mieć ok 9cm średnicy (użyłam dużego kubka), natomiast mała ok. 3cm (użyłam zakrętki od butelki). Czynność powtarzamy, aż do wykorzystania całego ciasta. Rozgrzewamy olej (u mnie olej ze smalcem). Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany wkładamy do niego donuty (można zrobić próbę wrzucając kawałek ciasta - jeśli wypłynie i się zrumieni olej jest odpowiednio gorący). Pączki smażymy na złoty kolor
Mania Wypiekaniawierzchu pączka i wycisnąć nadzienie do środka. SMAŻENIE PĄCZKÓW Do smażenia pączków najlepiej wykorzystać szeroki garnek lub dużą i głęboką patelnię. Tłuszczem odpowiednim do smażenia jest olej lub smalec, lub ich mieszanka. Tłuszczu powinno być w naczyniu na tyle dużo, by pączki podczas smażenia nie stykały się z dnem garnka. Temperatura odpowiednia do smażenia pączków to około 175 stopni. Najlepiej
Smakołyki Berenikiódki (ja użyłam likieru Cointreau) szczypta soli Lukier: ok. 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Dodatkowo: dżem truskawkowy (może być też konfitura np. różana) – na nadzienie do pączków smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłym mlekiem i rozrabiamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru – bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki
MyCookBook.plgęstej, kwaśnej 18% 2 płaskie łyżki masła 2 płaskie łyżki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekonieczne) szczypta soli 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: tłuszcz do smażenia - olej lub smalec najlepiej cukier puder do dekoracji Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, elastyczne, nielepiące się do dłoni, jeżeli konieczne podsypujemy mąką. Formujemy kulkę
Piekę, bo lubięczubate łyżki cukru, 50 g masła, 50 g drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 125 ml jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki spirytusu, tłuszcz do smażenia ( olej, smalec), konfitura do nadziania, cukier puder lub lukier Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 3 łyżki mleka podgrzewamy ( mleko musi być bardzo ciepłe, ponieważ jak dodamy jogurt to zmieni
Passion of CookingSkładniki: 450 - 500 g mąki pszennej 5 żółtek 1 łyżka cukru pudru 200 ml śmietany 18% 2 łyżki spirytusu lub wódki 1 łyżka ekstraktu z prawdziwej wanilii olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Żółtka rozetrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać śmietanę, ekstrakt i alkohol. Do przesianej mąki dodać rozmieszaną masę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Całej mąki od razu
Kuchcik gotujeSkładniki: (na ok.75 sztuk) 500g m ąki 50 g stopionego masła 50 g cukru 50 g świeżych drożdży 5 żółtek 220 ml mleka 1 łyżka wódki 4 kostki smalcu (do smażenia ) Wykonanie: Mleko podgrzewamy. W letnim mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok 20 minut w ciepłe miejsce. W małym rondelku rozpuszczamy
Walijskie Pichcenierówna się 2,5 godzinom gadania przez telefon. Więc zawsze z jakąś koleżanką możecie… ekhm… poćwiczyć. Jak wiecie, pieczenie nie jest moim ukochanym zajęciem. Smażenie pączków w smalcu też średnio mnie nęciło. Jednak jeden podlec wlazł mi na ambicję i proszę bardzo – są pączki. Jeśli ja umiem, wy też umiecie. Nie jest trudne, ale robi cudowny bajzel
ladykitchenmorska nie jodowana do smaku -pieprz czarny do smaku -papryka sodka jedna łyżeczka Wykonanie; -Słoninę kroimy w kostkę centymetrową i do gara i topimy tak jak się robi smalec ze skwarkami. -Zmniejszamy ogień i następnie kroimy boczek i łopatkę w kostkę w paski dowolnie i do gara i dusimy w razie konieczności dodajemy wodę -Na oddzielnej patelni smażymy cebulę pokrojoną
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.się jako alternatywa dla faworków na Tłusty Czwartek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (przesianej) 2 duże jajka 250 ml mleka 1,5 łyżeczki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej smalec lub olej (do smażenia) cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką, płynną masę o konsystencji odrobinkę gęściejszej niż ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto jest za rzadkie
MyCookBook.plmoże jeszcze inaczej? SKŁADNIKI 2 szklanki pszennej mąki 2 jajka + 1 żółtko 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka spirytusu szczypta soli olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy na gładko. Zawijamy ciasto w folię na pół godziny. Wałkujemy partiami cienkie placki
Moje Kuchenne Rewelacjetych słodkości. Składniki 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka 7 żółtek 100 g świeżych drożdży 100 g cukru 150 g roztopionego masła 3 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli smalec lub olej do smażenia dżem różany cukier puder do posypania lub lukier Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 5 łyżek ciepłego mleka
O kuchni z uczuciemwyczuwalny jest smak cebuli i nie każdemu to może odpowiadać. Składniki: - 500 g schabowego bez kości - 2 cebule - 750 ml mleka - mąka - jajko - bułka tarta - sól - pieprz - smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na grubsze kotlety, rozbijamy tłuczkiem. Cebulę kroimy. Na dno miski układamy część cebuli na nią dajemy jeden kotlet, ponownie cebulę i kotlet
Kulinarne życieukładamy je na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, miejsce w którym były zlepiane dajemy od spodu. 4. Smażymy na rozgrzanym oleju, lub mieszance oleju i smalcu. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny aby odsączyć tłuszcz
Apetyczna babeczkaMakaron razowy – 30 dag Cebula – 1/2 kg Mortadela – 30 dag Smalec – 1 łyżka Papryka słodka Sól Pieprz kolorowy Maggi Zioła prowansalskie ser żółty Makaron ugotować , przelać zimną woda , odsączyć. Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę większą, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zmniejszyć ogień, smażyć, dorzucić pokrojoną w paski mortadelę, posypać papryką słodką, solą, pieprzem i mieszać by się
Camilla w kuchni