smalec przepis - 3000 przepisów (strona:116/200)

Ogórki do słoika słodko-ostre z chili 755

Bosko smakują na świeżym chlebie ze smalcem, wspaniale komponują się z obiadem i są tak dobre, że możemy wyjadać je widelczykiem prosto ze słoika. Składniki: (na 2kg ogórków) 2 szklanki octu 8 łyżek oleju 1,5 szklanki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego chili sól Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki, posypujemy je solą i odstawiamy na 2 godziny. Wylewamy

Gotowanie i blogowanie
Schab sztygarski z kiełbasą w środku 129

ciekawym wkładem w środku :) Tradycyjna potrawa kuchni śląskiej, choć szczerze mówiąc przepis poznałam od koleżanki, która mieszka w Bieszczadach. Składniki: 1 ½ kg schabu 25 dag kiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso umyć. Wyciąć otwór w schabie

Tradycyjna Kuchnia
PSZENNE TORTILLE 168

małym ogniu podgrzewać, przekładając co chwilę placki ze spodu na wierzch. SKŁADNIKI / 16 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 1i 1/4 szklanki gorącej wody 1/3 szklanki oleju / roztopionego masła lub smalcu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / można pominąć WYKONANIE Mąkę z proszkiem do pieczenia( jeśli używamy) przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i gorącą wodę. Mieszamy łyżką

cool and minty
Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką 240

papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym kalafiorem

VioletoweKucharzenie
Pierogi z tartymi ziemniakami i bryndzą 117

boczku wędzonego, 2 cebule (ok. 180 g pokrojonej), 3 ząbki czosnku, 800 g ziemniaków (u mnie młode, odmiana mączysta), 300 - 350 g bryndzy, sól, pieprz, szczypta cukru, tłuszcz (smalec, tłuszcz gęsi), ciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, łyżeczka do kawy soli, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto

królestwo garów
PYZY ZIEMNIACZANE Z CEBULKĄ 138

SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków ugotowanych 0,5 kg ziemniaków surowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 duża cebula 2 łyżki smalcu ze skwarkami                                                             PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki

Kulinarne Fantazje Marioli
Dębska kawa żołędziówka 116

przystało na szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego, a to za sprawą właścicielki Pani Bogusławy Retkowskiej. Oprócz dębskiej kawy żółędziówki degustowaliśmy babkę ziemniaczaną z twarogiem,  świeży chleb ze smalcem, domowe ciasta  oraz wspaniałe nalewki. Nie zabrakło również czasu na tańce, a do tańca i nie tylko grali Panowie :  Stanisław Ptasiński z Wielgolasu koło Latowicza, który grał na harmonii pedałowej

królestwo garów
Cannelloni nadziewane szparagami. 165

zielonych świeżych szparagów 10 -12 rurek Cannelloni Lubella  10 - 12 plasterków owędzanego boczku gałązki pietruszki i kopru (lub np. szczypiorku) do zawiązania przekąsek sól i cukier łyżka smalcu do podsmażenia Wykonanie: W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli. Na wrzącą włożyć szparagi - postawić je koronami do góry, tak by były lekko nad poziomem wody. Nakryć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kruche ciasteczka korzenne 146

zaletą ich jest fakt, że można je dłużej przechowywać w pojemniku i nic nie tracą na smaku.... Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny palmy 1/2 kostki smalcu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka przyprawy korzennej 1 łyżka soku z cytryny polewa czekoladowa do dekoracji Wykonanie: Na stolnic ę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy

kgwjanczewo
Gołąbki z młodej kapusty 187

kapusty 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 400-500 g ryżu białego lub naturalnego 250 g przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem) 4 duże cebule sól, pieprz rosół - bulion do duszenia gołąbków Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono

Ze smakiem i z pasją
Zawijane ciasteczka smalcuszki 133

wszystkie świąteczne dni i nawet dłużej. Wszyscy je lubimy do dzisiaj. Myślę, że wam też posmakują. Przygotujcie: - ok. 750 g maki tortowej + do podsypywania przy wałkowaniu - 400 g smalcu - 12 łyżek gęstej śmietany - 3 jajka - 20 g drożdży  - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżka octu - 3 łyżki cukru -  1 wybrany aromat -  trochę twardej marmolada - cukier puder

I tu będę miała takie te
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 153

mięsa, kroję w kostki zbliżonej wielkości. Może być oczywiście wołowina, może być też wieprzowa łopatka lub szynka. Poza tym: - 2 duże pokrojone w kostkę cebule - 2 duże łyżki smalcu - łyżeczka kminku - 4 ząbki czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu - ew. sól i pieprz W sporym naczyniu, najlepiej o grubszym dnie topię tłuszcz. Dorzucam posiekaną

I tu będę miała takie te
Ogórki kiszone- małosolne 155

Chyba najlepsze na świecie, Takie niedokiszone ogóreczki smakują z kromką chleba, z domowym smalcem. Takie zestawienie to  powrót do starych metod naszych babć. Coraz bardziej popularne i zdrowe. Dzisiaj polecam bardzo prosty sposób na kiszone, małosolne ogórki. Jeśli  postoją dłużej nie będą już małosolne. SKŁADNIKI Na małą porcję Ogórki małe, twarde, gruntowe na 2 litrowy garnek

W kuchennym oknie Ewy
Domowe tortille 226

szczelnie zabezpieczyć w worek foliowy, przechowywać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki włożyć na chwilę do mikrofali to ułatwi zwijanie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki płynnego smalcu 1/4 łyżeczka soli 170 ml bardzo gorącej wody Wszystkie składniki umieścić w misce, na początku mieszać łyżką, następnie zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie odłożyć na 30 minut do worka foliowego

Delicious Titbits
Pączki z konfiturą wiśniową z kandyzowaną skórką pomarańczową 103

kulki, lekko spłaszcz. Ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstaw w ciepłe miejsce, a gdy urosną smaż w rozgrzanym oleju (lub jak kto woli w rozgrzanym smalcu). Gdy lekko wystygną wstrzyknij w nie za pomocą szprycy konfiturę wiśniową. Teraz lukier: Dodawaj do cukru pudru kilka kropel soku z cytryny do momentu powstania gęstego lukru. Polukruj nim pączki

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania