zrobienia w 10 minut. Ugotuj brokuła 200 g w małej ilości słonej wody przez 4 minuty. W tym samym czasie wstaw patelnię na jajka sadzone, posmaruj odrobiną smalcu i wbij dwa jaja , na dość gorącą patelnię. Pokrój pomidora na szerokie plastry i ułóż obok jajek. Posól i po około 2 minutach przewróć pomidory , popieprz i połóż na nich
Pasje Jolkijaka w nie włożyliśmy. Składniki: 3 szkl. mąki 6 żółtek 7 łyżek śmietany 2 łyżki spirytusu lub octu 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli tłuszcz do smażenia (olej, smalec) Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę . 2. Dodajemy do niej żółtka, śmietanę, cukier i sol, ocet lub spirytus. 3. Wyrabiamy cisto (cisto ma mieć konsystencje tak jak ciasto na makaron
Kulinarnie z Polką na Kresachłyżek gęstej śmietany (u mnie 30%, ale może być 16-18%) 2 łyżki spirytusu lub octu 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1 l tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu itp.) Cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę, żółtka. śmietanę, spirytus, cukier puder, sól umieszczamy w dużej misie i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się
Kuchnia Łukaszaporozpadają się po upieczeniu. Ziemniaki przesiąkną smakiem wszystkich przypraw i ziół, cebuli, czosnku, aromatem wędzonego mięsa. Naczynie do zapiekania z pokrywą, szklane lub żeliwne, smarujemy w środku smalcem i wysypujemy solą i majerankiem. Ziemniaki, marchew i buraki obieramy i kroimy w plastry grubości około 4-5mm, nie więcej, inaczej będą się za długo piekły. Kiełbasę, boczek i wędzoną
Karo in the Kitchenłyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka roztopionego i przestudzonego masła 1 łyżka spirytusu (u mnie czysta wódka) oczywiście tłuszcz do smażenia :-) Dla mnie zawsze niezawodny jest tutaj smalec. Użyłam 4 kostek po 250g. Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy. Wyrabiamy dokładnie, dość długo (chodzi o to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza). Po wyrobieniu wkładamy ciasto do foliowego woreczka
Walijskie Pichceniełyżki cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu lub otarta skórka z wyparzonej 1/2 cytryny 1 szczypty soli 1 łyżeczka spirytusu dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia (w moim przypadku smalec dobrej jakości, wiadomego pochodzenia, ;)) opcjonalnie: cukier puder do podania wykonanie: Jajko mieszamy z mlekiem oraz cukrem. Dodajemy obierane i pokrojone w kostkę jabłko, cynamon lub skórkę z cytryny, alkohol, mąkę
Domowy Smak Jedzeniamleka 7 żółtek 1 całe jajko 10 dag masła 2 cukry waniliowe szczypta soli 1 kieliszek spirytusu(dzięki niemu nie wchłaniają tak oleju) marmolada olej do smażenia+smalec cukier puder do obtaczania Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu: 3 łyżki mleka(ciepłego) 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki mieszamy w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(w zależności
Swojskie jedzonkopolecam) 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 jaja 1 szklanka mleka 800 g mąki pszennej 100 g masła kieliszek spirytusu (opcjonalnie) Dżem (najlepiej taki gęstszy) 1 l oleju, smalcu Lukier: Szklanka cukru pudru 2-4 łyżek wody Przygotowanie: Drożdży rozcieramy z 3 łyżeczkami cukru na płynną konsystencję. Odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z pozostałym cukrem przez
Kuchnia Łukaszapudru – 2 szklanki mleka – 7 żółtek – 1 jajko – 6 łyżek oliwy – 3 łyżki masła – 100 g spirytusu – tłuszcz do smażenia (oliwa i smalec 1:1, potrzebne jest ok 2 kg) – nadzienie: marmolada (u nas nutella) Drożdże, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki mieszamy ze szklanką ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Szybko Tanio Smaczniejajko 1 cukier waniliowy 10 dag drożdży zapach rumowy 1/2 szklanki cukru 125 g masła lub 7 łyżek oliwy 1 łyżka spirytusu marmolada twarda tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki zimnego mleka, cukru i mąki. Żółtka, jajko, cukier, cukier waniliowy posolić i ubić do białości. Do wygrzanej mąki dodać masę jajeczną, zapach, spirytus, a następnie
talerz przyjemnościtwarogu 50 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 łyżki masła 3 jajka 4 kostki smalcu (do smażenia) cukier puder do posypania Wykonanie: Twaróg zmielić (albo użyć tak jak ja - mielonego). Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło. Jajka ubić z cukrem
Walijskie Pichceniesera białego 0,5 kg mąki 4 żółtka 250 ml gęstej śmietany 1,1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do posypania 4 kostki smalcu do smażenia cukier puder do obsypania pączków Przygotowanie : Biały ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do sera. Następnie zrobić wgłębienie w mące, dodać żółtka
Kuchnia DanusiKolejny wypróbowany przepis na kruche ciasto. Składniki: ½ kg mąki, 25 dag masła, 3 żółtka, 1 ½ szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki smalcu, 4 łyżki maku, szczypta proszku do pieczenia, Wykonanie: Mąkę skruszyć ze składnikami oprócz masła. Następnie dodać masło, wyrobić gładkie kruche ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 190 stopni około 15 minut
Tradycyjna KuchniaKolejny przepis na kruche ciasto. Składniki: 20 dag mąki tortowej, 12 dag masła, 2 żółtka, sól do smaku, 1 łyżka smalcu, 1 jajko do smarowania. Usiekać mąkę z masłem, dodać resztę składników, zgnieść ciasto, schłodzić i rozwałkować na stolnicy. Piec w temperaturze 190 stopni na złoto przez 15- 20 minut
Tradycyjna Kuchnia