Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

W tym roku z czystym sumieniem moge wziasc udzial w Festiwalu pierniczkow, poniewaz przygotowania do niego zaczelam odpowiednio wczesnie.Rok temu zrobilam pierniki, ktorych ciasto nie wymaga wczesniejszego lezakowania w lodowce. Tym razem chcialam wykorzystac taki przepis, w ktorym ciasto musi dojrzewac odpowiednio dlugo, by potem pierniczki byly naprawde wysmienite. Troche czasu mi zajelo zanim znalazlam przepis dla mnie odpowiedni. A trafilam na niego zupelnie przypadkiem, za sprawa jednej z kolezanek.Przepis... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przysmaki Karolki

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

15 przepisów na karpia

15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

Czytaj dalej...

Sałatki na Święta Bożego Narodzenia - najlepsze przepisy!

Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.

Czytaj dalej...

Najlepsze przepisy na Święta

Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?

Czytaj dalej...

Autor

PrzysmakiKarolkiPrzysmakiKarolki

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

przepisy na pierniczki, pierniczki, ciasto, mielone, piernik, pieczenie, cynamon, mak, imbir, miód, jajko, cukier, słodkie, boże narodzenie, bez pieczenia, ciasto z masa, ciasto z makiem, pieczeń z mielonego, ciasta z masa, ciasto na boże narodzenie, ciasto z bezami, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia

Inne przepisy z Przysmaki Karolki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Majana, 4 grudnia 2008 22:49:00

Karolko, jakie piękne zdjęcia! Cudowna aranżacja świąteczna, a pierniczki - pierwsza klasa! Pozdrawiam.

Karolka, 5 grudnia 2008 15:17:00

dziekuje Majanko :)

damqelle, 5 grudnia 2008 21:19:00

kolejny smaczny blog z pięknymi zdjęciami :) dorzucam do ulubionych

Malta, 7 grudnia 2008 21:17:00

Piekne zdjęcia! Piekne pierniczki :)

Anonymous, 11 listopada 2012 18:48:14

Pokusiłam się dzisiaj o zrobienie ciasta na pierniczki wg tego przepisu, ale nie jestem pewna czy przypadkiem coś nie wyszło mi nie tak...Poz zmieszaniu wszystkich składników końcowy efekt jest bardzo kleisty i ciągnący się, powiedz proszę czy to tak ma być? Czy powinnam dodać do tego jeszcze mąkę i zwyczajnie zagnieść? Boję się że jak dodam więcej mąki to pierniki później mi nie zmiękną. Poradź proszę!

Karolka, 11 listopada 2012 19:37:33

Ciasto jest kleiste, ale dosc zbite. Normalnie jak sie je dobrze wyrobi w rekach to jest takie sprezyste, dobrze daje sie walkowac nawet bez lezakowania. Jesli Twoje ciasto wyszlo za luzne to prosze odluz je do lodowki niech sobie teraz lezakuje, nabiera aromatu. Potem przed samym peiczeniem piernikow jak zajdzie taka potrzeba to dodaj tyle maki by ciasto dalo sie walkowac i wycinac. Nie wiem na ile to ciasto jest ciagnace, moze tej maki nie potrzeba az tak duzo.pozdrawiam

Anonymous, 11 listopada 2012 20:09:34

Dzięki, tak zrobię:)

Kama, 5 listopada 2013 20:55:39

A jak wspaniale smakuje w formie placka przełożonego powidłami śliwkowymi...