Siostry Anastazji i natknęłam się na ten przepis. Ciastka wyszły pyszne i szybko się je robi. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g smalcu 1/4 l kwaśnej smietany 300 g mąki pszennej + ewentualnie do podsypania 1 cukier waniliowy 50 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. 1 słoiczek powideł śliwkowych Wykonanie : Na stolnicę
Sama słodycz i szczypta chilipowypadają. Jest jednak na to rada, Inco-Cola. W moim rodzinnym domu, szczególnie latem, codziennie robiło się ogromny dzban tegoż napoju. Obowiązkowym dodatkiem do tego była pajda chleba ze smalcem i ogórek małosolny. Czy jesteście w stanie wyobrazić sobie smaku tego obłędnego zestawu? To właśnie jest mój smak dzieciństwa. Dziś Inco-Cola została przeze mnie nieco zmodyfikowana i ubogacona smakowo
Jadło i czytadłosię podzielić z Wami przepisem bo te babeczki nie tylko są pyszne ale też są idealne ozdobą świątecznego stołu. Ciasto na babeczki: 3 3/4 szklanki mąki 10 łyżek smalcu 1/2 margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki (co ważne, foremek
Cynamonowe szczęścieWykorzystałam moje zamrożone prawdziwki zebrane latem i jesienią, a do tego solidny kawał schabu z kością i ryż....niebo w gębie... Mięso: - 4 plastry schabu z kością - sól - pieprz - smalec do smażenia Grzyby: - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól Dodatkowo: - ryż, kasza lub ziemniaki - świeży koperek 1. Schab lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy sola i pierzem, obsmażamy
Apetyczna babeczkamięsa mielonego (u mnie: 375g łopatki, 130 g szynki, 420g karczku i 75 g podgardla) 300 ml zimnej wody 4 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Smalec do smażenia Mięso mielone wyrobić z zimną wodą, wyciśniętym czosnkiem lub zeszkloną 1 cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać sól i pierz do smaku i bardzo dobrze wyrobić aby mięso było pulchne
Ola la LCHFwodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 600 g mięsa dzika* 1 cebula, 100 g kaszy jaglanej prażonej, 5 owoców jałowca, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Kaszę umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody
królestwo garówgodziny,najlepiej do odparowania wody. Umyte mięso osuszyć,pokroić w duże kawałki,każdy z nich oprószyć solą,pieprzem oraz przyprawą do karkówki( można parę godzin wcześniej). Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć mięsko z każdej strony,aż do zrumienienia.Obrać cebulę i czosnek.Cebulę pokroić w półkrążki,czosnek w plasterki,dodać do mięsa.Obrane,oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki,również dodać
Niespełnione zdolności kulinarnezostał zjedzony jeszcze ciepły . Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej 1 jajko 125 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18% 50 g smalcu 35 g drożdży 1/4 szklanki letniego mleka szczypta soli na nadzienie: 250 g maku 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZwykle robię ją wg przepisu mojej mamy gdyż taka smakuje nam najbardziej. Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :) główka czerwonej kapusty 3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać przyprawy i tłuszcz. Dusić na małym ogniu
Smakołyki Asikminku mielonego 1,5 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 200 g tłuszczu do smażenia (smalec wieprzowy lub gęsi) Mięso umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i podzielić na porcje odpowiedniej wielkości. Osobiście preferuję ok 200-250 g. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę a następnie dokładnie wymieszać
Ola la LCHFkońcu ten przepis a pierogi są idealne! Składniki na ok 20 pierogów: 200-220 g mąki migdałowej lub migdałów drobno zmielonych 2 duże jajka 1 łyżka rozpuszczonego tłuszczu (smalec – keto, LCHF, paleo, DO lub masło klarowane – keto, lCHF, DO) 10g (ok 2 łyżeczek) gumy guar (zamiennik glutenu) 1,5 łyżeczki soli Składniki na farsz: 200 g kapusty kiszonej
Ola la LCHFwystygną posmarować marmoladą zlepić po dwa ciastka,rożki można zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie. ----------------------------------------------------------- ORZESZKI Składniki: na ciasto: 1 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 kostki smalcu 1 szkl.śmietany 18% 4 żółtka 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli na masę: 0,5 kostki margaryny 3/4 szkl.wody 1 szkl cukru 3 łyżki kakao
Swojskie jedzonkoSkładniki : ok. 50 dag wątróbki 1 cebula, duże jabłko sól, pieprz, liść laurowy, tłuszcz do smażenia( u mnie smalec gęsi) mąka P rzygotowanie : Umytą, pozbawioną żyłek i osuszoną wątróbkę oprószam mąką Obieram cebulę i jabłko Na gorący tłuszcz na patelni wykładam wątróbkę i smażę z obu stron, pokrojoną cebulę dokładam w momencie gdy przerzucę wątróbkę na drugą stronę, wrzucam
Proste Potrawyzabierze) dodatki otrębów, ziół, przypraw - dowolne Z podanych składników przygotować ciasto. Rozwałkować je, pokroić na kwadraty i upiec na piecu tradycyjnym, w piekarniku lub na patelni teflonowej. Smarować smalcem, masełkiem czosnkowym lub zwykłym, jak zaproponowało to sympatyczne panie w Krynicy. Fotki poniżej MG jak zykle ustawił się w kadrze :P Dobrze wypieczone prołzioki pani smarowała dowolną omastą i posypywała
Gotuj Sam!jagody jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 2 ziarna ziela angielskiego, 200 ml mocnego bulionu (u mnie z gołębi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec), sól, cukier, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi. Z nóg można ugotować bulion z dodatkiem włoszczyzny i przypraw (6 nóg gołębia, 1/3 marchewki, 1/3 pietruszki, szalotka, 2 ziarna pieprzu
królestwo garów