smalec przepis - 3000 przepisów (strona:128/200)

Smalec wege od Jadłonomii 111

prostu musiałam zrobić! Z każdej strony słyszę jakie to smarowidło jest pyszne. Sprawdziłam i potwierdzam, choć domowy smalec mojej mamusi też jest mega! Składniki : * puszka białej fasoli * jabłko * 2 cebule * liść laurowy * ziele angielskie  * pół łyżeczki majeranku * pół łyżeczki oregano * łyżka oliwy  * sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę i jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z przyprawami. Wyjąć

Magiczne Życie Marty
Kotlety wieprzowe z brukselką 89

smaku pieprz do smaku Wykonanie: Brukselkę dokładnie oczyścić, wypłukać, zalać osoloną wodą i ugotować nie całkiem do miękkości, po czym odcedzić. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić i smażyć na smalcu z obu stron około 20 minut na wolnym ogniu. Gotowe kotlety obłożyć brukselką, skropić sokiem z cytryny i udusić pod przykryciem do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 213

spodu dłonią. Gotowy chleb studzimy na kratce. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę,żeby nie tracił wilgoci. U nas długo nie poleżał – zjedzony jeszcze tego samego dnia ze smalcem, do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI 500g mieszanki mąk na chleb pszenno-żytni Polskie Młyny 10g drożdży suszonych 300ml piwa Guinnes 1 płaska łyżeczka mielonego kminku mąka do podsypywania (pszenna, żytnia) otręby pszenne

Karo in the Kitchen
Nogi perliczki confit, perliczka konfitowana 198

nóg perliczki, 5 ząbków czosnku, kilka gałązek tymianku, 6 jagód jałowca, tłuszcz (najlepiej smalec gęsi, może być masło, olej), Pierwsze pytanie: „Skąd wziąć piersi z perliczki?, w sprzedaży są tylko całe ptaki” Ja kupuję całe perliczki i dzielę je. Z korpusów i końcówek skrzydełek gotuję bulion. Piersi można usmażyć. Nogi perliczki umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać tymianek

królestwo garów
Oleje z tłoczni Olejowy Raj 132

odchudzającym się zaleca się stosować dwie łyżki (30 ml)oleju kokosowego dziennie. Najzdrowszy olej tłoczony jest na zimno. W temperaturze do 26 C ma postać stałą, jest biały jak smalec. W wyższej temperaturze staje się płynny. Może być stosowany jako zamiennik dla masła do chleba. Ponadto na jego bazie można sporządzać cista, torty czy desery.  OLEJ RZEPAKOWY Choć rzepak

Bike By Life
GROCHÓWKA DOMOWA MOJEGO TATY Z OGÓRKIEM KISZONYM 149

podkreślił jej wspaniałe walory.Zapraszam!. 1 szkl.łuskanego grochu wywar na żeberkach 1.5 litra 20 dag.boczku 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1ogórek kiszony 1 cebula 1 łyżka mąki i smalcu( może być olej ) sól i pieprz majeranek liść laurowy ziele angielskie ********************************  Groch wypłukać i namoczyc na noc.Boczek drobno pokroić i przesmażyć ,tłuszcz Zostawić po usmażeniu .Warzywa obrać ,opłukać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placki ziemniaczane z boczkiem i czosnkiem 145

Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulami, boczek zmielić maszynką do mięsa. Wbić jajka, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę.  Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym smalcu po kilka minut z każdej strony. Podawać ze śmietaną

Gaździnka warzy
Pasztet z wątróbką 222

surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) tłuszcz: masło klarowane, smalec i/lub oliwa z oliwek opcjonalnie kilka ząbków czosnku Mięso (o ile nie było zmielone) i boczek pokrój w kostkę o boku 2-3 cm i podsmaż na tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą

PaleoSMAK
Bigos 283

mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane, oliwa…) przyprawy do smaku (sól, pieprz, kminek, majeranek…) opcjonalnie przecier pomidorowy (100-150 g) opcjonalnie lampka czerwonego wina Białą kapustę poszatkuj (pokrój na drobne paseczki), wrzuć do dużego garnka

PaleoSMAK
Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) 352

białka niż węglowodanów i porządną dawkę tłuszczu chleb ten stanowi bardzo pożywne i zdrowe śniadanie . Dwie kromki z masłem dostarczą ponad 10 gramów białka. Gdy nie jadasz nabiału, użyj smalcu, masła orzechowego (ale nie z orzechów ziemnych) albo nawet rozsmaruj na kromce dojrzałe awokado, dodając jeszcze więcej wartości odżywczych do tego pysznego śniadania. Poza jajkami jest tu mało uczulających składników

PaleoSMAK
Haś z batata z jajkiem 226

poszatkowanego na drobne kawałki. Przepis na „haś” z batata z jajkiem : 1 duży batat (słodki ziemniak, patat) 1 jajko tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane, smalec…) przyprawy, sól Batata obierz, zetrzyj na drobnej tarce (albo robotem kuchennym) i wrzuć na rozgrzany tłuszcz na patelni. Posól i dodaj przyprawy (czosnek, cebula…) i smaż na dużym ogniu

PaleoSMAK
Stek (befsztyk) 217

będziemy potrzebować patelnię – zwykłą (najlepiej grubą, żeliwną, jak nie masz to może być ceramiczna, ale nie teflonowa) albo grillową – oraz tłuszcz do smażenia – masło klarowane albo smalec – pod żadnym pozorem zwykłe masło, a po oliwie z oliwek mięso może być gorzkawe. W przypadku patelni grillowej trzeba posmarować mięso tłuszczem, ale w przypadku zwykłej patelni można nieco

PaleoSMAK
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 121

ponakłuwanych goździkami (układacie je dookoła gęsi). Możecie ją też tym tłuszczem wtedy delikatnie polać po wierzchu – wystarczy 2-3 łyżki. Tłuszcz przyprawiacie solą, pieprzem, ziołami i przerabiacie na smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień

GRUBY WAŁEK
domowy pasztet bez pieczenia 153

karkówki 250 g wątróbek kurzych 3 cebule, średnie wielkości 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułeczka 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: tłuszcz: smalec lub masło wykonanie: Szynkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy cebule pokrojona w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż cebula

Domowy Smak Jedzenia
ŻEBERKA W DOMOWYM SOSIE PIECZENIOWYM 136

pieprz ostra i słodka papryka mielona szczypta czosnku granulowanego przyprawa uniwersalna bulion mięsny  ************************************* Żeberka umyć ,osuszyć i natrzeć przyprawami.Zostawić na noc w lodówce.Na patelni Rozgrzać łyżkę smalcu i na mocnym ogniu obsmażyć żeberka pokrojone na porcje obtoczone w mące .Zmniejszamy gaz i dodajemy drobno posiekaną cebulę ,chwilę dusimy aż się zeszkli.Podlewamy bulionem mięsnym i dusimy do miękkości

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania