smalec przepis - 3000 przepisów (strona:123/200)

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi 132

przygotowane kotlety nakładamy farsz, najlepiej na środek filet. Zawijamy jak tradycyjne rolady i nabijamy wykałaczkami, żeby filety się nie rozleciały w trakcie smażenia. Smażymy na maśle lub smalcu tylko do przyrumienienia ze wszystkich stron, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 18 stopnia na jakieś 15 min. aby doszły. Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilkę aż roladki odpoczną na talerzu

Calzonella.com
Lany chrust 298

puszyste ale i tak były pyszne. składniki: 200 g mąki tortowej 3 jajka 150 ml mleka szczypta soli 2-3 łyżki cukru waniliowego oraz tłuszcz do głębokiego smażenia (olej, smalec) cukier puder od posypania Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawić. Żółtka utrzeć na puszystą masę z dodatkiem cukru waniliowego. Następnie porcjami dodawać mąkę

Monia miesza i gotuje
Ekspresowe włoskie pączki z ricottą czyli baci do ricotta 197

Serek ricotta wymieszać z jajkami (tak, by masa była jednolita). Dodać resztę składników i wymieszać.  W garnku/rondlu podgrzać tłuszcz (ja zazwyczaj smażę w pół na pół oleju ze smalcem. Gdy olej się rozgrzeje nakładać ciasto łyżeczką na tłuszcz. Smażyć pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy by ściekł nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem. Przepis pochodzi

Mania Wypiekania
Szybkie oponki w 5 minut! 51332

momentalnie. Szybkie oponki z ciasta francuskiego w 5 minut - przepis: Składniki na ok. 30 oponek: Blat drożdżowego ciasta francuskiego 1 l oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy, słonecznikowy lub smalcu Cukier do obtoczenia Przygotowanie: Z ciasta francuskiego (może być zamrożone lub w temperaturze pokojowej) wykrawamy za pomocą szklanki kółka. Ja wycinałem szklanką o średnicy

Kuchnia Łukasza
Pączki - najlepsze 211

masła 6 żółtek 4 łyżki cukru ok 400 ml letniego mleka (dałam 350)   konfitura lub dżem do nadziania cukier puder do posypania lub do zrobienia lukru olej lub smalec do smażenia   Wykonanie: Masło roztopić i przestudzić.  Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie.  W dołek włożyć drożdże (świeże rozkruszyć).  Wlać odrobinę ciepłego mleka

Sto kolorów kuchni
Donuty czyli pączki z dziurką 126

mieć ok 9cm średnicy (użyłam dużego kubka), natomiast mała ok. 3cm (użyłam zakrętki od butelki). Czynność powtarzamy, aż do wykorzystania całego ciasta.  Rozgrzewamy olej (u mnie olej ze smalcem). Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany wkładamy do niego donuty (można zrobić próbę wrzucając kawałek ciasta - jeśli wypłynie i się zrumieni olej jest odpowiednio gorący). Pączki smażymy na złoty kolor

Mania Wypiekania
Jak zrobić idealne pączki? 3750

wierzchu pączka i wycisnąć nadzienie do środka. SMAŻENIE PĄCZKÓW Do smażenia pączków najlepiej wykorzystać szeroki garnek lub dużą i głęboką patelnię. Tłuszczem odpowiednim do smażenia jest olej lub smalec, lub ich mieszanka. Tłuszczu powinno być w naczyniu na tyle dużo, by pączki podczas smażenia nie stykały się z dnem garnka. Temperatura odpowiednia do smażenia pączków to około 175 stopni. Najlepiej

Smakołyki Bereniki
Pączki 136

ódki (ja użyłam likieru Cointreau) szczypta soli Lukier: ok. 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Dodatkowo: dżem truskawkowy (może być też konfitura np. różana) – na nadzienie do pączków smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłym mlekiem i rozrabiamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru – bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki

MyCookBook.pl
Chruściki, chrusty czy faworki? 731

gęstej, kwaśnej 18% 2 płaskie łyżki masła 2 płaskie łyżki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekonieczne) szczypta soli 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: tłuszcz do smażenia - olej lub smalec najlepiej cukier puder do dekoracji Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, elastyczne, nielepiące się do dłoni, jeżeli konieczne podsypujemy mąką. Formujemy kulkę

Piekę, bo lubię
Pączki 161

czubate łyżki cukru, 50 g masła, 50 g drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 125 ml jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki spirytusu, tłuszcz do smażenia ( olej, smalec), konfitura do nadziania, cukier puder lub lukier   Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 3 łyżki mleka podgrzewamy ( mleko musi być bardzo ciepłe, ponieważ jak dodamy jogurt to zmieni

Passion of Cooking
Faworki 156

Składniki: 450 - 500 g mąki pszennej 5 żółtek 1 łyżka cukru pudru 200 ml śmietany 18% 2 łyżki spirytusu lub wódki 1 łyżka ekstraktu z prawdziwej wanilii olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Żółtka rozetrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać śmietanę, ekstrakt i alkohol. Do przesianej mąki dodać rozmieszaną masę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Całej mąki od razu

Kuchcik gotuje
DROŻDŻOWE MINI PĄCZUSIE 185

Składniki: (na ok.75 sztuk) 500g m ąki 50 g stopionego masła 50 g cukru 50 g świeżych drożdży 5 żółtek 220 ml mleka 1 łyżka wódki 4 kostki smalcu (do smażenia ) Wykonanie: Mleko podgrzewamy. W letnim mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok 20 minut w ciepłe miejsce. W małym rondelku rozpuszczamy

Walijskie Pichcenie
Pączki 156

równa się 2,5 godzinom gadania przez telefon. Więc zawsze z jakąś koleżanką możecie… ekhm… poćwiczyć. Jak wiecie, pieczenie nie jest moim ukochanym zajęciem. Smażenie pączków w smalcu też średnio mnie nęciło. Jednak jeden podlec wlazł mi na ambicję i proszę bardzo – są pączki. Jeśli ja umiem, wy też umiecie. Nie jest trudne, ale robi cudowny bajzel

ladykitchen
Świeżyna 291

morska nie jodowana do smaku -pieprz czarny do smaku -papryka sodka jedna łyżeczka Wykonanie; -Słoninę kroimy w kostkę centymetrową i do gara i topimy tak jak się robi smalec ze skwarkami. -Zmniejszamy ogień i następnie kroimy boczek i łopatkę w kostkę w paski dowolnie i do gara i dusimy w razie konieczności dodajemy wodę -Na oddzielnej patelni smażymy cebulę pokrojoną

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rozetki, czyli smażone ciasteczka skandynawskie 147

się jako alternatywa dla faworków na Tłusty Czwartek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (przesianej) 2 duże jajka 250 ml mleka 1,5 łyżeczki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej smalec lub olej (do smażenia) cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką, płynną masę o konsystencji odrobinkę gęściejszej niż ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto jest za rzadkie

MyCookBook.pl