smalec przepis - 3000 przepisów (strona:86/200)

Szarlotka niezawodna 326

mało wymagająca, a jak mamy dobry przepis na ciasto, to zawsze się uda. Prezentuję taki własnie przepis. SKŁADNIKI 1 kg. jabłek 1/2 kg. mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżka smalcu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4  szklanki cukru Cukier waniliowy łyżeczka cynamonu 5 żółtek Na bezę białka z pięciu jajek i pół szklanki cukru. WYKONANIE Jabłka obrać pokroić(...)małe kawałki. Nie ścieram jabłek na tarce, ponieważ takie w kawałkach lepiej smakują. Mąkę posiekać z margaryną, smalcem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zagnieść ciasto, 3/4  ciasta wyłożyć na blaszkę. Resztę schłodzić w zamrażarce. Jabłka wymieszać  z cukrem i cynamonem, rozłożyć na cieście. Schłodzone ciasto zetrzeć na drobnej tarce na górę ciasta. Piec

W kuchennym oknie Ewy
Sernik 360

wanilinowego2 łyżki budyniu śmietankowego100 g rodzynek sułtańskich100 g skórki pomarańczowej (lub inne bakalie - według uznania)Przygotowanie:1. Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia posiekać z masłem i smalcem. Dodać śmietanę i żółtko. Wyrobić ciasto.2. Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do zamrażalki na 2 godziny. Bakalie zalać wodą, niech się moczą przez czas mrożenia ciasta.3

Malowane smakiem
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 161

ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła - 1-2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego bezwonnego - 1 szkl. bulionu - skrobia kukurydziana ( maizena) - sól, pieprz, ketchup  Ugotować 2 paczki ryżu w osolonej wodzie. Wysypać do miski i przestudzić. Cebule obrać i pokroić(...)pieprz do smaku. Wyrobić do połączenia składników. Na przygotowane wcześniej liście wyłożyć łyżką farsz mięsno-ryżowy i dokładnie zawinąć.  W garnku ( u mnie w szybkowarze) stopić 1 łyżkę smalcu lub oleju kokosowego wyłożyć dno odłożonymi , miękkimi liśćmi ( mają zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem), na nich układać warstwami zawinięte gołąbki. Ja wkładam ok.4-5 na jedną warstwę- zależy od wielkości

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasto z truskawkami 154

dziś smaczne, kruche  ciasto z truskawkami. Polecam! SKŁADNIKI: Kruche ciasto  1/2 kilograma mąki 1 margaryna 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 5 zółtek łyżka smalcu ok 1 kg. truskawek Piana z białek Białka z pięciu jaj ok. szklanka cukru  kryształ -ubić. WYKONANIE: Mąką połączyć z proszkiem do pieczenia, margaryną i smalcem (posiekać). Dodać zółtka

W kuchennym oknie Ewy
Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC 188

pieprz, czosnek, papryka ostra i słodka4 łyżki mlekałyżeczka proszku do pieczeniaolejNa ciasto:2 szklanki pszennej mąkipół łyżeczki soli2/3 szklanki gorącej wody3 łyżki smalcuPRZYGOTOWANIETortille:Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dodajemy do ciasta.  Wyrabiamy ciasto na gładką masę i formujemy kulę. Możemy zrobić ciasto ręcznie lub w malakserze. Przykrywamy folią i odstawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 225

użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka, ewentualnie pół cytryny, 2 bułki kajzerki, 250 ml mleka, 500 gram mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz,  kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier, rozmaryn, świeża kolendra lub natka pietruszki. Przygotowanie gulaszu zacząłem od zamarynowania mięsa. Mięso pokroiłem w niewielką(...)maśle, aby była lekko chrupiąca. 5 cebulek szalotek pokroiłem w piórka, drobno posiekałem również 2 ząbki czosnku. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki. Na głębokiej patelni rozpuściłem niewielką ilość smalcu, po jego rozgrzaniu dodałem posiekane cebulki i czosnek, aby lekko się zeszkliły. Na patelnię dodałem również pieczarki. Po około 2 minutach, zanim cebulki zdążyły się zarumienić dodałem zamarynowane wcześniej mięso wraz

Wyprawy kulinarne
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 280

śliwkowych, cynamonu, octu winnego białego, oliwy, oregano, 1 łyżeczki słodkiej musztardy, 1 cytryny, czarnego świeżo mielonego pieprzu, czerwonego wytrawnego wina, octu balsamicznego, kawy rozpuszczalnej, gorzkiej czekolady, 2 ząbków czosnku, smalcu, kilku listków świeżej bazylii, 1 łyżeczki miodu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania polędwicy. W tym celu umieściłem ją w całości w pojemniku i dodałem do niej 2 łyżki białego octu(...)naczynia około 2 łyżek oliwy. Sałatę rzymską porwałem w małe kawałki w włożyłem do półmiska, pomidory pokroiłem w półplasterki i dodałem je do sałaty. Na patelni rozpuściłem niewielką ilość smalcu, po jego rozgrzaniu na dużym płomieniu ułożyłem na patelni w całości zamarynowaną wcześniej polędwicę. Polędwicę podsmażałem przez około minutę, następnie ją odwracając. Zabieg ten powtórzyłem czterokrotnie - ze wszystkich stron

