smalec przepis - 3000 przepisów (strona:75/200)

Bigos- dobry na wszystko... 113

kiełbasy 1,5 kg. kiszonej kapusty mała główka białej kapusty 10 dag. suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1- 2 łyżek miodu 1-2 łyżek tłuszczu margaryna lub smalec 2- 5 g. grzybów suszonych vegeta, pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy WYKONANIE: Małą główkę kapusty poszatkować, odstawić Karkówkę, boczek świeży i wędzony pokroić  w kostkę(...)dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć na margarynie lub smalcu prawie do miękkości mięsa, wówczas dodać koncentrat pomidorowy wymieszać i chwilę przesmażyć, W drugim garnku ugotować  żeberka około 1 kg., dodać 2 listka laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, następnie pokroić mięso w kostkę, W osobnym garnku gotować w vegecie

Kuchnia Beaty
Młoda zasmażana kapusta. 131

dodatek do wszelakich mięs. Sezon się zaczął, więc warto  zadbać o swoje podniebienie. SKŁADNIKI: 1-2 główki kapusty sól, pieprz, cukier ocet bądź cytryna  tłuszcz, ja używa smalcu własnego przepisu WYKONANIE: kapustę kroimy, dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet, możymy- przynajmniej 2godz.( ja zostawiam na noc) następnie smażymy na lekkim ogniu do miękkości (przepis na smalec  Jeśli

Kuchnia Beaty
Swojski smalec z mięsem. 127

cóż może nie jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny, ale pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony pachnący koprem to niezapomniany smak. Prawdziwy smalec, taki ze słoninki, ze skwarkami, cudownie pachnący z dodatkiem cebuli, czosnku i winnych jabłek- poezja!    SKŁADNIKI: 30 dag. słoniny 30 dag. boczku świeżego 3 ząbki czosnku, cebula, jabłko przyprawy: sól, pieprz, majeranek (majeranek sprawia

Kuchnia Beaty
Orkiszowy chleb z otrębami pszennymi i płatkami jęczmiennymi 147

będzie "uciekać" po posmarowaniu kromki :) Dlatego robię z mniejszą ilością wody. Próbujcie Chleb odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut W tym czasie przygotujemy keksówkę. Ja swoją smaruję smalcem domowej roboty i posypuję bułką tartą, też domowej roboty :) Smalec powoduje, że nie trzeba nożem podważać chleba. Wystarczy keksówkę przekręcić do góry nogami i chleb sam wypadnie Przełożyć masę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bigos najlepszy 256

Sposobów na bigos jest bardzo dużo. Mój wygląda następująco:   70 dag szynki wieprzowej 70 dag pieczeni wołowej 35 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 20 dag smalcu 3 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżki papryki mielonej ostrej 1 łyżka pieprzu 2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 3 kg kapusty(...)płynie Magi sól Kapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną wodą, a następnie przecedzić. Ponownie zalać wodą, ugotować. Odcedzić. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić

Praktyczna pl
Słodkie środy - Serduszkowe oponki dla Dziadzia 129

tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 250 g twarogu 7 łyżek oleju 7 łyżek mleka 2 łyżki spirytusu Smalec do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, rozdrobniony ser, cukier waniliowy, aromat oraz olej i mleko - z produktów należy zagnieść jednolite(...)ciasto. Następnie ciasto wałkujemy dość cienko i wykrwawmy serduszka w środku każdego należy wykrawać małe kółeczka bądź mniejsze serduszeńka.  W garnku roztapiamy smalec ja miałam około 10 dużych łyżek, wlewamy spirytus i podgrzewamy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy serduszka opokonowe i smażymy na złoto z dwóch stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 154

mąki pszennej  25 g świeżych drożdży  1,5 łyżki cukru  120 ml mleka  50 ml oleju  sól  2 jajka  1 łyżeczka smalcu lub oliwy  1 czerwona cebula  1 por  2 laski kiełbasy wiejskiej  puszka groszku  puszka fasolki czerwonej  puszka kukurydzy  100 g przecieru pomidorowego(...)będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub smalcu. Osobno przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę i fasolkę.  Całość mieszamy dodajemy przecier

