smalec przepis - 3000 przepisów (strona:124/200)

Ekstra ciasto z jabłkami z swojskim budyniem i ubitą pianą 211

blachę 25 x 35 cm potrzebujesz CIASTO: - 350 g mąki krupczatki - 300 g luksusowej  lub 650 g , zamiast krupczatki - 150 - 200 g cukru - 200 g masła - 30 g smalcu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - szczypta soli - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka ( białek nie wyrzucaj) - 1 jajko całe - około 1,5 kg jabłek Masło powinno być zimne! Wrzuć wszystko

Pasje Jolki
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 246

około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy jęczmiennej 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 2 łyżki tłuszczu (oleju lub smalcu) sól, pieprz 1 szklanka bulionu Suszone grzyby przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 3 szklankami gorącej wody, dodajemy ½ łyżeczki soli  i gotujemy około 45 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wywaru. Będzie

Trzeci talerz
Pierogi z kaszanką 166

Składniki mąka, około 1kg jajka, 2 szt olej, 100ml woda ciepła, 500ml sól, 1 łyżeczka kaszanka, 400g cebula, 1 duża szt jabłko, 1 szt smalec ze skwarkami i cebulką oliwa lub olej roślinny Przygotowanie 700g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej i wodę, wlewamy do miski. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Powinno

Gotowanie moimi oczami
PIERNICZKI 175

przepisów Madzi :) Składniki: 1 kg mąki 1/2 kg miodu 1 szklanka cukru 4 jajka 1 kostka margaryny łyżka smalcu 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao 4 paczki korzeni do piernika 1 opakowanie kardamonu Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, sodę rozpuścić w mleku. Miód, cukier, margarynę rozpuścić w garnku, jak przestygnie dodać korzenie

Darcia w kuchni
Gęsi pasztet z żurawiną 154

domu przygotowywało się w brytfance całą gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami z dużą ilością majeranku, lub piekło się same nogi gęsi, oraz obowiązkowo wytapiało się też z niej smalec. Od kilku lat w Polsce propagowana jest akcja „Gęsina na Świętego Marcina”, gęś wreszcie też zawitała na nasz blog również z okazji 11 listopada, w dniu imienin Marcina i Święta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
cukinia faszerowana 177

składniki: 2 cukinie 200 g ryżu 150 g wędzonego boczku 100 g mięsa z rosołu 200 g czerwonej papryki 150 g cebuli 3-4 ząbki czosnku 50 g smalcu lub oleju 100 ml rosołu 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 3-4 gałązki pietruszki wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy pozostawiając

Domowy Smak Jedzenia
Kokosowe placuszki z kaszy manny 147

masło zastąpiłam niesamowicie zdrowym olejem kokosowym. Dlaczego? Otoż olej kokosowy jest świetną alternatywą dla pozostałych tłuszczy. Nie ulega utlenianiu, więc z powodzeniem można na nim smażyć w zastępstwie masła, smalcu czy oliwy. W swoim składzie ma wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). I chociaż nasycone tłuszcze powszechnie uważane są za niezdrowe, to te zawarte w oleju kokosowym, spożywane

Kuchnia Ellie
Menu dla diabetyka - podejmij listopadowe wyzwanie! 175

pergaminie, duszenie, grillowanie, gotowanie warzyw, kasz, ryżu i makaronu “al dente”.  Przeciwwskazane jest smażenie w głębokim tłuszczu, panierowanie, pieczenie w cieście francuskim, rozgotowywanie potraw, dodawanie tłustej śmietany, masła, smalcu, boczku Zachęcam także do zajrzenia na stronę www.menudiabetyka.pl - znajdziecie tam całe kompendium wiedzy na temat diety cukrzycowej, które ułatwi Wam zadanie;) Najprościej rzecz ujmując – ma być lekko, zdrowo

Kulinarne Inspiracje
Polędwiczka z dzika duszona w winie i grzybach 184

suszonych grzybów 3 łyżki miodu pieprz czarny grubo mielony ,pieprz zielony marynowany, sól, suszone owoce jałowca, łyżeczka suszonego lubczyku, kilka ziaren kolendry, szczypta cząbru  sok z połówki cytryny smalec gęsi do smażenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Zalewa Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód i wino wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy polędwiczkę. Zostawiamy

Niezły Młynek
Pasztet drobiowy 222

jaja. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać trochę wywaru z mięsa – 1/3 do ½ szklanki . Jeszcze raz wyrobić ręką – już bez próbowania smaku, bo są wbite surowe jaja . Keksówki wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do kek sówek, powierzchnię wyrównać łyżką. Piec 60 minut w temp. 180C – bez termoobiegu; na środkowym poziomie piekarnika . Zostawić w piekarniku do całkowitego

Grunt to przepis!
Ciasteczka z maszynki 180

własne są na pewno zdrowsze, do poobiedniej kawy są niezrównane, polecamy! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3/4 kostki margaryny 1/2 kostki smalcu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki kakao Wykonanie: Na stolnicy wyrabiamy ciasto z podanych składników, przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa

kgwjanczewo
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 235

piekarniku można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl Porcje: 7 Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka tłuszczu (smalec z gęsi, oliwa lub masło klarowane), oliwa do posmarowania patelni. Nadzienie: 1/2 szklanki drobno posiekanych śliwek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki powideł śliwkowych, 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy

SzczyptaSmaQ
Kaczka z majerankiem i jabłkami 176

Kaczkę dokładnie myjemy, nacieramy oliwą z majerankiem, solą i pieprzem. Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Nadziewamy nimi kaczkę. Całość przekładamy do brytfanny, dodajemy trochę oliwy z oliwek lub smalcu. Dusimy pod przykryciem około 3,5h. W trakcie tego czasu, kaczkę przewracamy kilka razy, by równomiernie się przypiekła. Możemy również dolać szklankę wody w razie potrzeby. Kaczkę podajemy z duszonymi

Kuchnia Pani Wiosny
SERNIK Z ROSĄ 199

się udaje,rozpływa w ustach.Przepis z fantastycznej książki "Gotuj z siostrami". Ciasto:   2 szklanki mąki 3 jajka(1 całe i 2 żółtka) 100g margaryny lub masła 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru   Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 6 jajek(2 całe i 4 żółtka) 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy

Niespełnione zdolności kulinarne
Gęś faszerowana ziemniakami 206

zamrażalnika,  i najlepiej rozmrażać w lodówce - może to zająć 2 dni. Gęś umyć i dobrze osuszyć. Usunąć tłuszcz od strony kupra - nie wyrzucać, przetopić na smalec. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Czosnek posiekać, wymieszać z majerankiem i ziemniakami. Gęś nasmarować pieprzem i solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć ziemniaki wymieszane z  czosnkiem

Stare Gary