smalec przepis - 3000 przepisów (strona:123/200)

7 rad dzięki którym Twoje pączki będą idealne! 96

ciasta, zbyt rozgrzany spowoduje szybkie zrumienienie się ciasta, podczas gdy środek zostanie surowy. Pączki możesz sprawdzić wykałaczką, podobnie jak ciasto w trakcie pieczenia.  Faworki lub pączki smażone na smalcu będą bardziej chrupiące. Zbyt wysoką temperaturę tłuszczu można obniżyć wrzucając do niego obranego ziemniaka. 3. Aby pączki były mniej tłuste, do ciasta dodaj spirytus lub ocet (2 łyżki

Pora coś zjeść
Pączki z różą 142

cukru  1/2 l mleka   6 żółtek  jajko  1/2 laski wanilii  skórka z cytryny  sól  kieliszek spirytusu 6 łyżek oleju Dodatkowo smalec do smażenia konfitura z róży  cukru pudru do posypania WYKONANIE Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 20 dag mąki i 1/2 szklanki mleka.  Robimy rozczyn, pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy

W kuchennym oknie Ewy
Kasztanki- mini pączusie 160

cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wódki/spirytusu, sok z połowy cytryny   Lukier: 2 szklanki cukru pudru,   8-10 łyżek gorącej wody,   Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia   Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki i zalewamy drożdże. Dokładnie mieszamy.   Dodajemy do nich 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru

Passion of Cooking
Pączki ziemniaczane 255

masła 40 g drożdży 6 płaskich łyżek cukru pudru  8 łyżek mleka 2 łyżki spirytusu domowe powidła lub twarda marmolada  1 ½ litra oleju do smażenia lub smalec wieprzowy  Cukier puder do posypania  Ziemniaki obieramy i gotujemy( można również ugotować w mundurkach). Przeciskamy przez praskę i do gorących dodajemy masło. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Drożdże

Mia Cucina Sofieta
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 231

się mniejszym krążkiem ciasta i zlepis brzegi d) z krążków z nadzieniem wykrawa się pączki Smażenie. Pączki najlepiej smażyć w płaskim rondelku w dużej ilości rozgrzanego tłuszczu np. oleju, smalcu. Wielkość rondelka należy dobrać tak, aby pączki smażone mogły się swobodnie pływać. Do rondelka z tłuszczem należy pączki wrzucać wierzchnią stroną i smażyć powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło

Ciastka - domowe słodkości
Pączki serowe z kokosem. 149

tłustego sera twarogowego 2 żółtka 2 łyżki słodkiej śmietany 200 g kokosu (drobne wiórki) 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 5 łyżek cukru 1 kieliszek spirytusu olej + smalec           Sposób przyrządzania:             Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zmielony twaróg, żółtka, wiórki kokosowe, cukier

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Rogaliki z marmoladą (na smalcu) 175

Szybkie, tanie, smaczne i bardzo kruche - rogaliki idealne. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 25 dag smalcu 3 szczypty soli 1 szklanka śmietany 18% 350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana) cukier puder i waniliowy do posypania Sposób wykonania: 1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować

Kuchnia domowa Ani
PĄCZKI TRADYCYJNE 163

roztopionego masła (użyłam masła) pól laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu sok i skórka z 1 cytryny pół łyżeczki soli DODATKOWO: tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy lub np. kokosowy - użyłam 1,5 l rzepakowego) konfitura, powidła lub dżem do nadziania (użyłam powideł śliwkowych) cukier puder do posypania lub lukier (2 szklanki cukru pudru rozmieszane

Słodko-Słony Świat Ilony
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 147

tradycyjna, a druga: gluten free. TRADYCYJNE: - mąka (najlepiej z Roztocza), 2 szklanka - mleko, 1 szklanka, - drożdże, 6 dkg - żółtka, 4 - cukier puder, pół szklanki, - stopione masło, 1/4 szklanki, - stopiony smalec, 1/4 szklanki, - konfitura 1/2 szklanki mleka zagrzać,dodać łyżkę cukru i drożdże. Odstawić w ciepłym miejscu, żeby ruszyły. My wykorzystałyśmy bardzo lekko nagrzany piekarnik, Żółtka utrzeć do białości z cukrem

Wypisz Wymaluj
TŁUSTY CZWARTEK - najsmaczniejszy dzień w roku w (nie)typowej wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 96

pączki i nie tylko: 1. Pączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis pierwszy z suchych drożdży i masła PRZEPIS 2. Pączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis drugi ze świeżych drożdży, smalcu i masła PRZEPIS 3. Oponki serowe - tradycyjne i bezglutenowe - PRZEPIS 4. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z krucho-drożdżowego ciasta. Przepis Dziadzia... PRZEPIS 5. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z orzechowym nadzieniem

Wypisz Wymaluj
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi 127

przygotowane kotlety nakładamy farsz, najlepiej na środek filet. Zawijamy jak tradycyjne rolady i nabijamy wykałaczkami, żeby filety się nie rozleciały w trakcie smażenia. Smażymy na maśle lub smalcu tylko do przyrumienienia ze wszystkich stron, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 18 stopnia na jakieś 15 min. aby doszły. Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilkę aż roladki odpoczną na talerzu

Calzonella.com
Lany chrust 293

puszyste ale i tak były pyszne. składniki: 200 g mąki tortowej 3 jajka 150 ml mleka szczypta soli 2-3 łyżki cukru waniliowego oraz tłuszcz do głębokiego smażenia (olej, smalec) cukier puder od posypania Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawić. Żółtka utrzeć na puszystą masę z dodatkiem cukru waniliowego. Następnie porcjami dodawać mąkę

Monia miesza i gotuje
Ekspresowe włoskie pączki z ricottą czyli baci do ricotta 193

Serek ricotta wymieszać z jajkami (tak, by masa była jednolita). Dodać resztę składników i wymieszać.  W garnku/rondlu podgrzać tłuszcz (ja zazwyczaj smażę w pół na pół oleju ze smalcem. Gdy olej się rozgrzeje nakładać ciasto łyżeczką na tłuszcz. Smażyć pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy by ściekł nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem. Przepis pochodzi

Mania Wypiekania
Szybkie oponki w 5 minut! 51327

momentalnie. Szybkie oponki z ciasta francuskiego w 5 minut - przepis: Składniki na ok. 30 oponek: Blat drożdżowego ciasta francuskiego 1 l oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy, słonecznikowy lub smalcu Cukier do obtoczenia Przygotowanie: Z ciasta francuskiego (może być zamrożone lub w temperaturze pokojowej) wykrawamy za pomocą szklanki kółka. Ja wycinałem szklanką o średnicy

Kuchnia Łukasza
Pączki - najlepsze 197

masła 6 żółtek 4 łyżki cukru ok 400 ml letniego mleka (dałam 350)   konfitura lub dżem do nadziania cukier puder do posypania lub do zrobienia lukru olej lub smalec do smażenia   Wykonanie: Masło roztopić i przestudzić.  Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie.  W dołek włożyć drożdże (świeże rozkruszyć).  Wlać odrobinę ciepłego mleka

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania