smalec przepis - 3000 przepisów (strona:124/200)

Łatwe faworki (chrust, chruściki, chrusty) 211

może jeszcze inaczej?   SKŁADNIKI 2 szklanki pszennej mąki 2 jajka + 1 żółtko 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka spirytusu szczypta soli olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy na gładko. Zawijamy ciasto  w folię na pół godziny. Wałkujemy partiami cienkie placki

Moje Kuchenne Rewelacje
Klasyczne pączki 192

tych słodkości. Składniki 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka 7 żółtek 100 g świeżych drożdży 100 g cukru 150 g roztopionego masła 3 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli smalec lub olej do smażenia dżem różany cukier puder do posypania lub lukier Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 5 łyżek ciepłego mleka

O kuchni z uczuciem
Kotlety schabowe marynowane w mleku 141

wyczuwalny jest smak cebuli i nie każdemu to może odpowiadać.   Składniki: - 500 g schabowego bez kości - 2 cebule  - 750 ml mleka - mąka - jajko - bułka tarta - sól - pieprz - smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na grubsze kotlety, rozbijamy tłuczkiem. Cebulę kroimy. Na dno miski układamy część cebuli na nią dajemy jeden kotlet, ponownie cebulę i kotlet

Kulinarne życie
Pączki na piwnym cieście, szybko i łatwo 547

układamy je na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, miejsce w którym były zlepiane dajemy od spodu. 4. Smażymy na rozgrzanym oleju, lub mieszance oleju i smalcu. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny aby odsączyć tłuszcz

Apetyczna babeczka
Makaron razowy z mortadelą 144

Makaron razowy – 30 dag Cebula – 1/2 kg Mortadela – 30 dag Smalec – 1 łyżka Papryka słodka Sól Pieprz kolorowy Maggi Zioła prowansalskie ser żółty  Makaron ugotować , przelać zimną woda , odsączyć. Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę większą, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zmniejszyć ogień, smażyć, dorzucić pokrojoną w paski mortadelę, posypać papryką słodką, solą, pieprzem  i mieszać by się

Camilla w kuchni
Sałatka na ciepło z brokułem, fetą i jajkiem 152

zrobienia w 10 minut. Ugotuj  brokuła 200 g w małej ilości słonej wody przez 4 minuty. W tym samym czasie wstaw patelnię na jajka sadzone, posmaruj odrobiną smalcu i wbij dwa jaja , na dość gorącą patelnię. Pokrój pomidora na szerokie plastry i ułóż obok jajek. Posól i po około 2 minutach przewróć pomidory , popieprz i połóż na nich

Pasje Jolki
FAWORKI, CHRUST 189

jaka w nie włożyliśmy.  Składniki: 3 szkl. mąki 6 żółtek 7 łyżek śmietany 2 łyżki spirytusu lub octu 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli tłuszcz do smażenia (olej, smalec) Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę . 2. Dodajemy do niej żółtka, śmietanę, cukier i sol, ocet lub spirytus. 3. Wyrabiamy cisto (cisto ma mieć konsystencje tak jak ciasto na makaron

Kulinarnie z Polką na Kresach
Faworki (chrust) 181

łyżek gęstej śmietany (u mnie 30%, ale może być 16-18%) 2 łyżki spirytusu lub octu 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1 l tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu itp.) Cukier puder do posypania Przygotowanie:  Mąkę, żółtka. śmietanę, spirytus, cukier puder, sól umieszczamy w dużej misie i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się

Kuchnia Łukasza
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 303

porozpadają się po upieczeniu. Ziemniaki przesiąkną smakiem wszystkich przypraw i ziół, cebuli, czosnku, aromatem wędzonego mięsa.   Naczynie do zapiekania z pokrywą, szklane lub żeliwne, smarujemy w środku smalcem i wysypujemy solą i majerankiem. Ziemniaki, marchew i buraki obieramy i kroimy w plastry grubości około 4-5mm, nie więcej, inaczej będą się za długo piekły. Kiełbasę, boczek i wędzoną

Karo in the Kitchen
BARDZO KRUCHE FAWORKI NA KRUPCZATCE 158

łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka roztopionego i przestudzonego masła 1 łyżka spirytusu (u mnie czysta wódka) oczywiście tłuszcz do smażenia :-)  Dla mnie zawsze niezawodny jest tutaj smalec. Użyłam 4 kostek po 250g. Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy. Wyrabiamy dokładnie, dość długo (chodzi o to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza). Po wyrobieniu wkładamy ciasto do foliowego woreczka

Walijskie Pichcenie
oszukane pączki z jabłkiem – ekspresowe 173

łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu lub otarta skórka z wyparzonej 1/2 cytryny 1 szczypty soli 1 łyżeczka spirytusu dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia (w moim przypadku smalec dobrej jakości, wiadomego pochodzenia, ;)) opcjonalnie: cukier puder do podania wykonanie: Jajko mieszamy z mlekiem oraz cukrem. Dodajemy obierane i pokrojone w kostkę jabłko, cynamon lub skórkę z cytryny, alkohol, mąkę

Domowy Smak Jedzenia
Pączki drożdżowe bardzo stary i sprawdzony przepis 320

mleka 7 żółtek 1 całe jajko 10 dag masła 2 cukry waniliowe szczypta soli 1 kieliszek spirytusu(dzięki niemu nie wchłaniają tak oleju) marmolada olej do smażenia+smalec cukier puder do obtaczania Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu: 3 łyżki mleka(ciepłego) 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki mieszamy w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(w zależności

Swojskie jedzonko
Pączki tradycyjne z dżemem 175

polecam) 3/4 szklanki cukru 3 żółtka  2 jaja 1 szklanka mleka 800 g mąki pszennej 100 g masła kieliszek spirytusu (opcjonalnie) Dżem (najlepiej taki gęstszy) 1 l oleju, smalcu Lukier: Szklanka cukru pudru 2-4 łyżek wody Przygotowanie: Drożdży rozcieramy z 3 łyżeczkami cukru na płynną konsystencję. Odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z pozostałym cukrem przez

Kuchnia Łukasza
Pączki ze słodkim nadzieniem 121

pudru – 2 szklanki mleka – 7 żółtek – 1 jajko – 6 łyżek oliwy – 3 łyżki masła – 100 g spirytusu – tłuszcz do smażenia (oliwa i smalec 1:1, potrzebne jest ok 2 kg) – nadzienie: marmolada (u nas nutella) Drożdże, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki mieszamy ze szklanką ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Szybko Tanio Smacznie