Wyprawy kulinarne
Placek po węgiersku 186

puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około(...)garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie dodałem do niego łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wrzuciłem pokrojone mięso i smażyłem na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do jego lekkiego zarumienienia się, co zajęło około 15 minut. Do mięsa dodałem pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy mięso wyglądało mniej więcej

Wyprawy kulinarne
Piadina 173

Podczas moich wakacji we Włoszech, przez zupełny przypadek miałam okazję skosztować  Piadinę. Jest to placek przygotowany z mąki i smalcu z rozmaitym nadzieniem. Farsz może stanowić  ser, rukola, prosciutto z pomidorem lub cokolwiek innego, na co pozwoli nam wyobraźnia. Całość dania to przepyszny placek z nadzieniem, który jest doskonałą przekąską na ciepło.  Czas przygotowania: 30 minut Ilość(...)porcji: 6 placków Składniki: Na placki Szklanka mąki Łyżka smalcu Pół łyżeczki sody oczyszczonej Troszkę soli* Ciepła woda Farsz: Mozzarella Rukola Prosciutto Pomidor Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy gładkie ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy

Kolizje Smaków
Faworki bez mleka 118

Składniki : 150 g mąki 1 łyżka smalcu 3 żółtka 60 ml spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Pączki dla początkujących ;) 442

instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek powidła śliwkowe, różane lub dowolny dżem olej lub smalec do smażenia cukier puder Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży.  Do miseczki wlewamy pół szklanki mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce(...)minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Gotowe :) Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany olej lub smalec tak by były prawie całe zanurzone w tłuszczu. Trwa to doslownie kilka minut. Pilnujemy by się nie przypaliły. Wykładamy na ręcznikpapierowy by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki lukrujemy

prawdziwe jedzenie
Pączki z różą 193

drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka lub wody 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek konfitura z róży olej lub smalec cukier puder, cytryna Ciasto: Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży.  Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłej wody lub mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy(...)ciasto (Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę konfitury, zalepiamy brzegi)Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany olej lub smalec. Smażenie trwa dosłownie kilka minut. Pilnujemy by się nie przypaliły i ewentualnie lekko przykręcamy gaz. Po chwili delikatnie przekręcamy pączki na drugą stronę. Mają być brązowe z obu stron

prawdziwe jedzenie
Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną 198

sosie z pampuchami. Tak przygotowane Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną są dla tych co nie liczą kalorii. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 duża cebula, 1 łyżka domowego smalcu, 1 kopiasta łyżka mąki do smaku sól i pieprz chili w młynku Kotanyi Żeberka kroimy w grube paski (po 2 kostki), doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec na patelni, układamy kawałki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Młoda kapusta... 138

roboty, bo kapusta dalej nie może czekać! Młoda kapusta... SKŁADNIKI: - 1 główka młodej kapusty - 2 młode marchewki - 2 cebule cukrowe - 1 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorku - 2 łyżki smalcu - sól, pieprz - szczypta cukru - 2 łyżki ziarenek smaku PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy w paski, podlewamy 1.5 szklanki wody (nie więcej bo kapusta puści(...)zredukuję swoją objętość w garnku. Gdy kapusta zmięknie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy aż będzie miękka. Jeśli mamy już wszystko w miarę miękkie, to na smalcu podsmażamy cebulkę ze szczypiorkiem i dodajemy do kapusty. Na sam koniec gotowania dodajemy pokrojony świeży koperek, sól, pieprz i cukier do smaku. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Zupa fasolowa 197

Kosińskiej.. 25 dag fasoli Kupiec 10 dag wędzonego boczku 3 - 4 ziemniaki marchewka pietruszka kawałek selera cebula 2 pomidory lub łyżeczka koncentratu łyżka maggi łyżka majeranku łyżka smalcu łyżka mąki posiekana natka pietruszki lub koperek pieprz i sól 2 litry wody Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie na noc. Można też ją zalać gorącą wodą i odstawić(...)pietruszkę i seler starte na wiórki. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na boczku, dodać do zupy. Wrzucić również pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat. Pod koniec gotowania zrobić zasmażkę ze smalcu i mąki, Rozprowadzić wystudzonym wywarem z fasoli i wlać do zupy. Przyprawić ją majerankiem, maggi, solą i pieprzem i zagotować. Na talerzach posypać posiekana zieleniną. Według tej receptury można również

Moje domowe kucharzenie