niezwykle aromatycznym i wyrazistym smakiem oraz ostrym zapachem. Stanowi bogate źródło białka i witamin z grupy B. Jako, że jest mięsem dość chudym polecam dodać znaczną ilość tłuszczu – smalcu, prawdziwego masła, żeby mięso było bardziej aksamitne i nabrało głębokiego smaku. Jego obróbka wymaga jednak pewnych umiejętności – z uwagi na twardość powinno być wcześniej odpowiednio zamarynowane. Mnie osobiście najbardziej(...)wędzenia. Najlepiej komponują się z nią takie smaki, jak rozmaryn, kolendra, pietruszka, czosnek czy bazylia. Składniki na gulasz z jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia 100 g smalcu z gęsi lub oleju kokosowego (przypominam o rabacie 5% na hasło KETO5 w Muscle Zone ) 400 ml przecieru pomidorowego 60 g pietruszki 180 g marchewki 3 ząbki czosnku
Ola la LCHFlitry zupy) 1 - 2 litry rosołu ok. 400 g kapusty włoskiej nie kiszonej 3-4 ziemniaki średniej wielkości 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mała cebulka 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki - u mnie mąka bezglutenowa sól, pieprz, mielony kminek Do rosołu wrzucić poszatkowaną kapustę i ziemniaki - obrane i pokrojone w kostkę. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków(...)kapusty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę kminku i gotować dalej na małym ogniu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, wrzucić cebulkę pokrojoną w kostkę i usmażyć ją na złoto. Zrumienioną cebulkę zebrać z patelni i wrzucić do zupy, zostawiając większość roztopionego tłuszczu na patelni. Następnie na patelnię dorzucić jeszcze jedną lub dwie łyżki smalcu, roztopić i wsypać mąkę. Mąkę
Ze smakiem bez glutenulitr wody lub 2 litry wody 1 marchewka 1 duży ziemniak 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 1/2 małej cebulki 2 łyżki smalcu jajka na twardo Do garnka wlać rosół i wodę (nie więcej niż 2 litry). Dodać ziemniaka obranego i pokrojonego w niewielką kostkę i marchewkę startą na jarzynówce. Zagotować i gotować do momentu(...)ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać szczaw i podgotować chwilę. W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę smalcu i zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę. Cebulkę dodać do zupy, zbierając jak najmniejszą część tłuszczu z patelni. Na patelnię dołożyć łyżkę smalcu, rozpuścić i zrobić zasmażkę z łyżki mąki. Zrumienić mąkę, na koniec dolać jedną lub dwie łyżki wazowe zupy i dokładnie wymieszać
Ze smakiem bez glutenulitr rosołu wieprzowego + 1 litr wody jedna laska kiełbasy - wiejska albo inna w miarę swojska 1/2 małej cebulki 1 łyżka mąki na zasmażkę - u mnie bezglutenowa 1 łyżki smalcu sól, pieprz, majeranek suszony Groch wsypać do garnka, zalać 3 szklankami wody i zostawić na kilka godzin do napęcznienia - ja wstawiam wieczorem a po powrocie z pracy następnego dnia wstawiam(...)już prawie miękkie dodać groch i dalej gotować. Dodać majeranek - ok 2 łyżeczki. Bardzo lubię majeranek w grochówce więc dodaję nawet więcej. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę smalcu, wrzucić cebulkę pokrojoną w kostkę i zrumienić. Zrumienioną cebulkę przełożyć do zupy, zbierając jak najmniej tłuszczu z patelni. Na patelnię dodać drugą łyżkę smalcu, roztopić i dodać mąkę. Zrumienić i dolać
Ze smakiem bez glutenuszparagami i pieczarkami", a nie "tofucznicą". Wtedy weganie nie szukali na siłę zamienników jedzenia pochodzenia zwierzęcego i nie nadawali swoim daniom nazw sprzecznych z logiką (pasztet wegański, bigos wegański, smalec wegański, sernik wegański itp.), lecz jedli to, co było dostępne dla kuchni roślinnej. Gdy kilkanaście lat temu na kulinarnym kanale pojawił się program prowadzony przez parę wegan, ich dania były(...)nazwy sugerujące, że weganie tęsknią za znanymi wcześniej smakami mięsożerców. A teraz? Nie widzę i nie słyszę, by działo się coś podobnego. Przyjmuje się do wiadomości, że weganie jedzą smalec wegański, choć ze smalcem nie ma on nic wspólnego. Nadawanie nazw sięgnęło granic absurdu - na agregatorach blogów kulinarnych znaleźć można przepisy na... chleby wegańskie! I aż chce się zapytać
Weekendy w domu i ogrodziezagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego (np. mięso od szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej(...)porze roku już mocno ukiśniętej i kwaśnej kapusty, stąd cały ten proces jej "płukania". Jeśli Wasza nie jest bardzo kwaśna możecie pominąć pierwszy etap. Następnie na rozgrzanym smalcu, po kolei, podsmażamy mięsa zanim trafią do gotującej się kapusty. Na pierwszy ogień idą kości i żeberka. Następnie wołowina. Boczek surowy. Mięso wieprzowe. Boczek wędzony. Kiełbasa. Wszystko odbywa się na tej samej
PichceniomaniaPietruszka natka 1 pęczek Czosnek cała główka Przyprawa do dziczyzny najlepiej dwie Sól i pieprz do smaku liść laurowy x6 Owoc Jałowca 8 ziaren 2 suche bułki (kajzerki) Smalec gęsi - kilka łyżek Sposób: Mięso sarny kroimy w wielka kostkę Tak samo boczek Smażymy na smalcu gęsim często mieszając i dusimy na małym ogniu dodaaj jedna pokrojona cebule w piórka(...)smaku dodajemy jeszcze sol pieprz przyprawę nie żałujcie ponieważ mięso jest słodkie podczas procesu pieczenia traci wiele przypraw Dodać z trzy świeże jaja wymieszać Uformować na blaszkach przednio posmarowanym smalcem zwykłym albo gęsim ja preferuje ten drugi ale używałam również zwykłego Powierzchnia musi być wygładzona i uważajcie na nie pozostawienie na brzegach ponieważ podczas pieczenia spala nam się polać
Viola cooks with passionmąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 czubata łyżka cukru pudru 1 czubata łyżka masła 2 jajka 1 łyżka spirytusu 0,5 szkl. śmietany ( dodałam 18% ) 1 kg smalcu albo olej rzepakowy cukier puder do posypania Wykonanie Na stolnicy najpierw rozsypałam mąkę , dodałam jajka , cukier puder , masło , śmietanę i spirytus . Posiekałam nożem a następnie dobrze wyrobiłam , żeby(...)jest w przepisie ) , ale każdy może sobie wycinać paseczki wedle swojego uznania .Każdy pasek nacięłam wzdłuż mniej więcej po środku i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie. Rozgrzewamy smalec albo olej , musi być dobrze nagrzany , bo w innym przypadku faworki będą za bardzo wsiąkały tłuszcz. Olej albo smalec musi być tak nagrzany , aby po wrzuceniu faworka skwierczał. Ja wrzucam jeden
Różne smaki w kuchnikaczka z jabłkami. Idealnie soczysta i aromatyczna. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Danie doskonałe na zbliżające się Święta Składniki: 1 kg kaczki 100 g smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy) 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 jabłka sól, pieprz, suszona kolendra, kminek i majeranek. Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem(...)majerankiem. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Cebulę pokroić w piórka. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki. Po wyjęciu umieścić w środku 50 g pokrojonego w kawałki smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy), cebulę, wyciśnięty czosnek oraz jabłka. Kaczkę zaszyć przy pomocy igły i nitki a następnie związać nogi. Na wierzch wyłożyć smalec
Ola la LCHFkrótko podgrzać następnego dnia. Smacznego! : ) Wołowina po tajsku z jajkiem sadzonym Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki gęsiego smalcu pęczek pietruszki 300g mięsa wołowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Tamari bezglutenowego 2 jajka Przygotowanie 1 Papryczkę chili kroję w cieniutkie plasterki. 2 Od łodyżki pietruszki odrywam same(...)listki i siekam. 3 Na patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzewam gęsi smalec. 4 Mięso mielę w maszynce. 5 Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam 3-4 minuty cały czas mieszając. 6 Dodaję sos rybny, sos sojowy, posiekaną papryczkę chili i podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. 7 Patelnię zdejmuję z palnika, mięso posypuję pietruszką, mieszam i odstawiam
Book of spellsIdealna na niedzielny obiad-do wszelkich pieczeni, zrazów, roladek itd. SKŁADNIKI: Mała główka modrej kapusty Ocet (3 łyżki) Miód Kminek ( 1 łyżeczka) Sól Kawałek smalcu PRZYGOTOWANIE: Kapustę drobno szatkujemy. Do garnka z grubym dnem wlewamy ok. szklankę wody, dodajemy smalec (ok 1/4 kostki), ocet (lepiej dodać mniej na końcu doprawić,niż przedobrzyć), sól. Gdy smalec się rozpuści wkładamy
Kopystką po garachszklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka śmietany 18% 5 żółtek 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kieliszek spirytusu Dodatkowo: 1 kilogram smalcu Cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier oraz pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.. Za pomocą(...)szklanki i małego kieliszka wycinamy oponki. W głębokiej patelni lub garnku roztapiamy smalec, na gorący smalec wrzucamy oponki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, pozostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem oponki posypujemy cukrem pudrem
Bajeczna Kuchniakonfiturą malinową. Pączki są puszyste, a na drugi dzień równie dobrze smakują. Jeżeli nie lubimy lukru możemy pączki posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Pączki smażyłam na smalcu, ale możemy również usmażyć na oleju rzepakowym. Bardzo polecam… Pączki luksusowe Składniki na około 24 pączki: 40g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 500g + 4 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej(...)200g konfitury malinowej Lukier: 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki gorącej wody kropla aromatu rumowego Dodatkowo: smażona skórka pomarańczowa lub kandyzowana smalce lub olej do smażenia (ja smażyłam na smalcu, zużyłam 3 kostki) Pączki: 1. Do miski przełożyć drożdże, wsypać połowę cukru i przez chwilę rozcierać łyżką. Dodać 4 łyżki mąki, szklankę
Mała Cukierenkaśredniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren owocu jałowca Sól ,pieprz 2 łyżki gęsiego smalcu 2 świeże jajka 2 pomidorki przecięte na pół i grillowane Wino czerwone -do marynaty Sposób: Bażanta marynujemy na całą noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia: Mięska(...)gotujemy około 1.5 -2 h wszystko razem. Wątrobie wystarczy godzina Od czasu do czasu mieszając I oczywiście zbieramy szumówką, szum Cebulę kroimy w piórka i szklimy na smalcu gęsim dodając pod koniec czosnek . Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso gdy już jest miękkie wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami. Bulionu nie zlewamy!!!!!! Mięso obieramy z kości
Viola cooks with passion