W tym roku z czystym sumieniem moge wziasc udzial w Festiwalu pierniczkow, poniewaz przygotowania do niego zaczelam odpowiednio wczesnie.Rok temu zrobilam pierniki, ktorych ciasto nie wymaga wczesniejszego lezakowania w lodowce. Tym razem chcialam wykorzystac taki przepis, w ktorym ciasto musi dojrzewac odpowiednio dlugo, by potem pierniczki byly naprawde wysmienite. Troche czasu mi zajelo zanim znalazlam przepis dla mnie odpowiedni. A trafilam na niego zupelnie przypadkiem, za sprawa jednej z kolezanek.Przepis... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Karolko, jakie piękne zdjęcia! Cudowna aranżacja świąteczna, a pierniczki - pierwsza klasa! Pozdrawiam.
kolejny smaczny blog z pięknymi zdjęciami :) dorzucam do ulubionych
Pokusiłam się dzisiaj o zrobienie ciasta na pierniczki wg tego przepisu, ale nie jestem pewna czy przypadkiem coś nie wyszło mi nie tak...Poz zmieszaniu wszystkich składników końcowy efekt jest bardzo kleisty i ciągnący się, powiedz proszę czy to tak ma być? Czy powinnam dodać do tego jeszcze mąkę i zwyczajnie zagnieść? Boję się że jak dodam więcej mąki to pierniki później mi nie zmiękną. Poradź proszę!
Ciasto jest kleiste, ale dosc zbite. Normalnie jak sie je dobrze wyrobi w rekach to jest takie sprezyste, dobrze daje sie walkowac nawet bez lezakowania. Jesli Twoje ciasto wyszlo za luzne to prosze odluz je do lodowki niech sobie teraz lezakuje, nabiera aromatu. Potem przed samym peiczeniem piernikow jak zajdzie taka potrzeba to dodaj tyle maki by ciasto dalo sie walkowac i wycinac. Nie wiem na ile to ciasto jest ciagnace, moze tej maki nie potrzeba az tak duzo.pozdrawiam
A jak wspaniale smakuje w formie placka przełożonego powidłami śliwkowymi...