nie zrobiły czarne.  Na łyżkę nabieramy masę i "spychamy" palcem do garnka. Patyczkiem przewracamy pączka na wszystkie strony do zarumienienia. Wykładamy na papier ręcznikowy, posypujemy cukrem pudrem i gotowe

Gotuj Z Muzyką
Pączki z budyniem 205

rąk olejem. Z tej porcji ciasta wyszło mi 30 średnich pączków. W szerokim garnku lub frytownicy rozgrzewamy tłuszcz do temp. 175 -180 ºC (do wyboru – masło klarowane, olej rzepakowy, smalec lub mieszanka – olej ze smalcem). Tłuszczu powinno być tyle, aby pączki swobodnie pływały i nie dotykały dna. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po kilka porcji ciasta (w mojej frytownicy zmieściło się

mojewypiekiinietylko
Pączki bez mleka 234

instant) szklanka wody 2 łyżki oleju 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek powidła śliwkowe, różane lub dowolny dżem olej lub smalec do smażenia cukier puder, sok z cytryny Rozczyn z drożdży:  Do miseczki wlewamy ciepłą wodę (250ml), dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem(...)minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany olej lub smalec tak by były prawie całe zanurzone w tłuszczu. Trwa to dosłownie kilka minut. Pilnujemy by się nie przypaliły. Ciepłe pączki nabijamy dżemem a następnie lukrujemy albo już przestudzone posypujemy cukrem pudrem

prawdziwe jedzenie
Smażone precle 271

dziś sztuka wiązania pysznego precla :P Porcja na 20 precli Składniki: 500 g mąki  30 g świeżych drożdży 50 g cukru 250 ml ciepłego mleka 100 g smalcu 1 jajko szczypta soli skórka otarta z cytryny szczypta imbiru olej do smażenia Składniki znajdziecie tutaj :)  Przygotowanie: W misce kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki(...)ciepłego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy rozczyn na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, mleko, roztapiamy smalec i dodajemy, jajko, skórkę z cytryny, szczyptę soli i imbiru. Wszystko zagniatamy i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto dzielimy na równe kulki ok 50 g, następnie kulki formujemy w wałek ok 40 cm i zawijamy precle

Niezły Młynek
Pączki z migdałami 372

mąki tortowej szklanka mleka 5 dag drożdży 15 dag masła 10 dag cukru 10 dag mielonych migdałów skórka z cytryny szczypta soli 8 żółtek 2 jajka 70 dag smalcu 2 kieliszki spirytusu 20 dag cukru pudru cukier wanilinowy dżem wiśniowy do nadziewania Wykonanie: Drożdże rozrabiamy w podgrzanym mleku dodajemy łyżeczkę cukru pozostawiamy do wyrośnięcia. Mikserem ucieramy żółtka oraz 2 całe(...)przez parę minut, po wyrobieniu posypujemy z wierzchu cukrem przykrywamy ściereczką , pozostawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki nadziewamy dżemem, pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia. Smażymy dwustronnie na wrzącym smalcu z dodatkiem kieliszka spirytusu (pod przykryciem ). Osączamy na ręczniku papierowym posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Smacznego

kgwjanczewo
Faworki (chrusty), Róże Karnawałowe 242

łyżki cukru pudru 1/2 laski wanilii 250ml gęstej kwaśnej śmietany 2 kieliszki spirytusu 1 łyżka masła 1 łyżka ocetu ok. 70 dag mąki szczypta soli 1,5 kg smalcu szklanka cukru pudru Do dużej miski wbić całe jajka oraz żółtka, dodać cukier i nasiona z 1/4 laski wanilii. Utrzeć wszystko do białości. Do puszystej masy dodać śmietanę, masło, sól, ocet(...)zwarte.Ciasto rozwałkowywać składać wielokrotnie je składając i ponownie wyrabiając (co najmniej 15min), a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Podzielić je na 6 części i każdą przykryć miską. Smalec rozpuścić w głębokiej patelni lub szerokim płaskim garnku. Każdy kawałek ciasta rozwałkować (tak jak makaron), kroić na kawałki długości 15-20 cm i szerokości 4-5 cm w każdym zrobić

Konrad Gotuje
Kwadratowe mini pączki 232

zakupy z 5% zniżką. Składniki: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 80 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 17 g drożdży świeżych 180 ml mleka 50 g smalcu 1 małe jajko szczypta soli 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy olej rzepakowy do smażenia Rapso cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, cukier waniliowy(...)skórkę z pomarańczy, jajko i cukier. Mleko podgrzać. W połowie mleka rozpuścić smalec a do reszty mleka w kruszyć drożdże dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić by zrobił się zaczyn. Zaczyn wlać do misy z mąką i zmiksować na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno się kleić dosypać mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć na około pół godziny by ciasto

Ala piecze i gotuje
Original Hungarian Gulyás 171

Kliknij tutaj 1 łyżeczka kremu  Fokhagymakrém  Kliknij tutaj 1 łyżeczka przecieru  Piros Arany (Czerwone Złoto)   Kliknij tutaj 100 g przecieru (koncentratu) pomidorowego Pudliszki 3 łyżki smalcu pieprz Przygotowanie: Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy(...)Fokhagymakrém  Kliknij tutaj 1 łyżeczka przecieru  Piros Arany (Czerwone Złoto)   Kliknij tutaj I odstawiamy na 20 minut. W tym czasie na rozgrzanej głębokiej patelni roztapiamy smalec. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i utartą marchewkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli. Cebulę wraz z marchewką przekładamy do osobnego naczynia pozostawiając tłuszcz na patelni. Dodajemy pokrojone

ClauditteMissCooking
Walentynkowa zupa gulaszowa 134

serca nawet nie zauważy, ale zupkę na 100% zapamięta:-) Składniki: 280 g łopatki bez kości 150 g kiełbasy jałowcowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pasty paprykowej ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz, tymianek, słodka papryka kminek mielony 2 listki laurowe 2 cebule 1 czerwona papryka opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary 300 g ziemniaków malutkich garść żółtej fasolki szparagowej(...)odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w nieduże słupki, fasolkę ugotować w osolonym wrzątku dosłownie 2 min ( tak żeby nie była za miękka ). Na patelni roztopić smalec, popruszyć łyżeczką słodkiej papryki ( niech uwolni aromat ) włożyć mięso z kiełbasą i smażyć z 10 min, następnie dodać cebulkę i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu.  Połowę opakowania " pomysłu

Gaździnka warzy
Penne z kurczakiem i szpinakiem 139

makaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta  3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka  sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać bulion, a następnie śmietanę i zagotować. Na patelni roztopić smalec

Gaździnka warzy
Wołowina z brukselką i kluseczkami 117

Składniki: 700 g wołowiny 3 łyżki smalcu 50 ml czerwonego półwytrawnego wina 3 średnie marchewki kilka brukselek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 l bulionu wołowego liść laurowy sól, pieprz, szczypta tymianku kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, podsmażyć na nim mięso i pokrojoną w kółka marchewkę , przyprawić solą, pieprzem

Gaździnka warzy