iasto : Do wyrośniętego zaczynu dodaj mąkę , wodę i sól. Wyrabiaj drewnianą łyżką ciasto do całkowitego połączenia się składników. Wyrobione ciasto wyłóż do keksowej foremki dokładnie wysmarowanej tłuszczem ( np. roztopionym smalcem ). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 1-3 godziny. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Gdy nasz chlebek ładnie wyrośnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika ( 220 C ) i pieczemy około
Przepisy i porady kulinarneSUROWIEC -wędzonka najlepiej wędzona na zimno minimum 2 dni np: boczek, pachwina, kiełbasa, karkówka -swojski smalec ze skwarkami DODATKOWE PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -czosnek świeży zgnieciony lub krojony -papryczka chilli jeśli ktoś lubi lub zwykła papryka -słoiki WYKONANIE Na dno słoika wkładamy pociętą w grubą kostkę wędzonkę u mnie to było około 4 cm. Dodajemy czosnek i paprykę pociętą drobno
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.swoje ulubione wersje na kotlety mielone. Smaki dzieciństwa podawane najczęściej z ziemniakami i marchewką z groszkiem – lub buraczkami tartymi ręcznie przez Babcię i zasmażanymi na smalcu. Można przyrządzić tradycyjne z solą i pieprzem lekko smażone z delikatną miękką „skórką” bądź chrupiącą (mm… :). Ja najbardziej lubię takie kotlety chrupiące z zewnątrz a mięciutkie i soczyste w środku
Zasmakuj Kuchnikaszy, 250-300 gr boczku,2 cebule, 5 z.czosnku,sól 1/2 łyżeczki, pieprz 1/2 łyżeczki, papryka 1 łyżka, majeranek 1 czubata łyżka, garść zielonego, 1 jajko, smalec. Boczek-cebulę-czosnek kroimy i przesmażamy, potem dodajemy do kaszy. Przyprawy i zieleninę dodajemy do kaszy, smakujemy i potem dodajemy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki. Mąkę przesiewamy, dosypujemy
chleba naszegoselera naciowego dwa małe pory pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 3 ziarnka pieprzu 2 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 100 ml śmietany kwaśnej 18% ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki Instructions Zaczynamy
Cooking for Emilywiem czy wiecie, ale dawniej na faworki mówili chrust i smażyli go najczęściej na smalcu. Ja zdecydowanie wolę faworki smażyć na oleju. W tym przypadku wybrałam #OlejWielkopolski i to był dobry pomysł. A tradycyjne faworki wzbogaciłam świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią. Nie ukrywam, że faworki wyszły pyszne, kruche i idealne. Bo kto powiedział
IzabelawkuchniSMACZNEGO ! uwagi: kości z uczty zachowaj, bo możesz ugotować na nich świetny krupnik, a ze zmielonych resztek mięsa przygotować smaczne pierogi. Smalec również zachowaj i wykorzystaj do innych dań, np. do przygotowania duszonej czerwonej kapusty lub konfitowania udek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!boczku (surowego wędzonego) 1 bułka mleko 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka suszonej cebuli bułka tarta tłuszcz do smażenia (tradycyjnie smalec, u mnie - olej rzepakowy z kokosowym) Wykonanie: Rybę i boczek pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą porządnie bułkę oraz jajko. Dodać również
zadanie-gotowaniełyżeczki tymianku 100 - 150 ml mleka do namoczenia bułeczki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów olej rzepakowy lub smalec do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułeczkę pokroić i zalać mlekiem. Koperek drobno posiekać. Mięso wyrobić ze wszystkimi składnikami na gładką jednolitą masę, jeśli
Kuchcik gotujepyszny obiad lub na smaczną kolację. Mięso ~500 g, pieczarki 500 g, śmietana 12%-18% kwaśna 200 -300 g, musztarda 1 łyżka, cebula 3 szt., czosnek 5 ząbków, smalec pół kostki 100 g, przyprawa do mięsa 1 płaska łyżka. Mięso kroimy w kostkę 1x1cm, pieczarki na 4, cebulę w piórka, a czosnek drobno... Mięso przyprawiamy do smaku łyżką przyprawy
chleba naszegoSkładniki: ok. 1 kg dyni makaronowej 0,5 kg szynki wieprzowej 1 cebula 1 garść suszonych grzybów zioła Małgosi obsypka maspolanka sól, pieprz kilka ziaren jałowca 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka … Czytaj dalej Dynia makaronowa z gulaszem wieprzowym
czarrna od kuchniSkładniki : 42 dkg mąki 1 i 1/2 szklanki słodkiego mleka 1 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka 4 dkg drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru pudru sól olej lub smalec do smażenia Do dekoracji : cukier puder świeże owoce ( maliny, jeżyny, poziomki itp. ) Sposób wykonania : S łodkie mleko podgrzej trochę , rozpuść w nim drożdże. Dodaj cukier puder i połowę mąki, wymieszaj
Przepisy i porady kulinarnebędzie się działo... 😄 * Nie musicie czekać 12 lat, 6 lat temu było podobnie i wcześniej też... Składniki: 300g mąki 130g masła 1 łyżka oleju kokosowego (może być też smalec) 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, olej kokosowy, śmietanę i dużym nożem wszystko razem siekamy. Następnie szybko rękami łączymy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieszklanki ugotowanej białej quinoy 4 mini dynie hokkaido 250 gram mielonej wołowiny 1 cebula 4 plasterki żółtego sera np. Gouda 4 pomidorki koktajlowe 2 wędzone śliwki smalec, lub klarowane masło do smażenia natka pietruszki kumin majeranek pieprz sól Wykonanie: Osobno podsmażamy mieloną wołowinę i pokrojoną w kosteczkę cebulkę. mieszamy je razem z quinoą, rozdrobnionymi śliwkami, przeprawiamy, solą pieprzem
Quinoa Raz!papryczki chili 250 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku papryka słodka mielona papryka ostra mielona majeranek bazylia suszona sól himalajska pieprz czarny mielony 100 g tłuszczu do osmażenia (smalec, olej kokosowy, masło klarowane) olej MCT – opcjonalnie na talerz żeby dobić makro Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć, usunąć
Ola la LCHF