skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 2 – 4 łyżki cukru pudru ciasto: 200 gram mąki pszennej, 3 żółtka, 1-2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżka spirytusu, szczypta soli, 800 g smalcu, Żółtka dokładnie wymieszać z rozdrobnionym serem i cukrem pudrem– cukier dodajemy do smaku. Dodać brandy waniliowe, skórkę pomarańczową i cytrynową do smaku i wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę
królestwo garównakładamy nadzienie, formujemy pączki owijając nadzienie ciastem. Pączki układamy na desce posypanej mąką, spłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia, pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie. Smażymy (wrzucając zawinięciem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 - 170 st.C., do uzyskania koloru jasnobrązowego. W trakcie smażenia przewracamy pączki na drugą stronę aby doprowadzić do jednolitego koloru. Po usmażeniu wyciągamy na siatkę lub bibułę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 2 polędwiczki z dzika , u mnie około 1 kg 2 łyżki smalcu do smażenia sól Składniki marynaty: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku utarte 2 łyżki octu balsamicznego 5 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 goździki 3 ziarna jałowca Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka
Proste Potrawyskórka otarta z 1/2 pomarańczy, 2 – 4 łyżki cukru pudru ciasto: 200 gram mąki pszennej, 3 żółtka, 1-2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżka spirytusu, szczypta soli, 800 g smalcu, Żółtka dokładnie wymieszać z rozdrobnionym serem i cukrem pudrem– cukier dodajemy do smaku. Dodać brandy waniliowe, skórkę pomarańczową i cytrynową do smaku i wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę
królestwo garówłyżeczkę zimnego budyniu. Zlepić dokładnie, formując w rękach równe kulki. Zlepioną częścią układać na obsypanej mąką stolnicy. Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i tak zostawić, aż znowu urosną. Olej lub smalec rozgrzewamy w dużym garnku i porcjami wrzucać pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażyć je z dwóch stron, jak nabiorą złotego koloru za pomocą drewnianego patyczka przewrócić na drugą stronę. Smażyć ponownie
Kuchnia Pokoleńlaurowym, goździkami i zielem angielski. Ugotowaną fasolę blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej podsmażoną cebulę sos sojowy, zioła oraz pokrojoną w kostkę pietruszkę. Jeżeli smalec się kruszy dodajemy olej i mieszamy, tak aby otrzymał konsystencję smarowidła
Łycha smakówSkładniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 cebula sól, pieprz papryka słodka i ostra w proszku kminek, majeranek natka pietruszki 500 ml piwa Porter kilka łyżek mąki krupczatki olej lub smalec do smażenia Wykonanie: mięso umyć, obkroić z powięzi i pokroić w dużą 2- cm kostkę. Pospolić, oprószyć pieprzem i papryką. Każdą kostkę starannie obtoczyć w mące i układać na mocno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pogardziłby nią żaden mięsożerca. Z pewnością zadowoli wszystkich mięsożernych domowników. Jako, że pieczeń w składzie ma boczek podczas pieczenia wytapia się z niej tłuszcz, który po zastygnięciu staje się smalcem w czystej postaci, co podnosi smak pieczeni, można nim smarować kanapki. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduża cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, pieprz ziołowy, ciut cynamonu, 1/2 łyżeczki papryki w proszku.1jajko Opłukane mięso kroję na mniejsze kawałki i wrzucam na rozgrzany tłuszcz( ja daję smalec) gdy jest w połowie opieczone daję pokrojoną cebulę i smażę mieszając aby się nie przypaliło. Gdy cebulka i mięso jest opieczone wciskam czosnek i dolewam 1/2 szklanki wody. Wrzucam resztę
harrisaSKŁADNIKI: 10 skrzydełek sól pieprz pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina smalec gęsi do pieczenia lub masło klarowane Skrzydełka rozcinamy na części, robimy z wszystkich składników marynatę i dokładnie nacieramy skrzydełka. Odstawiamy na noc do lodówki, jeżeli nie mamy tyle czasu to skracamy
harrisażaden problem, jednak po namoczeniu mak trzeba będzie zmielić 3 razy. Składniki na ciasto (blaszka 25 x 35 cm ): 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny ( 250 g ) 1 łyżka smalcu (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 żółtek Składniki na masę makową: 600 g maku 1 litr mleka
Trzeci talerzMasło klarowane jest doskonałym tłuszczem do smażenia o temperaturze dymienia co najmniej 235°C, a najczęściej około 250°C – dla porównania temperatura dymienia oleju kokosowego to 177°C, smalcu 121–218 °C, a oliwy z oliwek 190-210°C. Dzięki temu masło klarowane doskonale się nadaje do smażenia w wysokiej temperaturze, np. do przyrządzania steku . Masło klarowane
PaleoSMAKlubię :) Składniki - na 4 kotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło) sól i pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna do oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5 do 2 cm. Każdy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Sk ł adniki: 1/2 kg m ą ki 15 dag smalcu 15 dag margaryny 4 dag dro ż d ż y 1 ł y ż ka cukru do rozrobienia dro ż d ż y 1 szklanka
Lawendowe Niebomnie na Wigilijnym stole co roku gości także strucla drożdżowa Składniki: ½ kg mąki 5 dag drożdży 1 łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka 2 cukry waniliowe 1 szklanka wody sól do smaku 1 łyżka suchego maku 1 żółtko jaja 1 łyżka śmietanki tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem i rozrobić z łyżką mąki
Tradycyjna Kuchnia