smalec przepis - 3000 przepisów (strona:128/200)

SERNIK Z ROSĄ 195

się udaje,rozpływa w ustach.Przepis z fantastycznej książki "Gotuj z siostrami". Ciasto:   2 szklanki mąki 3 jajka(1 całe i 2 żółtka) 100g margaryny lub masła 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru   Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 6 jajek(2 całe i 4 żółtka) 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy

Niespełnione zdolności kulinarne
Gęś faszerowana ziemniakami 197

zamrażalnika,  i najlepiej rozmrażać w lodówce - może to zająć 2 dni. Gęś umyć i dobrze osuszyć. Usunąć tłuszcz od strony kupra - nie wyrzucać, przetopić na smalec. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Czosnek posiekać, wymieszać z majerankiem i ziemniakami. Gęś nasmarować pieprzem i solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć ziemniaki wymieszane z  czosnkiem

Stare Gary
Pieczony pasztet z łopatki 244

pieprzne itd , jeśli nie to doprawiamy i mieszamy zawzięcie , bo łatwo nie jest to połączyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Formę żaroodporną lub keksówkę , smarujemy smalcem i przekładamy w nią pasztet . Zapiekamy w temperaturze 160 C bez termoobiegu , do momentu aż góra pasztetu pięknie się zbrązowi . Wyciągamy , pozostawiamy do ostygnięcia , a następnie wkładamy na kilka godzin

Ogrodnik w podróży
Skomponuj swój idealny lunch! 183

składnik naszej diety.  Pomaga dostarczyć cenne witaminy, które są tylko rozpuszczalne w tłuszczach jak : witamina A, D, E i K. Uważajmy na tłuszcze nasycone,  czyli m. in : smalec, masło, słonina. Te powinniśmy spożywać z umiarem. W trosce o zdrowie wybierajmy więc tłuszcze roślinne, zawierające niezbędne kwasy tłuszczowe nienasycone. Ze względu na budowę chemiczną dzielą się na jednonienasycone

Kuchnia Ellie
Szynka po bawarsku 148

towarzystwie placków ziemniaczanych. Składniki: 500 szynki 3 marchewki 1/2 selera korzeniowego duża pietruszka por (biała i zielona część) 2 cebule 2 ząbki czosnku 300ml piwa jasnego 2 łyżki smalcu sól, pieprz, majeranek, tymianek Sposób

Pyry na Gaz
Gulasz węgierski 189

dałam 2 * 1 łyżka słodkiej papryki w proszku * 1 ząbek czosnku - dałam 3 ząbki gdyż czosnek miałam tylko bardzo młody a on nie jest taki aromatyczny * tłuszcz do smażenia (smalec) * sól, kminek, ostra papryka w proszku dodatkowo ode mnie - wyszedł za rzadki: * 2 łyżki śmietany * łyżka mąki Do dzieła!!! Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku

sierotka maRysia w kuchni
Faworki – ciasteczka dla znerwicowanych 177

ustach przyjemne chrupniecie to już jestem w niebie Faworki - "chrust" Składniki: 4 żółtka 1 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżki śmietany 1 łyżka octu lub spirytusu cukier puder kostka smalcu 250 g pół szklanki oleju Do dzieła Z mąki, żółtek octu i mąki wyrobić sprężyste ciasto - zagniatać aż będzie odchodzić od palców w razie potrzeby dodać troszkę mąki jednak

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 182

zamrozić aby móc w zapracowane dni delektować się tym przysmakiem.   Gulasz segedyński Roberta Makłowicza Składniki: 800 g łopatki wieprzowej pokrojonej w 3 cm kostkę 3 łyżki smalcu 4 cebule pokrojone w piórka 1 łyżeczka mielonego kminku 4 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki mąki tortowej 400 g KISZONEJ kapusty odciśniętej i pokrojonej 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej papryki

sierotka maRysia w kuchni
Amoniaczki – retro ciasteczka 217

załatwiła nam domowe zsiadłe mleko. Było naprawdę pysznie Amoniaczki - przepis pochodzi z Kuchni Polskiej wydanej w 1967 roku przez Państwowe Wydawnictwo Ekonimiczne Składniki 50 dag mąki 8 dag smalcu 12 dag cukru pudru 1 jajko 2 żółtka (białek nie wyrzucamy) ok 1/8 litra mleka 1 dag amoniaku cukier kryształ do posypania Do dzieła!!! Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę, część

sierotka maRysia w kuchni
Krótka seria - Wrocław - Mini Browar Spiż 171

niefiltrowane, niepasteryzowane, żywe. Wśród oferowanych piw produkowanych w mini browarze można znaleźć jasne, ciemne, mocne, pszeniczne, miodowe, karmelowe. Standardowo do piwa tzw. spiżowego dostajemy ichniejszy chleb z ichniejszym smalcem we środku. To tak jakbyśmy kupowali ołówek i temperówkę - jedno do drugiego pasuje... Spróbowałem  dwóch pierwszych. Wrażenie? Jasne niezwykle delikatne, nie za mocno nasycone dwutlenkiem węgla, dzięki

Right Behind The Kitchen
Oktoberfest w Lublinie? 212

Aktywnych Kobiet w Fajsławicach - panie zaprezentowały swoje smakołyki. Na uwagę zasługują placki piwoszki (na bazie mąki, sody i zsiadłego mleka z kminkiem). Nie zabrakło także różnych ciast, chleba ze smalcem itp. produktów.  Po czwarte - pomyślano także o osobach z dziećmi - jest mały placyk zabaw, w których urwisy mogą się wściekać co nie miara, my. Była także muzyka na żywo

Right Behind The Kitchen
Jeżyki migdałowe 141

atrakcyjne w wyglądzie i wybornie smakują, trudno się im oprzeć, kruchość połączona ze smakiem czekolady!   Składniki 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki smalcu 3 żółtka 2 żółtka ugotowane 1 łyżka zmielonych migdałów polewa 1 tabliczka czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka masła 1/2 szklanki zmielonych migdałów Wykonanie: Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych

kgwjanczewo
PIECZONA KAPUSTA 246

zrobiłam to z lenistwa, bo nie miałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. U mnie w domu do pieczonej kapusty dodaje się mnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół.    Składniki

pieprzny smaczek
FAWORKI 119

tłuszczu) Wszystkie składniki zagniotłam w luźne ciasto i cieniutko rozwałkowałam. Radełkiem pokroiłam placki na około 4 cm paski, zwijałam  i wrzucałam na rozgrzany olej- można zamiast niego użyć smalcu. Usmażone faworki wyłożyłam na papier który wchłonął  nadmiar tłuszczu i posypałam cukrem pudrem. Szkoda tylko,że zniknęły tak szybko za pomocą moich domowników ... nic to! zrobię je znowu ;-) Smacznego

potrawyregionalne
PIEROGI Z MIĘSEM KAPUSTĄ I GRZYBAMI 189

Gotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem kropli oliwy, aż pierogi wypłynęły na powierzchnię wody. Można je jeść od razu po ugotowaniu,ale równie pysznie smakują podsmażone na patelni na smalcu ze skwarkami i cebulką. Smacznego

potrawyregionalne