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jajecznica z grzybami leśnymi 105

grzyby już dobiega powoli końca więc wykorzystujmy je póki jeszcze są.  Jajecznica z grzybami leśnymi SKŁADNIKI: 4-5 świeżych grzybów (koźlarz czerwony lub podgrzybek) 1 cebula 1 łyżka smalcu 4 jajka  sól, pieprz 1 łyżka masła zielona cebulka   PRZYGOTOWANIE: Na roztopionym maśle ze smalcem podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy  i kroimy na kawałki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smalec z fasoli 279

Pewien smakosz próbujący "smalec"wyraził się o nim, " na kolana nie powala ":( Dlatego uprzedzam, takie smarowidło nie jest dla tych co lubią mięsko ...:) Składniki: 3/4 puszki białej konserwowej białej fasoli lub szklanka ugotowanej trochę mniej niż 1/2 szklanki oleju roślinnego, u mnie oliwa z oliwek 1 małe jabłko 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, świeżo zmielony pieprz czarny, kilka(...)wymieszać, doprawić solą, majerankiem i pieprzem i maggi.                Inspirowałam się przepisem  stąd Smarowidło nie jest w smaku takie sam jak smalec z tłuszczu wieprzowego, ale może być alternatywą dla tych którzy nie jedzą mięsa i tłuszczów zwierzęcych

Proste Potrawy
Napoleonka - klasyczna, najlepsza 329

blachy 25x35 ale lepsza byłaby troszkę mniejsza bo w takiej blaty wychodzą bardzo cieniutkie a przez to bardziej podatne na złamanie) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 łyż smalcu 1 żółtko 3/4 szkl śmietany 3 szkl mąki 1. Margarynę, smalec, żółtko i śmietanę utrzeć w dużej misce mikserem. 2. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. 3. Blachę

Kto ugości moich gości?
Sękacz jabłkowo - bananowy. 148

Sękacz jabłkowo - bananowy. Składniki - ciasto : 0,5 kg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Dodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek  2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna  ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka(...)cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania :   Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Jedną część ciasta wałkujemy na szerokość blachy jaką mamy do pieczenia. Blaszkę wykładamy specjalnym papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Bardzo dobry przepis na ciasto parzone. 118

ciasta możemy robić eklery,ptysie, łabędzie czy też paluszki lub groszek ptysiowy.  Rady : Na eklery i ptysie ciasto parzone powinno być gęściejsze.   Zamiast margaryny możemy dać smalec lub połowę margaryny i połowę smalcu. Nie wlewaj od razu wszystkich jajek do ciasta, ponieważ zrobią się grudki

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby ciasto kruche było elastyczne i bardziej kruche. 117

ciasto kruche było bardziej elastyczne nie pękało i łamało się podczas wałkowania, oraz było bardziej kruche po upieczeniu, należy zastąpić 1/3 lub 1/2 część margaryny podanej w przepisie smalcem. Zarówno margaryna jak i smalec powinny mieć pokojową temperaturę , trzeba wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem. Tak przygotowane ciasto na pewno nie będzie nam się kruszyć podczas wałkowania

Przepisy i porady kulinarne
Udka z kurczaka po królewsku. 167

Krzysztof Jaracz Składniki : 4-5 świeżych udek z kurczaka 4-5 ząbki czosnku 3 dkg smalcu sól pieprz czarny mielony 0,5 dkg mielonej papryki ostrej 0,5 dkg mielonej papryki słodkiej 0,5 dkg majeranku 0,5 dkg tymianku 0,5 dkg estragonu 0,5 dkg kurkumy Sposób wykonania : Udka opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć. Ząbki czosnku(...)mięso ( pod skórą ) mieszanką przypraw i czosnku. Przykryć mięso z powrotem skórą i natrzeć ją także przyprawami. Każde udko ułożyć na kawałku foli aluminiowej. Na każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około godziny, tak aby mięso było całkiem miękkie. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania