smalec przepis - 3000 przepisów (strona:45/200)

Gulasz wieprzowy z boczniakami 123

jakiegoś czasu traktujemy je, jak pieczarki.  Składniki 400 g karkówki wieprzowej 150 g boczniaków 1 łyżka przyprawy do mięs 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej kasza gryczana szczypiorek mielona papryka sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość(...)dużą kostkę. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy 1 łyżkę przyprawy, mieszamy i wrzucamy pokrojone w paski boczniaki. Dalej dusimy pod przykryciem do ich miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy do gulaszu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem

R'n'G Kitchen
Ziemniaki z maślanką 103

tego można jeszcze podać jajko sadzone lub w koszulce. Iście boska strawa ;)   Składniki 800 g ziemniaków 1 duża cebula 1 serdelek drobiowy 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki smalcu 500 ml maślanki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Ziemniaki tłuczemy. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy posiekaną cebulę

R'n'G Kitchen
duszona kapusta czerwona... 140

Składniki: kapusta czerwona 1 średnia, smalec 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, mąka(...)kapustę czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut w tym czasie kilka razy zamieszać, odlać wodę z miski w garnku na gorącym smalcu zeszklić pokrojoną cebulę w kostkę, dodać pokrojone w kostkę jabłka bez skórki, wsypać kucharka, goździki, cynamon, ziele i liść laurowy, cukier i podsmażać na złocisty kolor wsypać do garnka sparzoną

W Mojej Kuchni Lubię
Pierś z kaczki po Tajsku 211

CZOSNKU 4  ŁYŻKI  BRĄZOWEGO CUKRU 3 ŁYŻKI  SOKU Z LIMONKI 1 ŁYŻKA  SOSU  SOJOWEGO 1 ŁYŻKA  SOSU CHILI 1 ŁYŻKA OLEJU WARZYWNEGO albo smalec gęsi 2 ŁYŻKI DŻEMU ŚLIWKOWEGO 150ML.BULIONU Z KURCZAKA RYŻ WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA 1 DUŻA CEBULA CUKROWA I JEDNA CZERWONA OGÓREK DO DEKORACJI sól,pieprz do smaku(...)przeciwnym razie będziemy jeść zimne warzywa bądź zmuszeni będziemy do odgrzania nie będzie smacznie *Następnie zabieramy się za naszą kaczkę , Rozgrzewamy patelnię dodając nie wielką ilość oleju albo smalcu z gęsi. Piersi kładziemy skórką do dołu jest to bardzo ważne dzięki temu wytopimy tłuszcz. Smażymy 5 min na średnim ogniu. Przewracamy i smażymy około 2,3 min. Resztę marynaty

Viola cooks with passion
Kotlety mielone 115

Składniki: 500 dag. Mięsa wieprzowego mielonego 4 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 łyżka majeranku Pieprz,sól Przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki 1 sucha bułka namoczona w wodzie Smalec Sposób: Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy czosnek posiekany drobno,majeranek ,dwie szczypty soli, trochę pieprzu ,przyprawę do mięsa i wyciśniętą bułkę Mieszamy tak by uzyskać(...)jednolita masę Formujemy nasze kotlety pamiętajmy ze nie powinny być mocno grube . Rozgrzewamy patelnię ze smalcem i Smażymy aż uzyskamy taki kolor jak jest na  zdjęciu z obu stron. Żeby mieć pewność że nie są surowe w środku zmniejszamy gas i przewracamy kotlety bokiem Smacznego

Viola cooks with passion
Pasztet z kaczki 148

godzin Możemy dodać kostkę rosółową dodajemy również spaloną cebulę,owoc jałowca i liście laurowe *Kroimy boczek w duże kwadraty i Smażymy na wolnym ogniu z niewielka iloscia gęsiego smalcu. *Gdy juz  kaczka jest miękka wyciągamy ja do wystygniecia  razem z warzywami i boczkiem Wywar zostawiamy. *Gdy  wszytko przestygnie  obieramy kaczkę z kości i mielimy na drobnych(...)drobno posiekana natkę  pietruszki oraz drobno posiekane  grzyby które  nam zostały. Mieszamy aż wyrobimy jednolitą  masę Nagrzewamy piekarnik do 220°C Smarujemy blache  gęsim smalcem i formujemy  nasze mięso. Zmiejszamy  temperaturę  w piekarniku na 200 °C Gdy mamy pasztet  na foremkach podlewamy równomiernie naszym  wywarem Dzięki  temu pasztetu się

Viola cooks with passion
Klops 131

bulionu 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz do smaku natka pietruszki 2 surowe jajka 2 ugotowane na twardo jajka pokrojone w duża kostkę 1 cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżka bułki tartej Sposób: Mięso przekładamy do miski, dodajemy wyciśniętą bułkę ,czosnek wyciśnięty na prasie, majeranek,drobno posiekaną pietruszkę,surowe jajka,i potarkowaną cebulę na drobnych oczkach sól(...)pieprz do smaku. Wyrabiamy jednolitą masę Na koniec dodajemy pokrojone jajka w kostkę i delikatnie mieszamy. Całość umieszczamy w foremce wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą Dzięki temu nasz klops fajnie się zapiecze i będzie bardziej chrupiący a nie ugotowany od spodu. Nagrzewamy  piekarnik 220C Podlewamy nasz klops bulionem delikatnie rozprowadzając łyżką (nie całym zostawmy troszkę i podlejemy

Viola cooks with passion
Zupa- Flaki 155

Dzięki takim  flakom mamy z głowy zapach tak intensywny i wielogodzinne  gotowanie  kindziuka  2 marchewki 1 cebula 1 korzeń  pietruszki 1 seler korzeń  Smalec 2 -3 łyżki Mąka  (w zależności jak chcemy zagęścić zupę) 4 kostki wołowe np.knor Pieprz ,czerwona papryka,liść  laurowy,ziele angielskie,majeranek Nie pisze ilości ponieważ każdy(...)delikatnie Dzięki temu zapach i smak wzmocniony Dodajemy do garnka i wrzucamy kostki wołowe Wszytko gotujemy około  30 min Teraz  zagęszczamy zupę *Na gorąca  patelnie dajemy smalec i mąkę  ciągle mieszamy musimy spalić nasza  mąkę na brązowy kolor Podlewamy mąkę naszą  zupą  energicznie  mieszając musimy połączyć  mąkę  z wywarem okolo

Viola cooks with passion
Pieczony kurczak z rozmarynem 115

łyżki majeranku 4 łyżki  słodkiej   papryki 1 łyżka  tymianku 1 łyżka  Cząbru 5 ząbków  czosnku Sól,pieprz  Oliwa i 2 łyżki  smalcu Mix  warzywny który  dodajemy 20 min przed końcem  pieczenia(seler czosnek,rozmaryn,pietruszka nać,groszek,marchew,kalafior Sposób: Myjemy i Marynujemy kurczaka w wodzie z  obranym(...)Następnie  Mieszamy majeranek  paprykę,tymianek cząber,pieprz i sól  I posypujemy naszego  kurczaka z dwóch stron Wcześniej smarujemy go oliwa i na wierzch  kładziemy smalec I polewamy blaszke Pieczemy około 1.5 godziny w 200°C po 40 min zmniejszamy i też zależy jakiego mamy kurczaka jeśli jest większy potrzebujemy więcej czasu Od czasu do czasu

Viola cooks with passion
Babka ziemniaczana faszerowana mięsem mielonym 185

cebule 1 łyżka oregano  4 łyżki majeranku tartego Sól,pieprz do smaku 1/2 szklanki kaszy mannej+trochę do posypania na blachę  3 łyżki mąki ziemniaczanej Smalec, olej Jeżeli macie dostęp  do przyprawy  do ziemniaków polecam "babka" będzie miała fajny kolor i inny smak * Ja czasem dodaje do ziemniaczanego ciasta pokrojony  boczek  wędzony podsmażony razem(...)Mamy przyprawe  do ziemniaków również  dodajemy. Wszytko mieszamy łyżka do czasu aż sie połączą skladniki dodając sól,pieprz i majeranek. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C *smarujemy blachę smalcem można  i oliwą i posypujemy blachę kaszą manna dzięki temu bedzie chrupiąca. I wlewamy połowę  naszej masy ziemniaczanej Następnie układamy  mięso mielone i ponownie zalewamy ziemniakami. Zmniejszamy

Viola cooks with passion
Kotlety mielone z farszem serowym 141

czosnku 1 cebula 2 surowe jajka 1 łyżka majeranku Pieprz,sól 3 łyżki bułki tartej(wedle uznania) Przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki 1 sucha bułka namoczona w wodzie Smalec albo olej. Żółty ser. Sposób: Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy czosnek posiekany drobno, tartą cebulę, majeranek ,sól trochę pieprzu ,przyprawę do mięsa i wyciśniętą bułkę(...)żółty tarty ser Znów formujemy kotlety dla ułatwienia proponuję moczyć ręce  w surowej wodzie dzięki  temu mięso nie będzie  nam przylegać do rąk Rozgrzewamy patelnię ze smalcem lub olejem i Smażymy zmniejszając ogień aż uzyskamy złoto brązowy  kolor  z obu stron. Żeby mieć pewność że nie są surowe w środku zmniejszamy ogień i przewracamy

Viola cooks with passion
Duszony kurczak w warzywach 125

kg.max 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki majeranku plus do marynaty 1 łyżka  tymianku 1/2 łyżki rozmarynu 1 kostka rosółowa Sól,pieprz do smaku 4 łyżki smalcu Kilka łyżek  oliwy z oliwek 3 ząbki  czosnku plus kilka do marynaty Warzywa : marchew , cebula czerwona , cebula biała,por ,korzeń pietruszki ,fasolka,natka piertuszki (połowa) cukinia Sposób: Jak zwykle dobrze(...)rosołową w oliwie dodając paprykę,pieprz i  smarujemy wcieramy w mięso. Następnie  posypujemy z obu stron majerankiem , tymiankiem ,rozmarynem Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy kurczaka z kilkoma łyżkami smalcu na wierzchu  w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie. Pieczemy około 30 min w 200°C Następnie  wszytkie nasze oczyszczone umyte i pokrojone wedle uznania warzywa (nie mogą  być

Viola cooks with passion
Sarna z puree kurkowym skąpana w czerwonym winie 143

połączyć razem . Składniki;    (2osoby) 2 Filety z Sarny 300 g kurek Czerwone wino 0.5 l 5 ziarenek owoców jałowca 3 gałązki roznarynu 3 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka masła W moździerzu robimy mieszankę sól,pieprz ,rozmaryn ,tymianek,owoc jałowca Sposób: Mięso oczyszczamy z błonek myjemy i marynujemy w czerwonym wytrawnym winie z owocami jałowca i świeżym rozmarynie. Minium(...)przed samym podaniem sarny podgrzewamy puree dodając troszkę masła soli i pieprzu mieszając w rondelku. Sarnine wyciągamy i płuczemy Następnie oprószyć musimy naszą mieszanką z moździerza Rozgrzewamy patelnie ze smalcem gęsim I Smażymy filety około 6 min. Z obu stron. Następnie podlewamy winem i kąpiemy naszą dziczyzne do czasu aż wino wyparuje. Wyciągamy filety i kładziemy na deskę musi odpocząć

Viola cooks with passion
Zupa-kapuśniak na golonce 157

litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz do smaku majeranek wedle uznania ja lubię dużo kilka łyżek mąki 2 łyżki smalcu, lub 5 oleju kostka rosołowa 4 sztuki Sposób: Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Marchew tarkujemy na drobnych oczkach. Kapustę wyciskamy z soku i kroimy drobno. Zostawiamy kwas z kapusty(...)laurowy i kostki rosołowe. Gotujemy około 35 minut. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy soku z kapusty ,troszkę soli i koniecznie pieprz i roztarty majeranek. Zapalamy mąkę: Rozgrzewamy patelnię ze smalcem, olejem i sypiemy mąkę mieszamy cały czas . Gdy zgęstnieje podlewamy ją kilkoma warząchwiami  zupy  i energicznie mieszamy. Następnie dobrze rozmieszaną masą dodajemy do garnka i mieszamy

Viola cooks with passion
Boczek w czosnku i winie 127

Składniki 1 kg chudego boczku 20 ml białego octu winnego 1 łyżeczka (płaska) soli 1 główka czosnku 1 łyżka cząbru 1 chilli 1 l białego wytrawnego wina 2 łyżki smalcu   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ocet, sól, posiekany czosnek, cząber, chilli i wino. Wszystkie składniki dokładnie(...)mieszamy, wkładamy do lodówki na 3 dni. Następnie całość przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano. Podajemy z pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania