smalec przepis - 3000 przepisów (strona:123/200)

Faworki (chrust) 196

łyżek gęstej śmietany (u mnie 30%, ale może być 16-18%) 2 łyżki spirytusu lub octu 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1 l tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu itp.) Cukier puder do posypania Przygotowanie:  Mąkę, żółtka. śmietanę, spirytus, cukier puder, sól umieszczamy w dużej misie i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się

Kuchnia Łukasza
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 318

porozpadają się po upieczeniu. Ziemniaki przesiąkną smakiem wszystkich przypraw i ziół, cebuli, czosnku, aromatem wędzonego mięsa.   Naczynie do zapiekania z pokrywą, szklane lub żeliwne, smarujemy w środku smalcem i wysypujemy solą i majerankiem. Ziemniaki, marchew i buraki obieramy i kroimy w plastry grubości około 4-5mm, nie więcej, inaczej będą się za długo piekły. Kiełbasę, boczek i wędzoną

Karo in the Kitchen
BARDZO KRUCHE FAWORKI NA KRUPCZATCE 172

łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka roztopionego i przestudzonego masła 1 łyżka spirytusu (u mnie czysta wódka) oczywiście tłuszcz do smażenia :-)  Dla mnie zawsze niezawodny jest tutaj smalec. Użyłam 4 kostek po 250g. Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy. Wyrabiamy dokładnie, dość długo (chodzi o to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza). Po wyrobieniu wkładamy ciasto do foliowego woreczka

Walijskie Pichcenie
oszukane pączki z jabłkiem – ekspresowe 189

łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu lub otarta skórka z wyparzonej 1/2 cytryny 1 szczypty soli 1 łyżeczka spirytusu dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia (w moim przypadku smalec dobrej jakości, wiadomego pochodzenia, ;)) opcjonalnie: cukier puder do podania wykonanie: Jajko mieszamy z mlekiem oraz cukrem. Dodajemy obierane i pokrojone w kostkę jabłko, cynamon lub skórkę z cytryny, alkohol, mąkę

Domowy Smak Jedzenia
Pączki drożdżowe bardzo stary i sprawdzony przepis 355

mleka 7 żółtek 1 całe jajko 10 dag masła 2 cukry waniliowe szczypta soli 1 kieliszek spirytusu(dzięki niemu nie wchłaniają tak oleju) marmolada olej do smażenia+smalec cukier puder do obtaczania Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu: 3 łyżki mleka(ciepłego) 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki mieszamy w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(w zależności

Swojskie jedzonko
Pączki tradycyjne z dżemem 191

polecam) 3/4 szklanki cukru 3 żółtka  2 jaja 1 szklanka mleka 800 g mąki pszennej 100 g masła kieliszek spirytusu (opcjonalnie) Dżem (najlepiej taki gęstszy) 1 l oleju, smalcu Lukier: Szklanka cukru pudru 2-4 łyżek wody Przygotowanie: Drożdży rozcieramy z 3 łyżeczkami cukru na płynną konsystencję. Odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z pozostałym cukrem przez

Kuchnia Łukasza
Pączki ze słodkim nadzieniem 136

pudru – 2 szklanki mleka – 7 żółtek – 1 jajko – 6 łyżek oliwy – 3 łyżki masła – 100 g spirytusu – tłuszcz do smażenia (oliwa i smalec 1:1, potrzebne jest ok 2 kg) – nadzienie: marmolada (u nas nutella) Drożdże, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki mieszamy ze szklanką ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Szybko Tanio Smacznie
Pączki tradycyjne mojej babci 192

jajko 1 cukier waniliowy 10 dag drożdży zapach rumowy 1/2 szklanki cukru 125 g masła lub 7 łyżek oliwy 1 łyżka spirytusu marmolada twarda tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki zimnego mleka, cukru i mąki. Żółtka, jajko, cukier, cukier waniliowy posolić i ubić do białości. Do wygrzanej mąki dodać masę jajeczną, zapach, spirytus, a następnie

talerz przyjemności
SEROWE MINI PĄCZUSIE 174

twarogu 50 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 2 łyżki masła 3 jajka 4 kostki smalcu (do smażenia) cukier puder do posypania Wykonanie:  Twaróg zmielić (albo użyć tak jak ja - mielonego). Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło. Jajka ubić z cukrem

Walijskie Pichcenie
Oponki i pączusie z serem 177

sera białego 0,5 kg mąki 4 żółtka 250 ml gęstej śmietany 1,1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do posypania 4 kostki smalcu do smażenia cukier puder do obsypania pączków Przygotowanie : Biały ser przecisnąć przez praskę.  Mąkę wymieszać z sodą, dodać do sera.  Następnie zrobić wgłębienie w mące, dodać żółtka

Kuchnia Danusi
Kruche ciasto na smalcu z makiem 141

Kolejny wypróbowany przepis na kruche ciasto. Składniki: ½ kg mąki, 25 dag masła, 3 żółtka, 1 ½ szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki smalcu, 4 łyżki maku, szczypta proszku do pieczenia, Wykonanie: Mąkę skruszyć ze składnikami oprócz masła. Następnie dodać masło, wyrobić gładkie kruche ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 190 stopni około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto kruche 160

Kolejny przepis na kruche ciasto. Składniki: 20 dag mąki tortowej, 12 dag masła, 2 żółtka, sól do smaku, 1 łyżka smalcu, 1 jajko do smarowania. Usiekać mąkę z masłem, dodać resztę składników, zgnieść ciasto, schłodzić i rozwałkować na stolnicy. Piec w temperaturze 190 stopni na złoto przez 15- 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
pączki faworkowe - faworki dobrze nadziane 142

skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 2 – 4 łyżki cukru pudru ciasto: 200 gram mąki pszennej, 3 żółtka, 1-2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżka spirytusu, szczypta soli, 800 g smalcu, Żółtka dokładnie wymieszać z rozdrobnionym serem i cukrem pudrem– cukier dodajemy do smaku. Dodać brandy waniliowe, skórkę pomarańczową i cytrynową do smaku i wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę

królestwo garów
Pączki doskonałe Abratka (film instruktażowy) 211

nakładamy nadzienie, formujemy pączki owijając nadzienie ciastem. Pączki układamy na desce posypanej mąką, spłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia, pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie. Smażymy (wrzucając zawinięciem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 - 170 st.C., do uzyskania koloru jasnobrązowego. W trakcie smażenia przewracamy pączki na drugą stronę aby doprowadzić do jednolitego koloru. Po usmażeniu wyciągamy na siatkę lub bibułę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata