każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wycinamy szklanką z placków krążki. Krążki odkładamy na około 20 minut do wyrośnięcia, a następnie smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (smalec albo olej) obracając tak aby zarumieniła się każda strona paczka. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy
Bon appetit mon amiepasta z powodzeniem udaje oryginalny smalec ,a nawet śmiem stwiedzić,że jest od niego lepsza. Dlaczego?Bo nie idzie w boczki. Pyszna,na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.Polecam. Składniki: 1 puszka białej fasoli 5 łyżek oliwy z oliwek 1 mniejsza cebula Sól,,pieprz,majeranek 1 małe ,kwaskowate jabłko 100 g słonecznika Najpierw prażymy słonecznik na suchej patelni . Odstawiamy.Teraz kroimy
Ladylaura.razem podpowiadam Wam pomysł na smaczny, szybki i pożywny obiad jakim jest zapiekanka z fasolką szparagową. Składniki: 1 kg tłustego mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej 60 g smalcu 900 g zielonej fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona) 1 cebula ok 90 g 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany 400 g sera mozzarella 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz zioła
Ola la LCHFpszennej (300g) 4 żółtka 1 łyżka spirytusu (lub octu 6%) ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli ok. 5 kopiastych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy ciasto na blat
Smakowity Blog Kulinarnymoczyliśmy w wywarze. Do masy mięsnej dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wszystko mieszamy - najlepiej ręcznie. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolewamy wywar z gotowania mięsa. Brytfanki smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy masę, na wierzchu dobrze jest położyć kilka plasterków słoniny. Pieczemy około 1-1 1/2 godziny w temperaturze 180 st. Często jest
Państwo Wojtczuk gotujądomu odkąd sięgam pamięcią. FAWORKI (CHRUSTY) Składniki: 200 g mąki 3 łyżki śmietany 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 łyżeczka spirytusu tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, a następnie wycinamy z niego prostokąty o szerokości ok. 2-2,5 cm. Środek każdego nacinamy niewielką kreską. Jeden
Bon appetit mon amieczekoladą o smaku orzechowym Stovit szklanka cukru pudru kilka łyżek wrzątku 150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 2 litry oleju do smażenia (może być pół na pół ze smalcem) Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Śmietankę podgrzewać prawie do wrzenia ale nie zagotować, wystudzić. Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 3 łyżki stopionego masła 125 ml mleka Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia a następnie dodać pozostałe składniki .Zagnieść gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto (najlepiej użyć do tego robota
Moje domowe kucharzeniePączki: 250ml wody 100g masła 82% szczypta soli 200g mąki pszennej tortowej 4 jajka Lukier: sok z 1 pomarańczy ok 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 litr oleju lub smalcu Sposób przygotowania: W rondelku gotujemy wodę ze szczyptą soli i masłem. Po rozpuszczeniu i zagotowaniu dodajemy przesianą mąkę (całą od razu) i cały czas mieszamy do połączenia się składników. Wyrobione
Kuchnia w czekoladziepuszki. Ja użyłam świeżego ananasa. W ten sam sposób przygotowywano kotlety z piersi kurczaka. 4 kotlety schabowe, 2 jajka, bułka tarta (około 80 gram), mąka pszenna, sól, pieprz, smalec do smażenia, 4 plastry ananasa, 4 plastry sera żółtego Kotlety roztłuc oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozmącić w głębokim talerzu. Bułkę wysypać na duży talerz. Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć
królestwo garówstracą na smaku i chrupkości. Pączki hiszpańskie Składniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 250ml wody 4 jajka rozmiar M 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli olej lub smalec do smażenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do rondla z grubym dnem wlać wodę. Dodać masło, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Zagotować. Zdjąć rondel z gazu, wsypać mąkę i bardzo
Wiem co jemproszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 3 żółtka 1 całe jajko - ciasto wyjdzie twardsze, bardziej zwarte i chrupkie niż przy użyciu samych żółtek - sprawdza się pod ciężkim
Grunt to przepis!smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ). Fani mielonego niech nie spodziewają się owala/mi
Wylizany Rondelwiem, wiem... pączek pieczony, to przecież już nie pączek. Jedno wielkie oszustwo i tyle. Ale zapewniam Was, że te smakiem niewiele odbiegają od tych smażonych w olejach lub smalcach, a zjedzone niedługo po wyjęciu z piekarnika... śmiem twierdzić, że nie odbiegają w ogóle! Są tak samo pulchne, mięciutkie i rozpływają się w ustach. Co jednak najważniejsze- są zdecydowanie mniej kaloryczne
Kuchnia w czekoladziepieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczone 1 łyżka spirytusu lub octu dodatkowo : 3 łyżki cukru 2 łyżki wiórków kokosowych Tłuszcz do głębokiego smażenia ( u mnie pół na pół smalec i olej ) Wykonanie : Wszystkie składniki na pączuszki włożyć jednocześnie do miski i wyrobić np. drewnianą łyżką , aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie warto dosypać troszkę mąki
Malinowa Kawiarenka