spodu dłonią. Gotowy chleb studzimy na kratce. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę,żeby nie tracił wilgoci. U nas długo nie poleżał – zjedzony jeszcze tego samego dnia ze smalcem, do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI 500g mieszanki mąk na chleb pszenno-żytni Polskie Młyny 10g drożdży suszonych 300ml piwa Guinnes 1 płaska łyżeczka mielonego kminku mąka do podsypywania (pszenna, żytnia) otręby pszenne
Karo in the Kitchennóg perliczki, 5 ząbków czosnku, kilka gałązek tymianku, 6 jagód jałowca, tłuszcz (najlepiej smalec gęsi, może być masło, olej), Pierwsze pytanie: „Skąd wziąć piersi z perliczki?, w sprzedaży są tylko całe ptaki” Ja kupuję całe perliczki i dzielę je. Z korpusów i końcówek skrzydełek gotuję bulion. Piersi można usmażyć. Nogi perliczki umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać tymianek
królestwo garówodchudzającym się zaleca się stosować dwie łyżki (30 ml)oleju kokosowego dziennie. Najzdrowszy olej tłoczony jest na zimno. W temperaturze do 26 C ma postać stałą, jest biały jak smalec. W wyższej temperaturze staje się płynny. Może być stosowany jako zamiennik dla masła do chleba. Ponadto na jego bazie można sporządzać cista, torty czy desery. OLEJ RZEPAKOWY Choć rzepak
Bike By Lifepodkreślił jej wspaniałe walory.Zapraszam!. 1 szkl.łuskanego grochu wywar na żeberkach 1.5 litra 20 dag.boczku 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1ogórek kiszony 1 cebula 1 łyżka mąki i smalcu( może być olej ) sól i pieprz majeranek liść laurowy ziele angielskie ******************************** Groch wypłukać i namoczyc na noc.Boczek drobno pokroić i przesmażyć ,tłuszcz Zostawić po usmażeniu .Warzywa obrać ,opłukać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulami, boczek zmielić maszynką do mięsa. Wbić jajka, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym smalcu po kilka minut z każdej strony. Podawać ze śmietaną
Gaździnka warzysurowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) tłuszcz: masło klarowane, smalec i/lub oliwa z oliwek opcjonalnie kilka ząbków czosnku Mięso (o ile nie było zmielone) i boczek pokrój w kostkę o boku 2-3 cm i podsmaż na tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą
PaleoSMAKmieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane, oliwa…) przyprawy do smaku (sól, pieprz, kminek, majeranek…) opcjonalnie przecier pomidorowy (100-150 g) opcjonalnie lampka czerwonego wina Białą kapustę poszatkuj (pokrój na drobne paseczki), wrzuć do dużego garnka
PaleoSMAKbiałka niż węglowodanów i porządną dawkę tłuszczu chleb ten stanowi bardzo pożywne i zdrowe śniadanie . Dwie kromki z masłem dostarczą ponad 10 gramów białka. Gdy nie jadasz nabiału, użyj smalcu, masła orzechowego (ale nie z orzechów ziemnych) albo nawet rozsmaruj na kromce dojrzałe awokado, dodając jeszcze więcej wartości odżywczych do tego pysznego śniadania. Poza jajkami jest tu mało uczulających składników
PaleoSMAKposzatkowanego na drobne kawałki. Przepis na „haś” z batata z jajkiem : 1 duży batat (słodki ziemniak, patat) 1 jajko tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane, smalec…) przyprawy, sól Batata obierz, zetrzyj na drobnej tarce (albo robotem kuchennym) i wrzuć na rozgrzany tłuszcz na patelni. Posól i dodaj przyprawy (czosnek, cebula…) i smaż na dużym ogniu
PaleoSMAKbędziemy potrzebować patelnię – zwykłą (najlepiej grubą, żeliwną, jak nie masz to może być ceramiczna, ale nie teflonowa) albo grillową – oraz tłuszcz do smażenia – masło klarowane albo smalec – pod żadnym pozorem zwykłe masło, a po oliwie z oliwek mięso może być gorzkawe. W przypadku patelni grillowej trzeba posmarować mięso tłuszczem, ale w przypadku zwykłej patelni można nieco
PaleoSMAKponakłuwanych goździkami (układacie je dookoła gęsi). Możecie ją też tym tłuszczem wtedy delikatnie polać po wierzchu – wystarczy 2-3 łyżki. Tłuszcz przyprawiacie solą, pieprzem, ziołami i przerabiacie na smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień
GRUBY WAŁEKkarkówki 250 g wątróbek kurzych 3 cebule, średnie wielkości 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułeczka 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: tłuszcz: smalec lub masło wykonanie: Szynkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy cebule pokrojona w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż cebula
Domowy Smak Jedzeniapieprz ostra i słodka papryka mielona szczypta czosnku granulowanego przyprawa uniwersalna bulion mięsny ************************************* Żeberka umyć ,osuszyć i natrzeć przyprawami.Zostawić na noc w lodówce.Na patelni Rozgrzać łyżkę smalcu i na mocnym ogniu obsmażyć żeberka pokrojone na porcje obtoczone w mące .Zmniejszamy gaz i dodajemy drobno posiekaną cebulę ,chwilę dusimy aż się zeszkli.Podlewamy bulionem mięsnym i dusimy do miękkości
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 2 budynie 1/2 szklanki mleka 3 jajka ok 1 szklanki cukru kryształu 1/2 kostki masła 1 cukier wanilinowy Wykonanie
Pychotkaaawykonywaniu nie bać się o ciasto ponieważ wyjdzie bardzo lejące się. Składniki: Ciasto 30 dek mąki 10 dek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dek masła 1 łyżka smalcu 1 jajko 2 żółtka Ser 1,20 kg sera 30 dek cukru cukier wanilinowy 8 dek budyniu 1 szklanka śmietany 30% 1 szklanka mleka 4 łyżki oleju 2 cale jajka
Pychotkaaa