smalec przepis - 3000 przepisów (strona:41/200)

KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI I GREJPFRUTAMI 178

Składniki: 1,45 kg kaczki bez podrobów 2 łyżeczki płaskie soli 2 g majeranku 5 dkg smalcu 75 dkg jabłek 75 dkg grejpfrutów słodkich 2 dkg cukru  rukola Sposób przygotowania: Kaczkę oczyścić, umyć, nasolić, natrzeć majerankiem, pozostawić na godzinę. Po tym czasie kaczkę ułożyć na blasze grzbietem do dołu, polać stopionym smalcem i upiec w piekarniku, skrapiając wodą

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bułeczki z Majorki 159

zachęcam :) Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 200 g ugotowanych ziemniaków 150 g cukru 3 jajka (waga w skorupce 140-150 g)  40 g wody 100 g miękkiego smalcu 15 g świeżych drożdży  4 g soli Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru oraz wodą. Odstaw na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Do miski przesiej mąkę dodaj przeciśnięte przez praskę(...)ziemniaki, cukier i sól, wymieszaj następnie zrób dołek dodaj jajka, smalec oraz wlej zaczyn.   Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ścianek.   Ciasto jest dość lepkie. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić w dość ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, wbijając pięści kilkakrotnie. Uformować ponownie kulę, odstawić na kolejne wyrastanie

Delicious Titbits
Placek z wydmami 156

jest pyszny. Polecam zrobić zwłaszcza w święta. Zasmakuje całej rodzinie. Miłego świętowania. Placek z wydmami CIASTO KRUCHE 20 dag margaryny 3,5 szklanki mąki 5 żółtek 1/2 kostki smalcu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru pudru MASA KOKOSOWA: 15 dag wiórek kokosowych 300 ml mleka 1 szklanka cukru DODATKOWO: dżem(...)śmietany 30% 2 łyżki żelatyny paczka okrągłych biszkoptów CIASTO: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito na stolnicę, dodać cukier puder, margarynę, smalec i żółtka, Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać śmietanę. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części należy dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części włożyć do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie należy

Gotuję Testuję
Ciasteczka z dżemem 139

wnuków. Takie ciasteczka z dżemem, bardzo im zasmakowały. Zniknęły szybko, bo były naprawdę pyszne! Ciasteczka z dżemem pół kostki margaryny 2 szklanki mąki 3 żółtka ok. 10 dag smalcu łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3/4 szklanki cukru pudru dżem (dowolny smak) Do miski dodać: mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier puder. Następnie dodajemy margarynę, smalec i żółtka

Gotuję Testuję
Kotlety mielone według przepisu mojej Mamy 152

papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich  łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli  szczypta weget y   3/4 łyżeczki pieprzu  3 łyżki wod y   bułka tarta smalec do smażenia Mielone przełożyć do miski, dodać odciśnięty z wody chleb i pozostałe składniki. Wymieszać, zwilżyć ręce i formować kotlety, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu

Gotuj z Agnes
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 214

kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia keksówki Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie do miękkości. Wątróbkę(...)wątróbkę odcedzamy. Ugotowane mięso i zaparzoną wątróbkę mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą czerstwą bułką. Do masy dodajemy jajka i posiekaną, zrumienioną na smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę pasztetową. Keksówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze

Trzeci talerz
ZUPA WIEJSKA 159

1ŁYŻKA MAKI 1 LIŚĆ LAUROWY 1LIŚĆ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 1 POR 2ZĄBKI CZOSNKU GARŚĆ SUSZONYCH GRZYBÓW 2ŁYZKI SMALCU 1 KOSTKA ROSOŁOWA PO 1/2 ŁYŻECZKI KMINKU,MAJERANKU NATKA PIETRUSZKI NAĆ SELERA SÓL,PIEPRZ `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WARZYWA OBRANE I UMYTE POKROIĆ W KAWAŁKI.DROBNO POSIEKAĆ CEBULĘ,ZRUMIENIĆ NA SMALCU,DODAĆ WARZYWA I PODSMAŻYĆ .WSYPAĆ MĄKĘ,WYMIESZAĆ.PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA I ZALAĆ WODĄ,DORZUCIĆ GRZYBY,ZIEMNIAKI

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
LECZO 129

kiełbasy wiejskiej 1 duża cebula 3 papryki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy całość 5 minut

KuchcikoweLove
Gulasz szegedyński 640

tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki smalcu 2-3 cebule, pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion kminku 2-3 łyżki słodkiej węgierskiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej węgierskiej wędzonej papryki(...)mocno rozgrzanym tłuszczu. Lepiej to zrobić w 2 partiach, żeby mięso się smażyło, a nie gotowało w swoich sokach. W tym samym czasie w dużym żeliwnym garnku na łyżce smalcu podsmażamy cebulę i dodajemy do niej gorące mięso prosto z patelnie (ostatnie mięso przekładamy z patelni razem z całym pozostałym tłuszczem i przysmażoną mąką z dna patelni). Dodajemy też czosnek

Trzeci talerz
Kapusta z pomidorami 203

gotowała się sama ;-) ), a dziś kilka minut odgrzewania i wszystkie zmarźluchy nakarmione do syta :-)   SKŁADNIKI 1/2 główki białej kapusty ok. 1/2 kg kiełbasy 3 cebule 1 łyżka smalcu 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 300 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz woda Kapustę szatkujemy lub kroimy w paski, przekładamy do garnka i podlewamy gorącą wodą (mniej więcej do połowy wysokości(...)kapusty). Dodajemy liski i ziele i gotujemy. Cebule i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy cebule, a gdy staną się lekko złote dodajemy kiełbasę i całość przez chwilę smażymy; dodajemy do kapusty. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka. Dolewamy przecier, sól, pieprz i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy

Czary - gary w kuchni
Smalec z białej fasoli 144

Zapraszam na fasolowy smalec.Nie smakuje jak prawdziwy smalec ze słoniny ale jest miłą i całkiem smaczną odmianą. Składniki: 1 szkl suchej fasoli 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki zalewy od ogórków korniszonych 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka majeranku 10 łyżek wody z gotowania fasoli pieprz do smaku łyżka oleju Przygotowanie: Dzień(...)zostawiamy 10 łyżek wody z gotowania fasoli),przekładamy do naczynia w którym będziemy blendować,dodajemy cubulkę,wodę z gotowania fasoli i pozostałe składniki.Wszystko blendujemy na gładką masę.Gotowy smalec przechowujemy w lodówce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Rumiany kurczak w warzywach wg Aleex 196

potem 1 godzina oczekiwania i mamy pyszny obiad lub kolację. Koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: • podudzia kurczaka (dowolna ilość) • 1 czerwona papryka • 1 cebula • 250 g pieczarek • 1 łyżeczka smalcu • ½ szklanki wody • sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek granulowany Sposób przygotowania: 1. Kawałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, natrzeć przyprawami i odstawić przynajmniej na pół godziny. Zamiast kurczaka możemy użyć kawałków mięsa(...)indyczego. 2. Na patelni rozgrzać smalec, porcje kurczaka obsmażyć na rumiano z każdej strony. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Dodać do naczynia cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w dużą kostkę, połówki obranych pieczarek. Wlać pół szklanki wody. Przykryć. 5. Wstawić do zimnego piekarnika, który należy rozgrzać do 190 stopni C (dół + termoobieg). Piec ok. 1 godziny

W mojej kuchni
ZUPA PIECZARKOWA 186

kości i warzyw (przepis na blogu) 30 dkg pieczarek (na 10 dkg wchodzi przeciętnie 7 szt średniej wielkości)  5 dkg cebuli 2,5 dkg masła 2,5 dkg smalcu 18 dkg śmietanki ( 1 łyżka 2 dkg) 2,5 dkg mąki ( łyżeczka płaska)  pieprz do smaku 1,5 dkg soli (łyżeczka płaska 5 gram) 1 łyżka kucharka lub Vegety(...)zupy: 2,5 litra Sposób wykonania: Przygotowany wywar przecedzić. Pieczarki oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce dodać drobno pokrojoną cebulę, krótko podsmażyć na maśle, podlać niewielką ilością wywaru, udusić. Ze smalcu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, połączyć ją z gorącym wywarem z kości, dodać rozmieszaną śmietanę, zagotować .  Włożyć uduszone pieczarki. Zupę przyprawić do smaku Vegetą, solą i pieprzem. Przy porcjowaniu

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Pierogi ruskie babci Stasi 157

mąki 3 łyżki oleju 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody szczypta soli Składniki na farsz:  1/2 kg ziemniaków 150 g białego sera (tłustego) tzw. twarogu 1 niewielka cebula smalec do podsmażenia cebuli sól i pieprz do smaku Przygotowanie farszu: Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków(...)powstało puree.  Masę z ziemniaków całkowicie ostudzić. Ser pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę.  Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na smalcu. Ziemniaki, ser i cebulę dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek.  Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypać 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wlać 3 łyżki oleju i dolewając

Z notatnika
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 434

drobiowych, 20 dag surowego podgardla albo boczku, 5 jaj, 2 duże cebule, 2 spore marchewki i 2 równie pokaźne pietruszki, 1 dag suszonych grzybów – najlepiej borowików, 1 łyżka smalcu dla nadania specyficznego smaku, 2 małe liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, czarny pieprz mielony i w ziarenkach, sól i 20 dag orzechów laskowych. Przygotowanie pasztetu zaczynamy(...)krotnie przez maszynkę. Potem następuje ucieranie i wybijamy kolejno jajka, wlewając po kilka łyżek wywaru. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, mieszamy w końcu z całymi orzechami. Przygotowaną, wysmarowaną smalcem formę lub formy, napełniamy masą pasztetową. Pamiętajcie, że nie należy wypełniać foremek po brzegi, bo pasztet urośnie. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 60-75 minut. Pięknie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania